Jump to content

Хорови на Литургијама - да или не?

Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?  

138 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да на Литургији пева хор или добра певница?

• Хор
      34
    • Добра певница
      107

Препоручена порука

И хор и певница.Заједно употпуњују боголужења на најлепши начин.Лепо је када се, током Литургије,појци из певнице попону на галерију да ојачају хор као и када чланови хора,за време летњег распуста или на вечерњима,певају у певницама заједно са својим друговима,појцима.Сви они својим гласовима дају милину и украшавају цркву посебним,музичким фрескама.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Гости

Код нас је другачије. Кад хор пева, сав народ се осећа учесником и људи почињу да певају са хором. С друге стране, кад пева певница, певају некако само за себе и народ се скроз искључи. Овако је бар у мојој цркви... Или је то само мој утисак...

Kod Vas? Ko ste to Vi, a ko smo to Mi? Horovi imaju dakjako svoje mesto ali u teatru... liturgija je dogadjaj u najsirem smislu i tu nema orodjavanja ovih sa onima i suprotno, to je delo svih i za sve i u vekove vekova... u Liturgiji ne postoji ta dvojba koju Vi tako apostrofirate, i na kraju to cete shvatiti kada se uronite u Liturgiju kako to biva u Carstvu Oca i Sina i Svetoga Duha...

Подели на овим сајтовима

Hor! Definitivno  :choir:  Nekako je svecanije i lepse. Pogotovo ako je hor mesoviti i peva u 4 glasa...pa sopran ima svoju izdvojenu deonicu, pa tenori, pa basovi...uzivancija.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Не хор, јер одвлачи и расејава пажњу која се тешком муком прикупи да би се пратило Богослужење.

Подели на овим сајтовима

Не хор, јер одвлачи и расејава пажњу која се тешком муком прикупи да би се пратило Богослужење.

Rekla bih da je to odvlacenje i rasejavanje paznje do samog coveka koji prisustvuje Bogosluzenju a ne do hora, ali sta ja znam...mozda i gresim.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Певница...Где је хор ту народ инстиктивно заћути да ,,не квари" песму, па и објективно мање учествује у литургији. Такође настају и ,,касте" : свештенаство, хор, народ. Певница ако је стабилна може многе да повуче са собом.

Подели на овим сајтовима

Ја имам невиђену срећу да у мојој црквици за певницом стоје тројца "мојсијеваца" , а у цркву где има хора,нисам био једно 5 година,а и немам намеру...

Наравно,овим не оспоравам постојање хорова у црквама, али то је као небо и земља, где је небо,византијска певница... :good2:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја имам невиђену срећу да у мојој црквици за певницом стоје тројца "мојсијеваца" , а у цркву где има хора,нисам био једно 5 година,а и немам намеру...

Наравно,овим не оспоравам постојање хорова у црквама, али то је као небо и земља, где је небо,византијска певница... :good2:

Која је то црква?

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Е да. Хор мени, а вероватно и другима онемогућава да активно учествујем у служби, јер волим да певам са добрим појцима и уживам у певању оних тропара које знам.

Хор ме поклапа својом јачином и губим ритам у праћењу богослужења.

Подели на овим сајтовима

На вечерашњем новогодишњем богослужењу, присутни народ је певао без хора и то је било тако прелепо слушати . Некако је народ пустио глас, а то је дало посебан тон литургији.

Срећна и Благословена Нова Година!

Подели на овим сајтовима

Придружујем се онима који не воле хорове. Добра певница је закон.

• Волим 1

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Obožavam hor, znam mnoge koje je upravo pevanje hora u crkvi privuklo dolaženju u crkvu a kasnije i veri.

Подели на овим сајтовима

Уф, грозно... Дешавало ми се да изађем са Литургије, јер не могу да је пратим од хора... Или некако на једвите јаде останем, али баш тешко издржим и слабо пратим службу. Није то то. Не желим у цркви да се осећам као у концертној хали или у позоришту.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...