ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Потпуно погрешно. Да је тако, онда би УМАЊИЛИ рачун онима који се греју за износ цене оне количине топлоте која ПРОЦУРИ кроз зидове. Пластично описано, топлота је попут флуида, тј воде. Сад замисли да ја трошим воду, а чесма ми цури. Ја изведем црево на терасу, а све воде што потрошим платим, укључујући и то што цури. Е сад, мој комшија са том водом што иде низ олук (а која је већ плаћена !!!) залива цвеће, а комуналци дођу и кажу да та вода мора (поново! sic! ) да се плати. Људи, није тај човек који се не греје крив што је овамо лоша изолација, а понављам да је свака калорија која стигне до њега ВЕЋ ПЛАЋЕНА! Дакле, приморани су да плаћају већ наплаћено. Може да буде отимачина само у случају да се та наплата не обрачунава у целокупну испоруку топлотне енергије. Јанко, овако пишеш када не прочиташ пажљиво и не протумачиш моје речи. Не желим да процењујем и тумачим било кога али вероватно да ниси био у ситуацији (нема везе на којој страни), а ниси покушао ни да сагледаш (т.ј. да се уживиш) положај једне или друге стране. Најлакше је рећи да је нешто отимачина када је по мом џепу. А да ли сам ја у праву и правди то је питање? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Ваљда је право сваког човека да може да искључи централно грејање. Што мора да плаћа неко индиректно грејање? Ако неће тако да се греје, ко даје за право некоме да људима наплаћује нешто што не троше. Тако ћемо доћи и до тога да нам и ваздух наплаћују, као што је рекао Деки992. Па ваљда се и ти људи греју са нечим. Што се одмах оптужују да се они гребу од тих који плаћају. Шта ако је некоме исплатљивије да се греје на струју. јер не плаћа грејање 12 месеци, као што плаћају они који користе централно. Јер онда и он треба да наплаћује од ових из топлана, јер им греје цеви и радијаторе за џабе. Дајте људи. Ово је чиста пљачка. Твоје право не може да искључује право другога. Твојим правом не можеш да угрожаваш право већине. Зграда је замишљена и пројектована да у њој живи заједница од пар десетина људи и према томе је пројектовано и грејање. Ком се не свиђа, не мора. Али не може неко "истеривањем" својих личних права да ремети функционисање остатка заједнице. Нека лепо мења стан за кућу, па нека ради шта хоће. У згради мора да поштују општа правила и права других станара. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 a to sto se energija gubi,to je problem dostavljaca,a ne pasivnog korisnika!zamislite da placamo sto mirisemo hamburgere na ulici kad prodjemo kraj hamburgerije!a sta je sa dimom koji proizvode toplane i time ugrozavaju ljudsko zdravlje onih koji nisu njihovi korisnici,onda nek i oni placaju sto se trujemo Пријатељу ти теоретишеш, живот је нешто сасвим друго. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 evo ovako, ako zivim u stanu i iskljucim centralno grejanje pa se grejem na neki drugi izvor- znaci ja grejem komsijama zidive ,podove, plafone ... jel tako? Oce meni platiti sto im grejem ovi iz komunalnog? oce, oce... Valjda je jasno zasto mislim da je ovo obicna otimacina. То може да буде тако, а не мора да значи. Када у банци добијеш кредит на реч, онда ће ти неко признати и да се грејеш на неки други извор. Докази пријатељу и то правно валидни, то је оно што може једино да се узме у обзир. Где је лова у питању, не признаје се часна реч. За те људе (који хоће своје сопствено грејање) свакако решење је само кућа, онда никог не "боли глава". Зграда има свој ред и коме се не свиђа нека мења средину, а не да се средина мења ради њега. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Твоје право не може да искључује право другога. Твојим правом не можеш да угрожаваш право већине. Зграда је замишљена и пројектована да у њој живи заједница од пар десетина људи и према томе је пројектовано и грејање. Ком се не свиђа, не мора. Али не може неко "истеривањем" својих личних права да ремети функционисање остатка заједнице. Нека лепо мења стан за кућу, па нека ради шта хоће. У згради мора да поштују општа правила и права других станара. Ali ako su uveli opciju "neću grejanje", kakav je smisao da posle naplaćuju ono što ne koristiš, dakle da svi moraju da plaćaju to bi bilo uredu. Ali oni hoće da naplaćuju onima kojima su dozvolili da se negreju, to je čist lopovluk i ništa drugo. Sasa Kolbas, -Владимир- and Ромејац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Јанко, овако пишеш када не прочиташ пажљиво и не протумачиш моје речи. Не желим да процењујем и тумачим било кога али вероватно да ниси био у ситуацији (нема везе на којој страни), а ниси покушао ни да сагледаш (т.ј. да се уживиш) положај једне или друге стране. Најлакше је рећи да је нешто отимачина када је по мом џепу. А да ли сам ја у праву и правди то је питање? Потпуно сам те разумео и на ту тему разјаснио са Зајроном, погледај. Ти говориш о варијанти кад постоје калориметри, где се може измерити укупна потрошња и по згради и по ст. јединицама и збир мора да се поклопи, што је исправно. Овде је реч о другој опцији, погледај други Ромејчев пост. Знам из искуства јер је тако у згради мог зета у Чачку, немају калориметре, наплате свима по квадрату (он плаћа 11 500 месечно за 56 квм !!! Брука на ове плате, са толико новца људи греју 150квм у кућама без проблема), а они који искључе грејање 30%, при чему се никад не умањује цена код зета=платише. Разумеш зашто сам рекао да није тачно? "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Потпуно сам те разумео и на ту тему разјаснио са Зајроном, погледај. Ти говориш о варијанти кад постоје калориметри, где се може измерити укупна потрошња и по згради и по ст. јединицама и збир мора да се поклопи, што је исправно. Mjeri se ukupna potrošnja zgrade i to je jedino što se da izmjerit egzaktno jer je u podrumu mjerač koji se vrti, slično kao vodomjer ali mjeri količinu protoka pare za cijelu zgradu u metrima kubnim, kubicima. Po stanovima se ništa dalje ustvari egzaktno ne mjeri već se na osnovu tih analognih isparivača određuje individualni index koji pokazuje UMJERNI, proprcionalni odnos, ako neko ima 10 to znači da je poptrošio 10x više od toga ko ima 1 a taj sa 5 je potrošio 5x više od toga ko ima 1. Znači ta ukupna potrošnja se matematičkim programom, algoritmom samo raspodijeli prema tim indexima koji pokazuju kako kome treba mnogo naplatiti od te ukupne svote, sume tj. cijene za cijelu zgradu koja je već jednom tačno izmjerena, obračunata, određena i nafakturisana cijeloj zgradi. To je isti taj slučaj kao i sa servisiranjem lifta ili potrošnjom struje za lift, ona je jedna te ista za cijelu zgtadu. Samo treba odrediti ako to košta ukupno za sve 10.000 dinara ko će koliko platiti od te sume a da bude pravedno razdijeljen teret tih troškova. I damo tamo index od 0 do 10. Taj 0 će biti na prizemlju, ti neće platiti ništa a potom redom sve do gore do 10 pri čemu najmanje plate stanari na prvom spratu s indexom 1 a najviše oni na desetom sa indexim 10. Tako otprilike taj obračun funkcioniše u principu. Čuo sam da postoje i digitalni mjerači no mi imamo te analogne koji se mjenjaju svake godine pri kontroli stava tj. očitavanju. Očitavanje tih mjerača se kod nas vrši jedanput godišnje svake godine u decembru. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Потпуно сам те разумео и на ту тему разјаснио са Зајроном, погледај. Ти говориш о варијанти кад постоје калориметри, где се може измерити укупна потрошња и по згради и по ст. јединицама и збир мора да се поклопи, што је исправно. Zato s obzirom na to gore što sam napisao u prethotnom postu, ne mjeri se potrošnja dva puta i ukupna i po stanovima već samo jedanput, dakle nije to ono što se uštimava već pare. Zbir individualnih faktura obračunatih algoritmom, računarskim programom mora na kraju dati taj ukupni iznos nafakturisan cijeloj zgradi na osnovu mjerača ukupne potrošnje zgrade koja je jedino ono što se tu realno tačno mjeri. Individualna cijena je samo dakle algoritamski umjerno indexima izvedena iz te ukupne i zbir individualnih faktura mora se ravnat iznosu na zajedničkoj fakturi, to je to uštimavanje. Dakle cijeloj zgradi se stvarno naplati ono što je zaista potrošila tako da se individualne reklamacije mogu odnosit samo na tu proporcionalnu, relativnu indeksaciju po stanovima. Zato sam rekao da se tu nema šta mnogo manipulisat. kod nas se reklamacije rješavaju tako da ja ako imam nekakve sumnje prvo zatražim od stambenog da mi daju obračun troškova za cijelu zgradu, ako tamo zbir individualnih faktura premašuje onu fakturu zajedničku to onda nije nikako u redu, takav načim rješavanja reklamacije vrijedi samo ako svi imaju nainstalovane mjerače. Ili reklamiram ispravnost mjerača. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Потпуно сам те разумео и на ту тему разјаснио са Зајроном, погледај. Ти говориш о варијанти кад постоје калориметри, где се може измерити укупна потрошња и по згради и по ст. јединицама и збир мора да се поклопи, што је исправно. Овде је реч о другој опцији, погледај други Ромејчев пост. Знам из искуства јер је тако у згради мог зета у Чачку, немају калориметре, наплате свима по квадрату (он плаћа 11 500 месечно за 56 квм !!! Брука на ове плате, са толико новца људи греју 150квм у кућама без проблема), а они који искључе грејање 30%, при чему се никад не умањује цена код зета=платише. Разумеш зашто сам рекао да није тачно? Разумео сам те. Свестан сам да има злоупотребе. Опрости што се нисмо најбоље разумели у старту зато што сам бурно одреаговао на изјаве неких "то је чиста пљачка" итд. Тим питањем се треба свакако позабавити али узимајући у обзир све факторе. На жалост до таквих "пљачки" опет најчешће долази баш због тог нејединственог става, подељености и тврдоглавости неких станара као што је случај и овде на теми код неких учесника исте. Уз договор и учешће свих станара сигурно би се нашло најбоље решење. Овако из искуства знам, да када год је нека озбиљна ствар у питању увек се нађе оних који терају само једну причу и нису ни за какве договоре и компромисе. Због таквих онда испашта цео колектив. Јанко and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 То може да буде тако, а не мора да значи. Када у банци добијеш кредит на реч, онда ће ти неко признати и да се грејеш на неки други извор. Докази пријатељу и то правно валидни, то је оно што може једино да се узме у обзир. Где је лова у питању, не признаје се часна реч. За те људе (који хоће своје сопствено грејање) свакако решење је само кућа, онда никог не "боли глава". Зграда има свој ред и коме се не свиђа нека мења средину, а не да се средина мења ради њега. Kao sto neko pre napisa- ako su dozvolili da se u zgradi bira hoce li se neko grejati na centralno ili nece onda ne moze da se naplacuje "indirektno grejanje" jer taj koji se ne greje na centralno greje se na ta peci recimo i greje svoje zidove a ne greju mu komsije. Ovo naplacivanje indirektnog grejanja je uvedeno zato sto im se moze jer nece niko ici da se tuzi iako po mom uverenju nisu u pravu. Drugar je prekinuo da se greje na centralno i samo cevi prolaze kroz njegov stan i to hoce da mu naplate 20 posto iako po zakonu imaju pravo na 10 posto! Ali moze im se, pa sad ko hoce da isteruje pravdu samo napred. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Kao sto neko pre napisa- ako su dozvolili da se u zgradi bira hoce li se neko grejati na centralno ili nece onda ne moze da se naplacuje "indirektno grejanje" jer taj koji se ne greje na centralno greje se na ta peci recimo i greje svoje zidove a ne greju mu komsije. Ovo naplacivanje indirektnog grejanja je uvedeno zato sto im se moze jer nece niko ici da se tuzi iako po mom uverenju nisu u pravu. Drugar je prekinuo da se greje na centralno i samo cevi prolaze kroz njegov stan i to hoce da mu naplate 20 posto iako po zakonu imaju pravo na 10 posto! Ali moze im se, pa sad ko hoce da isteruje pravdu samo napred. Па јел можеш да разумеш грејао се неко или не на други начин, ипак има уштеду, јер га греју и два или више зидова плус плафон и евентуално под? Колико би морао више да користи то своје грејно тело у кући исте квадратуре у односу на стан који има заједничке зидове са грејаним становима 24 часа? То за цеви, ако постоји закон који проценат мора да плати онда нека се позове на тај закон. Шта да се ради, цеви није могуће изместити из станова који не желе грејање. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Па јел можеш да разумеш грејао се неко или не на други начин, ипак има уштеду, јер га греју и два или више зидова плус плафон и евентуално под? Колико би морао више да користи то своје грејно тело у кући исте квадратуре у односу на стан који има заједничке зидове са грејаним становима 24 часа? То за цеви, ако постоји закон који проценат мора да плати онда нека се позове на тај закон. Шта да се ради, цеви није могуће изместити из станова који не желе грејање. jel mozes ti da razumes da taj koji se greje na ta pec takodje komsijama greje plafon, zidove, pod? Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 jel mozes ti da razumes da taj koji se greje na ta pec takodje komsijama greje plafon, zidove, pod? Ниси у праву, не познајеш принципе термодинамике. Много већа количина топлоте је у оптицају око њега, тако да ће он увек ДОГРЕВАТИ стан (осим ако неће да му је у стану +30 или више што је сулудо), запремински је много мањи од околине (зграда, остали суседни станови) која троши далеко већу количину енергије и зрачи око себе јер није идеално изолована (практично неоствариво, прескупо да се сваки зид, под и плафон изолује). Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 jel mozes ti da razumes da taj koji se greje na ta pec takodje komsijama greje plafon, zidove, pod? Не желиш ти да разумеш а знаш добро о чему говорим. Станови се греју 24 часа (бар код мене) а тај гоподин или госпођа могу како и када хоће да се греју или не греју, значи по потреби и жељи (а немају велике потребе јер комшије греју). Знам ја такве случајеве, греју се на струју а мој месечни рачун за струју (иако имам градско грејање) малтене је већи од њиховог. Мораш да будеш мало реалнији по овом питању. У овоме ипак учествују људи, а врло добро знамо колико су људи кварна роба и гледају само своје интересе. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 15, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2014 Mi u Nemackoj, jel imamo sve I sve krvavo placamo. U Srbiji to ne postoji, voda je dzabe, stavke o ceni vode nisu vredne ni pomena. Medjutim u Hrvtskoj se to sve promenilo i sada ljudi pola mesecnih prihoda daju za vodu, struju,grejanje, i druge komunalije, Tako ce biti i u Srbiji, ali ljudi jos uvek ne shvataju da nista nije dzabe. Само што у Немачкој се зарађује од 5 до 10 пута више. То ти је као када грађанин Србије ради за 4 (четири) нове гуме. Е сад замисли да неко ко ради у Немачкој да 1500-2500 еура за 4 гуме. Јанко and Дуња је реаговао/ла на ово 2 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука