Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Naravno postoji sansa da preko Misionarenja uticemo na malde, mada za to treba imati znanja

Ja bih pre rekao ?isto srce. Mnogo je danas znalaca ali malo ?istih srcem.

Trapa, upravo tako znanje + cisto srce 0104_cheesy 0104_cheesy

Postoji jedna mala knjizica zove se "Prvi Koraci" tu su objasnjeni Osnovi Pravoslavlja, tako je lepo objasnjeno da zaista i pocetnici mogu razumeti. Knjiga se moze kupiti u manastiru Sv.Trojice na Srpskoj Svetoj Gori :smiley:

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Улазак младога човека у Цркву Божију треба да буде примљен од стране људи који су већ у Цркви са пуно пажње, разумевања, попустљивости, и изнад свега да му се покаже једна истинска, нелицемерна љубав. Пазите, не може се сакрити лицемерство, а то млад човек брзо схвати. Дакле, отворена врата Цркве, пуна радосних лица, пуна живота и истине, јер Црква је мајка спремна да прими свакога у Њена недра. Кад увиди љубав. лако ћемо ми да му појаснимо шта је Литургија.

Дај Боже да то разумемо.

Подели на овим сајтовима

Личним примером пре свега - живећи богоугодно и по Законима Божијим. Тако на најбољи начин сведочимо своју свету веру православну.

"Ви сте видело свету; не може се град сакрити кад на гори стоји." (Матеј 5, 14) Својим животним примером хришћани треба да преносе светлост Христова учења и на тај начин прослављају свога Оца Небеског. 0409_feel

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

.

И мислим да није баш пригодно плашити неког са речим о паклу, вечним мукама и слично.

Код неких боље то пролази ,веруј ми...

Најбитније да ако нешто захтевамо од других да и сами то испуњавамо. Кроз једног смиреног човека се спасавају многи...

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Jednom prilikom sam pustio jednom drugaru snimak sa silaskom blagodatnog ognja u Jerusalimu i to je tako delovalo na njega da je ubrzo poceo da ide na liturgiju. Eto Bog mu je na tako jednostavan nacin otvorio oci. Nikad nisam video nekoga da tako odjednom reaguje. Samo da ste videli njegovo lice posle gledanja snimka, to nije vise bio isti covek. Ali to je bio jedinstven slucaj koji sam video. Mojoj majci sam pustao toliko snimaka i toliko govorio i molio se i rezultati su skoro nikakvi, dok je ovaj momak samo odgledao par minuta snimak i to mu je bilo dovoljno.

Подели на овим сајтовима

'' А ко хоће речима да објасни шта је Бог – чини што и слепац који би сео на обалу океана и хтео да измери колико је песка на дну његову ...'' Свети Јован Лествичник, Лествица

Испуњавањем Божијих заповести (тј трудом), никако другачије. Не каже СвСерафим случајно, ако задобијеш СвДуха хиљаде око тебе ће се спасити. Зато је некад боље ћутати о вери, јер се могу одбити људи од Цркве.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

А што се тиче тог термина: "Верујем у Бога ал не идем у Цркву" тога данас има колико оћете, Вера се доказује делима а не речима..према томе..све је јасно..

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

ја развио план и програм, и спровео га, мајка на Путу, идемо даље joooj шалим се, све је то добри Бог завршио 0442_feel

? ?? ?????? ??????? ?? ?.?????????

??? ???? ?? ?? ?????

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2561.msg58643.html#msg58643

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Помаже Бог браћо и сестре!

Незнам да ли је ово право место да напишем како сам ја заволео Господа Исуса Христа како сам почео да

верујем,пре годину и пар месеци будим се око пет ујутру а ни сам незнам зашто и одлазим у Цркву Света Тројица у Лесковцу на јутарњу Литургију,и даље несвестан ста ми се то дешава,по изласку купим Православни Молитвеник,мучило ме питање шта ми се десило али нисам имао кога да питам,почео сам да

идем и радним даном и недељом у Лесковачкој Цркви Света Тројица и у селу Рударе које је удаљено седам

километра од Лесковца у Цркву Света Петка.Убрзо сазнам да то јутро када сам несвесно отишао у Цркву на Литургију да је био 19 Август Преобразење Господње.А пре него то да се деси ја нисам био неки верник

(ма никакав нисам био) сваки дан сам плакао и нисам имао радост,једноставно сам ишао мрачним путем то

је трајало годинама,ево и сада што вам ово пишем све се некако тресем и само што не заплачем али не плаче ми се од тугу него од срећу сто ме је Господ спасио,Слава Господу

Подели на овим сајтовима

zaista svedociti Gospoda u vremenu ljudima je uzvisena i odgovorna hriscanska obaveza ali ujedno i dirljiv blagoslov. Ne moze se opisati blagodat kada vidite kako neko citavom licnoscu postaje udeonik ljubavi Gospodnje sa zeljom da zivi evandjeljem. Zaista to je tajna crkve gde mi razliciti postajemo sabrani u istom cilju jednakom ljubavlju

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...