Иван Ивковић Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Псалам 56. Ђаво код нерадних успева, а марљивима венце припрема (1, 357) Лукави ђаво, после одлучујуће над њим победе коју су свети подвижници однели благодаћу Божијом, стаде да се сам на себе, са плачем, жали и говори: „Тешко мени, бедноме! Чему допадох? Како сам прокоцкао битку, уступајући над собом победу? Уосталом, сам сам постао кривац свога стида, ступајући са њима у дугу борбу. Побеђен у првој и другој бици, требало је одмах да се повучем, видећи да је са њима Христос; а сада, јурећи за победом над њима само сам увећао њихову награду, на моју срамоту. Требало је да се уразумим после онога што претрпех од Христа, када је Њиме била поражена сва моја снага. Јер тада све учиних да би Га распели, али смрт је Његова мене самог поразила. То исто претрпех од мученика. Ја подигох /на гнев/ цареве, припремих мучења, да би се мученици, видевши то, ужаснули и одрекли Христа. Али, они не само да се нису уплашили многоразних мука, већ су до саме смрти исповедали Христа. Тако и сада, у жељи да победим у борби те подвижнике, с великим стидом одступам побеђен. Поносио сам се лукавим замислима, али све су оне биле разорене као паукова мрежа. Хтедох да их савладам различитим страстима, али они су мене самог обратили у бекство, силом Крста. И на крају, не знам шта да чиним? Оставићу те храбре подвижнике и поћи ћу друговима својим који су изабрали лагодан живот, где ми неће бити потребни ни труд, ни било какво лукавство. Од њих самих узећу везе, и везаћу их њима; везаћу их оним везама којима су они привржени, и имаћу их под руком као своје робове, који свагда, добровољно испуњавају вољу моју. Тако ће они сурвати себе у пропаст, и ја ћу се радовати њиховој погибли, држаћу их у њој да бих имао саучеснике у огњу неугасивом." И тако ми неразумни, сами дајемо власт над собом непријатељу, тиме што се одвајамо од Бога, одбацујући Његове заповести. Када нас затекне обнажене од благодати, он слободно овладава и без противљења нас наводи на свој пут - пут пропасти! О, Господе! Дај нам да умакнемо лукавоме, кидајући узе којима нас везује по нашој слободној вољи. Положи на нас благи и лаки јарам Твој, и пошаљи снаге да га носимо; да идући благим путем заповести Твојих, достигнемо у обиталиште које си припремио за оне који Те љубе. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Псалам 57. Поуке о животу (2, 105) Ако још увек ниси силно разгорен Духом Светим, немој желети да слушаш туђе помисли, да не би кроз оно што си чуо биле покренуте твоје страсти, још увек неумртвљене, и тако развратио своју душу. Ако си марљив у читању, - не тражи ништа необично или китњасто, јер ће демон самодопадања поразити срце твоје. Већ као што мудра пчела сакупља са цветова мед, тако и ти кроз читање прикупљај лек за душу своју. Блажен је онај ко делима проповеда врлину. А ако говориш оно што је својствено врлини, а чиниш супротно томе, то не доноси спасење. Када видиш људе расположене за дела нечисте љубави, не диви им се, и нека те не саблазни привлачан изглед који ће се ускоро претворити у прах, већ уздахнувши у себи кажи: „Опомени ме се, Господе, ако и прах јесам" и благодаћу Божијом нећеш постати плен лукавога. Усрдно се моли Господу да би ти подарио дух савршеног целомудрија, да би и у ноћним сањарењима избегао мреже лукавога, као што бежи онај кога гони звер, или као што поступа човек у пожару, бежећи из одаје у одају да га не би опалио огањ. Као што се без труда, за новац, не може себи купити писменост или какво искуство, тако је немогуће стећи навику у врлини без труда и усрђа. Као што је глава важнија од свих делова тела твога, и ако неко на тебе замахне каменом, или штапом, или мачем, ти подмећеш друге делове тела само да одвратиш ударац од главе, знајући да се без главе не може живети; исто тако, нека од свега за тебе буде најважнија вера у Свету, једносуштну Тројицу, јер без те вере никоме није могуће живети истинитим животом. Свим срцем својим уздај се у Господа и безбедно ћеш избећи све злоковарне замке, јер Господ неће оставити без милости оне који се труде за Њега. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Псалам 58. Укор нерадној души од лица Господњег (1, 362) Очима срца свога видех Господа како седи у великој слави, и (као да чух да) Он рече души мојој: „Зашто си се ти, душо, узгнушала свог небеског двора који је испуњен светлошћу славе? Зашто си се узгнушала блага која сам ти припремио у светлости живота? Зашто си се отуђила од мене својим недоличним делима и помислима? Зашто се не постараш о томе, како би достојно изашла преда ме у време доласка Мога? Зашто не одржаваш светиљку своју спремном, у ишчекивању гласа: „Ево, Женик долази" да би ми с радошћу изашла у сретање? Зашто се не стараш да припремиш достојно брачну хаљину? Зашто себе не припремаш тако да би у радости ушла у свети, небески чертог?[1] Зашто се не приљубљујеш Мени, који сам те искупио од смрти? Ја сам се и смрти дотакао да би тебе припремио себи за невесту. У наслеђе сам ти приготовио вечно Царство. Сва блага Своја теби сам поверио, као Цар. За тебе сам се и човеком учинио, хотећи живот твој искупити од пропадања. Теби сам припремио дворове на небесима, и учинио да те Анђели уведу у те дворе, како би са радошћу у њих ушла. А ти си се одвратила од Мене, Женика твога, и неизрецивих блага која сам припремио теби. Ко је то жељенији од Мене, који све спасавам милошћу Својом? Који ће отац дати живот какав дајем Ја? А ти си оставила Мене, душо, заволевши странца и ненависника." Ко се неће ужаснути и уздрхтати од речи ових? Ко се неће постидети, и проливајући сузе завапити: „Зашто изиђох из утробе материне? Да гневим светог, благог и милосрдног Бога?" Али нам Ти, Господе, даруј да се отрезнимо од сујете, да дођемо себи и вратимо се Теби, у коме је сво благо наше. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 25, 2014 Пријави Подели Написано Март 25, 2014 Псалам 59. Суза ради, обрати и даруј да принесем плодове покајања (4, 364. 368) Почуј, Владико, плач мој и прими речи мољења мојега, које ја грешни приносим Теби, Дуготрпељиви и Многомилостиви. Не поступи са мном по делима мојим, не помињи мноштво безакоња мојих, којима огорчих благодат Твоју, свеблаги Владико. Благост је Твоја трпела грехе младости моје, којих је несагледиво мноштво. Нека претрпи још и моје неваљалство, непажњу и немар. Милошћу Својом си се заклео, Владико човекољупче, да нећеш смрти грешника, већ да се обрати и жив буде. Самом милошћу Својом умољен буди и за мене грешног, - смилуј се и учини милост. Погледај, Христе Спаситељу, на изворе суза мојих, на скрушеност и уздахе недостојне душе моје! Нека дође милост Твоја и покрије ме, пре него што стигне страшна одлука о смрти и затекне ме неспремног и смућеног. Нека ми благодат Твоја дарује бар мало времена за истинско покајање. Јер она сваког грешника који пролива сузе милује, и опрашта све учињене грехе. Учини да Ти и ја принесем плодове покајања. Привуци ме ка животу и спаси ме. Даруј ми да чистим срцем послужим Теби у све дане живота мога, и угодивши Ти добрим делима, удостојим се, како прећи овај живот, тако достићи вечно блаженство које си припремио свим Светима Твојим, који су Ти угодили у свим родовима. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Псалам 60. Ка Богородици - за руковођење у животу и заступништво у смрти (4, 74) Дјево, Владичице Богородице, која си у утроби носила Христа, Спаситеља и Бога нашег, на Тебе полажем сву наду, у Тебе се уздам, јер си изнад свих небеских Сила. Ти ме, Пречиста, чувај свесилним молитвама Твојим. Управи живот мој и руководи њиме, сагласно са светом вољом Сина Твога и Бога нашег. Даруј ми отпуштење грехова и буди ми прибежиште, покров, заштита и руководитељка у живот вечни. У страшни час смртни не остави ме, Владичице моја, већ ми притекни у помоћ, и отргни ме од љутог мучења демонског. Јер Ти имаш моћ да ово учиниш, као истинита Матер Божија и Владарка свих. Не престај молити се за све нас, недостојне слуге Твоје, да би се избавили од сваке замке лукавога и сваке невоље, и сачували себе неповређеним при сваком непријатељском нападу. И све до краја сачувај нас Твојим молитвама неосуђене, да спасени Твојим заступништвом и Твојом помоћи, свагда узносимо славу, хвалу, благодарење и поклоњење Једном у Тројици Богу, Саздатељу свих. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Псалам 61. Овде исправи од свих грешнијег (4, 41) Свевишњи Боже, Ти, који једини имаш власт над животом и смрћу, покажи на мени грешном Твоју велику милост, да у онај час Твог страшног доласка, пред престолом Твојим не будем прекорен на општу срамоту пред Анђелима, Арханђелима, пророцима, апостолима, патријарсима, мученицима, подвижницима и свима праведницима који ће ме тада видети. Још овде, Спаситељу мој, овде где се наслађивах обманом греха, уразуми ме као милосрдни и чадољубив Отац, а тамо ми опрости као милостиви Бог, једини Безгрешни. Сваки грех учиних, бедник, све превазиђох развратом својим. Заслужујем казну, али и кад почнем да тражим покајање, не налазим у себи суза. 0, каквог ћу образа, ја грешни и немарни, погледати на онај страшни престо, на коме ћеш Ти, Господе, седети и разобличавати оно што учиних? Сав живот свој расточих ја блудно, непрестано се ваљајући у блату сластољубља. Све моје тајне падове и сву безмерност грехова мојих, знаш једино Ти, Саздатељу мој. Нико не беше такво обиталиште греха, као ја. Нико толико не разгневи доброту Твоју, Владико, као ја, следећи стремљења греха. Но Ти, као море благости, исуши погубна мора грехова мојих; Ти као бездан милосрђа, потопи бездан грехова мојих. Не узврати ми по заслузи дела мојих, и не осуди ме на огањ паклени. Јер неиздржив је гнев Твој, Господе, - и ко ће истрпети претње Твоје? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 26, 2014 Пријави Подели Написано Март 26, 2014 Псалам 62. Ка Светима - за заступништво (4, 42) Уплаши се, душо, Суда и геене, и одбаци тешки сан немара и поспаност страшне безбрижности. Крај је близу и Суд је пред вратима. Шта ће нас задесити после разлучења са животом? Притеците у помоћ мени, Свети и Праведни, који се подвизавасте подвигом добрим, и плачите за мном као за мртвим, или жалите за мном као за живим, али полумртвим, јер пун сам стида и немам смелости, због грехова свесно учињених. Излијте на мене милосрђе своје као на сужња, или неког покривеног гнојним ранама. Смилујте се на мене, ви повереници милостивог Бога, Спаситеља нашег, и умолите Га да ме обрати не тражећи плате, да се у часу доласка Његовог не бих показао недостојним, и да не чујем ону страшну одлуку: Иди од мене ти, који чиниш неправду, кажем ти, не познајем те. Натан је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Псалам 63. Молба за даривање сваке врлине (4, 291) Даруј ми, Сине Свеблагог, оно чему стреме помисли моје, и придодај томе оно што је угодно вољи Твојој. Даруј ми вољу да чиним добро, и да ни у чему не одступам од воље Твоје. Не допусти да будем ученик лукави и лицемерни, и дај ми да не нарушим заповести Твоје. Сачувај ме од помисли да идем путем Твојим само онолико колико се види, обмањујући лицемерјем својим оне који ме гледају, не би ли ме прогласили блаженим. Даруј ми да срце моје угађа величанству Твоме тајно, да би мој истинити живот угађао Теби јавно. Нека истина буде учитељица мени, поклонику Твоме, и нека ме она и изблиза и издалека чува у чистоти. Избави ме од несреће да знам Закон Твој, и познајући га, да немам жељу да Ти угађам. Удостој ме заједнице људи простих, али који су искусни и мудри у испуњавању врлина. Тело је моје немоћно; укрепи ме силом Твојом. Помози и сокруши стреле злоковарног врага, и присаједини ме броју првородних Твојих. Дај ми, Господе, да свагда будем наслеђе Твоје, и да без страха чиним оно што је угодно Теби. И када започнем што добро, укрепи ме да га и завршим. Знам где сам се оглушио о вољу Твоју; јасно видим да сам преступио заповести Твоје. Али Ти, који обасјаваш сунцем Својим и добре и зле, благоволи да засија светлост Твоја и у моме помраченом уму. Овом светлошћу Твојом нека буду прогнани греси - те убице и разбојници настањени у унутрашњости мојој. Лукави не налази у мени зла које није од њега, јер од њега сам и постао зао, ипак побеђен сам од њега по својој сопственој вољи; лукави ме је свезао, јер сам га сам научио томе. Лењи и плашљиви беже од јарма Твога; нерадне постиђује љубав Твоја. Хвала благости Твојој, тој матери свих врлина, јер колико да су болни њени ударци којима уразумљује упорне, толико су исцељење онима који се кају. Поклоњења је достојан Отац Твој и Дух Твој, који се радује нашем обраћењу! "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Псалам 64. Поуке о животу: Блаженства (1, 534) Блажен је онај ко је постао великодушан и милосрдан, и није се предао необузданој раздражљивости, односно зломе гневу, Јер такав ће бити узвеличан од Господа. Блажен је онај ко је узрастао у љубави и постао као град утврђен на врху гбре, јер погледавши на њега, враг са страхом бежи, бојећи га се као тврђаве Господње. Блажен је онај ко је просијао вером у Господа као јарка светиљка на високом свећњаку, и просветио душе помрачене које су следиле учења неверних и злочестивих. Блажен је онај ко свагда љуби истину, и уста своја није дао лажи као оруђе бешчашћа, бојећи се заповести која забрањује чак и празну реч. Блажен је онај ко не осуђује ближњега, као што чине немудри, већ као човек разуман и духован, пре свега се стара да отклони брвно из свога сопственог ока. Блажен је онај ко је обарао поглед, и ни мислено, ни осећајно није био примамљен спољашњом лепотом која ће ускоро из себе источити гној. Блажен је онај ко пред очима има дан исхода, презревши надменост, пре него што ништавност наше природе буде изобличена - труљењем у гробу. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 28, 2014 Пријави Подели Написано Март 28, 2014 Псалам 65. На шта се ослања нада за оправдање на Суду (4, 300) Огањ прети, Господе, удовима мојим, али је у мени, Избавитељу мој, сакривена успокојавајућа Крв Твоја; за мучење ме геена чека, али животворно Тело Твоје тесно је саједињено са мном. Обучен у ризу Духа Светог, - нећу сагорети. Када зашуми река огњена претећи осветом, угасиће се у мени огањ, чим до њега стигне мирис Тела и Крви Твоје. Ти си, Господе наш, уздање покајника; Ти друг свих грешника. Молим Те светим Именом Твојим, не казни ме праведним Судом Твојим. Љубављу Родитеља Твога, наручјем Материним - на коме Те је носила, копљем - које је на Голготи проболо ребра Твоја, /у име свега овога/ молим Тебе: „Источи на мене росу милосрђа Твога, да не останем изморен жеђу тамо." Крст Твој, Господе, у којем тражим себи прибежиште, нека ми тамо буде мост преко велике пламене реке. Њиме да пређем у обитељ живих. Вапио је Теби Јона из дубине мора и Данило из чељусти лављих; Тебе су призивала три отрока јеврејска из пећи запаљене од Халдеја. И Ти си извео Јону из дубине, и спасао Данила, и милосрђе Твоје оросило је и угасило пламен пећи. Зато помилуј и мене, Господе, јер и ја сам Те исповедао, и по благодати Твојој опрости дугове моје. Помилуј ме, милосрдни Господе наш, и по обиљу милосрђа Твога избриши грехе моје. Опери ме од безакоња руку мојих, да се очистим и умијем од скверни својих. Знано ми је оно што погреших, и греси су моји свагда преда мном и видим их. Толико сам пред Тобом сагрешио и крив сам; буди милостив мени, Господе Исусе, Боже наш. Симон се три пута одрекао Тебе, Господе, али Ти је принео сузе, и Ти си га примио. Ево, и ја Ти приносим чисту исповест. Мноштво је грехова мојих, нема им броја. По милости Твојој, Господе наш, опрости ми безакоња моја; благодаћу Твојом изглади обвезницу преступа мојих, и не опомињи се грехова мојих. Хвала Господу Богу, који неће смрти грешнику! Хвала Теби, који грешнике милујеш! Хвала Теби, који примаш покајнике! Хвала Теби Исусе, који отвараш двери Своје свакоме ко куца у њих и моли отпуштење грехова! Хвала Теби, Господе, а нама милост Твоја! Буди нам милостив, Господе наш Исусе! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Псалам 66. Завео ме је враг, - и ја сагреших много; исповедам грехе, помилуј (4, 296) По благодати Твојој, Боже, која нас призива, да Ти се приближимо и не погинемо, о, Благи; према обећању које си дао рекавши: „Призовите ме и услишићу вас", ево у двер благости Твоје куцам, Избавитељу мој! Услиши ме, по доброти Твојој, и не гледај на безакоња моја. Помилуј ме, Господе, помилуј, по благости Твојој, јер много сам крив пред правдом Твојом. Ти си ме створио, Господе, назвао ме образом Твојим, по доброти Својој, саздао ме према подобију Своме, Ти си ме научио да знам пут у станиште живота, и показао ми пут у геену. А лукави ми је, по зависти својој, поставио скривене заседе, одвукао ме са пута Твога, - и ја потонух у глиб. Тешко мени, о, Господе наш, крив сам много! Помилуј ме, Господе, и спаси по благодати Твојој. Разбојник, крадљивац душа, злобно је отео од мене слободу моју, саблазнио ме и наругао ми се. Преластио ме је погледом очију мојих и поробио, и утиснуо у мене мисли греховне. Погледах и зажелех, загледах се са радозналошћу и сагреших. А пошто се и руке пружише на безаконо дело, пропашћу потпуно. О, сада ми прети огањ! Спаси ме, Милосрдни, да не умрем. Несрећнији сам од свих рођених од жена, јер сам себе делима својим учиних несрећним и бацих у пропаст. Свакодневно грешим уживајући у томе, и не помишљам да ми прети смрт. О, како је близу Анђео смрти, послат са заповешћу да ме поведе на Суд! О, све скривено биће тамо откривено, и мене ће обузети стид! Ево, дела су моја забележена за Суд, и ни једно слово заборављено бити неће. У тој великој књизи Судије записана су дела и безакоња моја. Тешко мени, када тамо буду прочитани сви греси које учиних од младости до старости моје. Шта ћу чинити у тај час, и куда да побегнем од Тебе, Господе? Тешко мени, Господе! Колико сам много крив! О, колико сам грешио и нисам приносио покајање! Боже, Ти који си помиловао грешницу, помилуј и мене бедног, Господе наш, да не погинем! Уместо мира, које Ти је принела грешница, у мени је Плот и Крв Твоја саједињена са удовима мојим. Немој, Господе наш, немој гледати на дела моја; благодат Твоја нека изглади кривице моје. Не иди на Суд са мном, Господе наш, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом. Јер си Ти једини чист, Господе. Поштеди ме и очисти од грехова, благодаћу Твојом; удостој ме, Милосрдни, велике милости Твоје, да се обогатим њоме и задобијем опроштење, и тада ће се обрадовати Анђели Твоји, као што си рекао Ти, милостиви према грешницима. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Псалам 67. Против сплетки демонских (4, 43) Тебе молим, Светлости истинита, породе благословенога Оца, образу ипостаси Његове, Тебе који седиш с десне стране величанства Његова, Христе, похвало и радости оних који Те љубе, животе мој, светлости моја, утехо моја! Не презри мене униженог, не одбаци ме презреног, јер је веома угодно непријатељу моме када очајавам у себи због магле порока којом сам обузет. Једино се томе и радује, када види да ме очајање чини његовим заробљеником. Али Ти, по болећивости Својој, посрами његово надање, истргни ме из зуба његових, избави ме од злобних намера његових, и од свега што предузима против мене, јер се устремио веома. Даруј ми, Господе, просвећење, да препознам сплетке непријатеља мога и ненавидника сваког добра, јер ће ми ставити на пут мноштво саблазни и повода за пад и губитке и богатство, утехе века овог и плотско задовољство, дуговечност овог живота, млакост према подвизавању, лењост за молитву, сан и телесни покој у време псалмопојања. Колико се непријатељ труди за моју пропаст, толико се ја бедни предајем безбрижности и нераду, и што ми више мрежа поставља, то сам све безбрижнији. Пажљива буди, душо моја, постарај се за своју савест, не обраћај пажњу на падове других, већ буди пажљивија према својим посрнућима. Пожури, предупреди, помири се са Христом, распетим за тебе у телу. Ако сами себе будемо осуђивали овде, нећемо бити осуђени тамо где је осуда велика и без краја. Милостив буди мени, Господе, по благоутробију Твоме, и спаси ме, једино по благости Својој, молитвама Владичице наше Богородице и свих Светих Твојих. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Псалам 68. Избави од непријатеља, као ревнитељ за душу, која Ти је обручена (1, 381) Жалошћу притешњена душа Теби приступа, Свети Владико, и са сузама Ти жалбу приноси на непријатеља који је мучи, и са сваким смирењем припада Теби, просећи заштиту од противника који је угњетава. И пошто се усуђује да Ти приступи, Ти је ускоро услиши, и посети брижно њу која Ти са љубављу притиче. Ако је презреш несрећну, она ће погинути. Ако оклеваш да је намучену чујеш, изгубиће снагу. Ако је, пак, по доброти Твојој посетиш, биће сачувана; ако је погледаш, биће спасена; ако је саслушаш, укрепиће се. Поревнуј за њу зато што је Теби обручена, јер и свети апостол Павле, обручивши своју душу Теби, рекао је да си Ти бесмртни - ревнитељ. Не презри је, да враг не помисли да си се Ти развео од ње и одгурнуо је од Себе. Казни ме, Господе, по милости Твојој, али ме не предај у руке губитеља. Ево, са свих страна сабирам мисли своје, и не налазим ништа вредно што бих пред Тобом поменуо, осим једино то да не знам другог Бога, осим Тебе. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 29, 2014 Пријави Подели Написано Март 29, 2014 Псалам 69. Сплетке демонске и варљивост греха (4, 45) Ево, поново пршадам стопама Владике мога, просећи, молећи, клањајући се и са страхом вапијући. Чуј, Владико, тугу моју, и прими речи мољења мога, које Ти приносим ја посрамљени грешник. Излиј, по милости Својој, на мене бедног, макар једну кап благодати уразумљења и обраћења - да бих стекао бар мало усрђа за исправљање самога себе. Јер ако благодат Твоја не просвети моју душу, ја нећу бити у стању ни да уочим у себи повреде и пустош које су створиле у мени страсти, због мога нерада и безбрижности. О, господарећи нада мном грех, нашао је у мени пашу своју, и сваким ме даном све више и више унижава и погружава у дубину своју, а ја окајани не престајем да гневим Бога, не бојећи се оног неугасивог огња, нити трептим од вечних мука. Грех ме, прешавши у навику, увлачи у потпуну пропаст. Иако сам себе изобличавам и не престајем да исповедам себе, ипак остајем у гресима. Гледам и не видим, јер и у самом покајању грешим, не удубљујући се у испитивање дела својих. Као роб греха и нехотице чиним зло, као војник под влашћу греха, њему се потчињавам, па иако имам могућност да побегнем, плаћам данак тој царствујућој у мени навици. Предајући се страстима, плаћам данак плоти. Знам да пустош у мени бива све већа, а сам је поспешујем вучен неком невидљивом силом, и тобоже бих хтео да побегнем, али као пас на ланцу опет се враћам истом. Понекад долазим до мржње према греху, и осећам одбојност према безакоњу, али и даље остајем да робујем страсти; она влада мноме злосрећним, па ме насладом греха, и против моје воље увлачи у грех. Страст је поткупила себи моју слободну вољу и поји ме грехом. Кључају у мени страсти, упркос разуму, јер су се присајединиле плоти и више не трпе раздвајање. Напрежем се да променим настројење, али ми пређашње моје стање не дозвољава да истрајем у томе. Трудим се, бедник, да ослободим своју душу од греха, али ме зли зајмодавац уводи у још веће дугове. Дарежљиво он даје на зајам, и не помиње враћање; шта више, неће позајмљено назад, једино што жели је моје ропство; даје и не тражи своје, да би ме обогатио страстима. Хтео бих да му вратим стари дуг, а он ми додаје нови. Ако себе принудим на незнатни труд супротстављајући се страстима, да би ме оборио он ми придодаје нове страсти, и видевши да ме стално пребивање у дуговима задржава у греху, уводи ме у нове прохтеве и да се не бих исповедио баца ме у заборав мојих страсти. Срећем се са новим страстима, и бавећи се њима, заборављам пређашње. Здружујем се са новопојавившим се страстима, и опет остајем дужник; јурим њима као пријатељима, а мој се зајмодавац опходи са мном као властелин, и ја, који сам се до скоро трудио да задобијем слободу, ради њих постајем покорни роб. Хитам изнова да раскинем њихове везе, и опет се налазим у новима. Журим да се ослободим војевања у њиховим редовима, али како сам примио од њих много дарова, и не желећи остајем везан њима. 0, каква је нада мном власт греховних страсти! 0, каква владавина препредене и лукаве змије! Делујући по природи, она улази у трговину; даје залог, да би ум продао самом греху. Убеђује ме да угађам плоти, под изговором да ће оно служити души, и ја побеђен сластољубљем, предавши се одмах незадрживом сну, потпуно се лишавам његове услуге. Када се молим убацује ми помисао на неко ништавно задовољство, и њиме као ланцем држи мој слаби ум - и ако би ум и хтео да се отргне, ланац не попушта. Тако грех чува ум под стражом и затвара врата сазнања. Непријатељ непрестано надгледа ум да не би дошао у сагласност са Богом и спречио трговину плоти; зато доноси мноштво испреплетаних помисли, уверавајући да на Суду неће бити ни речи о таквој ситници, да није могуће чак, ни да се сазнају такве мисли, и да ће све слично томе бити предано забораву. Али ја видим пред собом изобличење своје, и знам да ми предстоји казна. Овим ме држи, овим ме везује, овим ме грех купује и продаје, овим ме уводи у заблуду, овим ме лаже и подчињава себи, јер је, као што каже Апостол, човек телесан продан у ропство греху. Јер грех који је у моме телу влада умом, и мојом кривицом користећи деловање плоти, њиме обремењује душу. Ако неко научи да пости, или пребива у бдењу, или узме на себе неку жртву, грех, посредством плоти, обремењује душу ланцима као своју сопственост, као овцу за клање свезује је, и посредством тог истог тела, одсеца и руке и ноге. Не могу ни да бежим нити да помогнем себи. 0, ја сам живи мртвац; гледам, а не видим; од човека постадох пас, и са мном, иако разумним, опходе се као са скотом. Помилуј, душо, себе саму, и пожури да већ једном устанеш у борбу са грехом пре разлучења са телом, да не останемо испред двери са лудим девојкама, јер је смртнима немогуће да угледају живот; бесмислено је помишљати о праведности тамо где нема борбе у којој су живот и смрт, и где нема тела - којим се предаје порузи непријатељ, побеђен посредством њега /тела/. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Април 1, 2014 Пријави Подели Написано Април 1, 2014 Псалам 70. Како милостиво прима Господ покајнике! (1, 383) Извор богат водом која непрестано струји и изобилно пружа воду свима који му притичу, изображава собом обиље и неисцрпност милости Твоје, Господе. Ти изобилно напајаш небеске Силе, и снабдеваш храном све што дише на земљи. Љубав Твоја, желећи наше спасење, сама се приклања нама, да би нас привукла себи и спасла оне који јој долазе. Као свезнајући, Ти видиш, Владико, са каквом се ко готовошћу одвраћа од греха; и пре него ли он дође до двери - Ти му отвараш; пре него ли припадне, пружаш њему руку /Своју/; пре него ли излије сузе, изливаш на њега милост Своју; пре него ли исповеди грехе своје, дајеш му опроштај. Не кривиш га и не говориш: „Где си расточио богатство /своје/?" Не помињеш колико Те је прогневио својим одступањем, не прекореваш за пренебрегавање доброчинстава Твојих, већ провидећи смирење, плач, срдачно расположење, јављаш: Узмите одећу најбољу и обуците га, закољите теле угојено да се утешимо и провеселимо. Нека се саберу Анђели и радују се обраћењу пропалог сина, повратку заблуделог наследника. Као што се дочекује трговац који се враћа кући са великим богатством, тако благодат Твоја дочекује грешника који Ти од све душе притиче. Јер воли да види сузе, жељан је да види покајање, радује се одважности оних који се труде да се покају. Слава дуготрпљењу и милосрђу Твоме, Човекољубиви Владико. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука