Драшко Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Тешка тема. Најтежа. Sanja Т., Arsenija, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Више ме мучи (условно речено мучи, јер ми не утиче рпевише на веру, више ми представља логички проблем) што Бог дозвољава да се на Земљи буде ван Њега, а то не дозвољава у вечности, не "дозвљава" човеку да нађе вечно свој смисао у нечему што није Он (= љубав) , јер Га је просто начинио таквим, као и цео свет. Није ми баш јасно шта то значи "да се на Земљи буде ван Њега"? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Није ми баш јасно шта то значи "да се на Земљи буде ван Њега"? ван заједнице са Њим, да се смисао живота и остварење личности нађе (или из наше хришћансе перспективе покуша наћи) ван Бога и/или љубави, у нечему пролазном, овоземаљском... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 ван заједнице са Њим, да се смисао живота и остварење личности нађе (или из наше хришћансе перспективе покуша наћи) ван Бога и/или љубави, у нечему пролазном, овоземаљском... Мислим да је то немогуће, тј. да је у питању само варка. Како каже Павле сада видимо "као у огледалу, у загонетки", тј. нејасно. Једина разлика између "сада" и "онда" је управо та замагљеност која ће се уклонити. Филозофирам да су то оне "хаљине од коже" које је Бог дао Адаму и Еви после пада у грех. Оне нас штите од тога да сагледамо своју тужну реалност у потпуности, али нам уједно "купују време" тј. дају могућност да се покајемо и поправимо. Иначе вероватно не би били способни за то, попут палих анђела. Када Христос поново дође Он ће једноставно уклонити ту "замагљеност", "маску" и онда ћемо видети "лицем у лице ... познати као што бисмо познати". Као на пример да сви живимо у мраку и не видимо какав је ко и сами себе, а онда дође неко и упали светло. Megidon, Драшко and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Slazem se sa Draskom,za mene,posle izucavanja odnosa hriscanstva i seksualnosti,najteza tema. Nema tu nekog logicnog odgovora. Mene licno najvise nerviraju tekstovi tipa,Bogu je ovo milo,ovo nije,on ovo voli,ovo ne voli(kod coveka)...Ponekad mi pisanija nekih verskih autoriteta izgledaju kao da su oni u stvari "kupili Boga".Vidjam ja to i u pravoslavlju. Hocu reci,covek previse mudruje o raju i paklu a niko o tome nista nece znati dok ne umre. Na kraju krajeva,svi znamo da je strah od nepoznatog najgori strah a znamo i da se strahom najbolje kontrolisu ljudi. Срђан Шијакињић and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Slazem se sa Draskom,za mene,posle izucavanja odnosa hriscanstva i seksualnosti,najteza tema. Nema tu nekog logicnog odgovora. Mene licno najvise nerviraju tekstovi tipa,Bogu je ovo milo,ovo nije,on ovo voli,ovo ne voli(kod coveka)...Ponekad mi pisanija nekih verskih autoriteta izgledaju kao da su oni u stvari "kupili Boga".Vidjam ja to i u pravoslavlju. Hocu reci,covek previse mudruje o raju i paklu a niko o tome nista nece znati dok ne umre. Na kraju krajeva,svi znamo da je strah od nepoznatog najgori strah a znamo i da se strahom najbolje kontrolisu ljudi. Taко некако, али мислим да ако имамо однос са Богом кроз молитву, причешће, духовни разговор-исповест, то све укида страх док смо у томе. Тако је код мене, можда моја искуства нису поуздана, али да кажем осећам да Бог све зна, планира и на крају једино Он је добар, колко год се ми са Њим рвали, свађали..... Данас сам се сетио нечег интересантног....али сад ме мрзи да куцам Одох да се бојим и да се не бојим "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Мислио сам да вери приступају по мало у смислу "правила", "награде и казне" и сл. Па ја не видим трећу могућност. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Па ја не видим трећу могућност. Љубав треба да је "трећа" односно једина могућност. Пакао се, колико сам успео да мало прочитам, описује као место без љубави или са немогућношћу примања љубави. Љубав Божија која се дожовљава као пакао. Има онај клип о. Хопко говори о томе. Grizzly Adams, Дуња and Жика је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Па Господ има љубави према нама и он васкрсава и воли све душе и опрашта свуда где то може , па он воли и оне душе што је принуђен да казни. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Господ никога не кажњава. Срђан Шијакињић, Иван Ивковић, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Мислим да размишљамо у човечијим димензијама (што је и нормално). А Бога ипак упознајемо љубављу, срцем, молитвом и причешћем. Размишљање није баш поуздано. Ја се извињавам, нисам теолог и ако нешто лупам, исправите ме, просто исказујем размишљања 8086.gif Ненад Р. and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Господ никога не кажњава. Не на овом свету , али да не кажњава на оном свету пакао неби постојао. Драшко и ја нисам ни т од теолога , али ипак сматрам да треба да кажем своје мишљење. Сећам се када сам био мали како је моја баба била верник и шта је радила . Ја нисам против промена у цркви , и не треба да живимо у историји , али мислим да је ово претерано јер свако вуче на своју страну и тумачи на свој начин и плашим се да направимо штету нашој вери . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Не на овом свету , али да не кажњава на оном свету пакао неби постојао. Не кажњава ни на "оном" свету, људи сами себи праве пакао. Пакао није нешто што "постоји" независно од нас, није "место" него стање душе. Zero, Иван ♪♫, Драшко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Taко некако, али мислим да ако имамо однос са Богом кроз молитву, причешће, духовни разговор-исповест, то све укида страх док смо у томе. Тако је код мене, можда моја искуства нису поуздана, али да кажем осећам да Бог све зна, планира и на крају једино Он је добар, колко год се ми са Њим рвали, свађали..... Данас сам се сетио нечег интересантног....али сад ме мрзи да куцам Одох да се бојим и да се не бојим Jeste Drale,ali nisu ni svuda isti preduslovi za te privilegije. Konkretno,sto se tice pricesca,kao krune odnosa Bog-covek,koliko je ono bilo uskracivano ljudima kroz istoriju,raznim epitimijama koje su,opet bile propisane od nekih ljudi.A ti propisi su,po meni,klasicna kontrola covekom,uz istovremenu pricu o postovanju ljudske slobode kao najvece datosti coveku.Da one i danas postoje,u toj meri,koliko ljudi bi ostalo u crkvenom zivotu? Ja smatram da svaki covek ima u sebi tu svest o Bogu kao apsolutnom dobru,cak i najveci ateista,ali je ne moze definisati.I svaki covek treba da tezi ka tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 17, 2014 Пријави Подели Написано Април 17, 2014 Konkretno,sto se tice pricesca,kao krune odnosa Bog-covek,koliko je ono bilo uskracivano ljudima kroz istoriju,raznim epitimijama koje su,opet bile propisane od nekih ljudi.A ti propisi su,po meni,klasicna kontrola covekom,uz istovremenu pricu o postovanju ljudske slobode kao najvece datosti coveku.Da one i danas postoje,u toj meri,koliko ljudi bi ostalo u crkvenom zivotu? Појављује се доста текстова на ту тему који мењају приступ, и захвљаујући овоом форуму и многима одавде па и мом драгом свештенику, мој доживљај Светог Причешћа и приступање истом се променило, на чешће,, уместо на ређе и теже. То су битне ствари. Иван Ивковић and Deki992 је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука