drvce Написано Фебруар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2014 @@drvce, Pa kaže čovek, "after reading quite a number of comments". I ja imam neki takav utisak, jer uglavnom jedni drugima prilaze (ateisti i vernici) kao da ovi drugi nemaju pojma niočemu. Mislim, jasno je zašto, na tom spratu verovanja (kultova vere) nema kompromisa. Ne sećam se ko je to beše rekao. Pritom ima zakljucan cilj da promeni misljenje sagovornika. Ja sam tu egoisticniji, koristim sagovornika da razbucam bilo ciju poziciju, pa makar i svoju. Kao ovnovi, pa cija glava prva prsne. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 To je prosto nemoguće , jer Bog svedoči sam za sebe. Итекако је могуће. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Odakle nam sigurnost da smo na kraju? Нисам ни рекао да је крај, у смислу да је процес завршен. Ми смо, барем тренутни крај у том ланцу развоја живота. Da li je sve udeseno i milijardama godina se pripremalo sve za coveka - nema niceg sto bi nam pomoglo da nesumnjivo odbacimo takvo glediste. Takodje, ne znamo ni da li zivimo u jednom od beskonacnog broja potpuno nasumicnih svemira i to u takvom da se sve odvija kao da postoji kauzalitet (kao da smo izmesali spil karata i dobili sve karte poredjane po velicini i znacima) i koji u svakom trenu moze da se "ugasi" bez ikakve najave ili naznake. Ако погледаш, скоро сва наша знања су таква. Чак и многа у науци. Одакле знаш да су и тренутне тврдње науке истините? Чак, имаш искуство да су многе прошле тврдње значиле заблуду. Одакле ти онда да је и садашња истинита? Одакле ти да ће и следећа бити истинита? Али, ми се ипак бавимо науком и добро је што је тако. Од науке је, ипак, већа истина, како Ћирковић једном добро рече. Видиш, апостол Павле је пре 2000 година говорио о овоме, рекавши да истину сада гледамо "као у огледалу" (нејасно), а "онда ћемо лицем у лице" (на крају). Свети Максим говори да ћемо, опет на крају, кроз Богопознање познати и коначну и дефинитивну суштину свих ствари света око нас. До тада остаје, како апостол опет говори, "вера, љубав и нада". Чак и у самој науци, до тада остаје "уверење" да нешто знамо, "уверење" да можемо открити где смо евентуално погрешили, "уверење" да грешку можемо исправити и бити ближе истини. У сваком случају, и наука и све што човек ради показухе једно - да се крећемо ка коначној Истини. Mozemo u evoluciji da vidimo poruku i volju i promisao. Ne vidim zasto se poruke ne bi mogle procitati i iz banalnijih kutaka sveta, npr. mozda nam ukupna duzina svih pcelinjih nogu nesto govori? Ili iz polozaja koscica koje je izrucio neki saman? Svet deluje kao nepredvidivo mesto i jos neistrazeno. Да тако кажем, ово сведочи о недостатку твоје интуиције. Видиш, мени је сасвим јасно зашто има смисла тражити смисао у самом току и продукту еволуцје, али не и у овоме што си ти навео. Еволуцију могу да упоредим са постепеним стварањем уметничког дела, на пример. Гатање, које ти наводиш, је нешто сасвим друго. "Небеса казују славу Божију и дела руку његових гласи свод небески." Постоји могућност да је тачно и ово што ти говориш (насумични низ свемира, случајности и сл.) Али, то је управо та бесмислица о којој говорим. Ја то не прихватам јер сам чврсто уверен да се ствари дешавају са смислом. Да све што постоји има свој одговор како (наука) и зашто постоји (вера). Нешто ми говори и мој ум не наилази на отпор да то прихвати, да је велика, дивна и величанствена ствар то што смо од ћелије стигли до човека и другог разноликог живог света. Свет није механизам без смисла. Механизам (који појашњава наука) постоји са неким циљем. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Видиш, апостол Павле је пре 2000 година говорио о овоме, рекавши да истину сада гледамо "као у огледалу" (нејасно), а "онда ћемо лицем у лице" (на крају). Свети Максим говори да ћемо, опет на крају, кроз Богопознање познати и коначну и дефинитивну суштину свих ствари света око нас. Господ Исус Христос је рекао "Ништа нема скривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати". Није Бог против открића тајни Његове творевине. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Nije tesko prihvatiti da nema nikakvog narocitog ontoloskog smisla. Postoje mnogi ateisti koji ne razmisljaju o egzistencijalnim pitanjima i nemaju nikakv problem u zivotu. Doduse istina je da je ovo mnogo lakse u savremeno doba, nego u proslosti. Sto naravno ne znaci da su ljudi u proslosti bili bolji. Ima li nekog veceg smisla za sve sto postoji, stvar je izbora tvoje vjere, ne namece se samo po sebi kroz nekakvo opazanje i zakljucivanje. drvce, Срђан Шијакињић and horatio је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Mislim da je smisao postojanja licna stvar koju svaki covek treba da trazi za sebe... bas kao sto je nekada i vera trebalo da bude iskljucivo licna stvar pa je negde usput to potpuno zagubljeno... Za meni je najveci promasaj koncepta religije to sto svaka ima za cilj da udari monopol na smisao postojanja i, naravno, svaka ima svoju verziju istog... a cesto i u okviru iste religije ima hiljade tumacenja tog istog "smisla". Sto se mene tice, samo postojanje svega, svemira, zemlje, ljudi... nema nikakav smisao ili svrhu. Al zato moje postojanje na zemlji, za mene, itekako ima svrhu пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Интересантно...баш ме занима како је могуће одређене појединце схватити као озбиљне људе када својим животима приписују разум, неки план, неки смисао и циљ, чак и одређени вид духа (приписују себи "биће", једноставно речено), а истовремено одбијају да те исте појмове припишу општој реалности чији су они само један припадајући микронски делић и коју проглашавају за "сплет случајних околности", те као таква нема никакву сврху? Значи, они је имају, небитно како је виде и доживљавају, али свеукупна реалност је нема? Она је "случај", али они су "план", она је "бесмислена", али су они "смислени", они имају свесни и вољни извор постојања, али је општа реалност нема? Невероватно! Ignjatije, миомира, Дијана. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Интересантно...баш ме занима како је могуће одређене појединце схватити као озбиљне људе када својим животима приписују разум, неки план, неки смисао и циљ, чак и одређени вид духа (приписују себи "биће", једноставно речено), а истовремено одбијају да те исте појмове припишу општој реалности чији су они само један припадајући микронски делић и коју проглашавају за "сплет случајних околности", те као таква нема никакву сврху? Значи, они је имају, небитно како је виде и доживљавају, али свеукупна реалност је нема? Она је "случај", али они су "план", она је "бесмислена", али су они "смислени", они имају свесни и вољни извор постојања, али је општа реалност нема? Невероватно! Ne, neverovatno da je koliko pogresno covek moze da protumaci tudi post na forumu samo zbog nedostataka sirine da se stvari sagledaju i iz drugacije perspektive osim svoje. Citaj payzjivo, dakle: Smisao je subjektivna stvar koju svako treba da pronadje za sebe. Ja ne verujem da postoji ikakav "plan" za mene ili bilo koga drugog, a ta svrha o kojoj sam pisao je ona koju sam sam sebi odredio... otprilike isto kao i kod vernika s tom razlikom sto ja nemam problem da priznam da sam svoju svrhu sam sebi stvorio... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Sto se mene tice, samo postojanje svega, svemira, zemlje, ljudi... nema nikakav smisao ili svrhu. Al zato moje postojanje na zemlji, za mene, itekako ima svrhu Да ли би твоја сврха могла постојати без прихватања чињенице да свако себи одређује сврху? Или другоме, према себи и сврси коју је за себе одредио? И да ли би сума свих тих сврха, људских, животињских, бактеријских, неживих створења за које не знамо да ли размишљају о својој сврси, али за свакога од нас у појединим тренуцима имају сврху (саплетешш се о камен, шутнеш конзерву...), могла бити део збира свих сврха на овом свету које је неко одредио себи самоме а неко одредио неком другом/нечем другом? Јер теби и други одређују сврху и ти другима (када је дете мало, твоја је сврха из његове визуре да се бринеш о њему, када порасте, његова је сврха из твоје визуре да буде добар човек и да буде срећно). Ако бисмо узели да постоји збир свих индивидуалних сврха на свету, само на то додај онога ко је све то поставио, односно ко све то и даље уређује и имаш први стадијум вере, сваке вере, смисао сваке вере, који се касније грана у милијарду варијација. Ignjatije, Ненад Р. and Пг је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Ако бисмо узели да постоји збир свих индивидуалних сврха на свету, само на то додај онога ко је све то поставио, односно ко све то и даље уређује и имаш први стадијум вере, сваке вере, смисао сваке вере, који се касније грана у милијарду варијација. vec sam rekao, ja smatram da je postojanje proizvod slucajnosti. tu nema mesta za Tvorca. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 vec sam rekao, ja smatram da je postojanje proizvod slucajnosti. tu nema mesta za Tvorca. Нисам рекао да теба да поверујеш, објашњавао сам шта је срж сваке вере, јер мислим да постоји неразумевање. Није ми циљ да те преобратим, само разговарамо. Ако се боље разумемо, мање ћемо да се хватамо за гуше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 https://www.pouke.org/forum/topic/32277-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D0%BB%D0%B8/page-8#entry1037393 Evo jednog pogleda na pitanje smisla iz ateisticke pozicije Meni se čini da je samo pitanje nejasno i besmisleno... sa čime se Adams uspešno sprdao u Answer to Life, the Universe and Everything... Odahviing је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 Ne, neverovatno da je koliko pogresno covek moze da protumaci tudi post na forumu samo zbog nedostataka sirine da se stvari sagledaju i iz drugacije perspektive osim svoje. Citaj payzjivo, dakle: Smisao je subjektivna stvar koju svako treba da pronadje za sebe. Ja ne verujem da postoji ikakav "plan" za mene ili bilo koga drugog, a ta svrha o kojoj sam pisao je ona koju sam sam sebi odredio... otprilike isto kao i kod vernika s tom razlikom sto ja nemam problem da priznam da sam svoju svrhu sam sebi stvorio... Не...управо је обратно. Ти си тај који је своју крајње једноставну, претерано лако схватљиву и децидирано срочену изјаву, безразложно мистификовао и дао јој лажну тежину, тако да...веома те је лако разумети, али ти очигледно тешко разумеш икога до себе, надувенко један мали! Александар Милојков, obi-wan, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 vec sam rekao, ja smatram da je postojanje proizvod slucajnosti. tu nema mesta za Tvorca. У природи се ништа не дешава случајно. Сваки процес који се дешава мора нешто да покрене . Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 5, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2014 У природи се ништа не дешава случајно . Сваки процес који се дешава мора нешто да покрене . Reci mi šta pokreće radioaktivni raspad, šta je to zbog čega atom baš u određenom trenutku odluči da se "raspadne". Ili šta pokreće kvantne fluktuacije, koji proces započinje to, tj šta određuje da će da se čestice stvore baš u određenom trenutku na određenom mestu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука