Драган Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Link je sa sajta bez blagoslova Crkve pa je obrisan.Dejan Некада у СФРЈ се одељење за цензуру налазило у Загребу. На радију је говорио блаженопочивши владика Сава предходник владике Јована који је дао благослов за овај сајт, а говорио је о папству и екуменизму, са њим је говорио и Влада Димитријевић. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 А јесу ли послушне сабору владике којима сабор каже да служе свету литургију по старом, а они наставе по своме ? ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 А јесу ли послушне сабору владике којима сабор каже да служе свету литургију по старом, а они наставе по своме ?Po hiljaditi put pitanje tebi i Dudiću,šta je liturgiski poredak stari ili novi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 А јесу ли послушне сабору владике којима сабор каже да служе свету литургију по старом, а они наставе по своме ?Po hiljaditi put pitanje tebi i Dudiću,šta je liturgiski poredak stari ili novi? Стари је онај по коме је сабор рекао да се служи и по коме су служили Свети Владика Николај, Свети Јустин Ћелијски и други, а нови је са отвореним дверима и изговарањем молитава које се у олтару тихо изговарају на микрофон за почетак па у даљој реформацији може да се закључи ако су већ двери отворене стално онда је иконостас непотребан и тако даље ко зна како би то могло да се заврши и дали би остали оно што смо. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Искулирајте мало... Идите сваке недеље и празника на Литургију и причешћујте се, па ћете тако бранити Цркву Божију. Једна лепа сличка, дете мојих пријатеља са Владиком Тасом Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Oče Ivane ti mora da si neki papista i novotarac joooj Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 Искрени верници. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 А јесу ли послушне сабору владике којима сабор каже да служе свету литургију по старом, а они наставе по своме ?Po hiljaditi put pitanje tebi i Dudiću,šta je liturgiski poredak stari ili novi? Стари је онај по коме је сабор рекао да се служи и по коме су служили Свети Владика Николај, Свети Јустин Ћелијски и други, а нови је са отвореним дверима и изговарањем молитава које се у олтару тихо изговарају на микрофон за почетак па у даљој реформацији може да се закључи ако су већ двери отворене стално онда је иконостас непотребан и тако даље ко зна како би то могло да се заврши и дали би остали оно што смо. :cheesy2: Као да до сада о овој теми никада није писано,а постоје неколико теме о овоме на Форуму. Изгледа су Авва Јустин и Св. Николај живели пре неколико векова,па је "њихов" поредак "стари",а свима је познато да су они савремени Светитељи. Пре него што се било шта коментарише у вези Св. Литургије потребно је насушно знање,мало бављење овом темом и проучавање,да би се избегли коментари који веза са везом немају. Литургика је најтежа облат колико знам (или једна од најтежиш,то бар знају теолози,ја не знам) на било ком Богословском Факултету на овом свету,а сви ми ајд удри,одма смо Литургичари. Старо,ново,ово,оно,а предпостављам и тврдим,да преко 80% људи не зна ни поредак Св. Литургије,нити би могао да протумачи било који њен део,а у разумевању одређених тропара који се поју и свештених радњи да не помињемо. Тако је на жалост,ми се одма бацимо на најтежу област - Литургику. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Март 26, 2010 Пријави Подели Написано Март 26, 2010 А јесу ли послушне сабору владике којима сабор каже да служе свету литургију по старом, а они наставе по своме ?Po hiljaditi put pitanje tebi i Dudiću,šta je liturgiski poredak stari ili novi? Стари је онај по коме је сабор рекао да се служи и по коме су служили Свети Владика Николај, Свети Јустин Ћелијски и други, а нови је са отвореним дверима и изговарањем молитава које се у олтару тихо изговарају на микрофон за почетак па у даљој реформацији може да се закључи ако су већ двери отворене стално онда је иконостас непотребан и тако даље ко зна како би то могло да се заврши и дали би остали оно што смо. :cheesy2: Као да до сада о овој теми никада није писано,а постоје неколико теме о овоме на Форуму. Изгледа су Авва Јустин и Св. Николај живели пре неколико векова,па је "њихов" поредак "стари",а свима је познато да су они савремени Светитељи. Пре него што се било шта коментарише у вези Св. Литургије потребно је насушно знање,мало бављење овом темом и проучавање,да би се избегли коментари који веза са везом немају. Литургика је најтежа облат колико знам (или једна од најтежиш,то бар знају теолози,ја не знам) на било ком Богословском Факултету на овом свету,а сви ми ајд удри,одма смо Литургичари. Старо,ново,ово,оно,а предпостављам и тврдим,да преко 80% људи не зна ни поредак Св. Литургије,нити би могао да протумачи било који њен део,а у разумевању одређених тропара који се поју и свештених радњи да не помињемо. Тако је на жалост,ми се одма бацимо на најтежу област - Литургику. Тема се развила у контексту послушности Сабору, иначе слажем се са тобом да имаш потпуно право да се не укључујеш у тему на коју мислиш да не треба да се разговара. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 27, 2010 Пријави Подели Написано Март 27, 2010 А јесу ли послушне сабору владике којима сабор каже да служе свету литургију по старом, а они наставе по своме ?Po hiljaditi put pitanje tebi i Dudiću,šta je liturgiski poredak stari ili novi? Стари је онај по коме је сабор рекао да се служи и по коме су служили Свети Владика Николај, Свети Јустин Ћелијски и други, а нови је са отвореним дверима и изговарањем молитава које се у олтару тихо изговарају на микрофон за почетак па у даљој реформацији може да се закључи ако су већ двери отворене стално онда је иконостас непотребан и тако даље ко зна како би то могло да се заврши и дали би остали оно што смо. Као да до сада о овој теми никада није писано,а постоје неколико теме о овоме на Форуму. Изгледа су Авва Јустин и Св. Николај живели пре неколико векова,па је "њихов" поредак "стари",а свима је познато да су они савремени Светитељи. Пре него што се било шта коментарише у вези Св. Литургије потребно је насушно знање,мало бављење овом темом и проучавање,да би се избегли коментари који веза са везом немају. Литургика је најтежа облат колико знам (или једна од најтежиш,то бар знају теолози,ја не знам) на било ком Богословском Факултету на овом свету,а сви ми ајд удри,одма смо Литургичари. Старо,ново,ово,оно,а предпостављам и тврдим,да преко 80% људи не зна ни поредак Св. Литургије,нити би могао да протумачи било који њен део,а у разумевању одређених тропара који се поју и свештених радњи да не помињемо. Тако је на жалост,ми се одма бацимо на најтежу област - Литургику. Брате,не причамо да ли је она исправна или не,за мене сигурно није благословена,јер нема благослов од Сабора да се тако служи.Ми само говоримо о послушности.И утувите у главу да ми не учимо никог како треба да служи,јер како могу ја неког свештеника да научим?Него само тражимо да се поштује одлука СА Сабора,да се држе устаљеног вековног поретка Свете Литургије.А они ће пред Богом одговарати шта и како су радили. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 27, 2010 Пријави Подели Написано Март 27, 2010 Наравно Лазаре да не можеш свештеника учити Литургији али исто тако их немој учити шта је устаљени вековни поредак! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 27, 2010 Пријави Подели Написано Март 27, 2010 Наравно Лазаре да не можеш свештеника учити Литургији али исто тако их немој учити шта је устаљени вековни поредак! Е баш то :smiley:. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Март 27, 2010 Пријави Подели Написано Март 27, 2010 Наравно Лазаре да не можеш свештеника учити Литургији али исто тако их немој учити шта је устаљени вековни поредак!Много је лакше погледати на јутјубу шта отац Симеон рукумијски каже него мало нешто прочитати. Неколико пута је скретана пажња на текст вл. Атанасија о томе шта је вековни поредак и о осталим проблемима који је прилично аргументован, али треба прочитати пар страна . Лазаре што прво не прочиташ па ако приметиш негде да владика греши ти реци зашто ти мислиш да је вековни поредак онакав како тврди о. Симеон или ко већ. Онда ће имати смисла. Овако се држите пар реченица и тврдите како су владике непослушне сабору, а кад владика аргументовано одговори супротно нико неће мало да уложи труда па прочита. Кад сам се сусрео први пут са овим проблемима, узео сам па прочитао и аргументе о. Симеона и део материјала са сајта Борба за веру, и писмо владике Јефрема и вл. Георгија али сам прочитао и погледао и шта каже владика Игњатије и владика Атанасије и неки благодатни старци са Свете Горе и по ког савременог теолога, учествовао и једној и другој форми служења и причестио и тамо и вамо, помолио се да не паднем у заблуду, гледао сам да се информишем добро па тек онда да расуђујем, можда погрешно али верујем да је праведније овако него да сам се одмах ухватио за једно. Не знам са колико информација располажеш као и твоји истомишљеници мада чини ми се да се само једнострано информишете, и стално вртите једно исто без аргумената. Ваша прича се своди да поједине владике нису послушне Сабору јер не поштују вековни поредак, а кад неко пита да се аргументовано покаже шта представља вековни поредак или укаже на став да вековни пордак није оно што ви мислите, ту сва дискусија престаје док се не заборави па после опет јово на ново док се не дође до истог ћорсокака. И још нешто бих додао, није добро ни слепо веровати својим ауторитетима јер је једино Христос потпуни ауторитет.Ево одговора владике Атанасија па ако вас толко брине овај проблем простудирај те мало. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1786.msg118589.html#msg118589 Живи били и једни и други 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 27, 2010 Пријави Подели Написано Март 27, 2010 Зна се шта је Сабор мислио по питању вековног поретка,или можда су мислили да је реформистичка Литургија вековна?Шта је ту онда реформистичко?И ко сад не поштује Сабор,они који служе реформисану Литургију која је из "вековног поретка",или ови који служе онако како је служио св.Ава Јустин и св.Николај?Није лепо правити се глуп и правити се да не знате коју је одлуку Сабор донео. 8084.gif "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука