Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

I dalje je pomenem kad god se setim i tako nesto okolo spomenem sto bi joj bilo na korist. I dalje smo mi zajedno ali ja vise ne insistiram na takvim razgovorima i naravno cekam da joj se otvore duhovne oci. Zna mi reci kako se ja nikad ne ljutim i kako to uspevam a kad joj kazem onda mi kaze da ona to ne moze, misli jos uvek da je veliko odricanje i zrtva da posti ali dace Bog pa ce videti da je to radost kao sto je i meni.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

води је на Литургију и причај јој шта се дешава ...

Dragi Medo, nije to tako jednostavno...njoj je jos uvek vaznije da skuva rucak i opere ves pa i nedeljom ako mora nego da ode na liturgiju. Opravdanje je obicno da to nije naucila od malih dana i da ne zna i ne razume sto svestenik poje. Kad joj probamo objasniti ne zeli cuti...dakle nije lako.

Trudim se da joj svojim primerom pokazem svu lepotu liturgije i zivljenja po Jevandjelju da tako kazem,(ne mislim ja sad ovde da sam ja neki uzor, ali trudim se), ali mora da postoji zelja i sa njene strane da progleda duhovnim ocima.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

води је на Литургију и причај јој шта се дешава ...

Dragi Medo, nije to tako jednostavno...njoj je jos uvek vaznije da skuva rucak i opere ves pa i nedeljom ako mora nego da ode na liturgiju. Opravdanje je obicno da to nije naucila od malih dana i da ne zna i ne razume sto svestenik poje. Kad joj probamo objasniti ne zeli cuti...dakle nije lako.

Trudim se da joj svojim primerom pokazem svu lepotu liturgije i zivljenja po Jevandjelju da tako kazem,(ne mislim ja sad ovde da sam ja neki uzor, ali trudim se), ali mora da postoji zelja i sa njene strane da progleda duhovnim ocima.

реторичка питања:

јел теби лепо на Литургији?

јел ти лепо кад погледаш неки изузетан филм?

јел ти лепо исто колико кад одеш на Литургију?

е, све што треба да урадиш је да јој пренесеш своје осећање и своје утиске, и ништа више до позива - дођи и види.

елем, ја нисам неки пример како се привлачи, али сам нашао увек неког ко би другог привукао својом радошћу ...

и мало више Богу причај о њој, а мало мање њој о Богу, и полако ће то доћи на своје.

на крају се све сведе на слободан избор ...

Подели на овим сајтовима

сестро, ти све што треба да пренесеш је осећај који понесеш са Литургије ...

ако не можеш сама, онда ''где је двоје ...''

Подели на овим сајтовима

Ljudi razmišljaju o odlasku u crkvu kao što razmišljaju o odlasku kod zubara.  0104_cheesy

Зато ми мало утопистички звучи то да неког поведеш на литургију и да ће га само то привући.

Sa jedne strane i iz mog iskustva, ti jesi u pravu.

Sa druge strane, i iz mog iskustva, ti nisi u pravu.

Nisam pametan... Izgleda da ostajanje u Crkvi zavisi i od tog čoveka,

i od Boga, Oca našeg.

A ako i primetimo da je nekome bilo lepo tokom učestvovanja

u Božanstvenoj Liturgiji, možda bi trebalo tu osobu povesti i na neko od

predavanja, ili na put do manastira i sl...

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...
  • Гости
Guest свештеник Иван

Шта мислите о теолозима који вазда критикују незнање народно ?

Ништа нарочито. Више ми се допадају теолози који критикују незнање самих теолога и аргументовано их побијају. :group111:

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

да им је време да образују народ.

:group111: 0409_feel :)

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Ништа нарочито. Више ми се допадају теолози који критикују незнање самих теолога и аргументовано их побијају. 0409_feel

:group111:
Подели на овим сајтовима

Teolozi su većinom slepci od kojih ima malo vajde,takvi kritikuju a sa svoje strane nisu ništa učinili da im plasiraju znanje.Ali od  tog znanja koje slepci nude malo ko ima  vajde.Štancovani teolozi izgleda slabo što i razumeju.Ja sebe ne smatram teologom, jer da zaista jesam nebih bio na forumu.
Подели на овим сајтовима

Само једно питање које није злонамерно:

Шта ћемо са теолозима и свештеницима који су то само постали ради пара?Дал нас такав стварно може научити духовном животу?

Молим некога од теолога да ми одговори. Наравно не судим ја ко је такав а ко не, само се интересујем. :group111:

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Шта ћемо са теолозима и свештеницима који су то само постали ради пара?Дал нас такав стварно може научити духовном животу?

Молим некога од теолога да ми одговори. Наравно не судим ја ко је такав а ко не, само се интересујем. :group111:

бити најамник у животу је само један од путева до Бога.

иначе, како знаш да је неко само због тога постао нешто?

Подели на овим сајтовима

Takvih se treba kloniti.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...