Jump to content

Bivši ministar Saša Radulović

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

1 minute ago, Млађони рече

Funkcija vladike je da vodi crkvu. Dakle i bogu i narodu. Pozicija vladike je bukvalno politicka pozicija unutar organizacije po imenu crkva. 

Za to, nek mu je siroko i nek radi najbolje sto zna.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking рече

Za to, nek mu je siroko i nek radi najbolje sto zna.

a sto pretpostavljas da vladika ne moze da zna bolje od drugih i neke druge stvari da radi vezane za upravu drzave!? Mislim cemu takva pretpostavka " ti si vladika pa znaci da ne znas to i to da radis"

Da pricas o pojedinom vladiki koji ima te osobine ja bih te prvi podrzao ali ti pravis generalizaciju vladika. 

jedino sto bih ja ocekivao u tom slucaju jeste da se odrekne drzavne plate i da je donira u humanitarne svrhe. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

a sto pretpostavljas da vladika ne moze da zna bolje od drugih i neke druge stvari da radi vezane za upravu drzave!? Mislim cemu takva pretpostavka " ti si vladika pa znaci da ne znas to i to da radis"

Da pricas o pojedinom vladiki koji ima te osobine ja bih te prvi podrzao ali ti pravis generalizaciju vladika. 

jedino sto bih ja ocekivao u tom slucaju jeste da se odrekne drzavne plate i da je donira u humanitarne svrhe. 

A da li bi ocekivao da u svom drzavnickom poslu favorizuje pravoslavce? Ako ne, kako se to uklapa u sirenje i misionarenje pravoslavlja na sta je pozvan svestenickim cinom?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

A da li bi ocekivao da u svom drzavnickom poslu favorizuje pravoslavce? Ako ne, kako se to uklapa u sirenje i misionarenje pravoslavlja na sta je pozvan svestenickim cinom?

ne bih, isto kao sto en bih ocekivao od toga sto je neko ateista da favorizuje ateiste. 
Opet pravis neku pretpostavku... 

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Млађони рече

Pa jedino sto bi morao da se odrekne plate (vladika) ako bi prihvatio drzavnu funkciju. 
Ali van toga bi mogao da vodi drustvo.

Npr njegos je bio i vladika i drzavnik. 

Njegoš je bio Vladika samo na papiru, služio jednom liturgiju:)

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Млађони рече

Funkcija vladike je da vodi crkvu. Dakle i bogu i narodu. Pozicija vladike je bukvalno politicka pozicija unutar organizacije po imenu crkva. 

Mladene ne može biti politička pozicija ako je organizacija, a nije nego institucija. Dobro bi bilo da je organizacija ali to bi značilo precizno određivanje svih prihode, što bi podrazumevalo cjenovnike i sve ostalo. E sad kad bi bila organizacija vladike bi bile kao menadžeri pojedinačnih sektora, a sabor upravni odbor na kojem zasjedaju i donose odluke o daljim planovima firme.

Подели на овим сајтовима

40 minutes ago, Ronald рече

Mladene ne može biti politička pozicija ako je organizacija, a nije nego institucija. Dobro bi bilo da je organizacija ali to bi značilo precizno određivanje svih prihode, što bi podrazumevalo cjenovnike i sve ostalo. E sad kad bi bila organizacija vladike bi bile kao menadžeri pojedinačnih sektora, a sabor upravni odbor na kojem zasjedaju i donose odluke o daljim planovima firme.

Crkva ima drugacije ciljeve nego tipicna firma. Vladike i jesu menadzeri sektora samo sto se on ne bave tipicnim stvarima koje rade menadzer vec obilaze manastire, monahe, verujuci narod, prerasporedjuju prihode koje doprinosimo itd. 

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Млађони рече

Crkva ima drugacije ciljeve nego tipicna firma. Vladike i jesu menadzeri sektora samo sto se on ne bave tipicnim stvarima koje rade menadzer vec obilaze manastire, monahe, verujuci narod, prerasporedjuju prihode koje doprinosimo itd. 

Ali kada su finansije u pitanju nema razlike, druga je priča koja je sustina njihovog djelanja i misija Crkve, ali i oni su razvili biznis u okviru Crkve takodje, vladika Grigorije, motel i Vinarija, Mitropolija gradi u Budvi i tako.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Ali kada su finansije u pitanju nema razlike, druga je priča koja je sustina njihovog djelanja i misija Crkve, ali i oni su razvili biznis u okviru Crkve takodje, vladika Grigorije, motel i Vinarija, Mitropolija gradi u Budvi i tako.

Ima razlike, glavni interes crkve nije prihod vec sirenje vere. Samim tim mnogo je bitnije gradjenje crkvi nego vinarija. 

Naravno da grade vinarije jer monasi prave vino koje prodaju i time doprinose crkvenom budzetu (i placaju porez za to da mi ateisti ne skoce zavrat odma)

Подели на овим сајтовима

24 minutes ago, Млађони рече

Kakve veze ima to sa bilo cime? 

Vezano za Klouda koji strepi da neko svešteno lice vodi sektor vezana za nauku. Njegoš je bio vladar, a hrišćanstvo ga je manje interesovalo, ponekad ni malo. Luca nema veze sa Hrišćanstvom, mada je on kao pjesnik genije. Na kraju on je bio samo drzavnik, ali je narod bio većinom pravoslavan, nije bilo kao danas više religija, naravno i ateista i agnostika

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ronald рече

Vezano za Klouda koji strepi da neko svešteno lice vodi sektor vezana za nauku. Njegoš je bio vladar, a hrišćanstvo ga je manje interesovalo, ponekad ni malo. Luca nema veze sa Hrišćanstvom, mada je on kao pjesnik genije. Na kraju on je bio samo drzavnik, ali je narod bio većinom pravoslavan, nije bilo kao danas više religija, naravno i ateista i agnostika

pa neka vodi ima i naucno obrazovanih svestenih lica koji nisu debilani...

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Млађони рече

Ima razlike, glavni interes crkve nije prihod vec sirenje vere. Samim tim mnogo je bitnije gradjenje crkvi nego vinarija. 

Naravno da grade vinarije jer monasi prave vino koje prodaju i time doprinose crkvenom budzetu (i placaju porez za to da mi ateisti ne skoce zavrat odma)

Ima razlike, ali oni razvijaju ogroman biznis tako da je on postao bitan skoro kao vjera. Pusti suštinu, pogledaj šta se u praksi dešava bar kada su u pitanju ovi koji raspolažu većim finansijama. Naravno cilj je drugačiji, ali i unutar Crkve gledaju da iskoriste novac produktivno, tako da deluju i kao organizacija.

Подели на овим сајтовима

pa neka vodi ima i naucno obrazovanih svestenih lica koji nisu debilani...

Ima nije to problem samo vjeruj mi da mnogi mnogo teže razmišljaju kritički nego naučnici, i sam znaš koliko evolucionu biologiju relativizuju. Ili LGBT ko će reći otvoreno i hrabro da je to prirodno i da im treba dozvoliti institucionalizaciju braka i usvajanje djece.

Подели на овим сајтовима

Ja vala bih imao problem sa skoro svim vladikama za koje sam čuo (kažem skoro jer možda postoji izuzetak kojeg nisam svestan), što preko TVa, što preko novina, što preko interneta (uključujući ovaj forum) da obavljaju neku državnu funkciju koja nije vezana za verska i religijska  pitanja. Ali takođe imam problem sa svakim ministrom ili državnim službenikm koji nema stručnost da bude na tom mestu (ministar odbrane treba da bude isključivo lice sa vojnom prošlosti, ministar ekonomije ekonomista, policije policajac itd.), takop da mislim da ovaj moj stav nema nikakve veze sa tim što je neko vernik nego sa tim što ga smatram ne adekvatnim za obavljanje funkcije.

Da malo pojasnim, ministar ekonomije po meni mora da bude čovek ekonomista, koji ima iskustva u tom polju, ne neki što je pre 2 meseca završio faks. Tako da po ovome vladika koji ima svoj posao i koji je osvećen njemu nikako ne može da skupi neophodno iskustvo iz drugih oblasti kako bi (po mojim kriterijumima) mogao da bude ministar ili neki drugi državni činovnik na vrhu države koji odlučuje o nečemu (sem o verskim pitanjima).

Dakle obrazovanje + iskustvo iz polja koje treba da rukovodi. Ovo prvo vladika i može da ima, drugo veoma teško.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...