Дејан Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Zašto je Stepinac pristao da bude duhovnik ustaške vojske? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Stepinac je marginalna ličnost, prosečan intelektualac i eto igrom slučaja zatekao se na tom mestu gde se zatekao. Verovatno je tu dospeo najviše zaslugom srpskog kralja nego svojom harizmom i lucidnošću. Pitanje je da li bi na njegovom mestu neki drugi biskup možda nešto uradio u smislu dizanja glasa i zaštite nekatolika. Možda i bi, ali bi završio kao Romero. Njegova ličnost je totalno nebitna, jednostavno je iskorišćen proces protiv njega da bi mu stvorili taj oreol mučeništva a moguće da je sve to iscenirano i namerno urađeno sa tadašnjim vlastima. Postoji dokument koji je siguran sam validan i koji izveštava o tajnoj poseti Tita Vatikanu i susreta sa papaom Pijom XII. O tome se gotovo ništa i nikad nije govorilo i istraživalo. Za mene je interesantno je da je Draganović koji je bio osnivač "pacovskih kanala" do smrti tamo nekih 80 godina bio profesor u Sarajevu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Na jednoj splitskoj školi ima grafit: "Sve što znate je krivo." Takvo je stanje izgleda u Srbiji sa znanjem o blaženom Alojziju Stepincu. Nije to ni čudo kad se uzme u obzir kakve je dezinformacije Komunistička partija širila o njemu. Ali, to je važno, zar hrišćani ne bi trebali uzeti s rezervom komunističke "informacije"? Zar vi mladi nemate pojma što je bio komunizam? Zar nema nitko stariji da vam to kaže? Zar ste vi stariji to zaboravili? Pogledajte na primjer ove informacije o komunističkom progonu srpskih pravoslavnih svećenika: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=17061.0 "Nosim kapu na tri roga i borim se protiv Boga!" - omiljena je komunistička pjesma... Dakle, ukratko: 1. Alojzije Stepinac je bio biskup (episkop) a ne političar, nije se bavio politikom ni na koji način. 2. Alojzije Stepinac je bio svetac koji nije mrzio nikoga niti je činio ili želio zlo ikomu. 3. Na njemu su se ostvarile Isusove riječi: "Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас." (Mt 5,11-12) "Опомињите се ријечи коју вам ја рекох: није слуга већи од господара својега. Ако мене гонише, и вас ће гонити: ако моју ријеч одржаше, и вашу ће одржати. Али све ће вам ово чинити због имена мојега, јер не познају Онога који ме посла." (Iv 15,20-21) "Нема ученика изнад учитеља својега ни слуге изнад господара својега. Доста је ученику да буде као учитељ његов и слуги као господар његов. Ако су домаћина назвали Веелзевулом, колико ће прије домаће његове?" (Mt 10,24-25) Заиста?Сваки римокатолички прелат у НДХ,коју је иначе Ватикан у сваком њеном сегменту постојања благословио,има своју одговорност у ужасном геноциду над Србима,директну или индиректну,и нико од оних бискупа или свештеника у том периоду,у НДХ,који јавно,по сену свог живота нису подигли отворено и недвосмисленио свој глас против једног од најмонструозинијих злочина у савременој историји,нису изузети од кривице и амин! Молио бих да се са величањем Степинца престане! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Pitanje je da li bi na njegovom mestu neki drugi biskup možda nešto uradio u smislu dizanja glasa i zaštite nekatolika. Možda i bi, ali bi završio kao Romero.Ja bi ikonu takvog biskup držao na zidu i molio mu se!Takav bi definitivno dokazao da je istinski služitelj Božiji! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Зашто ја ово пишем Вама, када нијесте политичка личност и не можете за ово сносити одговорност. Ево зашто. У свим овим беспримјерним дивљачким злочинствима, који су више него безбожни, судјеловала је и наша католичка Црква на два начина: велики број свјештеника, клерика, фратара и организоване католичке младежи судјеловало је у овоме активно. Догодила се страхота да су католички свјештеници постали логорници и таборници усташки, па су као такви наређивали и одобравали та страшна мучења и клања хришћанског свијета. Чак је један католички свјештеник лично заклао православног свјештеника. Они то нијесу смјели учинити без дозволе својих бискупа, а ако су то учинили, онда су морали изгубити службу и доћи пред суд. Будући да се то није догодило, значи да су бискупи дали своје дозволе. Друго: католичка Црква употребила је све ово да покатоличи све преживјеле Србе и док се земља још пуши од крви невиних мученика, док су јецаји још раздирали груди преживјелих несрећника, свјештеници, фратри, часне сестре, носили су у једној руци усташки бодеж, а у другој молитвеник и круницу. Сав је Сријем преплављен лецима бискупа Акшамовића, тисканим у његовој Тискарници у Ђакову. У лецима се позивају Срби да спасу животе и иметке прелажењем у католичку вјеру. И наша Црква као да је хтјела показати да зна убијати душе, као усташка власт тијело Oво је писао католик, 1942, дакле не може бити говора о комунистичкој пропаганди. 1. То што је бискуп, а не политичар, не оправдава га за његова недела (дела) 2. И те како је чинио зло 3. Мислим шта рећи, једног од највећег злочинаца проглашавати за светитеља, има ли веће спрдње. Не знам шта је Дијана Будисављевић, ако је он светитељ, вероватно велики грешник, јер је покушавала да децу склоњену од усташког ножа врати њиховим родитељима, и тиме спречи да се одгајају у римокатоличкој вери. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Degutantno je čitati recimo izdanja Glasnik sv. Ante konventualski ili Vjesnik počasne straže Srca Isusova, ili isisovački Glasnik Srca Isusova ili ...aj da ne nabrajam koji su tada izlazili. To nema smisla braniti, to je strašno. Sad moguće da ja gledam očima stradalnika i mučenika poljskih sveštenika. Poljska je zemlja koja nije imala kvinslige, izgleda jedina. Tu nije bilo saradnje sa okupatorom a sveštenici su najviše stradali. I sad uzmem i čitam šta je pisao sv. Maksimilijan Kolbe i šta su pisali sveštenici u NDH, onda je to stvarno jezivo. Mada postoji mogućnost da je cenzura ustaška toliko bila snažna da su cenzori bili i autori tekstova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Заиста? Zaista, zaista kažem vam... у НДХ,коју је иначе Ватикан у сваком њеном сегменту постојања благословио "Vatikan" nikad nije priznao NDH. Заиста? нико од оних бискупа или свештеника у том периоду,у НДХ,који јавно,по сену свог живота нису подигли отворено и недвосмисленио свој глас To je bio on, po cijenu svog života. Kipar Ivan Meštrović (koji nije bio ustaša, dapače ustaše su ga i bili zatvorili, bio je jugoslaven i prijatelj kralja Aleksandra) piše u svojim uspomenama da mu je 1943. u Rimu Stepinac rekao da se više neće vidjeti jer će ga ubiti ili nacisti ili komunisti. Nacisti su mu ubili rođenog brata, Maksima Stepinca, a komunisti su ubili njega, postepeno su ga trovali, to je provjereno i dokazano. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Degutantno je čitati recimo izdanja Glasnik sv. Ante konventualski ili Vjesnik počasne straže Srca Isusova, ili isisovački Glasnik Srca Isusova ili ...aj da ne nabrajam koji su tada izlazili. To nema smisla braniti, to je strašno. Sad moguće da ja gledam očima stradalnika i mučenika poljskih sveštenika. Poljska je zemlja koja nije imala kvinslige, izgleda jedina. Tu nije bilo saradnje sa okupatorom a sveštenici su najviše stradali. I sad uzmem i čitam šta je pisao sv. Maksimilijan Kolbe i šta su pisali sveštenici u NDH, onda je to stvarno jezivo. Mada postoji mogućnost da je cenzura ustaška toliko bila snažna da su cenzori bili i autori tekstova. Браво брате Завиша, заиста је несвакидашње и веома освежавајуће видети да постоје католици са овог поднебља који имају колико-толико објективно мишљење о Степинцу (кажем "колико-толико" зато што се не бих сложио са констатацијом да је он био "небитан лик"). Оно што је мени нејасно је став Ватикана. Разумем став ултра-"десничарски" оријентисаних Хрвата када се ради о њему, али одбијам да поверујем да Ватикан није свестан колику огромну препреку екуменском дијалогу са православном Црквом подржавање те приче о "блаженом" Степинцу представља, и то на глобалном нивоу ("интер-црквеном"), а не само на локалном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Заиста? Zaista, zaista kažem vam... у НДХ,коју је иначе Ватикан у сваком њеном сегменту постојања благословио "Vatikan" nikad nije priznao NDH. Заиста? нико од оних бискупа или свештеника у том периоду,у НДХ,који јавно,по сену свог живота нису подигли отворено и недвосмисленио свој глас To je bio on, po cijenu svog života. Kipar Ivan Meštrović (koji nije bio ustaša, dapače ustaše su ga i bili zatvorili, bio je jugoslaven i prijatelj kralja Aleksandra) piše u svojim uspomenama da mu je 1943. u Rimu Stepinac rekao da se više neće vidjeti jer će ga ubiti ili nacisti ili komunisti. Nacisti su mu ubili rođenog brata, Maksima Stepinca, a komunisti su ubili njega, postepeno su ga trovali, to je provjereno i dokazano. Заиста,заиста ти кажем да је Ватикан свим силама "незванично" признао и подржавао ту мноструозност од НДХ...пусти се тих измишљотина,молим те! Прекрајње историје не интересује,али уопште. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Zašto je Vatikan primio zvaničnu delegaciju NDH ,kad nije priznavao tu državu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 3. Мислим шта рећи, једног од највећег злочинаца проглашавати за светитеља, има ли веће спрдње. E vidiš, meni ne ide u glavu kako lako ste vi spremni prihvaćati optužbe progonitelja Crkve! I svetog čovjeka proglašavati za zločinca... Ima li tu imalo kršćanske svijesti? Pa onda su svi kršćanski mučenici zločinci. Od svetog Petra i Pavla koji su "zapalili Rim" (za to su sudski osuđeni), u ogromnom požaru je stradala masa sirotinje, žena i djece, pa dalje... Svi su oni bili pripadnici "ogavne sekte", bavili su se čak ljudožderstvom (sastajali se "da jedu tijelo nekog Krista", kako kažu rimski izvori)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Повући ћу се из дискусије да те не бих опомињао због нонсенса које изговараш и на крају бановао...да не кажу,по старом добром обичају,како сам "дежурна бабарога"...али знај да је заиста непримерено то што радиш.Збогом! Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 A i postavlja se pitanje ,od kud u jednom narodu koji je toliko katolički utemeljen ,toliko mržnje i zlobe da se i sam đavo postideo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Sad moguće da ja gledam očima stradalnika i mučenika poljskih sveštenika. Poljska je zemlja koja nije imala kvinslige, izgleda jedina. Tu nije bilo saradnje sa okupatorom a sveštenici su najviše stradali. Браво брате Завиша, Stvarno bravo, Ti opet završiš u politiku i kolektivnu odgovornost... Pa i Nijemci su neki bili nacisti, a drugi su žrtvovali svoj život u otporu nacizmu. A mogao bi znati kakav je postupak za beatifikaciju u Katoličkoj Crkvi, i da od beatifikacije ne bi bilo ništa da nisu otklonjene sve sumnje. Čak je i optužnica pred komunističkim sudom sadržavala većinom opise djela drugih ljudi. I Stepinac je baš simbol otpora Crkve dvama najvećim zločinačkim sustavima 20. stoljeća: nacizmu i komunizmu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 I Stepinac je baš simbol otpora Crkve dvama najvećim zločinačkim sustavima 20. stoljeća: nacizmu i komunizmu. А како се он то опирао нацистима тј. усташама? Да ли му је фалила длака с главе због тог "опирања"? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука