Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

ma bre Biljo

ja ne kažem da je gordost korisna, nego da je gordost greh koji može da se zaustavi drugim grehom, pa onda izgleda da je taj drugi greh koristan,jer je zaustavio gordost

recimo, ja idem u crkvu redovno,i ispunjavam sve propise,i počnem da mislim kako sam bolja od drugih

i tako mogu danima,mesecima,da živim u toj gordosti ,i da  dalje cinim dobra dela,nesvesna da sam u grehu

sve dok ne napravim neki vidljivi greh 

e taj vidljivi greh će me podsetiti da sam ja ipak grešno biće i uvideću da sam bila gorda

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

@,

Ти и ја никако на "зелену грану" :)  

pa onda izgleda da je taj drugi greh koristan,jer je zaustavio gordost

Никако се не могу сложити са овим...........сори! :)

Да би се гордост побиједила потребна је Божија помоћ, а не други гријех! 

То му онда испаде овако; да би зауставио гријех, користиш се гријехом! Значи, опет гријешиш! Опет си у странпутици! Опет никаква корист за твоју душу, јер си опет пао! :(

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Greh može biti koristan,ako tako uopšte može da se kaže,samo u slučaju AKO čovek iz takvog grehovnog pada uspe da se iz njega izdigne i takav greh više ne ponavlja.Nemoguće je ne činiti grehe, jer smo mi ipak pali ljudi.Zato je greh i potreban, da bi se čovek sopstvenim iskustvom naučio borbi da ako je moguće u isti greh više ne pada.Nije greh činiti greh, greh je ne naučiti izaći iz nekog greha i konstantno ga ponavljati.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Meni se cini da smo mi ceo zivot negde na relaciji gordost-ocajanje,s tim sto je ocajanje bar po meni nekako uocljivije od gordosti.

Gordost je podmukla,moze se kriti iza ambicioznosti,zelje za zivotom itd...

Eto,mozda sam i ja gord sto ovo sad pisem mislim kao da nesto znam a u stvari nista ne znam a dje da znam...:D

Подели на овим сајтовима

Meni se cini da smo mi ceo zivot negde na relaciji gordost-ocajanje,s tim sto je ocajanje bar po meni nekako uocljivije od gordosti.

Gordost je podmukla,moze se kriti iza ambicioznosti,zelje za zivotom itd...

Eto,mozda sam i ja gord sto ovo sad pisem mislim kao da nesto znam a u stvari nista ne znam a dje da znam... :D

podmukla zmija

odnosi blagodat jednim potezom

neprestano vreba i ima bezbroj lica

ona je inicijator skoro svakog drugog greha

svi smo gordi

najgordiji je onaj koji misli da nije gord

P.S. piskaramo malo,da razmenimo mišljenja,a gordost je uvek tu da nam se meša  .smesko.

• Волим 1

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

ako se ne možemo otarasiti grehova jedini lek je da ih umanjimo ako je i to moguće.Ne valja jedan greh zamenjivati drugim,ispada da se vrtimo u krug.Koje bi onda bilo najbolje rešenje?

Pa najbolje resenje bi bilo da hiberniramo do smrti a posto je to nemoguce onda treba sto vise biti ukljucen u zivot,imati neke ideale i teziti ka ostvarenju istih,u protivnom mozemo biti kukavice koje se plase zivota i tako stalno se vucarati a to je onda sigurno greh ovako mozda uradimo i nesto dobro. :))

Подели на овим сајтовима

A samo da dodam nesto sto se tice gordosti,malo drsko sa moje strane,nesto sto me u poslednje vreme cesto navodi na razmisljanje.Npr,gordost je oznacena kao najveci greh nasuprot koje je smirenje tj. poslusanje.E sad,koliko je puta ta prica o gordosti bila zloupotrebljena,pogotovo na zapadu.Primer,srednji vek.Koliko puta su ljudi koji su tvrdili npr da je zemlja okrugla,zavrsavali fatalno,bili spaljivani i slicno.Tako da,ponekad mislim da je to dobar sistem za ispiranje mozga i manipulaciju ljudima.

Ako ne mislis kao mi,ti si gord i ici ces u pakao.Tako da,sedi tu,cuti i veruj da je plava boja u stvari crvena... :)

Подели на овим сајтовима

pa prosao je srednji vek :smile:

a poslušnost kao vrlina u smislu ćuti,slušaj i ne pitaj ništa i meni deluje kao klasično ispiranje mozga

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

nasuprot koje je smirenje tj. poslusanje

Smirenje uopste nije isto sto i poslusanje. Niti je poslusanje slepa poslusnost. Tu ste nesto gadno pobrkali...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Smirenje uopste nije isto sto i poslusanje. Niti je poslusanje slepa poslusnost. Tu ste nesto gadno pobrkali...

Nije isto ali citao sam mnogo puta poslusanje kao najvisa vrlina.Npr poslusanje roditeljima,nadredjenima,drzavi kod monaha jos vise.Citao sam tekst mislim od sv.Jovana Zlatoustog,ako je covek rob i ako ga njegov gazda otpusti,dobro je coveku da jos neko vreme ostane rob svojevoljno.To me je malo zacudilo.Pa ko jos zeli da bude neciji rob?!

Подели на овим сајтовима

Ili ono o vaspitavanju dece kad kazu:Deca ne smeju da imaju svoju volju.Zamisli danas u ovom svetu da zagovaras tako nesto.Ispao bi tiranin.

Ne zagovaram ja sad vaspitavanje razmazenih imbecila,naravno da mora postojati postovanje ali na nekim mestima se bas zagovara slepo poslusanje ili apsolutno ukidanje slobodne volje deteta,sto je meni nekako tesko svarljivo. :)

Подели на овим сајтовима

@Deki992

Kad citamo pouke Otaca, uopste nije poenta da preslikavamo bukvalisticki njihove reci na danasnje vreme, nego da pre svega zadobijemo podvigom i molitvom njihov (= otacki, podviznicki) um, da citanjem natopimo svoju dusu blagodacu koja izvire iz njihovih reci, kako bismo sve skupa zdravo i trezno rasudjujuci mogli te reci da primenimo i na nas same.

To sto si procitao ti si sasvim ocigledno skroz banalizovao, tj. razumeo povrsno i iskrivljeno. A to tako ne ide.

I u duhovnom zivotu ima razlicitih uzrasta, i nije svaka knjiga za svaki uzrast.

Osim toga, potrebno je i veoma solidno poznavanje i samih Jevandjelja i njihovih crkvenih tumacenja, da bismo uopste mogli i da razgovaramo o svestenim vrlinama. Jer ono sto Oci govore u svojim delima nije nista drugo nego samo dalje i detaljnnije razradjivanje pojedinih aspekata jevandjelskog etosa, a ne neko tamo njihovo proizvoljno umovanje.

A jevandjelski etos je sveobuhvatan i neprolazan, neizmerno bogat, i svaki covek moze da nadje u njemu mesto za sebe, a da pri tome ostane autenticna i neponovljiva licnost. I u poukama Otaca svako moze da nadje hranu za sebe, samo treba da potrazi na pravom mestu.

Tako da, oprezno i polako sa citanjem, a jos vise sa "tumacenjem" Otaca.

I u tome se, kao i u svakom ucenju, ide postepeno i temeljno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Hvala ti na ovom iscrpnom objasnjenju.Ja imam problem sa tim isreno,sto cesto bukvalisticki tumacim pouke koje citam.

Ali opet,neke su tako nedvosmisleno napisane a meni ponekad iskreno besmislene.

I tu se kriju 2 prelesti,prva je da sve sto ti se ne svidja ne prihvatas pod izgovorom da nema smisla a druga je da sve prihvatas zdravo za gotovo.

Treba biti mudar sa tim,mozda i uopste ne citati. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...