Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

• 2 months later...

Kao djak sam bila clan crkvenog hora moje parohijske crkve. Taj osecaj i strujanje neke pozitivne energije i sav treperis kad zabruje cisti deciji glasovi kroz crkvu i uznesu sam cin Svete Liturgije do maksimuma...

Kasnije sam sa svojim malim horicima obradjivala mnoge crkvene pesme koje sam kao dete pevala. Nekako mi taj zvuk fali.

Sva sam srecna kada se uputim na Liturgiju i kad cujem suskanje na terasi i meskoljenje decurlije pred pocetak. 

Danas vise toga nema... jure neke babe po crkvi i zavode disciplinu... pevaju za vreme Liturgije i

"na glas" i "na bas", pogotovo kad cujem ove druge, a najnesrecnija sam kada me suprug pita  da li sam cula govor na kraju a ja ga gledam i normalno "slika- ima a ton- nema" :291291291: 

Uvek sam za horove i decije i mesovite i bilo kakve, zbog opste harmonije 4chsmu1   

Подели на овим сајтовима

npr ja pevam za pevnicom, možda zato više volim pevnicu nego kad čujem hor, pevnica mi je nekako življa i narod učestvuje, bar koliko ja vidim. Kod nas za pevnicom trudimo se da što više pevamo na srpskom, da bi narod bolje razumeo i da mu liturgija nekako bude što bliža. Uglavnom tropare i blažena(samo prva četiri) pevamo na srpskom, a ono iz mineja tu moramo na crkvenoslovenskom. Niko se ne buni na naše pojanje, i ja uživam dok pojem sa mojim prijateljima za pevnicom, koliko sam čuo da i narod uživa(bar tako kažu).

Мени је много лакше да кројим друга четири ако се већ поје на српском :) Изгледа да само ја волим црквенословенски :(  gringrin

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Sta god da je hor, pevnica, samo da nije stil moskovsko-barokno. Vizantijsko, sirijsko, gruzijsko, mokranjcevo, bilo hor bilo pevnica, sve je super. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Sta god da je hor, pevnica, samo da nije stil moskovsko-barokno.

А шта је стил московско-барокно!?  

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

One crkve sa visokim zvonicima.Меni su te barokne pravoslavne crkve prelepe,međutim neki iz vrha naše Crkve ih smatraju za ne pravoslavne građevine,što je budalaština. 

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

Pa nacin pojanja koji je tesko pratiti, i koji zvuci kao opera u kome pjevac izvodi neku sopstvenu intonaciju glasova. Nema nimalo duha, niti molitvene intonacije, vec samo nest tralalala lalal laaaaaa. Ignjatije Brjancaninov se zgrazavao nad pojanjem koje se izvodilo u moskovskim hramovima u njegovom dobu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

One crkve sa visokim zvonicima.Меni su te barokne pravoslavne crkve prelepe,međutim neki iz vrha naše Crkve ih smatraju za ne pravoslavne građevine,što je budalaština. 

Nije zgrada, vec nacin pojanja :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Pa nacin pojanja koji je tesko pratiti, i koji zvuci kao opera u kome pjevac izvodi neku sopstvenu intonaciju glasova. Nema nimalo duha, niti molitvene intonacije, vec samo nest tralalala lalal laaaaaa. Ignjatije Brjancaninov se zgrazavao nad pojanjem koje se izvodilo u moskovskim hramovima u njegovom dobu. 

Ааааа..........па ни мени се то не свиђа! 

Иначе, ја више волим хор, али ни појци нису лоши, али има и појаца кој док поју просто имаш осјећај да држе "солистички концерт", е ни то ми се не свиђа! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Nije zgrada, vec nacin pojanja :)

One naše crkve sa visokim zvonicima,poput Saborne,što se uglavnom nalaze po Vojvodinu su u Baroknom stili,ja sam mislio na te crkve što ih pojedini naši crkveni velikodostojnici smatraju nepravoslavnim.A nisam ni znao da postoji moskovsko-barokno pojanje.Hvala u svakom slučaju,naučili smo dve stvari danas :)

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

И хор и певница.Заједно употпуњују боголужења на најлепши начин.Лепо је када се, током Литургије,појци из певнице попону на галерију да ојачају хор као и када чланови хора,за време летњег распуста или на вечерњима,певају у певницама заједно са својим друговима,појцима.Сви они својим гласовима дају милину и украшавају цркву посебним,музичким фрескама.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...