R.Žiskar Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 e tako... vidite kako moze lepo da se polemise..: pa nama neukima u istorijski tacnim podacima bude sve srcu milo Најважније је да научиш да је Аустроугарска била једна фина и лепа земља а онда су дошли зли Срби и разбуцали све то. Ево и смајли: Никола Поповић and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Наслов недоречен. Шта је страдање у војни? U ratu, valjda. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 U ratu, valjda. pa vojna, rat na ruskom verum est in beer and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 оно што знамо нам говори да тај рат није могао да се избегне, а није да нису покушавали свим доступним средствима. Па нису покушавали. Српска власт је одмах након Мајског преврата кренула у конфронтацију са Аустроугарском, са којом су се иначе до тада одржавали пријатељски односи. Може се рећи да су Карађорђевићи радили све што могу да дођу у сукоб са АУ, што су и успели након само десет година владавине. То што су се они после правили луди у фазону "нисмо ми" је далеко од "покушаја да се избегне рат". Рат се избегава тако што ако имаш светску супер-силу у комшилуку трудиш се да са њима имаш што боље односе и не правиш инциденте који би могли да их испровоцирају да те згазе као кишну глисту. Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 pa vojna, rat na ruskom Znam, Война и миръ. Baš me zanimalo kako se kaže na drugim slovenskim jezicima, pa sam bacio pogled na google translate. Ispada da samo mi i Hrvati kažemo "rat", svi ostali koriste 'vojna' (ili neku sličnu reč). Никола Поповић and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Не знам порекло, али се користило и код нас. Моја бака је такође користила реч "војна". verum est in beer, Никола Поповић and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Рат се избегава тако што ако имаш светску супер-силу у комшилуку трудиш се да са њима имаш што боље односе Према новијим сазнањима, управо је пуковник Апис заслужан што су аустроугарске власти на време добиле анонимну дојаву да се на надвојводу Фердинанда припрема атентат. Дакле, пуковник Д. Д. Апис је као ревносан и одговоран човек у служби интереса свје земље, био свестан последица по Србију од таквог, у сваком погледу штетног чина какав је атентат на надвојводу Фердинанда. са Аустроугарском, са којом су се иначе до тада одржавали пријатељски односи. Србија је Аустроугарској обећала Новопазарски санџак, потписивање трговинског уговора и изградњу железнице кроз своју земљу. Тиме је Аустроугарска постигла да се Србија не споји са Црном Гором и тако је спречи у њеном продору на Исток (што је био тајни и дугогодишњи план Немачке и Аустроугарске, тј. њихов циљ је био излазак на Средоземље и контролисање стратешки кључних места:Солуна, Босфора и Дарданела); такође, трговинским уговором би се Србија и економски потчинила Монархији, а изградња железнице је значила да Србија практично из свог буџета гради железницу коју ће Монархија моћи да користи као своју. План Србије је успео иако је за њега поднела огромне жртве - добила је међународно признату независност. У циљу да се обезбеде раније договорене накнаде Аустроугарској, 1881. године, српски министар спољних послова, Милутин Гарашанин, и министар финансија, Чедомиљ Мијатовић, на одобрење кнеза Милана Обреновића потписали су Тајну конвенцију по којој осим раније договорених ставки, Србија није смела да, без претходне сагласности Монархије, склапа било какве уговоре са другим државама. За узврат, цар Франц Јозеф је подржао крунисање Милана Обреновића за краља 6. марта 1882. године. Ово је значило крајњу потчињеност Србије Аустроугарској. Заиста пријатељски односи. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Па нису покушавали. Српска власт је одмах након Мајског преврата кренула у конфронтацију са Аустроугарском, са којом су се иначе до тада одржавали пријатељски односи. Може се рећи да су Карађорђевићи радили све што могу да дођу у сукоб са АУ, што су и успели након само десет година владавине. Ako su, Austrougarska i ostali su sve zapadnjački smradovi. Živela majka Rusija! Ko! so! vo! je! srceSrbije! srceSrbije! srceSrbije! Boooooožeeeeeee praaaaaaavdeeeee... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Најважније је да научиш да је Аустроугарска била једна фина и лепа земља а онда су дошли зли Срби и разбуцали све то. Па многи Срби су се у тој злој Аустроугарској школовали, радили и живели без проблема. Никола Тесла, Михајло Пупин и безброј других. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Па нису покушавали. Српска власт је одмах након Мајског преврата кренула у конфронтацију са Аустроугарском, са којом су се иначе до тада одржавали пријатељски односи. Може се рећи да су Карађорђевићи радили све што могу да дођу у сукоб са АУ, што су и успели након само десет година владавине. То што су се они после правили луди у фазону "нисмо ми" је далеко од "покушаја да се избегне рат". Рат се избегава тако што ако имаш светску супер-силу у комшилуку трудиш се да са њима имаш што боље односе и не правиш инциденте који би могли да их испровоцирају да те згазе као кишну глисту. То је већ историјски апсолутно нетачно. Постоји разлика између гурања прста у око и гледања сопствених интереса. Кад су успели да прогутају Анексиону кризу, и још да смире народ који је узавро тада, онда значи да су људи тада били баш миротворци. Такође ваља и прочитати о дипломатској активности тог времена пре давања таквих паушалних (и апсолутно нетачних) оцена. Ако ће нека суперсила (АУ то није била) да ме гази зато што гледам своје интересе и ничим је не угрожавам и све време покушавам да будем супер са том суперсилом, а уствари све рвеме само жели моју територију, не знам шта ја друго могу да урадим сем да ојачам своју економију, своју војску, имам најбоље могуће политичаре које је Србија икада у модерној историји имала, најјаче савезнике које је Србија икада у историји имала... Или је можда само требало да их пустимо да уђу и да нас све покољу? Не знам, можда је то решење, ал је мени нелогично. Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Ako su, Austrougarska i ostali su sve zapadnjački smradovi. Živela majka Rusija! Ko! so! vo! je! srceSrbije! srceSrbije! srceSrbije! Boooooožeeeeeee praaaaaaavdeeeee... Помешао си теме. Мислим да си хтео на ову тему https://www.pouke.org/forum/topic/331-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%B4%D1%80-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B5%D0%BC-%D0%BE-%D0%B7%D0%B4%D1%80/ feeble, Manolis, verum est in beer and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Па многи Срби су се у тој злој Аустроугарској школовали, радили и живели без проблема. Никола Тесла, Михајло Пупин и безброј других. Слажем се да их је било, али не слажем се са безброј и са многи. Чињеница је да су се Срби школовали по целом свету што и данас раде а и многи други се школују где им највише одговара и како су у могућности. И Русија има Ломоносов универзитет па је опет појединци сматрају за зло. Упркос наведеним историјским чињеницама које говоре о потлаченом положају српског и православног живља у Аустроугарској...па, знаш шта, можда је боље да не губим време. Ти износи своје факте, па ако убедиш довољно људи, убедиш, ако не, ником ништа, важно да смо живи и здрави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Изгледа тема иде у овом правцу Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 @@ RYLAH, Какве нелогичности... Кад су успели да прогутају Анексиону кризу Шта су имали да "гутају" Анексиону кризу? Босна је тада била део Отоманске империје и АУ је искористила њихово слабљење да им отме део територије. Са нама није имало никакве везе. Уместо "гутања" требало је да им честитамо и изборимо се да повољан положај Срба у новој држави. Или нам је Турска толико била прирасла за срце па смо више волели да Срби остану под Турцима? да ме гази зато што гледам своје интересе и ничим је не угрожавам и све време покушавам да будем супер са том суперсилом Па Србија није "гледала своја посла" него се и те како мешала у "њихова посла" - како си лепо изнад објаснио у вези анексије Босне. То нису била "наша посла". Квака је била у томе да је "Оћу Да Будем Цар" Александар прижељкивао да он анексира Босну и још неке територије од великих сила (Отоманске и АУ империја) - што је већ симптом озбиљних менталних проблема. а уствари све рвеме само жели моју територију Ко је желео српску територију? АУ није дирала српску територију уопште. Србија је "претила" и тражила територије. Тј. не Србија, него алави Карађорђевићи. Наравно, уз већ традиционално хушкање од стране "мајке Русије". Или је можда само требало да их пустимо да уђу и да нас све покољу? Ето ти га сад... Значи да смо одржавали добре односе са њима они би дошли да нас све покољу? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 25, 2014 Пријави Подели Написано Април 25, 2014 Nisam upoznat da li je to AU nudila nešto Srbiji da imamo dobre odnose? I šta je tačno nudila? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука