JESSY Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Aleksa Šantić je jedan od najpoznatijih pesnika novije srpske lirike. Rođen je 27. maja 1868. u Mostaru, u srcu Hercegovine, gde je proveo veći deo svog života. Stvarao je na razmeđu dva veka i više nego drugi pesnici svog naraštaja povezivao je idejne i pesničke patnje XIX i XX veka. U početku je pisao pod uticajem srpskih pesnika Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja i Vojislava Ilića, ali je potom izgradio vlastiti pesnički izraz, karakterističan po elegičnim motivima i rodoljubivim temama. Njegovi stihovi su muzikalni a pesme osećajne, pune ljubavi za nacionalno i socijalno potlačene, s jakim revoltom protiv tiranije. Njegova muza je na razmeđu ljubavi i rodoljublja, idealne drage i napaćenog naroda. Rodoljubiva poezija je poezija rodne grude i domaćeg ognjišta („Moja otadžbina“). U nekim od svojih najpotresnijih pesama Šantić peva o patnji onih koji zauvek napuštaju domovinu i odlaze u tuđi svet ( „Ostajte ovdje“ , „Hljeb“ ). Šantić naglašava patnju i mučeništvo kao najvažnije momente u istorijskoj sudbini srpskog naroda („Mi znamo sudbu“ ). Ljubavna poezija mostarskog pesnika razvila se pod jakim uticajem sevdalinke. Ambijent njegovih ljubavnih pesama je ambijent bašta, behara, hamama, šedrvana,… Devojke koje su u njima pojavljuju se okićene đerdanima, bajne su i izazovne ali ipak skrivene lepote. Takva je pesma „Emina“, a duh te pesme je toliko pogođen da je ušla u narod i peva se kao sevdalinka. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista „Zora“, koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem. U Mostaru je osnovao srpsko pevačko društvo „Gusle“. U vreme Aneksione krize izazvane 1908. austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine, pobegao je u Italiju, a zatim je bio poslanik u Bosanskom saboru. U Prvom svetskom ratu austrougarske vlasti su ga hapsile kao istaknutog srpskog nacionalistu. Ogledao se i u drami i prevodio s nemačkog i češkog. Dela: drame „Hasanaginica“, „U magli“, „Anđelija“, prevod „Lirskog intermeca“ Hajnriha Hajnea. Aleksa Šantić je umro 2. februara 1924. godine u rodnom Mostaru od tuberkuloze. http://www.krstarica.com/zivot/santicu-u-cast/ Данче*, verum est in beer, Дијана. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Вечна слава! Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,Neće vas grijat kô što ovo grije;Grki su tamo zalogaji hljebaGdje svoga nema i gdje brata nije.Od svoje majke ko će naći bolju?!A majka vaša zemlja vam je ova;Bacite pogled po kršu i polju,Svuda su groblja vaših pradjedova.Za ovu zemlju oni bjehu divi,Uzori svijetli, što je branit znaše,U ovoj zemlji ostanite i vi,I za nju dajte vrelo krvi vaše.Kô pusta grana, kad jesenja krilaTrgnu joj lisje i pokose ledom,Bez vas bi majka domovina bila;A majka plače za svojijem čedom.Ne dajte suzi da joj s oka leti,Vrat'te se njojzi u naručju sveta;Živite zato da možete mrijetiNa njenom polju gdje vas slava sreta!Ovdje vas svako poznaje i voli,A tamo niko poznati vas neće;Bolji su svoji i krševi goliNo cvijetna polja kud se tuđin kreće.Ovdje vam svako bratsku ruku steže -U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;Za ove krše sve vas, sve vas veže:Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta,Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg nebaNeće vas grijat kô što ovo grije -Grki su tamo zalogaji hljebaGdje svoga nema i gdje brata nije... ines, verum est in beer, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Скроман допринос... Алексине песме, које су отпеване... Ванвременски Химзо Половина... Дерт... Сузе... Љубав... И опет дерт... Емина... Синоћ, кад се вратих из топла хамама,Прођох покрај баште старога имама;Кад тамо, у башти, у хладу јасмина,С ибриком у руци стајаше Емина.Ја каква је, пуста! Тако ми имана,Стид је не би било да је код султана!Па још кад се шеће и плећима креће...- Ни хоџин ми запис више помоћ неће!...Ја јој назвах селам. Ал' мога ми дина,Не шће ни да чује лијепа Емина,Но у сребрен ибрик захитила водеПа по башти ђуле заливати оде;С грана вјетар духну па низ плећи пустеРасплете јој оне плетенице густе,Замириса коса ко зумбули плави,А мени се крену бурурет у глави!Мало не посрнух, мојега ми дина,Но мени не дође лијепа Емина.Само ме је једном погледала мрко,Нити хаје, алчак, што за њоме црко'!... Пг, verum est in beer, Дијана. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Велики човек, Босанац, брата мостарски и велики поштовалац Шантићевог опуса... И опет дерт... На Шантићеве стихове... Кад на младо пољско цв'јећеБисер ниже поноћ нијема,Кроз груди ми жеља л'јеће:"Што те нема, што те нема?"Кад ми санак покој дадеИ душа се миру спрема,Кроз срце се гласак краде:"Што те нема, што те нема?"Ведри исток кад зарудиУ трепету од алема,И тад душа пјесму буди:"Што те нема, што те нема?"И у часу бујне срећеИ кад туга уздах спрема,Моја љубав пјесму креће:"Што те нема, што те нема"... JESSY, ines, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наташа81 Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Вече на шкољу Пучина плава Спава, Прохладни пада мрак. Врх хриди црне Трне Задњи румени зрак. И јеца звоно Боно, По кршу дршће звук. С уздахом туге Дуге Убоги моли пук. Клече мршаве Главе Пред ликом бога свог- Ишту...Но тамо Само Ћути распети Бог... И сан све ближе Стиже, Прохладни пада мрак. Врх хриди црне Трне Задњи румени зрак. Мој омиљени песник JESSY, ines, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 И опет "Мој брат Алекса",,, Један од највећих пројекта београдске телевизије уочи балканских ратова беше истоимена серија о великом Алекси Шантићу... Сафет Исовић и Шантићева песма "Под бехаром" Јахао сам коње, ашиковô, пиоАли нигда нисам 'вако рахат био.Гле, велико сунце упрло стријелеНа зумбуле плаве и ђуле бијеле,На гранате смокве покрај шедрвана,На севлије вите од стољетних дана,И танке мунаре сред равна Мостара,Што се сав бијели од росна бехара;Па кô да би један голем рубин био,У хиљаду боја трепти шехер цио,Док Неретва плава о крш се разбијаИ сребрни галеб над њоме се вија.Па још како овдје мирише мелекша,И зелена трава од памука мекша,И бијели цвијет трешње и јасмина,Кô махала куда пролази Емина!Ах, Емина! Само ту да ми се јави:Да јој мрсим свилу увојака плави',Да ижљубим грло и под грлом што је,Па сан када тихо склопи очи моје,Да ме маше китом бијела бехара, -Би ми тада био џенет без карара! JESSY and ines је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 И опет Алекса и Сафет Исовић... Булбул пјева около Мостара (у оригиналу је "Бехар") Булбул пјеваОколо Мостара, -Ходи, драга,Ево нам бехара!Ходи мени,Моје зумбул-цвеће,Твоја мајкаКарати те неће.Твоја мајкаТеби рухо спрема,Што га љепшегУ Мостару нема:Све од свилеКошуље откане,И душекеЂулсом покапане.За ђевереИ за киту сватаСве чеврмеОд срме и злата.За јенђијеИ за миле кумеУрмашицеИ слатке локуме;И још хрпаГурабије саме!А најљепшеОставила за ме:Твоја уста -Сва од ђула рана,Твоја њедраЈош немилована.Твоје грло,С ког је срце мрло,Да га гриземНоћи у поноћи.Булбул пјеваОколо Мостара, -Ходи, драга,Ево нам бехара! ines and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 MOJA OTADŽBINA Ne plačem samo s bolom svoga srca Rad zemlje ove uboge i gole; Mene sve rane moga roda bole, I moja duša s njim pati i grca. Ovdje, u bolu srca istrzana, Ja nosim kletve svih patnji i muka, I krv što kapa sa dušmanskih ruka To je krv moja iz mojijeh rana. U meni cvile duše miliona - Moj svaki uzdah, svaka suza bona, Njihovim bolom vapije i ište. I svuda gdje je srpska duša koja, Tamo je meni otadžbina moja, Moj dom i moje rođeno ognjište. 1908. ALEKSA ŠANTIĆ JESSY, Пг, ines and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Велики уметници и музичари... Мостар Севдах Ријунион и Алекса Шантић... Гонџе Ружо! Гонџе ружоУ зеленом саду,Лијепо лиМиришеш у хладу!Љепше негоСав босиљак раниИ зумбулиРосом покапани.Гонџе ружоУ зеленом саду,Лијепо лиМиришеш у хладу!Али заман!Ја те нећу брати,Нити братиНити драгој дати;Моја драгаИ не хаје за ме,Нити хајеНити чека на ме.На срцу миТешки јади стоје,Јер ја вишеНемам драге своје.Немам драге,А све мислим на њу,И кунем јеИ ноћу и дању:Не утеклаОд мога харамаШто је менеОставила сама, -Но бог даоПа у дерту свомеЗаплакалаНа мезару моме! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Pjesma iz serije Moj brat Aleksa.I opet mi duša sve o tebi sanjaI kida mi srce i za tobom gine.Što te nema , što te nema , što te nemaBog zna gdje si sada i da l' živiš jošte!Ali dragi spomen negdanje milošteKao mlado sunce svu mi dušu moju grijeI ja snova cujem zveket tvojih grivna,Po licu me tice tvoja kosa divna,Dok mjesec kroz vrbu cisto srebro lije.Što te nema, što te nema, što te nema Пг, ines, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 I opet mi duša sve o tebi sanja, I kida se srce i za tobom gine, A nevjera tvoja daleko se sklanja, Kao tamni oblak kad sa neba mine. I opet si meni čista, sjajna, vedra, Iz prizraka tvoga blaženstva me griju, Pa bih opet tebi panuo na njedra I gledô ti oči što se slatko smiju. Tako vita jela koju munja zgodi Još u nebo gleda i života čeka, I ne misli: nebo da oblake vodi Iz kojih ce nova zagrmiti jeka… Милан Ракић, Данче* and Пг је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 "Под јоргованом" илити " Ко т` покида са грла ђердане"... Алекса Шантић, Радмила Димић и Властимир Павловић Царевац... http://www.youtube.com/watch?v=wBSFNYJuKKU "Ко ти шћери, покида ђердане?Ко ти просу бисер и мерџане?""Јутрос рано ја у башту, мати,Одох прве јорговане брати,За ђердан ми запе росна грана,Па се просу испод јоргована...""А што су ти мутне очи тако?Кô да ниси спавала никако?""Негдје славуј пјеваше са гране,Па га слушах све до зоре ране.""Моја шћери, моја туго, јао,А ко ти је њедра раскопчао?""Не карај ме, не љути се на ме,Пуце, мајко, попуцале саме..." Пг је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 EJ KONJICU... Ej konjicu vjerni, ej ti moje krilo,Gdje je doba ono, gdje su dani oniKad je srce puno rahatluka bilo?!Kao laki vjetar što oblake goni,Nosio si dugo svoga gospodaraJutrom i večerom kad se sunce kloni...Svud sam brao đule i grozde behara,Mojoj sreći nigdje ravne bilo nije Sve od Banje Luke pa čak do Mostara!Znaš li čase one?... Pozno sunce grije,Vrhovi munara kao vatra gore,A svuda iz bašte miris đula vije.Mi se povraćamo iz lova, iz gore,A ona na demir-pendžerima stojiLjepša od večeri i od sabah-zore...Na me čeka... Gleda, i časove brojiKad ću proći... A ja, kad bih blizu bio,Slao bih joj pozdrav kuburlija svoji'..A ona s pendžera đul i behar mioProsula bi hitro, i kô snijeg na mePahuljice meke padale su ti'oKao da su sevdah ćutile i same...O, kako je onda puno sunca bilo!...A sad?... Svuda mutni oblaci i tame...Ej konjicu vjerni, ej ti moje krilo!... Дијана., Пг and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Milance, aj sredi ovo, molim te, tapatalk pravi haos. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Слушати, по могућству, негде над Буном уз хладну лозу... Речи ударају к`о маљем! Свака је к`о Вележ велика! Пг је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука