Jump to content

Da li bi naše posmatranje svemira moglo da ga uništi?

Оцени ову тему

GeniusAtWork

Препоручена порука

Hehe, jedan od jačih naslova u zadnje vreme...   :ani_biggrin:

| Daily Mail

Znanje je moć, ili smo barem tako navedeni da mislimo. Međutim, previše saznanja moglo bi sasvim slučajno da aktivira odbrojavanje do apokalipse, ako je verovati fizičarima iz Amerike.

69967837052f27fba3f34c716923532_orig.jpg
NASA/ESA

Teorija dva naučnika iz SAD smatra da smo možda pogurali univerzum bliže njegovoj kobnoj sudbini prostim posmatranjem.

Lorens Kraus sa Univerziteta u Klivlendu i kolega Džejms Dent tvrde da su astronomi ubrzali ovaj proces u protekle dve decenije.

To je zbog toga što su se usudili da mere tamnu energiju, misterioznu silu koja razdvaja galaksije.

Oni su prvi put predložili ovu teoriju 2007. godine i smatraju da kontinuirano posmatranje svemira može da ga stavi u stanje koje će nas uništiti sve.

Njihova teorija vezuje se za čudno svojstvo kvantne fizike koje kontroliše ponašanje subatomskih čestica i vrlo verovatno, celog svemira.

Kvantni sistemi mogu da obrnu energetsko stanje čestice kao kada se radioaktivni atom raspada.

Pojedini naučnici smatraju da je univerzum odavno trebao da promeni svoje stanje kvantne energije koje bi moglo da dovede do toga da život u svakom trenutku može da prestane da postoji.

Ukoliko do toga dođe, ono neće premašiti brzinu svetlosti, tako da ćemo moći to da posmatramo.

Razlog za ovaj kolaps, kako smatra profesor Kraus, ima veze sa čudnim načinom na koji posmatranje utiče na kvantna stanja.

U Šredingerovom eksperimentu sa mačkom – mačka u kutiji čiju sudbinu određuju subatomske čestice je ujedno i živa i mrtva sve dok neko ne podigne poklopac.

Tek onda možemo da saznamo da li je ona „živa“ ili „mrtva“.

Sudeći po zakonu poznatom kao „Efekat kvantne nule“, svaki put kada posmatramo ili merimo nešto na kvantnom nivou mi pomeramo njegov sat raspada na nulu.

Fizičari su izračunali da je posmatranje efekata tamne energije možda resetovalo sat propadanja univerzuma.

Dobre vesti su da ukoliko prestanemo da ga posmatramo, svemir bi mogao da se prebaci u stanje unutar kojeg će propadati sporije.

„Odgovor na pitanje zašto postoji nešto umešto ničega je krajnje prost. Samo sačekajte, neće ga biti još dugo“, zaključio je profesor Kraus.

b92

Подели на овим сајтовима

Па немамо ми ваљда толико зле очи.  :ani_biggrin:

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

offtopic je li on napisao neke zbirke čini mi se iz matematike ili nešto slično, možda neku poznatu knjigu...

Mnogo mi je poznato ime i prezime? 

Čisto sumnjam za matematiku. Lik je teorijski fizičar, znam da ima neke izdate knjige, ali ne znam baš detalje. A poznat ti je sigurno sa youtube-a, pošto ga ima u gomili klipova koji imaju veze sa fizikom i astrofizikom:

:)

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da se ovo već desilo jednom i da si isto ti bio u pitanju kada si postavio neki tekst sa njim. U pitanju je knjiga iz programskog jezika Ca koju je napisao Laslo Kraus.

Ali mislim da se ovo već desilo jedanput, a ovog čoveka znam sa YT, ali nešto preterano obraćao pažnju na ime

Подели на овим сајтовима

Па не знам колико је луђе веровати да је Земља стара 6000 година од тога да када посматрамо свемир он ће брже пропасти... За мене као верујућег - Богу ништа није немогуће, али су ми као човеку обе идеје "ван опсега".

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Па не знам колико је луђе веровати да је Земља стара 6000 година од тога да када посматрамо свемир он ће брже пропасти... За мене као верујућег - Богу ништа није немогуће, али су ми као човеку обе идеје "ван опсега".

Ova druga uopste nije van opsega i to je ono najvelicanstvenije u kvantnoj strukturi naseg postojanja...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Imamo li mi kakvih forumskih ideja o postanku svemira i zemlje? (da ne tražim)

Inače naslov mi se čini da je nastao u posmatraču duboke psihoze.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ova druga uopste nije van opsega i to je ono najvelicanstvenije u kvantnoj strukturi naseg postojanja...

Јел' то неко хипотезе диже на ниво теорије? А после замерају верницима на мешању хипотезе, теорије и закона...

О велики квантни верници у све што сваком квантном физичару падне на памет...

Подели на овим сајтовима

Јел' то неко хипотезе диже на ниво теорије? А после замерају верницима на мешању хипотезе, теорије и закона...

О велики квантни верници у све што сваком квантном физичару падне на памет...

Cek... ako sam dobro razumeo, ti pravoslavac mene ateistu optuzujes za (naucnu) lakovernost? :D

Nemoj odbacivati kvantnost nase prirode samo zato sto je ne razumes... 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Naslov je novinarska patka :) Napisaću malo posle kad imam vremena o čemu se radi.

(I za divno čudo, ovaj put se nisu naši mediji nalupetali, nego su samo preveli originalnu vest koja je čist senzacionalizam)

Подели на овим сајтовима

Cek... ako sam dobro razumeo, ti pravoslavac mene ateistu optuzujes za (naucnu) lakovernost? :D

Nemoj odbacivati kvantnost nase prirode samo zato sto je ne razumes...

Не одбацујем квантност природе и сматрам да је разумем бар приближно колико и ти.

Али видим некритички ентузијазам, тј синдром сличан протестантском чим неко помене доказ Стварања... ;)

Геније је рекао да ће ти показати да је ово патка, самим тим да сам у праву у погледу ове опаске...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...