Jump to content

ПЦ и мисионарство клирика и мирјана

Препоручена порука

Ускоро ће бити оформљен сајт Православног Мисионара, по благослову +Иринеја (Буловића)...

Једва чекам. Ја сам наручио одједном доста бројева, и изненадио сам се кад сам видео ко све пише.

Свака Ти част, није што су Твоји, него стварно су Ти добри текстови.

И отац Угрин има добре текстове, али требало би простије да објасни неке ствари.

Превише користи компликоване изразе, јер часопис је ипак за младе.

Татјана је супер, види се да се разуме у New Age.

Отац Горан исто има добре текстове.

Одличан часопис. Чини ми се да излази на свака два месеца. Било би боље кад би излазио сваки месец, а не верујем да би због тога изгубио на квалитету.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Гости

774fc8004f.jpg

Ових дана свештеници наше Цркве иду од дома до дома и освештавају водицу која се благгосиља у част Васкрсења Христовог кога чекамо. Свештеник улазиу сваки дом своје парохије, пева тропаре, чита Еванђеље, моли се за укућане и на крају благослови дом.

Мене занима како ви као верни народ доживљавате освештење водице и да ли на вас тај чин оставља неки позитиван помак ка Литургији?

Оно што бих још хтео да изнесем јесте да се у неким крајевима, нажалост, ускраћује потпуно мисионарска димензија водица јер многи парохијани не желе да приме свештеника у кућу после 12, не желе много ранао, много касно... то су очигледни проблеми о којима треба да поразговарамо.

За крај једна мала незгода са освећења водице:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Знаш оче, негде и не можеш да останеш дуже од тих фамозних 5-10 минута. Видиш и осећаш да си на терету. Ја заиста волим да седнем, да попијем чашу воде, да поразговарам са људима, приупитам о породици, позовем на Литургију итд... али негде заиста видим да нисам добродошао. Није проблем у мени (вероватно има и где јесте баш у мени проблем), већ су то доживљавали и свештеници пре мене.

Лично мислим да је добро да се време боравка у кући после освећења водице искористи на кратки пријатељски разговор и објажњењу смисла доласка свештеника. На пример: зашто свештеник улази у кућу, шта је он ту донео у породици, шта они плаћају (ако плаћају)- да ли водицу или труд свештеника итд... као круну разговора јесте позив на Литургију и припрема за Причешће.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је било какво мисионарење када су васкршње водице у питању могуће само у малим парохијама. Мој парохијски свештеник, отац Милош Мићић, је по мом мишљењу, један од најбољих свештеника у Београду - уме с људима, изузетно дубок и елоквентан човек, увек крајње одмерен (ни превише опуштен, ни превише озбиљан), увек има времена да седне и поприча са нама кад долази било којим поводом, а још је и његов помоћник мој изузетно добар пријатељ. Међутим, када дођу ускршње водице, њих двојица имају толико обавеза, да пријатеља практично тих дана и не виђам (иако живи пар стотина метара од мене), а када дођу да освете водицу, буквално не могу да се задрже код нас дуже од пар минута...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је било какво мисионарење када су васкршње водице у питању могуће само у малим парохијама. Мој парохијски свештеник, отац Милош Мићић, је по мом мишљењу, један од најбољих свештеника у Београду - уме с људима, изузетно дубок и елоквентан човек, увек крајње одмерен (ни превише опуштен, ни превише озбиљан), увек има времена да седне и поприча са нама кад долази било којим поводом, а још је и његов помоћник мој изузетно добар пријатељ. Међутим, када дођу ускршње водице, њих двојица имају толико обавеза, да пријатеља практично тих дана и не виђам (ако живи пар стотина метара од мене), а када дођу да освете водицу, буквално не могу да се задрже код нас дуже од пар минута...

О томе ја и говорим. Не може се генерализовати. Мисионарска делатност не треба да буде везана само за васкршње водице. Такође треба радити на едукацији, да ако свештеним дође после 12 ч. неће им се ништа лоше десити - као што рече отац Иван. Има разних примера. Свештеник ком сам ја био помоћник задржавао се код појединих, јер је имао једну своју малу заједницу, док је код осталих обављао свећене водице као неки традиционални чин, јер су они на то тако гледали. Свештеник код мојих родитеља, обави водицу за десета дана - много је добар човек, али није нешто комуникативан, тешко се упушта у разговор. Као што рекох има разних примера. Него кад је тема васкршње водице морам да вам пренесем анегдоту од прошлог викенда. По завршетку литургије излазим из олтара и на самим дверима прилази ми једна бака, да ми каже како би било најбоље да сутра дођем код ње, јер мора после код сестре на село, па се неће вратити до почетка маја. Ја јој кажем да не могу, јер ја нисам свештеник него ђакон.... и не стигох да завршим реченицу, а бака врисне са кукњавамо и прекрсти се дувајући испред себе, па рече: ''Ђаво, Боже ме сачувај дете''...  prstgore 0110_hahaha 1405_love

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Zasto bi posecivanje parohijana bilo vezano za vodice.

Neka ih popovi posecuju onda kad ih zovu i one koje ih zovu, kad su bolesni nek im nose lekove, darove i pomoc, ako nemaju nek se mole za njih. Sta ti kao svestenik ima bilo koga da trazis da te zove, tebe treba ljudi da zovu i samo kod takvih da ides.

Vodice kakve su danas nemaju nikakvog opravdanja sem da cika popa uzme pare.

To je tolliko sporedna delatnost svestenika /sad je glavna/, bez koje se moze, a koja oduzima svesteniku snagu, polet cak i veru, jer ti "moras" da obidjes parohiju a u njoj ljude kojima je muka od tebe i tvoje crkve, koji te ne vole i ne zele, a ipak te iz nekih suludih polu/magijskih ustvari 100posto magijskih razloga zovu. Ko ne bi poludeo, a ti pope ipak opet ides.

Zasto? ili zasto ponovo ides tamo gde je tvoja vera nepostovana, Crkva ismejana, gde te gledaju kao maga itd.

Da bi ih spasao kazes? Kako da ne, koliko si takvih spasao time sto udjes promrmljas uzmes pare i odes.

To sto poneki dobri svestenik iskoristi vodicu pa poprica s nekim, pa sta. Zasto to nije uradio mimo vodica, ko ga sprecava. Gde pise da je popu zabranjeno da posecuje potrebite koji ga zovu mimo vodica.

Ali, cek, cek, pa da, kad dodjes ko covek kod nekog u kucu, a ne ko mag, onda nema love. Kako ces da naplatis prijateljski razgovor, to ti pope vidis kao problem:kolka je parohija tvog brata, ko ti je uzeo trebu, kako da dobijes vecu parohiju, kako da dodjes u Beograd itd., zato se i svadjate i nemozete ocima da se gledate.

A i otkad su vodice pravilo, ko je to propiso.

Ali nisu svestenici sveodgovorni. Daleko od toga. To sto oni rade je javno i vidi se, zato je povik na njih.

Ceo sistem u nasim eparhijam je takav. Takvo stanje odgovara vladikama, to da imaju najamnike koji ce da im donose pare, pa su to mnogi takoreci ozakonili aktima.

U stvari  crkvene skole mnogi episkopi vide kao kasarne koje treba da im proizvedu takav kadar, zato i ne daju da se bogoslovije reformisu, jer  dok lice na kasarne bice uspesne u stvaranju poslusnog kadra.

Kakva bre misija, misija je da se ovakvo bolesno stanje u Crkvi produzi u nedogled.

P.S. Po sebi nista nije lose pa ni obicaj kojegde da svestenici jednom ili dve put godisnje posete  svoje parohijane pa makar i zbog vodica, ako i samo ako ce da ostanu kod svakog najmanje 1 sat i ni od koga da ne uzmu ni jedan dinar |ko insistira da da prilog neka odnese u Crkvu kad dodje na liturgiju, da ti ne znas ni da li je ni koliko je ko dao, a onda ti pope to podeli sa svojom bracom svestenicima, kad jednom nedeljno delite korvan|

Подели на овим сајтовима

Pisao sam da sam naslikao ikonu sv. Nikole jednoj siromašnoj porodici koja se izdržava tako što skuplja karton. E sad, dolazi kod mene, već sam pisao da je težak invalid otac te porodice, obučen "svečano" ma svečano, doteran. Ja iznenađen, pitam ga kako to da ne radi, a on mi kaže- "danas mi dolazi pop da sveti vodicu".

Pazite, to nije običan svakodnevni dan za njega, njemu dolazi u kuću njegov pop i taj dan ima obeležje praznika. A obeležje je da smo sredili kuću i pospremili sebe. E sad mu treba mala moja pomoć dok ne dođe pop a pomoć je sledeća. Ja odlazim kod njega i on mi priča gde da stavim stočić, iznad stočića ikona, na stočiću sveća, posuda sa vodom i snop bosiljka. Naježio sam se kako on u svojoj sirotinji sve to napravi sa radošću.

Pitam ga -imaš pare za popa ako nemaš da ti dam. Kaže on meni-"ne treba naš pop ne uzima sad pare nego mu mi odnesemo pred Uskrs u crkvu". Odmah mi prođe kroz glavu, koji mudar pop, a ti se brukaj pa nemoj da odneseš, ne pitah ga koliko se to daje al mislim da je manje od dva velika "Lava" a ono ili jesi ili nisi.

Siguran sam da poseta mora da ima taj pastoralni oblik, ali je pitanje ko i kako na to gleda. Evo taj moj siroti komšija ima jedan otvoren pogled, pa mu što kaže svi zdravi po kući a to je najvažnije. I nije mu važno kad i u koliko sati će da dođe njegov pop važno mu je da dođe i unese nade, vere da će biti bolje.

Подели на овим сајтовима

E Sanja bas si me razveselila i lepo obradovala sa tvojom pricom

bliss jeeee   0442_feel

Drago mi je što sam te obradovala. Smatram da i mirjani i sveštenici treba da imaju malo više ljubavi i razumevanja jedni za druge. Džaba metanija, džaba osveštavanje ovoga i onoga, džaba sve ako nema ljubavi prema čoveku.

Svi mi treba da se ugledamo na začetnika naše vere Isusa Hrista. Nije važno ni kako je predstavljen na ikonama, ni da li je ikona osveštana, ni kako je on izgledao dok je bio na zemlji, ni post ni sva sveta pričešća nam neće pomoći ako ne živimo u skladu sa njegovim učenjem o važnosti LJUBAVI prema bratu i sestri svojoj. U tome je suština hrišćanstva.

Često razmišljamo i raspravljamo o nekim formalnim stvarima u veri a zaboravljamo suštinu vere- ljubav. Ako nemamo ljubavi pretvorićemo se u fariseje "koji spolja čiste čašu a unutra su puni truleži i svake zlobe". Zato je najvažnije da čovek stalno i neprekidno preispituje samog sebe da vidi da li čvrsto stoji u veri, a sva vera se ispunjava u jednom jedinom zakonu "Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe. Jer ako ne ljubiš bližnjeg kojeg vidiš kako ćeš ljubiti Boga koga ne vidiš?"

Подели на овим сајтовима

@ Кејпд Крусејдер

Искрено - у понечему што си написао се са тобом и слажем. Истина је и те како да у Цркви има људи који имају магијско схватање свећења водице, па и других ствари, слажем се да има свештеника који не мисле ни на шта друго него како да узму неку кинту, и да постоје владике које намерно коче било какву промену у Цркви, па била она и на боље...

Међутим - иако сам ову критику и те како озбиљно схватио, не могу се сложити да се ама баш ништа не мења, и да су апсолутно сви свештеници у СПЦ овакви. И те како има свештеника који обилазе своје парохијане, који не само да долазе у њихове домове за џабе, него онима слабијег материјалног стања не наплаћују ни једну свештенорадњу, а онима најсиромашнијима и те како носе и лекове и дарове и помоћ. И те како има и свештеника које не мрзи ни да посвете време парохијанима, и да попричају с њима о свему што им је на уму и души. ..

Признајем да је таквих, на жалост, мало. Али постоје, а ако постоје, значи да постоји и нада да ће се нешто ипак променити на боље...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Zawisza Ovo je nešto najljepše što sad pročitao. Slava Bogu ima takvih ljudi koji se raduju Gospodu u svoj svojoj sirotinji muci  i nemaštini. Ja idem sa sveštenikom po parohiji, i mogu vam reći da smo najbolje bili dočekani od onih ljudi sa slabim materijalnim statusom

Подели на овим сајтовима

Nekada sve pocne od svecenja vodice.Pre vise od deset godina nas svestenik je po pozivu dolazio da sveti vodicu i za slavu,a za Vasrs nikada.Njegov sledbenik je bio drugaciji,mlad ,pun nade i vere da moze nesto promeniti.Naravno da je uspeo u tome.Neumorno je misionario najvise za Vaskrs kada je svetio vodicu.Kad se hoce,sve se moze.

"Mera ljubavi je- ne stati nigde"

Подели на овим сајтовима

Da vam ne pricam o vodicama iz popadijinog ugla  tuzansmajli8904

Хајде да чујемо, па ћу ја из угла свештеника. Опет, код мене ји није тако лоша ситуација јер је парохија коју ја опслужујем са благословом Владике мала и имам довољно времан да поразговарам са људима и нема никаквих временских ограничења јер сам још у почетку моје пастирске службе то преломио.

Ајде протинице да чујемо како све ово виде попадије. Баш ме занима.  0442_feel

Vremena je malo za obilazak i upoznavanje sa svim parohijanima,kako dolikuje ipak moj suprug voli da se u svakoj kuci upozna sa svim ukucanima i pozove ih da dodju u crkvu,podseti ih da je post,da mogu malo i postiti i tako...a imaju i parohijsko pismo koje ostavlja u svakom domu koji poseti.

Uglavnom se ljudi,kada ih moj suprug pozove da najavi posetu i osvecenje vode,cude kao da je to prvi put,a sveke godine se ponavlja i svako ima pitanje,koliko to kosta,misle da je jedina svrha svestenikove posete njima,novac.

Druga stvar je sto pop nije kuci po ceo dan,a i kada dodje kuci,uvece,najavljuje vodice za sutra i tako mesec dana...malo je reci da je preumoran i nema vremena ni da ruca ni da se sa decom poigra,ali i to ce proci...Problem je sa detetom od 4 god.koje jedva ceka da mu tata dodje kuci i onda kuka i place da se igraju,a on ne moze...a ne mozes mu objasniti zasto...

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

@ Кејпд Крусејдер

Искрено - у понечему што си написао се са тобом и слажем. Истина је и те како да у Цркви има људи који имају магијско схватање свећења водице, па и других ствари, слажем се да има свештеника који не мисле ни на шта друго него како да узму неку кинту, и да постоје владике које намерно коче било какву промену у Цркви, па била она и на боље...

Међутим - иако сам ову критику и те како озбиљно схватио, не могу се сложити да се ама баш ништа не мења, и да су апсолутно сви свештеници у СПЦ овакви. И те како има свештеника који обилазе своје парохијане, који не само да долазе у њихове домове за џабе, него онима слабијег материјалног стања не наплаћују ни једну свештенорадњу, а онима најсиромашнијима и те како носе и лекове и дарове и помоћ. И те како има и свештеника које не мрзи ни да посвете време парохијанима, и да попричају с њима о свему што им је на уму и души. ..

Признајем да је таквих, на жалост, мало. Али постоје, а ако постоје, значи да постоји и нада да ће се нешто ипак променити на боље...

Hvala Bogu da ih ima, naravno da je tako, da ih nema ne bi ni bilo Crkve. Ali, ipak bolje biti nece, samo gore.

U osnovi, ja mislim da je pored svaga toga stanje u nasj Crkvi mozda i najbolje od svih Pomesnih Crkava.

E sad samo jos da izmozgam da li je to nama na  cast ili je to pokazatelj katastrofalnog stanja u Vaseljenskom Pravoslavlju

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Да ли негде имају стари бројеви ? Ја сам нашао у једној антикварници бројеве за 1981 и 1982 укоричене,да ли има негде нешто слично ? Или можда у електронској форми ? Хвала! Да ли је оформљен сајт "православног мисионара" ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...