Jump to content

Тачност Библије?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Имена те двојице, помињу се као?

Izvini sto se pre nisam javio. Davno sam citao o tome pa se nesecam. Inace o andjelima se zna preko Sv Dionisija aeropagita. U Bibliji se upotrebljavaju izvori koji ne spadaju u kanonske delove Biblije, npr. u poslanici apostola Jude se govori o borbi arhandjela Mihaila sa Sotonom sto dolazi iz apokrifnog Mojsijevog uznesenja i govori se o prorocanstvu Enohovom koje takodje pripada tzv Enohovom uznesenju. Tako da ako je nesto apokrif ne znaci samim tim da je neupotrebljivo.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Офтопик:

@Срђан(Православац)

Видим да читаш и размишљаш.

Волео бих, пошто си цитирао чачанске свештенике, да ми кажеш шта мислиш о штрајку глађу у Цркви (ова двојица, као и в. Филарет), као и (не)послушању свештеника архијереју или архијереја Синоду и Сабору у светлу житија молитвених громада попут св. Јована, Василија, Григорија, Максима...

Поштовање.

Па овако,пре свега мислим да није добро/побожно штрајковати глађу поготово то у дому Господњем радити,јер дом Божији је дом молитве и јединства хришћана а не дом протеста и лудости.Хијерархијско непоштовање није у духу наше нам вере православне и наших славних светитеља.Не оправдавам њихове поступке али их не осуђујем наравно јер ја то не могу и није на мени,већ сам само покушао да их видим као забринуте људе због нових пракси које су ушле у свешенослужење.Требали су прихватити премештај и своју забринутост исказати на неки други начин најискреније.

О  Филарету,њега видим као једно скандалозно лице које каља образ наше цркве.

Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо.

Подели на овим сајтовима

Поштовање.

Па овако,пре свега мислим да није добро/побожно штрајковати глађу поготово то у дому Господњем радити,јер дом Божији је дом молитве и јединства хришћана а не дом протеста и лудости.Хијерархијско непоштовање није у духу наше нам вере православне и наших славних светитеља.Не оправдавам њихове поступке али их не осуђујем наравно јер ја то не могу и није на мени,већ сам само покушао да их видим као забринуте људе због нових пракси које су ушле у свешенослужење.Требали су прихватити премештај и своју забринутост исказати на неки други начин најискреније.

О Филарету,њега видим као једно скандалозно лице које каља образ наше цркве.

Дакле, имамо заједничко становиште.

"Гле шта је добро, или шта је красно него кад браћа живе заједно" Пс.132

Са занимањем очекујем и одговор на други део питања (у погледу архијерејског послушања и светих Отаца).

Хвала унапред.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Дакле, имамо заједничко становиште.

"Гле шта је добро, или шта је красно него кад браћа живе заједно" Пс.132

Са занимањем очекујем и одговор на други део питања (у погледу архијерејског послушања и светих Отаца).

Хвала унапред.

На небу постоји хијерархија,чинови:виши,средњи и нижи,одређени Божијим законом.Влада једнобразност,једномишљеност,и свака власт поштује надређену коју је Господ поставио.

Само највиши чин прима светлост и познање од самог Бога, а сви нижи чинови се просвећују и примају тајне од виших чинова.

Пошто је Црква образ Раја,и по учењу светих Отаца треба постојати послушност и на земљи као што је и на небу,поучени Христовим речима "Али не моја воља, но Твоја нека буде".

Као што дрво има пуно грана али је једно дрво,тако да у Цркви треба бити једно тело,један дух,један Господ.

Ђакон и нижи слушају јереја,јереј епископа,епископ сабор.И тај уставни поредак је одређен ако се не варам апостолским правилима,од оних који су од Господа примили Духа да науче људе како их је Дух водио.

Оно што видимо из житија Светих да су се водили духовном учењу светих Отаца,св.Максим по цени свог живота није одустајао од светоотачког учења,св.Јован Дамаскин говори „Зато браћо стојимо на камену вере и у Предању Цркве,не помичући границе које поставише свети Оци наши“.

Свети Оци су чувари апостолских предања,свети Оци су наследници апостолности,кроз свете Оце се продужују апостоли који су нам дали као наслеђе самог Христа.

Зато по узору на небесне законе треба да влада у Цркви једномишљеност кроз љубав да бисмо се могли назвати Христовим ученицима,јер је и сам Господ казао:

По томе ће сви познати да сте Моји ученици ако будете имали љубав међу собом

Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо.

Подели на овим сајтовима

На небу постоји хијерархија,чинови:виши,средњи и нижи,одређени Божијим законом.Влада једнобразност,једномишљеност,и свака власт поштује надређену коју је Господ поставио.

Само највиши чин прима светлост и познање од самог Бога, а сви нижи чинови се просвећују и примају тајне од виших чинова.

Odakle ti ovo?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Odakle ti ovo?

Из ангелологије.

Подели на овим сајтовима

U Crkvi treba da vlada sabornost a ne jednomi[ljenost.

Nikada je nije bilo, nikada je neće ni biti.

Једномишљеност као једновоља свих.

Опет не схваташ и брзаш.Нема саборности у самовољи.

Саборност представља окупљање у вери,љубави и слободи.Заједничка свест,мотивација,тежња.

Да није владала једновоља,као што је данас проблем,светоотачка Црква би се увек делила и подељивала.

А Црква је једна и нераздељива.

Подели на овим сајтовима

Imam tebe pa ćeš me naučiti ;)

:) Ето ти га сад,опет не ваљам.

Подели на овим сајтовима

kada se to Crkva nije delila,kada su to svi isto mislili, kada to samovolje nije bilo?

Јесте се делила у прошлости,св.Јустин Ћелијски нас учи у православној догматици,тамо негде у трећем тому како су отпадали по редом гностици,духоборци,монофизити,иконоборци,римокатолици,протестанти...и назива их јеретичко-расколничким легионом.

Нас су светитељи очували до данас,сви једномислено поштујући темеље светоотачких учења.

Данас је дан Господњи поздрављам те у Христу,на здравље и спасење данашња литургија уколико ћеш присуствовати.

Подели на овим сајтовима

Malo si otišao u neke krajanosti, savetujem ti da ipak slušaš ove starije i pametnije i od mene i od tebe ;)

Старије и паметније ћу наравно слушати и исправљати себе на свом путу.

Хвала

Подели на овим сајтовима

Семјаза и Азазел би по апокрифима били ти главнији.Али уз сотону нису само они пали пало их је подоста,пише у библији да је сотона са собом повукао трећину звезда небеских и бацио их на земљу.

Поменула си седам,помиње се и осми Јеремил(Величина Божија) Милешевски бели анђео са Христовог гроба.

Из друге Јездрине 4:36

На то одговори мени Јеремило Арханђел: “Када се испуни број семена вашег, јер Свевишњи на мерилима измери век овај,

То није апокриф,већ другоканонска књига.

Аха. Егзалтација (астрологија). Иначе егзалтација означава висину једне особе, лица, ( као статус бога), другим речима ,,узвишење Божије (III Језда 4, 36).

Нисам поменула ни архангела Задкил, Сихаил, Самуил, не помињу се у канонским текстовима Светог писма,  Јеремил се помиње али су само седам слављени по имену, само неки спомињу и осмог – Јеремила. Стварно чудна ствар, неки га спомињу, неки не, и обична мува зна шта хоће. Апокрифи су као што рекох неканонске књиге библијске тематике, тако да на моје питање о именима двојице палих анђела која @Trifke помену, а да их Свето писмо спомиње поред Луцифера, нема одговора. Због тога када на нешто немате директне одговоре (из Светог писма), не дужите без потребе. Немам времена за губљење.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Izvini sto se pre nisam javio. Davno sam citao o tome pa se nesecam. Inace o andjelima se zna preko Sv Dionisija aeropagita. U Bibliji se upotrebljavaju izvori koji ne spadaju u kanonske delove Biblije, npr. u poslanici apostola Jude se govori o borbi arhandjela Mihaila sa Sotonom sto dolazi iz apokrifnog Mojsijevog uznesenja i govori se o prorocanstvu Enohovom koje takodje pripada tzv Enohovom uznesenju. Tako da ako je nesto apokrif ne znaci samim tim da je neupotrebljivo.

Ниси одговорио на моје питање.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...