Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Колико је важно зашто треба читати Свето Писмо, исто толико је ВАЖНО ЗНАТИ КАКО ТРЕБА ЧИТАТИ СВЕТО ПИСМО. Свети оци препоручују озбиљну припрему за читање и изучавање Светог писма. Припрема се састоји, у чему? Најпре у молитви. Моли се Господу да ти просветли ум - да разумеш речи Светога Писма, и облагодати срце - да осетиш истину тих речи и живот. Буди свестан да су то речи Божје, које ти Он лично говори и казује. Молитва у вези са осталим врлинама еванђелским најбоље оспособљава човека за разумевање Светог Писма Колико је важно зашто треба читати Свето Писмо, исто толико је ВАЖНО ЗНАТИ КАКО ТРЕБА ЧИТАТИ СВЕТО ПИСМО. Свети оци препоручују озбиљну припрему за читање и изучавање Светог писма. Припрема се састоји, у чему? Најпре у молитви. Моли се Господу да ти просветли ум - да разумеш речи Светога Писма, и облагодати срце - да осетиш истину тих речи и живот. Буди свестан да су то речи Божје, које ти Он лично говори и казује. Молитва у вези са осталим врлинама еванђелским најбоље оспособљава човека за разумевање Светог Писма Управо тако зато на корици моје библије стоји залепљена молитва пре читања,да бих је увек изговорио кад отворим библију. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Какве везе има молитва са знањем како треба читати свето писмо(херменеутиком)? Знање се не стиче молитвом, као што се ни ферари не стиче молитвом. Можда Бог услиши нечије молитве па пружи знање или ферари, из ведра неба, али не знам никог коме се то десило. Просто разваљујеш са одвалама,иди код духовника да ти појасни значење и снагу молитве. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Просто разваљујеш са одвалама,иди код духовника да ти појасни значење и снагу молитве. Ај појасни ми ти овде. Видим да си духовно врло узвишен. Шта је заправо то молитва? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Какве везе има молитва са знањем како треба читати свето писмо(херменеутиком)? Знање се не стиче молитвом, као што се ни ферари не стиче молитвом. Можда Бог услиши нечије молитве па пружи знање или ферари, из ведра неба, али не знам никог коме се то десило. Молитва је - вода жива, којом душа гаси жеђ. Као што се у животу често дешава да човек једно има у срцу, а друго на уснама па истовремено показује два лица - тако се и на молитви, пред лицем Самога Бога, који види тајне срца, човек често показује као дволичан : једно говори, а друго има у мислима и срцу. Још се чешће дешава да, иако разуме молитву и мисли на њу, срцем не осећа оно што говори и, будући мртав, само баца речи у ваздух, заваравајући се да таквом молитвом може угодити Богу. Чудна, огреховљена дволичност! То је горки плод и сведочанство нашег грехопада. Нашем срцу постало је уобичајено да лаже на молитви, као и у опхођењу са људима. "Сваки је човек лажа" (Пс. 116, 11). То је стуб лажи. Хришћанн треба да употреби сва средства како би сваку лаж са кореном исчупао из срца и засадио у њему чисту истину. Требало би почети са молитвом као са делом за које нам је превсходно нужна истина срца, по речима Господњим: "духом и истином треба се клањати". Научимо ли да током молитве говоримо истину у срцу, ни у животу нећемо дозволити себи да лажемо; истинита и искрена молитва ће, очистивши наше срце од лажи, успети да га од ње сачува и у делима житејским. Како научити да се током молитве говори истина у срцу? Свака реч молитве мора се довести до срца, мора се положити на срце, мора се срцем осетити њена истинитост. Морамо бити свесни колико нам је неопходно оно што од Бога тражимо у молитви, као и неопходности да му се усрдно благодари за Његова велика и безбројна доброчинства према нама, неопходности најусрднијег славословља за Његова велика и премудра дела у Његовим створењима. Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Ај појасни ми ти овде. Видим да си духовно врло узвишен. Шта је заправо то молитва? Одговорићу ти није проблем,него ја ипак хтео да одеш код духовника,јер реко мене нећеш схватити озбиљно пошто сам ја без разума. Али ако ћеш уважити онда ћу одговорити. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Молитва је - вода жива, којом душа гаси жеђ. Тачно тако, а какве то везе има са потребним знањем да би се свето писмо тумачило? Мени молитва има снагу, да ми господ покаже неки пут.... или да неку снагу и вољу.. Али до сад ми није давао знање или ферари, кад год сам се помолио за то. Одговорићу ти није проблем,него ја ипак хтео да одеш код духовника,јер реко мене нећеш схватити озбиљно пошто сам ја без разума. Али ако ћеш уважити онда ћу одговорити. Идем ја код духовника, не брини ти ту бригу, више треба да те брине што се осетиж угроженим чим неко д оведе у питање твоје ставове по питању вере. То да ли ћу озбиљно да те схватим и да ли ћу да уважим зависи од твог одговора. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Тачно тако, а какве то везе има са потребним знањем да би се свето писмо тумачило? Мени молитва има снагу, да ми господ покаже неки пут.... или да неку снагу и вољу.. Али до сад ми није давао знање или ферари, кад год сам се помолио за то. Зато што постоји молитва пред читања Светог Писма да би ти Господ просветлио ум - да разумеш речи Светога Писма, и облагодати срце - да осетиш истину тих речи и живот. Буди свестан да су то речи Божје, које ти Он лично говори и казује. А што се ферарија тиче вероватно ти Бог не испуњава ту жељу јер је на твоју корист да се не слупаш негде! Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Тачно тако, а какве то везе има са потребним знањем да би се свето писмо тумачило? Мени молитва има снагу, да ми господ покаже неки пут.... или да неку снагу и вољу.. Али до сад ми није давао знање или ферари, кад год сам се помолио за то. Зато што постоји молитва пред читања Светог Писма да би ти Господ просветлио ум - да разумеш речи Светога Писма, и облагодати срце - да осетиш истину тих речи и живот. Буди свестан да су то речи Божје, које ти Он лично говори и казује. А што се ферарија тиче вероватно ти Бог не испуњава ту жељу јер је на твоју корист да се не слупаш негде! Што ми онда није просветлио ум када сам као клинац молио да ми се просрећи да добијем петицу из математике? Ал ми зато, занимљиво увек услиши молитву када му тражим помоћ да ми укаше на пут за решење неког проблема.. или стрпљење или вољу.... Ал ето видиш тај ферари ит о знање.. никако да ми падне са неба. Ја некако мислим да молитва делује интерно, а не екстерно..... душевно а не материјално,..... Можда и грешим.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Ај појасни ми ти овде. Видим да си духовно врло узвишен. Шта је заправо то молитва? Данче ме предухитрила али ипак да кажем Човек уколико се не напаја молитвом не може донети плодове побожности. Е анализирај ту реченицу и добро пробај да је схватиш. "Без мене не можете ништа чинити" каже Господ у Јеванђељу по Јовану 15:5 Молитвом требамо испросити од Бога све,каже писмо тражите и даће вам се. И даље каже "иштите најпре Духа Светога" И то је оно што нам је потребно за разумевање и расуђивање,наша свест није чиста свест без помоћи Духа Светога коју можемо добити само усрдним мољењем. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 А што се ферарија тиче вероватно ти Бог не испуњава ту жељу јер је на твоју корист да се не слупаш негде! Шоу. Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Данче ме предухитрила али ипак да кажем Човек уколико се не напаја молитвом не може донети плодове побожности. Е анализирај ту реченицу и добро пробај да је схватиш. "Без мене не можете ништа чинити" каже Господ у Јеванђељу по Јовану 15:5 Молитвом требамо испросити од Бога све,каже писмо тражите и даће вам се. И даље каже "иштите најпре Духа Светога" И то је оно што нам је потребно за разумевање и расуђивање,наша свест није чиста свест без помоћи Духа Светога коју можемо добити само усрдним мољењем. Значи не одговараш ми јасно и прецизно већ мутно, двосмислено, симболично. не могу такав одговор схватити озбиљно јер је бесмислен. ЈА га схватам на свој начин ти на свој. И ја исо молим господа за расуђивање па ето имам другачије схватање од вашег. Неког господ испаљује ту... ил мене ил вас... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Што ми онда није просветлио ум када сам као клинац молио да ми се просрећи да добијем петицу из математике? Ал ми зато, занимљиво увек услиши молитву када му тражим помоћ да ми укаше на пут за решење неког проблема.. или стрпљење или вољу.... Ал ето видиш тај ферари ит о знање.. никако да ми падне са неба. Ја некако мислим да молитва делује интерно, а не екстерно..... душевно а не материјално,..... Можда и грешим.... Молитва је чудо и лек ономе ко верује. Ја је никад нисам злоупотребљавала за материјалне сврхе,кад год сам имала потребу то је увек било за моју породицу и моји најмилији,поготово када је здравље у питању.. И Бог нам неће испунити ништа ако није на нашу корист! Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 Што ми онда није просветлио ум када сам као клинац молио да ми се просрећи да добијем петицу из математике? ЦЦЦЦ Јел Бог створен да испуњава жеље,или смо ми створени ради Бога. Како да задобијеш нешто без дуготрпљеног мољења. Царство Небеско се на силу добија. Пише тамо још да зна Бог и пре него што га молимо шта нам треба,али да тражимо прво Царство Небеско. Јеси ли био прави верник као клинац? Што би ти Бог услишио нешто што ти није није потребно. То је нешто што си сам могао да задобијеш учењем,то није нека ствар која нам је немогућа па да молимо Бога за то. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 20, 2014 Пријави Подели Написано Март 20, 2014 ЦЦЦЦ Јел Бог створен да испуњава жеље. Ја о томе и причам, Бог молитвно не испуњава жеље као што је даривање знања и памети за тумачење светог писма. Да би схватио свето писмо, прво мораш знати да читаш. Јел ће бог да ти да знање читања? Неће. Онда требаш да имаш нека основна знања о томе како се тумачи библија. Па људи су то изучавали годинама. Да им не треба знање они би се само молили Господу и све би знали. И ја када то кажем, ти причаш да "изјављујем провале" ... Дакле за тумачење светог писма, треба знање можеш да се молиш до ујутру ако не умеш да читаш......и ако не умеш да разумеш. Ето например, ти си владику Давида отписао као неверодостојног теолога. Па он се моли више од свих нас заједно овде. По твојој и данчетовој логици то му је доста да буде вереодостојан, али ето теби је неверодостојан. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 21, 2014 Пријави Подели Написано Март 21, 2014 Да ли су анђели и сви небески чинови којих има милијарду милијарди створени моментално ,у трену, или има неки други процес(нпр. ТЕ) ,,Рече Господ нека буде светлост и би светлост,, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука