Juanito Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ја сам живео у стану од 2500 који је био перфектно сређен са све мађарским собарицама, али чим изађеш из стана нађеш се на оној грозној улици која се мало разликује од неке у Србији. Да, само што кад немаш паре, у САД ћеш да завршиш у улици у којој ћеш се плашити да шеташ по мраку, некад и по дану. А некад чак не мора ни да буде у питању сиромашан крај. Другари из Бг су морали под полицијском пратњом да се враћају из лабораторије до дома који је на пет минута хода и све то у Хјустону. Хјустон је подељен на три квадрата. У једном смеш да носиш златне полуге у три ујутру и ништа ти се неће десити. У остала три није препоручљиво изаћи из аута, а ако баш мораш, онда четворе очи мораш да отвориш. Тачно је потпуно да у САД исти човек, који се бави истим послем, може да заради неколико пута више него у Бечу и да приушти себи далеко више. То ко не верује, мора да оде и да види, ко што ти рече. Све остало зависи од случаја до случаја и од човека до човека. Поред тога, тотално занемарујеш историјске околности. Твоје место је веровтно саграђено на некој пољани пре пар деценија, док је Беч настао пре много векова, па је онда еволуирао заједно са развојем цивилизације, прилагођаван је постепено. А где год имаш прилагођавање, ти имаш несавршености. Ако баш хоћеш, твоје место је пример интелигентног дизајна од нуле, а Беч је пример еволуције. Једино решење би било да се све сравни са земљом и да се изгради нешто потпуно ново. Срђан Шијакињић, Justin Waters, GeniusAtWork and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ja ne znam sto si navalio na ruzne ulice njih ima svugde po svetu. I to je uvek i pitanje mentaliteta a ne samo komunjare da ili ne. Detroid ili delovi Cikaga ili Nju Jorka izgledaju ko ratiste. Само илуструјем оно што сам рекао о квалитету живота. Ово друго је такође тачно, као и што Хуан каже. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ima veze sa socijalistickom kulturom, laznom skromnosti i slichnim idejama koje fura komunizam/socijalizam. Има везе, наравно. Чак и званично постоји неки социјалистички стил, мислим да се зове брутални. Ако има архитеката на теми, могли би да нам кажу. Али нити је све што је нека држава некада изградила ружно, нити је све што капитализам изнедри лепо. За то не треба да будеш философ или научник да видиш, имаш очи. Тексас је, нпр, огаван у архитектонском смислу, а једна је од убедљиво најкапиталистичкијих држава САД. Нема чак ни порез на приход. Али то није ни због капитализма, ни због социјализма, него због (углавном одвратне) каубојске културе. Crveni Baron and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Поред тога, тотално занемарујеш историјске околности. Твоје место је веровтно саграђено на некој пољани пре пар деценија, док је Беч настао пре много векова, па је онда еволуирао уаједно са развојем цивилизације, прилагођаван је постепено. А где год имаш прилагођавање, ти имаш несавршености. Ако баш хоћеш, твоје место је пример интелигентног дизајна од нуле, а Беч је пример еволуције. Једино решење би било да се све сравни са земљом и да се изгради нешто потпуно ново. Проблем у Бечу је што власник оних праисторијских зграда не сме са својом зградом да уради практично ништа што би променило њен изглед, па самим тим је читав град "замрзнут" онако какав је био пре 200 година - што је потпуно неадекватно за данашње време. Не смеју људи ни клима уређај да поставе... То је бре данас елементарна ствар за нормалан живот. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Проблем у Бечу је што власник оних праисторијских зграда не сме са својом зградом да уради практично ништа што би променило њен изглед, па самим тим је читав град "замрзнут" онако какав је био пре 200 година - што је потпуно неадекватно за данашње време. Не смеју људи ни клима уређај да поставе... То је бре данас елементарна ствар за нормалан живот. Има и тога, наравно. Али то није само држава, и сами људи у Европи имају тенденцију да чувају старо, док Американци немају тај сентимент. Кад хоће нешто да изграде, ту се појаве булдожери, све преору и за две године никне нешто потпуно ново. С друге стране, ноторна је чињеница да се модерна архитектура (па и графички и индустријски дизајн) нису појавили у САД, него у Европи (и то под окриљем индустрије, не државних институција). Има ту нечег дубљег, што не могу да објасним без још неколико буради текиле... RYLAH, Grizzly Adams and Vaske је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 To je tacno ali to u Austriji vazi i za privatne zgrade ako su pod zastitom, moja jeste pod zastitom ali nisu svi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Кад хоће нешто да изграде, ту се појаве булдожери, све преору и за две године никне нешто потпуно ново. Има ту нечег дубљег, што не могу да објасним без још неколико буради текиле... Ајде наточи па се јави за пар сати... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Све у свему, хтео сам да кажем да разлози за одлазак нису само "паре" (како би анти-гастоси хтели да прикажу) већ и нешто мало дубље. Ова дигресија је занимљива, али није поента приче. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Све у свему, хтео сам да кажем да разлози за одлазак нису само "паре" (како би анти-гастоси хтели да прикажу) већ и нешто мало дубље. Ова дигресија је занимљива, али није поента приче. Наравно да нису. И све мање ће бити како се свет веома споро, али постепено хомогенизује економски. А гребеш тему без офтопика. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Kad se govori o razlici između Evriope i Amerike, mislim da ne postoji slikovitije objašnjenje od broja i rasporeda ulica u evropskim i američkim gradovima. Čini mi se da je baš Ivica postavlja neku sličnu komparaciju. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ја сам живео у стану од 2500 који је био перфектно сређен са све мађарским собарицама, али чим изађеш из стана нађеш се на оној грозној улици која се мало разликује од неке у Србији. Ех, Grizzly, "мађарске собарице"... и какав је сад то рафинман? Без француских собарца?! Крајње неозбиљно. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Наравно. То су државне здраде, тј. исто што и "комуњарске". Слично смеће можеш да видиш и у САД кад држава узме да гради станове итд. Ooooo pa znaci komunjara ima i u SAD? To je novost za mene ...znam da imaju neke marginalce, komunisticku partiju ai bas da su uskli toliko duboko u sistem i da grade zgrade nisam pojma imao ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Дитер Рамс је један од отаца модерног индустријског дизајна. Радио је дуго година за Braun и многи препознатљиви производи из ове компаније су његове креације. После тога је за неку друго фирму дизајнирао полице (мислим да се те полице још увек продају). Стари је више него очигледна инспирација Џонатану Ајву из Apple-а, који је дизајнирао све што је направљено од 1999, па на овамо (гле чуда, Британац). Стив Џобс је био инспирисан, опет гле чуда, немачком, италијанском и јапанском филсофијом естетике. А пошто је био тешки лудак, онда је изричито захтевао да се каменчине за једну од Apple-ових продавница довуку из Италије. Такође (има то у његовој биографији) веш машине је наручивао из Европе, јер aмеричке suck и то могу лично да потврдим. Али погледајте један занимљив исечак из интервјуа са Дитером Рамсом, где је говoрио о Apple-у. Ово подебљано има много везе са овим о чему се расправљамо. I have always regarded Apple products – and the kind words Jony Ive has said about me and my work – as a compliment. Without doubt there are few companies in the world that genuinely understand and practise the power of good design in their products and their businesses. Probably the first example was Peter Behrens and his work for the German company AEG, in the early part of the 20th century. He might be considered to be the founder of corporate identity. Adriano Olivetti was close behind as he transformed his father’s Italian company, Olivetti. Having become aware of this scarcity at the start of my career in the 1950s, I am sorry to report that the situation does not seem to have improved to this day. I have always observed that good design can normally only emerge if there is a strong relationship between an entrepreneur and the head of design. At Apple this situation exists - between Steve Jobs and Jony Ive. This was the case at Braun where I always reported to Erwin and Artur Braun or, after their departure, the chairman of the board. It is the same in my relationship with the furniture manufacturer, Vitsoe, where I worked closely with the founder Niels Vitsoe and, since his death, Mark Adams - a period now spanning more than 50 years. I am always fascinated when I see the latest Apple products. Apple has managed to achieve what I never achieved: using the power of their products to persuade people to queue to buy them. For me, I had to queue to receive food at the end of World War II. That’s quite a change. I am troubled by the devaluing of the word 'design’. I find myself now being somewhat embarrassed to be called a designer. In fact I prefer the German term, Gestalt-Ingenieur. Apple and Vitsoe are relatively lone voices treating the discipline of design seriously in all corners of their businesses. They understand that design is not simply an adjective to place in front of a product’s name to somehow artificially enhance its value. Ever fewer people appear to understand that design is a serious profession; and for our future welfare we need more companies to take that profession seriously. Извор Grizzly Adams and Аурор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Ooooo pa znaci komunjara ima i u SAD? To je novost za mene ...znam da imaju neke marginalce, komunisticku partiju ai bas da su uskli toliko duboko u sistem i da grade zgrade nisam pojma imao ... Па прецедник им је комуњара. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 14, 2014 Пријави Подели Написано Мај 14, 2014 Све зависи шта неко сматра под појмом ”квалитет живота”. Ово би у ствари била веома добра тема... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука