-Владимир- Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Tacno je nije lako odvojiti osecanja. Vidis po crkvenom ucenju svaka aktivnost pre braka je blud a u braku preljuba! С обзиром како се некад живело и исправно је. Сада је компликованије . Samo da ti napomenem nesto. Postoje ljudi koji misle da je sex u braku , posto je dozvoljen tu da zadovolji njihove zelje i potrebe ali nije tako i tu postoji ljubav kao najbitniji zacin a time i zrtva. Да, знам и греше, али онда ваљда љубав дође с временом или настају нетрпељивости . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 С обзиром како се некад живело и исправно је . Сада је компликованије . Да , знам и греше, али онда ваљда љубав дође с временом или настају нетрпељивости . Zavisi. Vidis u tome jedna strana ostane uskracena i isfrustrirana i onda dodje bum ukoliko k sebi ne dodje strana koja samo sebe zadovoljava! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Како неко може да оправдава секс изван брака код хетеросексуалаца а да у исто време сматра да би хомосексуалци требали да се уздржавају и боре са својим сексуалним нагоном? миомира, Trifke, jermel and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Како неко може да оправдава секс изван брака код хетеросексуалаца а да у исто време сматра да би хомосексуалци требали да се уздржавају и боре са својим сексуалним нагоном? :good2: "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Како неко може да оправдава секс изван брака код хетеросексуалаца а да у исто време сматра да би хомосексуалци требали да се уздржавају и боре са својим сексуалним нагоном? Sve zavisi od toga sta ti mislis,koji je razlog seksa u braku? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Sve zavisi od toga sta ti mislis,koji je razlog seksa u braku? Разлог секса у браку је сексуална потреба. ПС Морао сам да размислим десетак минута да добро преиспитам себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Разлог секса у браку је сексуална потреба. :good2: :good2: :good2: "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Разлог секса у браку је сексуална потреба. To kaze i sv.Jovan Zlatousti. E sad se postavlja pitanje.Zasto je onda vanbracni seks greh,zasto se crkva protivi kontracepciji i zasto bi na krqju krajeva,homoseksualni seks greh? Svuda je je u pitanju zadovoljenje seksualne potrebe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 To su pitanja na koja ja nemam odgovor Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Sve je to tako kao sto kazes,istina da je da duhovnici (pogotovo svestenici) opravdavaju taj cin ako su mladi u ozbiljnoj vezi itd...Takodje,ima i otaca koji se i tome protive,iako je to dosta diskutabilno posto do pre koju deceniju nije ni postojao odnos momak-devojka,tacnije nije bilo potrebe za tim. Videcemo kako ce to "regulisati" u buducnosti. Како - свештеник процени ко је у "озбиљној", а ко у неозбиљној вези? Не разумем. По мом поимању, здрав духовник не може да оправдава такво понашање, нити да, како сам малопре прочитала у неком посту, "да благослов" за грех блуда. Уствари, може да саветује шта хоће, али нико не може да ме убеди у исправност тог оправдања/благослова. Takodje,ima i otaca koji se i tome protive,iako je to dosta diskutabilno posto do pre koju deceniju nije ni postojao odnos momak-devojka,tacnije nije bilo potrebe za tim. Нисам најсигурнија да те разумем у овој реченици, али ништа ту није дискутабилно - венчај се пред Богом, рађај децу и удовољавај жени/мужу. Него данас такве, здраве духовнике, неретко проглашавамо лудима, као Ууу, види што је овај забраздио, баш је флипнуо... Натан је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Како - свештеник процени ко је у "озбиљној", а ко у неозбиљној вези? Не разумем. По мом поимању, здрав духовник не може да оправдава такво понашање, нити да, како сам малопре прочитала у неком посту, "да благослов" за грех блуда. Уствари, може да саветује шта хоће, али нико не може да ме убеди у исправност тог оправдања/благослова. Takodje,ima i otaca koji se i tome protive,iako je to dosta diskutabilno posto do pre koju deceniju nije ni postojao odnos momak-devojka,tacnije nije bilo potrebe za tim. Нисам најсигурнија да те разумем у овој реченици, али ништа ту није дискутабилно - венчај се пред Богом, рађај децу и удовољавај жени/мужу. Него данас такве, здраве духовнике проглашавамо лудима, као ууу, види што је овај забраздио... Pa ozbiljna veza u smislu da dvoje nladih gaje iskrena osecanja,planiraju buducnost itd..Ali zbog fakulteta,finansija i slicno nisu jos u mogucnosti da stupe u brak. Upravo zbog toga ranije nisu ni postojali momak i devojka.Ljudi nisu studirali,zivele su generacije u kuci,ceo sistem je bio drugaciji.Verujem da znas na sta mislim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Како - свештеник процени ко је у "озбиљној", а ко у неозбиљној вези? Не разумем. По мом поимању, здрав духовник не може да оправдава такво понашање, нити да, како сам малопре прочитала у неком посту, "да благослов" за грех блуда. Уствари, може да саветује шта хоће, али нико не може да ме убеди у исправност тог оправдања/благослова. Takodje,ima i otaca koji se i tome protive,iako je to dosta diskutabilno posto do pre koju deceniju nije ni postojao odnos momak-devojka,tacnije nije bilo potrebe za tim. Нисам најсигурнија да те разумем у овој реченици, али ништа ту није дискутабилно - венчај се пред Богом, рађај децу и удовољавај жени/мужу. Него данас такве, здраве духовнике проглашавамо лудима, као ууу, види што је овај забраздио, баш је флипнуо... E moja Dunja u tome i jeste zeka. Ja sam napisao nesto pre nego sto je on dao odgovor. Po ovom pitanjutj sexa pre braka postoje razlicita misljenja i saveti kod raznih svestenika i monaha. Meni nije problem kada mi ateisti kazu da sam lud sto necu pre braka ali mi tesko padne kada od njih to cujem. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Pa ozbiljna veza u smislu da dvoje nladih gaje iskrena osecanja,planiraju buducnost itd..Ali zbog fakulteta,finansija i slicno nisu jos u mogucnosti da stupe u brak. Upravo zbog toga ranije nisu ni postojali momak i devojka.Ljudi nisu studirali,zivele su generacije u kuci,ceo sistem je bio drugaciji.Verujem da znas na sta mislim. Деки, увек онај ко покушава себе да оправда у својим и Божијим очима може да "нађе" оправдање и за ствари које су очигледано супротне од пожељних тј. богоугодних. Лепо неко рече - свакоме његова савест каже како јесте. Натан је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 To su pitanja na koja ja nemam odgovor Nemas odgovor zato sto si Zlatoustog naopako razumeo. Sex u braku nije tu radi pukog zadovoljenja (fizioloske) sexualne potrebe, vec predstavlja cin telesnog jedinstva ("da dvoje jedno budu"), koje je - opet - ocigledni i logicni produzetak duhovnog i dusevnog jedinstva (u suprotnom, bez tog duhovnog i dusevnog jedinstva, sex jeste greh, promasaj naznacenja). Sexualni cin u braku, dakle, nije prosto telesno praznjenje, nego izraz i odraz opsteg ljubavi (= jedinstva) supruznika. Drugim recima - u tajni braka se eshatologizira i prevazilazi priroda, tj. od Boga nam darovana polnost, jer se stupanjem u brak covek upravo odvaja od svoje prirodne vezanosti za roditelje, i ostvaruje zajednicu sa zenom (i obratno, naravno, zena sa covekom) na temelju slobodnog pristanka i potpune predanosti jednog drugom, koja se - vracamo se na receno - zavrsava u njihovom potpunom jedinstvu - telesnom, dusevnom, duhovnom. Sve osim ovoga jeste greh (= amartia, promasaj)... Arsenija, feeble, Столе and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 ... postoje razlicita misljenja i saveti kod raznih svestenika i monaha. Meni nije problem kada mi ateisti kazu da sam lud sto necu pre braka ali mi tesko padne kada od njih to cujem. Постоји свашта, али се зна шта је богоугодно. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука