Jump to content

Zašto je Eva poverovala zmiji?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Moram da se ispravim, Ja ne mogu* da zamislim da smrt duže traje negoli život! Evo možda ovo popravljeno izdanje bude imalo više nečega tebi.

Pretpostavljam da ti je u fokusu ljudski zivot i konkretne licnosti, a ne zivot celija paprike ili kupusa ili nekih tamo parazita (kuga, pantljicara...). Kako to da vise nema krompira kojeg sam juce pojeo? Zar je moguce da je malo ziveo svoj krompirasti zivot samo da bi zauvek nestao u mom digestivnom traktu? Hocu li jednog dana povratiti sve maslinke koje sam pojeo? Hoce li se u onaj dan i svi sastojci svih ajvara vratiti u svoje najbolje izdanje, pre tegle? I u Raju je bilo unistavanja (biljnog) zivota, niko nije mario za to: "И још рече Бог: ево, дао сам вам све биље што носи сјеме по свој земљи, и сва дрвета родна која носе сјеме; то ће вам бити за храну." Sta god da je zivot, kako god da ga definisemo, prvenstveno nas zanimaju ljudi, pojave, stvari, stanja... do kojih nam je stalo, bez ulazenja u to kako oni nastaju, funkcionisu i sta se sa njima zapravo zbiva. Ja volim cokoladu i ne placem mnogo kad pojedem jednu tablu jer mogu da je zamenim drugom, vrlo slicnom tablom. Ali kad mi ugine kucni ljubimac, tesko mi je jer ne mogu da ga zamenim drugom zivotinjom koja se ni po jednoj vaznoj osobini i ponasanju ne razlikuje od prethodne. Sa ljudima je jos grdja situacija. Tako na primer, 10. mart 2014. nikada se vise nece vratiti, nepovratno je prosao... Proslog vikenda pocinje sve duze da nema nego sto je trajao.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Pretpostavljam da ti je u fokusu ljudski zivot i konkretne licnosti, a ne zivot celija paprike ili kupusa ili nekih tamo parazita (kuga, pantljicara...). Kako to da vise nema krompira kojeg sam juce pojeo? Zar je moguce da je malo ziveo svoj krompirasti zivot samo da bi zauvek nestao u mom digestivnom traktu? Hocu li jednog dana povratiti sve maslinke koje sam pojeo? Hoce li se u onaj dan i svi sastojci svih ajvara vratiti u svoje najbolje izdanje, pre tegle? I u Raju je bilo unistavanja (biljnog) zivota, niko nije mario za to: "И још рече Бог: ево, дао сам вам све биље што носи сјеме по свој земљи, и сва дрвета родна која носе сјеме; то ће вам бити за храну." Sta god da je zivot, kako god da ga definisemo, prvenstveno nas zanimaju ljudi, pojave, stvari, stanja... do kojih nam je stalo, bez ulazenja u to kako oni nastaju, funkcionisu i sta se sa njima zapravo zbiva. Ja volim cokoladu i ne placem mnogo kad pojedem jednu tablu jer mogu da je zamenim drugom, vrlo slicnom tablom. Ali kad mi ugine kucni ljubimac, tesko mi je jer ne mogu da ga zamenim drugom zivotinjom koja se ni po jednoj vaznoj osobini i ponasanju ne razlikuje od prethodne. Sa ljudima je jos grdja situacija. Tako na primer, 10. mart 2014. nikada se vise nece vratiti, nepovratno je prosao... Proslog vikenda pocinje sve duze da nema nego sto je trajao.

Vodo životodarko u mene se sli da budemo jedan tok u večnosti..... (trenutno različito razmišljamo, to je takodje sjajno kad nema besa zbog toga)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

I paprika i kupus i krastavci, i turšija i ajvar, svi su tu kao i ljudi, budu pa prođu. I čokolada je tu da zadovolji čula, pa koju god tablu da pojedeš.

I ljudi su tu da imamo emocije prema njima, koje takođe prolaze. Tako zaključujemo da sve ovo što je nabrojano je prolazno.

Šta je to što nije prolazno?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

I paprika i kupus i krastavci, i turšija i ajvar, svi su tu kao i ljudi, budu pa prođu. I čokolada je tu da zadovolji čula, pa koju god tablu da pojedeš.

I ljudi su tu da imamo emocije prema njima, koje takođe prolaze. Tako zaključujemo da sve ovo što je nabrojano je prolazno.

Šta je to što nije prolazno?

To je Ono što nije od ovoga svijeta.

Подели на овим сајтовима

Ђаво је наговорио Еву - преко змије - да убере забрањено воће са Дрвета познања добра и зла. Ева је поверовала овом Божјем противнику и клеветнику (ђавао значи - клеветник), да је он њен већи пријатељ него Бог и почела је да се храни храном пролазности и телесних задовољстава. Окусивши плод пролазних задовољстава, она је постала смртна. Понудивши то воће своме мужу Адаму, она је учинила грех убиства. Али и Адам је добровољно окусио од истог плода и учинио троструки грех: према Богу, према себи и према своме потомству. Падом у грех човек је изгубио моћ вечног живота; помрачио му се ум, потамнело срце а мудрост утонула у безумље и лудост.

Зашто су Адам и Ева истерани из Раја?

Зато што су окусили плод са Дрвета познања добра и зла и тиме преступили Божју заповест. Али и то истеривање из Раја Бог је учинио из љубави према нашим прародитељима. У Рају постоји и Дрво живота. Ко једе плодове са Дрвета живота постаје бесмртан. Ако би Адам и Ева јели те плодове, са отровом смрти у себи после пада, они би себе обесмртили у стању греховности и смртности. То би онда био најстрашнији пакао. И да се то веће зло не би десило људима, Бог их је истерао из Раја. Значи истерао их је Бог из Раја да би спречио да зло постане вечно.

Али да Адам и Ева после истеривања не падну у очајање, Бог им је обећао да ће им послати Спаситеља који ће победити Ђавола - Змију и који ће их ослободити од смрти и поново довести у Рај.

Шта је Бог казао Адаму и Еви кад их је прогнао из Раја?

Еви је рекао: "С муком ћеш рађати децу, и воља ће твоја стајати под влашћу мужа твога, и он ће ти бити господар". Адаму је рекао: "Земља да је проклета због тебе...са знојем лица свога ћеш јести хлеб, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си прах и у прах ћеш се вратити". Због човековог греха страдају не само људи, него и сва створења и цела творевина Божја. Тако је већ први син Адамов убио свога брата Авеља.

Извор: http://www.spc.rs/sr/izgon_iz_raja

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Полуистине су горе и од потпуне лажи . Ђаволу су те полуистине најмоћније оружије . Ева је поверовала у једну полуистину .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Pretpostavljam da je u raju lepo i da je priroda stvorenog čoveka bila potpuno slobodna i neograničena u stvorenom.

Gde odluta srce iako se nalazi u Apsolutnom dobru, gde to srce teži i počinje da se bori protiv Stvoritelja? Šta se to dogadja u čovekovom umu, da opravdava ono što nije potpuno. Ne samo da ga opravdava nego svesno ulazi u tunel mraka?

I duša, duša me zanima zar nije Eva osećala kako se duša bori protiv greha i počinje da ispušta svoj "alarm"...

I iskreno mislim da nije lako bilo učiniti greh u rajskom vrtu i utoliko je greh još strašniji i veči nego li možemo pretpostaviti danas.

Подели на овим сајтовима

Rajski vrt nije prostor, kao neko svetilište, već je svetilište mjesto gdje si sam sa sobom tj Bogom, kao recimo gornje odaje u kojima je Bogorodica obitavala.

Prema teoriji evolucije, postojalo je još ljudi u to vrijeme, tako da priča o Adamu kao prvom čovjeku ne bi trebala recimo da se bukvalno uzima, već je Adam bio prvi čovjek koji je poznao Boga i ostajao sam sa Njim. Da li ti sada prvorodni grijeh izgleda manje strašan?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Da li ti sada prvorodni grijeh izgleda manje strašan?

Već sam zapisao da se greh zadržava samo u ličnosti čoveka što će reći ne može te niko prevariti do sam sebe i osuditi se da ostaneš bez Boga.

Tako da u suštini meni je sopstveni greh najstrašniji....

Po meni Adam je i Ličnost a ujedno i čovečanstvo. Mislim da Bog ne broji dok stvara tako da prvog u sistemu brojanja kod Boga nema.

Meni je veoma blisko kad objašnjavaš reči radujte se i volim da te poslušam ali ja Ljubav vidim i na bolnom Krstu koji je Hristos preuzeo na sebe a radi nas. Ljubav je Spasitelj neograničen i kao takav blagodaću svojom (darom) nosi u sebi stvorenog čoveka i ikonomijski veoma blisko razgovara sa nama...

Jedan Put postoji ali je poprilično šaren i beskrajno zanimljiv potpuno u večnosti tj. Sam je večnost i samo tu je težina puta,onog uskog i prisnog odnosa koji Bog stvara čoveku.

Vlast Boga nad svim bićima je ujedno i Njegova Apsolutna ljubav koju ruku na srce ne žele videti svi. Prilikom sveopšteg vaskrsenja će jasno biti objavljena bezgrešna  ljubav i niko neće moći reći da ona ne postoji.

Подели на овим сајтовима

I duša, duša me zanima zar nije Eva osećala kako se duša bori protiv greha i počinje da ispušta svoj "alarm"...

Поверовала је змији, да Бог не говори истину, тј. да неће умрети него постати Богови. Исто искушење на коме је пао и сатана, хтео је да буде Бог, па се сурвао у бездан. Творевина се окренула против творца, вероватно је тај аларм заказао у оном моменту када је дошло до умног сусрета створеног и нествореног, оно што је створеном бићу било недокучиво стога што је још увек несавршено,могло се испунити само кроз послушање, а оно је ипак покушало да га обради и схвати на свој,људски начин, не смиривши се пред Божијом свемогућношћу. У немогућности схватања Божије природе а тиме и божанске логике а притом се одвргнувши од послушности упала је у превару сопственог ума, јер је мислила о Богу на људски начин тј. као творевина. Бог је онострано, тј с друге стране стварности и сазнатљив је само кроз слободан однос и открива се свима који га траже чистим срцем и творе његове заповести, а од других се уклања и скрива не желећи да им се прикаже, него их пуштајући да иду путевима по вољи срца свога, а од оних који ишту знак и изазивају његову појаву се сасвим одвраћа.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...