Agnostik Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Nesto sam po malo procitao o njemu kako mi se cini, naginje ako me secanje sluzi jako prema Kopenhagskoj interpretaciji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Ne mogu da se bavim sad tim temama, niti mi se to radi. Pricao sam o necem drugome pa si se ti nakalemio. a vi ste se nakalemili pričom o Tesli koja takjodje nema nikakve veze sa temom Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Zato sto znam znacenje reci koje koristim. A velika vecina ljudi uglavnom prica napemet, bez razumevanje, pa od toga ispada svasta nesto. Medju ostalom i to da logici dodeljuju ulogu koju ne moze da ima. logika je samo proces "ispravnog" zakljucivanja ili donosenja odluka (npr. u elektronici) s tim da kad govoris o ljudskoj logici ovo "ispravno" zna biti vrlo diskutabilno. za normalnu zdravu osobu princip superpozicije je obicna ludorija a ne logicna stvar to je sva poenta, zato nisi u pravu kad kazes da to nije nelogicno, a sam znas odlicno kad si prvi put cuo za to da si se debelo iznenadio bas zato sto nije logicno, samo sto to sada vjerovatno neces da priznas.... a ta tvoja kontraintuicija koju cesto spominjes je najbolji dokaz da se do saznanja i istine dolazi i mimo logike Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 logika je samo proces "ispravnog" zakljucivanja ili donosenja odluka (npr. u elektronici) s tim da kad govoris o ljudskoj logici ovo "ispravno" zna biti vrlo diskutabilno. za normalnu zdravu osobu princip superpozicije je obicna ludorija a ne logicna stvar to je sva poenta, zato nisi u pravu kad kazes da to nije nelogicno, a sam znas odlicno kad si prvi put cuo za to da si se debelo iznenadio bas zato sto nije logicno, samo sto to sada vjerovatno neces da priznas.... a ta tvoja kontraintuicija koju cesto spominjes je najbolji dokaz da se do saznanja i istine dolazi i mimo logike I jel u pravu ta "normalna zdrava osoba"? Jel princip superpozicije obicna ludorija ili istiniti model? Ako je ta "osoba" u pravu sto uzimati pricnip superpozicije kao primer uopste? Ako nije sta nas briga za misljenje "normalne zdrave osobe"? Necu da priznam? A sto ne bih? Da zaista sam milsio da je nelogicno i da nema veze sa vezom. A znas zasto? Zato sto sam imao pogresno shvatanje logike, kao i vecina ljudi koji ne uzmu bas da je izucavaju direknto. Zato sam kao i svaka "normalna zdrava osoba" mislio da se logika bavi sadrzajem nasih zakljucaka a ne formom i pravilima zakljucivanja. To sto je neko normalna i zdrava osova ne znaci da nema gomilu predrasuda i pogresnih ubedjenja o raznim stvarima medju ostalom i o logici. Nije to moje kontraintuitivno/intuitivno to je naprosto deo stvarnosti koja nas okruzuje. Kao sto smo se prosle godine slozili trebala bi nam nasa srpska rec koja bi razlikovala predosecaj,slutnju (klasican koncept intuicije) od kocnepta predvidjanja na osnovu prethodnih dogadjaja. A mi za potrebe svakodnevnog zivota to i radimo kao i "normalna zdrava osoba" iz primera. Hvala Bogu sto i to radimo jer nikad ne bismo zaradili za zivot, resili placanje racuna i ostale poslove koji su nam potrebni za egzistenciju. Medjutim u priorodi se desava citav niz procesa koji se ne mogu modelovati prema takvom nacinu zakljucivanja. Zato je i vecina naucnih saznanja poptuno kontraintuitivna, strana nasim ocekivanjima n osnovu svakodnevnog iskustva. A princip superpozicije je samo jedan od mnogih. Slazem se da bi bila preko potrebna neka srpska rec koja bi se koristila za svakodnevi nacin zakljucivanja koja u tvom primeru korisiti "normalna zdrava osoba" ali samo zbog toga je ne planiram da to zovem logikom ni "ljudskom logikom" zato sto to samo pravi jos vecu zbrku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 I jel u pravu ta "normalna zdrava osoba"? Jel princip superpozicije obicna ludorija ili istiniti model? Ako je ta "osoba" u pravu sto uzimati pricnip superpozicije kao primer uopste? Ako nije sta nas briga za misljenje "normalne zdrave osobe"? Necu da priznam? A sto ne bih? Da zaista sam milsio da je nelogicno i da nema veze sa vezom. A znas zasto? Zato sto sam imao pogresno shvatanje logike, kao i vecina ljudi koji ne uzmu bas da je izucavaju direknto. Zato sam kao i svaka "normalna zdrava osoba" mislio da se logika bavi sadrzajem nasih zakljucaka a ne formom i pravilima zakljucivanja. To sto je neko normalna i zdrava osova ne znaci da nema gomilu predrasuda i pogresnih ubedjenja o raznim stvarima medju ostalom i o logici. ta normalna osoba u ovom slucaju nije u pravu, jerbo logika zna biti nepouzdana stvar i ne postoji svjetska banka logike, vec nivo logike u glavi varira od duse do duse, zavisi od mnogo cega...zato i kazem globalno gledajuci to je nelogicno i lici na ludoriju.... ako ne razumijes sta zelim reci idi pricaj ljudima kako neka stvar moze istovremeno da postoji na dva razlicita mjesta ima da te gledaju ko sektasa a prije sto godina bi dobio i glogov kolac Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 ta normalna osoba u ovom slucaju nije u pravu, jerbo logika zna biti nepouzdana stvar i ne postoji svjetska banka logike, vec nivo logike u glavi varira od duse do duse, zavisi od mnogo cega...zato i kazem globalno gledajuci to je nelogicno i lici na ludoriju.... ako ne razumijes sta zelim reci idi pricaj ljudima kako neka stvar moze istovremeno da postoji na dva razlicita mjesta ima da te gledaju ko sektasa a prije sto godina bi dobio i glogov kolac Zapravo postoji. Zove se predvecni um Boziji. Tamo su logosi svih stvari koje postoje u fizickom svetu i koje ce tek postojati. Samim tim i zakoni logike, klasicne, modalne etc. A onda je pojedincima tipa Aristotel i Frege dato da zahvate jedan deo i te "banke logike" koliko su sami mogli da podnesu i koliko je bilo potrebno u tom momentu istorije. To nikako ne znaci da sve sto baba Simana i deda Miloje misle da logika jeste da je to tako. Sta ce siroke mase misliti i koga ce glogovim kocem a koga nece mene nikad nije zanimalo. Jer je dobro poznato da su ta njihova misljenja i uverenje jaaaaako "puzdana". Znas sta je Prljavi Hari rekao o tom misljenju na koje svako ima pravo?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Тотално логична ствар, једна честица може да постоји на два места у исто време Објављен је један интересантан рад професора Владана Перишича са ПБФ-а, "Хегелова тријадологија". Мени није толико било важно како Хегел интерпретира хришћански догмат, већ та дистинксија између разума и ума коју је нагласио. Разум, са својом појмовно аналитичком апаратуром, не може да прихтавати (разуме) основне поставке у тријадологији. Ум, кроз своју дијалектику, може. Навео је одличан примар са Христовом метафором о зрну које ако иструли многи род доноси, ако не, онда осаје једно. Та дистинксија између разума и ума је, чини ми се, кључ за разумевање многих, разуму неразумљивих и нелогичних ствари. Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Saznao sam da će njegovu knjigu o kojoj su pričali izdati Laguna početkom jeseni Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Ocu da mi se vrate pare! Doso sam ovde ocekujuci nekog power lifting naucnika koji nosi betonske kugle dok resava jednacine ili kotrlja traktorske gume dok recituje zakone termodinamike, kad ono- neke glupe rasprave... Ko vidi ovakav naslov i ponada se ozbiljnoj diskusiji, malko je naivan... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 - Teleportacija je vrsta tehnologije koju treba da razvijemo. Treba držati vrlo niske temperature dovoljno dugo kako bi bila moguća. Ali, mislim da ne postoje nikakvi zakoni protiv toga. Iako su u pitanju mali objekti, mislim da će kasnije teleportacija biti moguća i na većem nivou, pa ćemo možda čak i mi biti umešani u to. Što se teorije tiče, to je sve moguće – navodi Vedral. "Beam me up, Scotty"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука