Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

spojene istovetne teme, ali sa razliicitim komentarima.... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Људи моји, ми смо у заостатку по наведеним питањима "ихајхај". У неким конкертним случајевима знам да се на православној теологији изучава социјални и харитативни рад као посебан одсјек, а гдје су тек католици то нећу ни помињати. Најновије што сам видио је да су отворили студије за болничког капелана/свештеника.....

Подели на овим сајтовима

@@verum est in beer, спојила сам теме о мисионарењу...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Из неког волшебног разлога неће ни на једном браузеру... А да буде чудније, посјећивао сам овај сајт прије пар дана!?
Ако није проблем да се копира текст овдје, био бих захвалан, волио бих прочитати.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Mene kada su ucili o veri, objasnjeno mi je da postoji sudbina i taj put koji moramo poslusno pratiti jer je sve predodredjeno, da zivimo u ovom vremenu u ovom dobu i u ovoj eri jer neko to hoce, da telo prave otac i majka,a dusu neko drugi i kada se pogledamo u ruke i pitamo se "Zasto sam ja ovde" da znamo taj odgovor.

Подели на овим сајтовима

Mene kada su ucili o veri, objasnjeno mi je da postoji sudbina
  :.mislise.  :.mislise.  :.mislise.
Подели на овим сајтовима

Mene kada su ucili o veri, objasnjeno mi je da postoji sudbina i taj put koji moramo poslusno pratiti jer je sve predodredjeno, da zivimo u ovom vremenu u ovom dobu i u ovoj eri jer neko to hoce, da telo prave otac i majka,a dusu neko drugi i kada se pogledamo u ruke i pitamo se "Zasto sam ja ovde" da znamo taj odgovor.

Мени да је тако објашњено ја бих се питао да ли сам у школи или у лудари дизвинеш

Подели на овим сајтовима

Најбоља методологија је аутентично постојање и сведочење тога да си Хришћанин оних који су или тврде да јесу Хришћани.Хришћанство (Христос) је донело овом свету жртву као мерило љубави,мера моје жртве је мера моје љубави,питање је ко је данас спреман да да предност другоме,да страда за другог,да се одрекне нечег због другог ?! То је најефикаснији "метод" и најбоља порука оних који су далеко од Хришћанства,или су на пола пута до њега,или од њега.

То је најефикаснији "метод" и најбоља порука ОНИМА који су далеко од Хришћанства,или су на пола пута до њега,или од њега.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

можда баш у томе што не добијамо у цркви оно што нам је потребно, и што би требало да добијемо.....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Изађеш из цркве са Службе празнији него што си ушао. А онда видиш како се владика тали са локалном влашћу у разним пословима, па само ако си тврђи у вери, можеш да опстанеш, али не непољуљан!

Подели на овим сајтовима

" Народ који је препун веровања,али је празан вером".(Џубран)Чини ми са да је то генерално наш проблем.Из цркве излазимо празни,јер смо на служби само посматрачи,ретко се сједињујемо са Господом,отуђени смо,тужни,забринути,изгледамо као да сумњамо...Као да очекујемо да благодат задобијемо без труда.И наравно када такви изађемо на улицу,никога нећемо заинтригирати да дође у цркву.У доба када су у цркви биле само две бабе,једна је говорила"сви ће у пакао,нико у цркву не долази",а друга,"ћути мила,можда они виде какве смо нас две па зато не долазе" :) .Много можемо урадити својим примером.

Подели на овим сајтовима

Прпблем је у свеукупном паду моралних вредности. Стварност тера људе да само мисле како ће и где ће да зараде новац а при томе се веома често губе све моралне вредности и осећања.У том контексту може да се посматра и опадање побпжности јер човеку коме је једини циљ да што више заради њему то није ни на крај памети и не зна шта та реч значи јер је он као хипнотисан у тежњи за што већом зарадом.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

По повратку у родни град, у једном тренутку сам бил у великом искушењу да од свега дигнем руке, али сам у једном тренутку рекла себи-Ако су попови лопови, Бог није џелат, и поново сам кренула да се будим и уздижем, с Божјом помоћу, колико је то у мојој моћи.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...