Jump to content

Живот у иностранству

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре неки дан прочитах код нас у новинама,како неки швајцарци штрајкују због плате од 3200 евра,ил швајцараца не знам тачно,но свеједно...

Не, ако немате за курсеве,ево ја ћу да вам позајмим... sHa_sarcasticlol

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Kao što sam objasnio, trebali ste tražiti kurs odmah po dolasku u CH. A, ako ste odmah po dolasku dobili B tj. skoro ste u CH, i ako vam opština ne plaća kurs, onda trebate se obratiti drugim opštinskim sektorima, kantonu, konfederaciji i obavezno NVO. Dakle, bitno je znati da postoje gratis kursevi, samo treba tražiti. Mada, sve zavisi jer ne znam osnov po kojem ste dobili B. U Švajcarskoj, dva stana na istom spratu su različiti.

Подели на овим сајтовима

Пре неки дан прочитах код нас у новинама,како неки швајцарци штрајкују због плате од 3200 евра,ил швајцараца не знам тачно,но свеједно...

Не, ако немате за курсеве,ево ја ћу да вам позајмим... sHa_sarcasticlol

Citam na nekom forumu u italiji, razgovaraju o svajcarskoj i jedan pise da je 2500 franaka plata "da fame" ( za gladovabnje ) u Svajcarskoj ...

Vi nikako da shvatite da 2000 € u Baselu nije kao 2000€ u Cacku ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Kao što sam objasnio, trebali ste tražiti kurs odmah po dolasku u CH. A, ako ste odmah po dolasku dobili B tj. skoro ste u CH, i ako vam opština ne plaća kurs, onda trebate se obratiti drugim opštinskim sektorima, kantonu, konfederaciji i obavezno NVO. Dakle, bitno je znati da postoje gratis kursevi, samo treba tražiti. Mada, sve zavisi jer ne znam osnov po kojem ste dobili B. U Švajcarskoj, dva stana na istom spratu su različiti.

A koliki su vasi mesecni rashodi?

Stan, striuja, grejanje, telefon, kola, osiguranje itd?

Подели на овим сајтовима

Familiennachzug sa CH Bürger, мада то нема неке улоге у граттис школовању.

Подели на овим сајтовима

Vi nikako da shvatite da 2000 € u Baselu nije kao 2000€ u Cacku ...

Не,знам о чему причаш,али то није то... то што су овде јефтиније станарине и комуналије,јесте из простог разлога што не могу бити европске цифре,кад је плата у просеку 3оо евра...

Друго,ако муж и жена швајцарци зараде заједно 4000 евра,па нека за стан дају и хиљаду,остаје им 3 хиљаде...

Србин од ових ајде да кажем 600, ако рачунам дуплу плати,даје за комуналијеоко 150, и остаје му 450 за све друго...

Да не говорим да је храна,бензин,и све друге потребштине мање више са ценама иста ....

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Не,знам о чему причаш,али то није то... то што су овде јефтиније станарине и комуналије,јесте из простог разлога што не могу бити европске цифре,кад је плата у просеку 3оо евра...

Друго,ако муж и жена швајцарци зараде заједно 4000 евра,па нека за стан дају и хиљаду,остаје им 3 хиљаде...

Србин од ових ајде да кажем 600, ако рачунам дуплу плати,даје за комуналијеоко 150, и остаје му 450 за све друго...

Да не говорим да је храна,бензин,и све друге потребштине мање више са ценама иста ....

Zapad ima znatno veci standard od Srbije ali samo pod uslovom da rade i muz i zena. U drugom slucaju scaka porodica je na ivici egzistenmcije i tu samo socijalna pomonc spasava. U italiji, nemackoj, austriji ... bilo gde na zapadu.

Zatro oni i imaju te socijalne pomoci koje posle balkanci "zloupotrebljavaju" ... Ovo pod navodnicima jer niko tu nista ne zloupotrebljava vec koristi onoi sto je neophodno da bi opstao ..

E toi vi ne kapirate u Srbiji. Muz i zena u Srbiji ako su zaposleni oboje ce ziveti bolje od italijanske porodice u kojoj samo jedno radi.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ukoliko ste došli pre nekoliko godina, pa skoro dobili B, i sada želite da se školujete, onda ste propustili priliku na početku. Zapetljali ste se u sistem, i sad morate planski naći rešenje. Kako god bilo, morate imati asistenta ili neki socijalni sektor koji je zadužen za vas. Ako tražite rešenje na sva 4 nivoa - opštinskom, kantonalnom, federacijskom i NVO velike su šanse da pronađete adekvatno rešenje. U CH je sve organizovano, tako da ne možete izvisti zbog države. Samo oni vole kad sam pokrećeš procese, kada se interesuješ i sl. Posetite za početak ovu subvencionisanu org. http://www.bern.ch/stadtverwaltung/bss/kintegration 

Подели на овим сајтовима

Ja vam opet kažem, sve zavisi do statusa. Ali, ako ste tek došli i dobili B, bez obzira po kom osnovu, sleduje vam kurs. To trebate videti sa socijalnim asistentom, servisom za strance, ili nekom NVO. Da li ste bili u neku od NVO?! 

Не, нисам, на крају крајева, курс ми више и не треба. Из којег сте кантона? И још нешто, немојте да ме персирате, ја сам балавица  :)))

Подели на овим сајтовима

Ja sam iz kantona Bern. A, certifikati vam uvek trebaju u CH ako živite po njihovim parametrima. 

Да, а да би се полагало за цертификат, плаћа се за полагање тестова, а ти цертификати и нису баш потребни свугдје.

Подели на овим сајтовима

Plaćaju se ako radiš tj. nisi više na socijalu. Ili, ako imaš dovoljno novca. Ili, ako ti muž ili porodica ima love. Mada, i ovim slučajevima možeš naći gratis, samo treba tražiti. Pa, sad, nisu potrebni za slabo plaćene poslove ili na crno. Takve poslove možeš da obavljaš i bez da znaš jednu reč. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...