Jump to content

Предавања епископа Атанасија Јевтића

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Можемо ли да сазнамо цењени извор за овакве информације? И је ли и мајор Војислав Танкосић радио за аустроугарску тајну службу?

Воја Танкоса, међу сарадницима познатији као "Ћела" је Румун закавкаског порекла који је наследио велико богатство од преминулог рођака, неки кажу ујака, али се ради о пашеногу ујакове свастике. Убрзо после тога је, приликом једне карташке игре позајмио 100 дуката од колеге и пријатеља, Стевана Муслића, заправо Хаџи Стевана Муслића, са којим је одрастао. Тек после ове позајмице је сазнао да Муслић ради за тајну службу "Бела нога" (прање ногу 4 пута недељно што је у то време било строго забрањено) у коју га је овај касније и врбовао, на пријатељској и дужничкој бази.

Све ово ми ј е испричао на пријему код грофице Цвизл где су се окупљали припадници тајних организација. Том приликом рекох му: " Чуј Ћело, ја сам одвећ стар и немоћан али дат ћу ти један савјет - каниш ли побједити, не смјеш изгубити..."

Остало је легенда...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Gavrilo je srpski car koji je imao hrabrosti da stane ispred tiranina i da ga posalje Bogu na istinu ...

Slava srpskom junaku Gavrilu Principu ...

Zlatnim slovima je ime njegovo upisamo u Srpskoj istoriji i tako ce i ostati ...

Dzaba trud svima kojima to smeta ili ne zele to da prihvate ...

Dzaba ...Znaju Srbi i oduvek su znali ko je covek a ko necovek ... A Gavrilo , Srpski junak, je COVEK napisano najvecim slovima ...

A ono Habzbursko djubre je zavrsili gde i njihova monarhija, na smetlistu ... A tamo je i mesto i monarhiji i Habzburzima ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Кад човек изгуби моралне вредности он пропада. Зато што на њима гради карактер - постане лењ, непоштен итд. И онда сноси последице...

То је ово што се нама данас дешава. Изгубили смо морални компас и трпимо последице.

Lose ti je? Trpis neke posledice ....

Lek je na dohvat ruke ....Lek je ljubav, Srbija, patriotizam, sloboda. pravda, postenje... kada nema toga pocinje coveku lose da biva ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pa kad neko dira naše teritorije u bosni tako i prodje. Dok smo bili pod turcima takva dela bi bila potpuno istoriski opravdana, zašto to ne bi bilo i na drugim teritorijama srpskog naroda?

Na svakom delu teritorije koje čine srpske zemlje provejava duh slobodarski, možda nama ne treba velika Srbija ali nam je potrebna sloboda kako srbinu u šumadiji tako i srbinu u bosni.

Ne znam zašto bi i ideja o velikoj srbiji bila toliko loša ako se uzme u obzir da su državne granice u ne toliko daljoj istoriji crtane kako ko hoće odnosno kako god je neko raspoložen taj dan.

Velika srbija bi smirila strasti jednog naroda da prenese svoje zemlje  u jednu. (tudje nećemo svoje ne damo)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Gavrilo je srpski car koji je imao hrabrosti da stane ispred tiranina i da ga posalje Bogu na istinu ...

Slava srpskom junaku Gavrilu Principu ...

Zlatnim slovima je ime njegovo upisamo u Srpskoj istoriji i tako ce i ostati ...

Dzaba trud svima kojima to smeta ili ne zele to da prihvate ...

Dzaba ...Znaju Srbi i oduvek su znali ko je covek a ko necovek ... A Gavrilo , Srpski junak, je COVEK napisano najvecim slovima ...

A ono Habzbursko djubre je zavrsili gde i njihova monarhija, na smetlistu ... A tamo je i mesto i monarhiji i Habzburzima ...

Као да слушам моје црногорце... Или си надчовек или си нечовек... Нема средњег пута, нема мере...

Клањам се св. Николају, после његовог текста који је неко цитирао нема шта више да се каже...

Присуствујемо стварању новог мита попут Марка Краљевића.

Истина је увек негде на средини.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Previše je zločina prema Srbima bilo na Srpskoj zemlji. Ko god da nas porobi čini strašne zločine, zašto to rade? Onda ideja od teroriste prema Davidu deluje prihvatljivije....

Mi nigde nismo nacionalna manjina, čak smo i u Hrvatskoj u ovim granicama konstitutivni narod, koji živi na svojoj zemlji i nisu nikad bili nacionalna manjina. Takve podvale su bile i u bosni.

Zašto uzimaju zemlju od Srba? Zašto Srpski narod na svojoj teritoriji nema prava na samoopredeljenje?

Подели на овим сајтовима

Ево још једном, хвала @Marjanovic

О овоме сво већ писали, али да поновимо. Занимљиво је да владика Николај, који као родољуб свакако брани позицију Србије пре и за време Првог светског рата, у књизи Рат и Библија, не говори баш са неким великим симпатијама о Гаврилу Принципу и његовом делу.У Сарајеву 1914. год. погинуше две кнежевске личности, принц Фердинанд Аустријски и његова супруга. У овом случају, дакле, два политичка мисионара. Убио их је један младић, који је доцније изјавио на суду, да сумња у биће Бога. Овај догађај узме цар аустријски, подржан царем немачким, за претекст једне казнене експедиције против Србије, једне малене државе, која се држала Гледстонова начела; "Балкан Балканцима". И тиме се отворио велики светски рат, чијег тока, свршетка и последица ми смо још живи сведоци. Као и у оним случајевима с мисионарима у Кини, тако и овде казнена експедиција није смишљена толико ради освете погинулог принца и принцезе колико ради захвата земље балканске, ради власти, ради стратегије, трговине и плена, и то све у вези са још даљим грабежним плановима у ближој и даљој Азији.На почетку Светског Рата Европа стајаше као град, чији грађани беху полили своје куће петролеумом, неко више неко мање. Један младић у Сарајеву баци огањ на тај петролеум, и пожар букну. Је ли он проузроковао Светски Рат? Безумно је то помислити. Он је, ако хоћете, дао један сигнал. Зар велики хришћански цареви и државници да слепо следују сигналу једног недоука? Где је онда мудрост царска, и где утанчана наука државничка? Но онај младић није дао ни сигнал за рат. ЊЕГОВО ДЕЛО, МА КОЛИКО ГРОЗНО И ОДВРАТНО, узето је само за повод рату. А рат су проузроковали они, који су још пре тога злочина били полили своје домове петролеумом. То јест: европске државе биле су спремне за рат, нека више нека мање, а узроци за рат - као и за нервозне припреме за рат скривали су се у јавним гресима европских народа, споља и изнутра. Споља - у тиранисању и пљачкању других народа по свету, нарочито по Азији, Африци и острвина, и у међусобној мржњи, зависти и трвењу; а унутра - у богоборству, охолости човека према човеку, и неморалу. Једном речју, у безочном презирању и гажењу закона Христова, на који се крштена Европа заклела и примила га с почетка као основ своме животу и својој култури. То је велики и страшни узрок великом и страшном рату. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/RatIBiblija/Nikolaj030318.htm
Владика даје дивну хришћанску меру свему као савременик и сведок времена, који је пуно знао и могао сазнати. Нисам љубитељ екстремизма ни у једном ни у другом правцу...

Подели на овим сајтовима

Ево још једном, хвала @Marjanovic

Nije ga ni optuživao kao teroristu i neprijatelja srpskog naroda....

Možda ako neko zna iz koje se ideje rodio Gavrilo Princip, to bi nam dodatno objasnilo tekst vladike Nikolaja. 

Подели на овим сајтовима

Nije ga ni optuživao kao teroristu i neprijatelja srpskog naroda....

Možda ako neko zna iz koje se ideje rodio Gavrilo Princip, to bi nam dodatno objasnilo tekst vladike Nikolaja.

Одгајан на идеји јунаштва Краљевића Марка и храбрости хајдука и ускока (који су код јатака "зимовали, БЛАГО!!! остављали", и код младих крчмарица!!! "рујно вино пили у потаји") :)

Читај у књизи "Монах Калист" шта он говори о свом одласку у комите, идеалима којима су кљукани али и савести која му је полако почела да говори и открива да то што ради није по Божијем, да га прогањају тела која лете у ваздух због њихових диверзија из потаје... Сматрали су их херојима, али му је пробуђена савест говорила другачије...

Подели на овим сајтовима

Sve sto si napisao Milosavljevicu, sve stoji .. ali je jako potrebito sagledati ga sa prave strane. Mi srbi nazalost nemamo talenat za to. Neznam zasto. Valjda sto smo toliko puta "menjali svest" ..kao i danas , uostalom .. 

Ne verujem prijatelju u - prave strane. Sve u politici ima razlicite strane i gledista. Ja uopste ovdenemam potrebu da tumacim istorji niti dase raspravljam da li je gavrilo uradio pravednu ili nepravednu stvar. Jer je uradio politicki potez, a tu ne postoji pravedno i nepravedno.

Ne postoji u politici crno belo, i zavaravanje je da postoji.

Zato i uvek ima vise strana... jer ima mnogo uglova i nijedan nije 100 % ispravana niti jedan drugi 100 % neispravan.

Sto se mene tice, ubica je prvenstveno zbog FFove Zene.. ona nit je kriva, nit je duzna bilo kome bilo sta.

A zbog ubistva FF-a nacin na koji je to uraidio nije junacki. 

Da li je FF bio zlocinac pa tu imao gavrilo ispravnosti neke ili ne to me ne zanima niti znam. Nacin na koji je uradio nije junacki i herojski.

Dakle ja ne pricam o tome da li je bio terorista ili ubica vec o tome da nije junak i heroj Srpstva. I mogu da razumem ljude koji kazu da nije bio ubica, da su mu motivi bili iskreni prema Srbima.. ali to ne cini nekog herojem Srpstva.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

verum est in beer, on 29 Apr 2014 - 16:20, каже:snapback.png

Ко ја да кажем, дајем сада Мађарима, Аустијанцима, Хрватима, Грцима... добићете полу аутономију, а ја сам ваш главни баја и то све желим без проливене крви, а ви ако се супродставите, онда сте крволоци и не желите мир.

Лепо ти то гледаш историју.

Па шта би им фалило? Не, него је требало жртвовати милионе људи да "главни баја" не би био Франц него Александар.

Pitanje onima za koje  je Gavrilo heroj:

posle ovakvog Grizlijevog odgovora koji je smisao dalje rasprave? Covek je otvoreno rekao i mislim da dalje nema smisla raspravljati. 

Rekao bih da Gavrilo zaista jeste heroj u tom smislu da jeste svesno zrtvovao sebe zarad ideje koju je smatrao vrednom. Takvih heroja ima puno  u mnogim ideologijama i verama ali meni licno takav cin je nespojiv sa Hriscanstvom.

Neko malopre rece da prorok David nije bio Hriscanin!? Naravno da je bio, i izasao je na borbu protiv Golijata ISKLJUCIVO zarad slave Bozije sto mozemo procitati u Starom Zavetu a ne zarad neke ideje...

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Da li je slava Božja možda borba protiv tiranina?

Samo se pitam... 

Samo se pitam... 

Prorok  David izasao je na megdan da se Izrailj ( Boziji narod) ne bi osramotio pred neznaboscima, imao je veru i pobedio Golijata obicnom prackom. Preziveo je i postao car i prorok. Gavrilo je ubio Ferdinanda i , o tuge, trudnu zenu i bio mucen i bio povod (nepravedan) za napad na Srbiju.  Protiv tiranina su se borili i ,recimo , komunisti ali zbog svoje ideje, kao sto je Princip zrtvovao sabe zbog svoje ideje.

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Samo se pitam...

Да ли је хришћанство добило слободу борбом против тиранина?

Само се питам....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...