Megidon Написано Март 31, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Ти хоћеш да кажеш да Дух Свети не пребива данас у Цркви? Сабори су доносили те Каноне, који су и те како повезани са историјским околностима, са "духом" свога времена. Ти епископи, који су тада доносили каноне, су били исто грешни људи, као и данас. Ако читаш Свето Писмо, и обратиш пажњу на апостоле, можеш видети да су и они грешни људи, да су се и они свађали, препирали, али исто тако и мирили. То је кључно питање, да ли ти верујеш да Дух Свети данас пребива у Цркви? Тек након одговора на ово питање можемо даље наставити дискусију, јер је мало тешко причати, ако не знамо од које основе полазимо. Наравно да верујем да Дух Свети пребива у цркви, нисам скренуо с памети. Ја сам брате Ђорђе дипломирао на ПБФ и немам никакве дилеме. Познајем све саборе и историју Цркве и њена учења, и приступе проблематици о којој причамо, и учење о канонима итд...немаш потребе да се умараш писањем,немам никакве предрасуде него разматрам проблематику и баш на основу свега тога могу да кажем да се ради о новом приступу. Чим се човек нешто запита или прокоментарише одмах се гледа да ли је он то случајно мислио нешто против епископа или цркве, или можда подрива јерархију, и одмах се хватају за власт коју имају да ти објасне ко су они, и да те санкционишу, мени то смета Ја овим мојим свештеницима кад споменем име Артемије скачу одма да виде шта ми је, мада ја апсолутно никакве везе немам са њима само их користим као пример. Разумем да сабор нешто одлучи и каже тако ћете да радите и тачка, и наравно да ћу послушати, али не морам да кажем да ми јасно ако није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Немам ја никакав свој правац, ја слушам Цркву, али то не значи да не треба и не смем да размишљам здраворазумски, и да постављам питања. Имали смо случај паљења свећа у синагоги који је у потпуној супротности са канонима сабора. За време Григорија Паламе је био исти такав случај и он је прекинуо општење са таквима. Овде ја улазим у коализију између сабора и епископског благослова и права управљања. Како један верник да гледа на такав случај, јер имамо ситуацију да неки видевши такве поступке одступају од Цркве. Какав ја њима одговор да дам када они мене питају за тај случај. Ако кажем слушајте Цркву и свог епископа, они одговоре да је он својим поступком себе искључио из цркве и да га више не признају и то поткрепљују са канонима, и ја нм одговорим о томе да је епископ икона Христова и да треба слушати сабор али му не могу рећи да могу да буду изнад канона, и тако даље већ позната прича.... Mislim da si kontradiktoran. Prvo kažeš da slušaš Crkvu a posle stavljaš u konfrontaciju što jer patrijarh palio sveću u sinagogi. ZAšto misliš da je to protivkanonski? Jel ti tumačiš kanone ili Crkva? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 31, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Mislim da si kontradiktoran. Prvo kažeš da slušaš Crkvu a posle stavljaš u konfrontaciju što jer patrijarh palio sveću u sinagogi. ZAšto misliš da je to protivkanonski? Jel ti tumačiš kanone ili Crkva? Реално гледано,сабор није сагласан по тим питањима, као и по многим, па ће онда испасти да многи епископи не слушају Цркву, чим имају различите ставове, и сви тумаче различито. Ако их тумачи црква, онда кроз историју не би требало бити разлике у тумачењу а ни на нивоу сваке помесне цркве. Патријарх је представник цркве а не цела црква, ако кажеш да је непогрешив зато што је вођен Духом Светим упадаш у јерес. Саборност на коју се позиваш не постоји, постоје јерархијски чинови који узимају на себе одговорност да чине неке ствари. Када кажеш да их тумачи Црква на које тумачење мислиш где је написано и ко је издао званично тумачење канона које је сабор прихватио? Срђан(Православац) and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Реално гледано realno gledano, vi ste svojim nakaradnim tumačenjem izopštili patrijarha...Nikad nije postojalo jednomislije ali ovde je stvar vrlo jasna. Otišao patrijarh u sinagogu i zapalio sveće, šta je toliki problem... koji su se to episkopi toliko usprotivili tome? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 31, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2014 realno gledano, vi ste svojim nakaradnim tumačenjem izopštili patrijarha... Nikad nije postojalo jednomislije ali ovde je stvar vrlo jasna. Otišao patrijarh u sinagogu i zapalio sveće, šta je toliki problem... koji su se to episkopi toliko usprotivili tome? Не знам ко смо то ми, нити о каквим тумачењима причаш ја нисам навео никакво тумачење, само сам поставио питање у контексту теме. Патријарха нисам изопштио нити имам ту власт. Нека је палио ако му се пали, сигурно је знао какву ће реакцију произвести и да постоје неке забране око тога питања, па је ипак његова одлука била да то уради а с тиме и одговорност, опет кажем да је то ствар његове воље и да нема везе са нашом православношћу нити да сам дужан да се са тиме слажем. Да сам ја тако нешто урадио био би анатемисан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Није ми јасна та опседнутост "канонима"... Мене то уопште није занимало кад сам кренуо у Цркву, нити до дан данас. Људи бре, није Црква ЈНА. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Не знам ко смо то ми, нити о каквим тумачењима причаш ја нисам навео никакво тумачење, само сам поставио питање у контексту теме. Патријарха нисам изопштио нити имам ту власт. Нека је палио ако му се пали, сигурно је знао какву ће реакцију произвести и да постоје неке забране око тога питања, па је ипак његова одлука била да то уради а с тиме и одговорност, опет кажем да је то ствар његове воље и да нема везе са нашом православношћу нити да сам дужан да се са тиме слажем. Да сам ја тако нешто урадио био би анатемисан. ko si ti da tako nešto radiš? potrebno je da sablazni dodju, drugačije niko ne bi ni naučio šta su kanoni i kako se tumačei ko ih tumači Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Е Мегидоне сад ће звери да те растргну,зато ја у почетку нисам хтео да улазим у то поучен прошлој теми о библији.Али рекох одлична тема веома дискутабилна. Skala357 је реаговао/ла на ово 1 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Е Мегидоне сад ће звери да те растргну ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Човек има право да размишља и куша јесу ли духови од Господа. 1 Јн 4:1 Љубазни! не вјерујте свакоме духу, него кушајте духове јесу ли од Бога Тако да човек размишља у оквиру онога што су Свети Оци потврдили на првом Васељенском Сабору,а то су апостолска правила тј. канони.Ако у њима пише: Канон 64 "Ако који клирик или световњак пође у синагогу јудејску или јеретичку да се моли, нека буде свргнут и одлучен" Канон 70 „Ако који епископ, или презвитер, или ђакон, или други из имена клирика буде постио заједно са Јудејима, или светковао са њима њихове празнике, или примао од њих њихове празничне дарове, као пресне хлебове или шта слично, нека буде свргнут. А ако то учини световњак, нека се одлучи" Човек има право за преиспитује,и да се пита,а не да се одмах напада.Овде сам ја видео кад је упитању исмевање Светог Писма тад је толеранција максимална,а чим се брани или доводи у питање екуменизам тад ви сте протестанти,секташи,како то смете итд. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 1 Јн 4:1 Љубазни! не вјерујте свакоме духу, него кушајте духове јесу ли од Бога А овај стих се односи на каноне...? Јаооо.... брате мили. Овај стих ти говори о личном подвигу, да преиспитујеш себе и своје мисли, емоције итд. Проблем са многима од вас је што немате смирења и стрпљења него други дан у Цркви кренете да блебећете ко бабе неке. Ал` нисте ви криви него свештеници који вам то дозвољавају. Ту треба прут да ради. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Овде сам ја видео кад је упитању исмевање Светог Писма тад је толеранција максимална Свако види оно што `оће... Него да ја тебе питам, ти баш знаш из поузданих извора да је Патријарх ишао да се моли са "јудејима или јеретицима", чиме је прекршио 64. канон како цитираш, или то судиш само на основу фотографије... Мислим, шта ако је то била нека посета, или скуп након некакве академије и сл... Или си лично био тамо и баш знаш да је и Патријарх скин`о камилавку и турио јармулку на главу, па почео да "мрнџа" нешто на јидишу? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 А овај стих се односи на каноне...? Јаооо.... брате мили. Овај стих ти говори о личном подвигу, да преиспитујеш себе и своје мисли, емоције итд. Проблем са многима од вас је што немате смирења и стрпљења него други дан у Цркви кренете да блебећете ко бабе неке. Ал` нисте ви криви него свештеници који вам то дозвољавају. Ту треба прут да ради. Jeste.Разликовање духова је дар Светога Духа и човеков подвиг.То је наука.Дух Свети даје човеку дар да разликује духове,за веру и остале врлине које чине еванђелски подвиг. Ово сам поистоветио са тиме јер бих ја себе запитао када бих имао друга јеврејина или суботара па ме позове у њихову „цркву“ све ради развијања братског односа.Да ли је то од Духа Светогa тај братски однос у смислу сви ми имамо „истог“ Бога или не.Знајући правила морао бих се запитати. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 Свако види оно што `оће... Него да ја тебе питам, ти баш знаш из поузданих извора да је Патријарх ишао да се моли са "јудејима или јеретицима", чиме је прекршио 64. канон како цитираш, или то судиш само на основу фотографије... Мислим, шта ако је то била нека посета, или скуп након некакве академије и сл... Или си лично био тамо и баш знаш да је и Патријарх скин`о камилавку и турио јармулку на главу, па почео да "мрнџа" нешто на јидишу? Чињеница је да је био.Зашто су уклоњени видео записи ако нема политике? Незнам дал се молио нисам ни просудио о томе,нити дал је мрнџао како кажеш. Али је упалио свећу. Заборавио сам правило 71 које баш о томе каже. "Ако који Хришћанин принесе уље у светилиште незнабожачко, или у јудејску синагогу, или свеће пали кад су њихови празници, нека се одлучи". Доказ има да је био присутан.Не судим није моје,то је на Господу већ се и ја питам је ли то у складу са православљем или не.Просто. Skala357 је реаговао/ла на ово 1 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 31, 2014 Пријави Подели Написано Март 31, 2014 @@Срђан(Православац), Lepo i pošteno reci koji je tvoj stav. Ako se dobro sećam, drugi status ti je govorio o tome da ne treba ćutati kada pravu veru pokušavaju da iskvare. Pa kaži onda, ko kvari veru, šta i kako... Mada, iskreno, verujem da se svaki pošten čovek bar u nekom trenutku zapita da li je dovoljno pravoveran (šta god to kome značilo), i mislim da treba biti oprezan sa onima koji iz topa mogu da kažu za sebe da jesu... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука