obi-wan Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 kao i biblija i sveti oci se tumače Ali niko od njih nikad i nigde nije rekao da Adam i Eva nisu postojali. Oni mogu da se razidju u manje bitnim detaljima (kako nastaju zabe), ali se ne razilaze u onim krupnim i vaznim pitanjima... Ромејац, Milan Nikolic and Gerhard је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 @@Gerhard, Kreacionisti kao što si ti popeli su se svima do glave. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ovo znači da je Св. Јефрем Сиријски bio kreacionista!? Као и сви свети оци. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Као и сви свети оци. Takodje su svi bili geocentristi. Срђан Шијакињић and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Драги форумаши, Желела бих да поставим једно питање које ми је у последњих неколико месеци поставило неколико неверујућих особа. Искрено, нисам знала да дам прецизан одговор, а нисам га ни добила од свештеника које сам питала. У међувремену сам схватила да је то често постављано питање, али нисам нашла одговор на њега. Питање је: Ако је Господ створио Адама и Еву и ако су они после пада рађали децу на познат нам начин, да ли је и зашто потоње човечанство настајало из инцеста? По логици, вероватно јесте. Волела бих да чујем одговор теолога. Хвала! Више пута сам одговарао на то питање и детаљно појашњавао сам библијски текст, изразе "Адам" и "ха Адам"... Има овде о томе: https://www.pouke.org/forum/topic/19182-%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BC-national-geografic/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NaGuAl Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ali niko od njih nikad i nigde nije rekao da Adam i Eva nisu postojali. Oni mogu da se razidju u manje bitnim detaljima (kako nastaju zabe), ali se ne razilaze u onim krupnim i vaznim pitanjima... Kabalisti govore da je bibliska slika stvaranja sveta metafora, a ko behu ono kabalisti ? :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Takodje su svi bili geocentristi. Samo da ne postanemo evolufilisti. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Takodje su svi bili geocentristi. Геоцентризам је тада била владајућа парадигма у науци. Али, ни они свети оци који су живјели у доба када је геоцентризам већ напуштен нису тврдили да је цјелокупно Постање алегорија и да Адам и Ева нису били стварни људи. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Kabalisti govore da je bibliska slika stvaranja sveta metafora, a ko behu ono kabalisti ? :.mislise. Ne znam uopste sta si hteo da kazes, budi jasniji... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Јел може неки цитат да видимо те жабе које расту из земље? п.с. Њега нисам ни цитирао. Тумачења се не тумаче. Када тумачимо светописамске књиге онда се ослањамо управо на свете оце а не само на своју памет. Свети Јован Дамаскин јасно каже да алегорично схватање постања јесте оно чиме се одликује јерес Оригенова: "Они тумаче Рај, небо и све остало - алегорично" (О јересима,64). a zašto onda sveti MArko Efeski shvata pakao i ostale stvari alegorično? I šta ti sad ovo znači njega nisam citirao? E pa sad, ne znam čitao sam negde gde je to rečeno. NEma jednoumlja medju svetim ocima, pa sveti Ignatije Brajaničanov, Patrijarh PAvle imaju sasvim različita vidjenja raja i pakla...i ko je sad tu jeretik?Tvojom logikom neko od njih je jeretik.Sveti Grigorije Niski je bio učenik Origenov i zastupao apokatakstazu, koja je osudjena kao jeres,a sveti Grigorije se slavi kao svetac, ajde sad ti daj svoj sud ovde GErharde, ili je ipak Crkva ta koja je dala sud? To prihvatanje stvari bukvalno i vadjenje van konteksta je vrlo pogubno... NaGuAl је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Moramo da se udubimo u teologiju, tako isto i u modernu kvantnu kosmologiju. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DiKa Написано Фебруар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Више пута сам одговарао на то питање и детаљно појашњавао сам библијски текст, изразе "Адам" и "ха Адам"... Има овде о томе: https://www.pouke.org/forum/topic/19182-%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BC-national-geografic/ Прочитаћу, погледаћу. Хвала. Него, што не рекосте да се још негде дискутовало о овоме, да не дуплирамо тему? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 a zašto onda sveti MArko Efeski shvata pakao i ostale stvari alegorično? I šta ti sad ovo znači njega nisam citirao? E pa sad, ne znam čitao sam negde gde je to rečeno. NEma jednoumlja medju svetim ocima, pa sveti Ignatije Brajaničanov, Patrijarh PAvle imaju sasvim različita vidjenja raja i pakla...i ko je sad tu jeretik?Tvojom logikom neko od njih je jeretik.Sveti Grigorije Niski je bio učenik Origenov i zastupao apokatakstazu, koja je osudjena kao jeres,a sveti Grigorije se slavi kao svetac, ajde sad ti daj svoj sud ovde GErharde, ili je ipak Crkva ta koja je dala sud? To prihvatanje stvari bukvalno i vadjenje van konteksta je vrlo pogubno... Мислио сам на Рај и небо у Постању а не на Рај и Пакао као "дестинације" након Страшног суда. Какве везе има апокатастаза са тумачењем Постања? Црква је то учење осудила као јерес а креационизам није нигдје осуђен већ га заступају сви свети оци. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Геоцентризам је тада била владајућа парадигма у науци. Pa eto koliko ta cinjenica, da su oci bili geocentristi, moze da govori u prilog geocentrizma. Ne moze uopste. Tako ne moze ni u prilog kreacionizma. Али, ни они свети оци који су живјели у доба када је геоцентризам већ напуштен нису тврдили да је цјелокупно Постање алегорија и да Адам и Ева нису били стварни људи. Znaci opet kreces sa metodama manupulacije gde sagovorniku ucistavas nesto sasvim suprotno od onoga sto je on rekao?! Ne samo sto je glupo nego i bezobrazno i bezobzirno. Vec si mogao da ukapiras da ovakvi trikovi kod mene ne prolaze. Evo sta sam ja rekao: Adam i Eva jesu postojali, jesu konkretne licnosti ali nisu bili jedini ljudi. Nikad u istoriji nije bilo momenta da su postojali samo jedan covek i jedna zena. Bar ne oni koji bi se mogli nazvati nasim bioloskim precima. Takvo razmnozavanje bi zahtevalo radikalno drugaciji genom koji bi sa nasim deli jako malo zajednickih stvari. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NaGuAl Написано Фебруар 6, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2014 Ne znam uopste sta si hteo da kazes, budi jasniji... Hrišćani u svojoj gordosti misle da poznaju smisao i duh Starog Zaveta bolje od Jevreja. Ne svi hrišćani normalno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука