Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Препоручујем да послушате : http://www.svetigora.com/node/5107

" Да ли су деца крива због родитељског греха?" академика Владете Јеротића

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Ne rece od kud znas sve to sto pricas i od kud ti blagoslov da pricas to sto pricas a od kud ti smelost da kao laik zanemarujes svestenika rukopolozenog od Hrista umeto da sledis njega ka Hristu stavljas se visim od svestenika e to je posebna prica i tu se vidi da si slep kod ociju kad nevidis tako ocigledno skretanje sa predanjskog puta a to je put kojim hodimo za svestenikom a ka Hristu! Po tvojim recima se vidi da ne shvatas Jevandjelje jer je ono Blaga vest a ne vest o mukama i grizoj savesti a pokajte se nije uzrecica vec glagol u imperativu i hvala Bogu pa sam citao i slusao svestenika pa znam da je pokajanje-preumnjenje odnosno zaokret od 180 stepeni i trajnmog je karaktera sve vise bi bilo 360 a to bi znacilo povratak na staro zato nema pokajanja u mnozini vec u jednini kao sto i pise - pokajte se a ne kajte se celog zivota vec donesite plodove tog pokajanja i tog zivotnog zaokreta. Zasto ti ne slusas svestenike umesto sto se namerno oglusujes krseci zapovest o poslusanju i neces da shvatis vec svojom bunom zavodis i druge i huskas ih protiv rukopolozenog svstenstva i to onog najboljeg i najskolovanijeg? Djavo se pobunio i on je otac buna, protestanti recimo nemaju svestenike pobunili su se a Pismo tumace sami kao i ti! Nemoj varati ljude vec slusaj svestenike evo ja sam slusao i shvatio nije tesko, znam jos dosta koji su takodje shvatili i ciji je zivot sada blagoslov jer nose Hrista u sebi i na taj nacin Ga svedoce svetu bez mnogo filozofije i spiska greha i djavola, pakla i muke! Zato pitam te, odgovori pred svima - sa cijim blagoslovom pises i koji si ti autoritet da bi bas tebe poslusali a ne od Boga izabrano svestenstvo i zasto se stavljas iznad svestenika, zar si bolji? Od kud ti znas od koga ja ucim nauku da li poznajes tog coveka, zasto mu sudis i kako smes kada je on svestenik a ti laik, kako smes da bunis ljude protiv svestenika pozivajuci ih da slusaju tebe, ko si ti??? Oni imaju blagodat Duha sta ti imas i zar nevidis koliko si prelestio i kako je moguce da nevidis??? Mozes li odgovoriti na ova pitanja? Ako neodgovoris vise necu razgovarati sa tobom jer ne znam ko si i sa cijim blagoslovom naucavas! Misli o tome kao sto bi rekao taj koga ne poznajes a sudis mu i nevidis da greh cinis jer pise ne sudite da vam se ne bi sudilo!!!

Подели на овим сајтовима

Sta hoces reci - slusas dok se slaze sa tvojim misljenjem a kada ne, onda ga vise neslusas i umesto da ti svestenik bude mera kojom uzrastas u Hristu ti si sebi postavio sebe kao meru i kao vodica...kojim pravom pitam se. I, ako je tako, sta ce nam svestenstvo onda, mozda su u pravu protestanti jer ovako ispada da si ti neprikosnoveni uzor i merilo vere i pravila vere. Ti odredjujes sta je preumnjenje, sta je greh, ko ide u pakao ko u raj... ma slusas li ti sebe? Ne samo da si slep kod ociju nego si i glup! Dali slusas ti sebe??? Ti ces da ispravljas svestenike po pitanjima vere? Ko si ti? I, da, ciji blagoslov imas da tako iskljucivo tvrdis sta je dobro a sta ne sta je ispravno a sta ne. Po cemu si ti merodavan da meni objasnjavas sta je preumnjenje i kako se ono zivi a ne ja tebi? Sto ti ne slusas sta ja tebi govorim? Po cemu si ti stozer istine. Zapitaj se ko je u prelesti znaci gordosti pogledaj se u ogledalo i ne budi vise glup posto gordost zaglupljuje a ti si i slep i glup!

Подели на овим сајтовима

Ала си запенио...Вређаш на физичкој основи. Ниси за саговорника. Уосталом рекли смо што смо имали један другом. Сад свако на своју страну.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nemojte braco da se svadjate,molim vas!Da sam znala,ne bih otvarala temu...Nemam kad od decice da mnogo citam i pisem,vidi na sta naidjoh!

Fakat je da nasljedjujemo svakakve osobine od svojih predaka,a mene je samo zanimalo kako se otarasiti onih losih nasledjenih...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Gnjev je nekada dobar,ali kada se razbjesnimo na sebe,pa kazemo e ovo vishe ne ide,pochechu bolje zivjet i

manje trpiti razne gluposti.

Nego da vratim o naslijedni grijeh.

Moji su iz Crna Gora i vjeruju da pokoljenja ispashtaju grijehe sve do ne znam kojega koljena.

Poslije rata,svima shto su oteli tudje,a vlasnike pobili,ne znam da li im je bash sve u zivot ishlo kako treba.

confused joooj joooj

Подели на овим сајтовима

Мени жао кад видим да се расправа отме контроли. Ја мислим да је не постоји никаква карактерна особина (без обзира на наслеђивање), а да се вољом не може промијенити.Елем, то је увијек најтеже, није лако мијењати себе, а ко је обећао да је живот лак уопште?! Понијети свој крст и кренути за Христом уопште није лако, али сви знамо да се уским стазама стиже до постављеног циља и уз Божију помоћ, живи и труди се да живиш по Јеванђељу и временом (јер никад ништа не бива одједном), твоје мане постаће прошлост. Сви ми имамо своје мане наслеђене и ненаслеђене, и сви се с тим боримо - истина је да се то може превазићи. Поздрав Јадранка  1405_love.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

Nesto sa cime se svi radjamo, sto nam je svima zajednicko i sto je amanet nasih palih praroditelja. Praroditeljski greh... sta je zapravo, kako ga prevazilazimo i da li je ''nepravedno'' to sto ga uopste imamo, posto je on posledica izbora drugih, te ako nije nepravedno, zasto nije. Koliko je ta komponenta palog postojanja vezana za sam tok zivljenja, njegov kvalitet a koliko za izbor, Zakon, u smislu prevazilazenja, koja mu je alternativa... jesu pitanja koja su pred nama i od cijih odgovora zavisi nase pravilno poimanje Vere, zivota njome, slobode u njoj. Mislite o tome.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Моје мишљење је да прародитељски грех нема етичку конотацију. Одбитак заједнице са Богом од стране Адама и Еве може бити наш искорак да на том испиту не паднемо. Сваки мушкарац као нови Адам и свака жена као нова Ева, могу сада, искораком Жртве Очовечења Богочовека Христа да направе други избор. Јер кроз грех се не окрњи слобода. А и благодат се умножи тамо где је преступ, рече апостол. Такође, феномен прародитељског греха, мислим да није етичког порекла, јер не можемо бити криви за туђи избор. Мада, питање је, јер опет Христос узима на Себе несебично грехе целог света. На крају, нисмо наследили кривицу од прародитеља већ смртну природу. Зато сваки дан умиремо за по један дан. И опет, не може да васкрсне нешто не умре.

Подели на овим сајтовима

Kada ste postavili ovu temu prva asocijacija su mi je bila cas istorije. U stvari, dilema koja me je tada mucila, kako je moguce da je neko vladao ovim prostorima pola veka? Onda komunisti, Milosevic... Stalna potraga za krivcem i razmisljanje sbb kbb(sta bi bilo kad bi bilo). Eto resenja! Krivi su Adam i Eva!

Uostalom i sami smo svedoci da teme"Uhvatite lopova" izazivaju silnu potrebu za ucestvovanjem, krecu argumentacije, citati, licno iskustvo ili ono prepricano u poverenju, ali pouzdano tacno... sve u zelji, cini mi se, da zaboravimo, kao sto pomenuste u intervjuu, reci pesnika :"Pali smo jer smo padu bili skloni".

Potraga za lopovom, krivcem i dovodi do skretanja, odvodi misli, prlja osecaj i pad je neizbezan. I onda, eto meni resenja, tekst A.Smemana koji je ovde postavio Mladja(Djomla). Ne umes da kazes a vec je receno. SLOBODNI SLUGA  klapklap! Resenje, objasnjenje... SVE! To je kada pobedis onaj dosadni strah, dilemu, muku i oslobodis se i zivis. Slobodni sluga-i nije vazno ko je kriv.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Гости

Logicno, a kao sto sam i ocekivao, tema koja nema neku dnevnopolitikansku pikanteriju nece niti moze, na zalost, privuci mnostvo da u njoj ucestvuje. Svi bi da pametuju i izrazavaju svoja misljenja o ovome ili onome no niko ne zeli da ucestvuje u necemu u cemu ce pozitivisticki da gradi svoje misljenje i da saznaje nesto novo te da se tim procesom saznavanja a, opet, saodnosenja sa drugim na tom putu misaonog sazrevanja, Liturgijski ostvaruje. Ovo pitanje jeste od izuzetne bitnosti za nas nacin zivota posto se tice uzroka svih daljih padova i svih daljih grehova, da ne kazem promasaja, posto greh u svojoj ontoloskoj ali i etimoloskoj ravni jeste to - promasaj. Tako da, kada covek promasi, u toj ontoloskoegzistencijalnoj ravni, svaki njegov dalji korak jeste u stvari dva koraka unazad, dva koraka od Boga, sa obzirom, da zivot jeste Put na kojem se ostvarujemo u Istini i imamo Zivot i On jeste zapravo Hristos u Kojem se ostvarujemo dogadjajem Svete Liturgije... ili ne, a ako ne, to znaci da smo promasili, da smo sagresili. Izmedju ostalog, molitva razresenja, svedoci u prilog ovome, u kojoj svestenik, kao nacalstvujuci Zajednicom, koja jeste Crkva, moli Gospoda da prisajedini tu osobu Crkvi, dakle, Telu, od koje se ova grehom, znaci promasajem, otudjila/odvojila. Cisto egzistencijalna ravan, koju da bi shvatili, moramo poci od uzroka a on je - praroditeljski greh, promasaj Adamov u kojem svako sledece pokoljenje ucestvuje jer je taj izbor trasirao put covekove prirode, ali i covekove licnosti, koja je degradirana na nivo individuuma, bica koje ima zabludu da moze ziveti mimo drugog, za sebe i po sebi, u svojoj opseni da mogucnost postojanja ima u sopstvenim snagama, u odnosu na sebe i sa sobom a otuda i pogled na druge kao pogled na strance, na upotrebna sredstva kojima se ima namiriti potreba, odnosno, potrebe tog individuuma na njegovom putu ka nistavilu, putu prirode koja, buduci da ima pocetak, neminovno ima i svoj kraj.

Dakle, sta se zapravo desilo nakon Adamovog izbora, uzroka praroditeljskog greha, koji nam je svima ostavljen u amanet kao recimo depresija ili shishofrenija u porodicama u kojima je prisutna i u kojima se prenosi, kao i jos neke bolesti (sto, opet, nije slucaj samo sa covekom vec i sa zivotinjama, drvecem...), sa kolena na koleno. Adam je odbio zajednicu sa Bogom kao egzistencijalni impuls odrzanja, ne prirode vec licnosti pre svega a kojom i prevazilazimo nuznost prirode kao sto je recimo - smrt, taj ''poslednji neprijatelj'', po recima apostola Pavla. Pokrivanje nagote zatim kozne haljine, jesu upravo posledice tog izbora - da se iz sopstvenih sila crpi mogucnost egzistencije, dakle, iskljucivo iz odnosa sa materijom i iskljucivo u odnosu na rasu, prirodu - coveka, zivotinje, celokupne stvorene prirode kojoj je Adam, dakle, covek, prvosvestenik i licnost koja je ima privesti, logicno sobom, sopstvenim izborom, Bogu, odnosno Vecnosti. Na ovom mestu mozemo zakljuciti o egzistrencijalnoj bitnosti Liturgije kao sustinskog preumnjenja a koje se tice svih segmenata ljudskog postojanja i koje izdize coveka nad svim nuznostima prirode i njenih zakona sto i jeste osnovni cilj postojanja u zajednici; upravo to prevazilazenje nase bioloske ipostasi, ipostasi koju smo nasledili od Adama i ipostasi koja je opterecena praroditeljskim promasajem gde je i odgovor zasto se Hristos imao roditi od Devojke a ne ustaljenim tokom palog postojanja, kojim se radjamo mi, odabirom Eklisioloske ipostasi koja je, opet, utemeljena i ostvaruje se Evharistijskom ipostasju kojom i prevazilazimo Adamov promasaj odbijanja Zajednice sa Bogom kao osnovnim impulsom mogucnosti postojanja ostvarujuci svoj zivot kao zivot u Zajednici, kao zivot koji je nezamisliv mimo drugog te samim tim i taj drugi prestaje da bude sredstvo i pokazuje se kao cilj jer se njime spasavamo, tim odnosom gradimo i na kraju ostvarujemo kao licnosti okrenute ka Bogu, u odnosu sa Bogom i u Vecnosti kao modelu zivljenja DANAS, stalnim usavrsavanjem i nikakvom prolaznoscu sto daje i smisao, kako nasim zivotima tako i nasem usavrsavanju te se zivot iz ''doline placa'' seli u Radosnu vest novojerusalimske realnosti Osmog dana, poslednje realnosti, eshatona; dakle, pozitivnog, slobodnog, odgovora na Zajednicu sa Bogom.

Shvativsi ovo, prevazilazimo Zakon, juris nuznosti i prolaznost moralistike, bivajuci nad time, ostvarujemo se kao Sinovi, licnoscu prevazilazeci individuum i zakone prirode, nuznost prolaznosti koja je u sklopu stvorenog postojanja i ne tice se moralistike vec same prirode koja, buduci da ima pocetak i buduci da je stvorena ima i svoj kraj jer je njeno postojanje zavisno postojanje te se samim tim odnosom sa Nestvorenim i ono ostvaruje kao neprolazno i to je preumnjenje prirode koje je moguce iskljucivo odnosom, to ce reci - licnoscu. Licnost Hristova jeste preokrenula Adamov tok a nama darovala mogucnost ucestvovanja u tom preokretu, preumnjenju, toj Zajednici Nestvoreno-stvoreno kojom prevazilazimo Adamov i ostvarujemo se u Hristovom izboru, prevazilazeci nuznost otvaramo se u slobodi; slobodi kao DA; slobodi kao AMIN. Mislite o tome...

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Uzmimo primer da je nekad davno u nekoj porodici zbog nacinjenog greha doslo do toga da srodnik prokune clana te porodice koji se veoma ogresio o njega.Zatim se kod potomaka iz generacije u generaciju pojavljuju razne teske nasledne bolesti,nekad slicne,nekad sasvim nove.Da li ovde vaze one reci-da oci jedu kiselo grozdje,a sinovima trnu zubi?Dokle tako i da li i kako se moze uticati na tok nasedjivanja u tom lancu,u smislu prestanka prenosenja prokletstva(bolesti) na sledece koleno?

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ово је занимљиво питање, увек актуелно, јер смо склони и ми да пресуђујемо ко је "проклет" а  ко није.

Иначе, а ћу мишљење о овом питању изнети  мало касније. Треба мало пробаратати појмовима као што су слобода, судбина, наследство...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...