Jump to content

Test vere za pravoslavne

52 члановâ је гласало

1. 1. Šta biste uradili u pomenutoj situaciji?

• Izašo bih jer tako sam u mogućnosti
    • Ostao bih jer tako sam u mogućnosti
    • Molio bih Boga da bude njegova volja
    • Sakrio bih se u oltar
    • Ne znam
    • Seo bih na onu visoku stolicu i glumio vladiku
    • Ostao bih - jednom se živi!
    • Zgrabio bih pričešće da se pričestim a posle nek bude kako oće
      0

Препоручена порука

Има то на конто твоје приче, током прогона хришћана у другом веку, када су по северу Африке поједини хришћани намерно излазили пред римске војнике, е да би пострадали... "Пракса" бејаше толико узела маха, да је неколико помесних Сабора морало да је осуди, ако се не варам... Давно сам учио ЦИ, па се мало позаборављало :)

Подели на овим сајтовима

Поента није у оваквој смрти, нит је ово исповедање вере.

Фина причица за Фејзбук дечурлију, ал није хришћанска. Онај ко би остао да умре није хришћанин него будала, подједнако као и они који се разнесу у име Алаха.

Mislim da niste shvatili pitanje, ili ga ja nisam shvatio zato vas molim da mi pojasnite. Pitanje glasi: Ko je od vas spreman da umre za Hrista neka ostane u crkvi,ostali mogu da idu. Za mene zaista ne bi bilo vece casti nego umreti za Hrista i veru njegovu, bez toga da bih postao neki novi mucenik ili nesto drugo, vec zato sto sam tako vaspitavan. Da ima nesto sto je vrednije od zivota i od svega materijalnog na ovom svetu. Za mene nisu obicne fraze natpisi na srpskim zastavama: S' verom u Boga za Kralja i Otadzbinu i Za Krst Casni i slobodu zlatnu. Te dve reci su toliko slozene da u isto vreme daju coveku objasnjenje za sta zivi a i za sta treba da umre. Mozda sam ja pogresno vaspitavan.

Подели на овим сајтовима

Mislim da niste shvatili pitanje, ili ga ja nisam shvatio zato vas molim da mi pojasnite. Pitanje glasi: Ko je od vas spreman da umre za Hrista neka ostane u crkvi,ostali mogu da idu. Za mene zaista ne bi bilo vece casti nego umreti za Hrista i veru njegovu, bez toga da bih postao neki novi mucenik ili nesto drugo, vec zato sto sam tako vaspitavan. Da ima nesto sto je vrednije od zivota i od svega materijalnog na ovom svetu. Za mene nisu obicne fraze natpisi na srpskim zastavama: S' verom u Boga za Kralja i Otadzbinu i Za Krst Casni i slobodu zlatnu. Te dve reci su toliko slozene da u isto vreme daju coveku objasnjenje za sta zivi a i za sta treba da umre. Mozda sam ja pogresno vaspitavan.

Онај ко је спреман да умре, мора пре свега да буде спреман да живи. Поставите ово питање било ком монаху или монахињи, рећи ће Вам исто.

Није поента само у томе да се умре, него и како се умре. Ако тражиш смрт, наћи ћеш је, али то онда не значи да си светац, него да си тражио смрт, из милијарду разлога.

Ако бисмо хипотетички остали у цркви, то значи да нас је савладала сујета, јер нисмо остали да сведочимо веру у Господа, него веру у себе, односно да посведочимо колико је "наша" вера јака, а не колико је хришћанска вера јака. Не знам да ли сам успео да кажем шта мислим. Ради се о суптилној али огромној разлици, разлици између наше вере у Господа и нашег ваљања по блату сопствене сујете.

Да су нас хипотетички извели на губилиште и тражили од нас да се одрекнемо Господа, ту настаје избор где би се евентуално могао и зарадити венац мучеништва. Историја је пуна ситуација мучеништва, па можемо и знати како су се свеци постављали у одређеним ситуацијама. Да, нису се одрекли Господа никада, али нису ни јурцали у безглаву смрт само да би некоме нешто доказивали.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Pa bilo je pitanje ko je spreman da umre za Hrista....ja posle pitanja ne bi izlazio iz Crkve i ne mislim da je to samoubistvo, pretpostavljam da sam izašao iz Crkve spašavajući svoj život izgledalo bi mi kao beg od Boga sa ukusom izdajice sopstvene vere koja želi da i u trenutku smrti bude isključivo sa Hristom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Онај ко је спреман да умре, мора пре свега да буде спреман да живи. Поставите ово питање било ком монаху или монахињи, рећи ће Вам исто.

Није поента само у томе да се умре, него и како се умре. Ако тражиш смрт, наћи ћеш је, али то онда не значи да си светац, него да си тражио смрт, из милијарду разлога.

Ако бисмо хипотетички остали у цркви, то значи да нас је савладала сујета, јер нисмо остали да сведочимо веру у Господа, него веру у себе, односно да посведочимо колико је "наша" вера јака, а не колико је хришћанска вера јака. Не знам да ли сам успео да кажем шта мислим. Ради се о суптилној али огромној разлици, разлици између наше вере у Господа и нашег ваљања по блату сопствене сујете.

Да су нас хипотетички извели на губилиште и тражили од нас да се одрекнемо Господа, ту настаје избор где би се евентуално могао и зарадити венац мучеништва. Историја је пуна ситуација мучеништва, па можемо и знати како су се свеци постављали у одређеним ситуацијама. Да, нису се одрекли Господа никада, али нису ни јурцали у безглаву смрт само да би некоме нешто доказивали.

Ali pitanje je ko je od vas spreman da umre za Hrista. Po meni je to isto kao da mi je dao izbor ili ces postati musliman ili ces umreti. Jer ako ja nisam spreman da umrem za Hrista koji nam je obecao vecni zivot i carstvo nebesko, dovodim sebe do pitanja kakav sam ja to hriscanin, tj. ako izadjem iz crkve znaci da neverujem u Hrista i u zivot vecni vec cuvam ovozemaljski zivot.

Подели на овим сајтовима

Ovo pitanje moze da postavi bilo ko,bilo kome.Npr,mogu ja da kazem svom drugu ovako-ako si spreman da umres za Hrista,skoci sada sa mosta.Znaci,glupo pitanje.

Ovde se ne trazi odricanje od Hristove vere,mislim da je to bitno.

Takodje,terorista postavlja pitanje za aktivnost koja je sklona njegovom poimanju vernosti Bogu.

Ovo je kao ono na Fejsu,vidjao sam izbace neku ikonu i slicno i kazu podeli.A ispod izbace onqj citat,ko ne prizna mene pred svetom,nece ni Otac moj njega priznati.Ili kako vec...

Autori takvih stvari verovatno imaju neki pateticno-psihopatski poremecaj u glavi.

Подели на овим сајтовима

A ko ti garantuje da umires za Hristosa,muslimanski terorista? ;)

Подели на овим сајтовима

Ако бих се заиста нашла у таквој ситуацији, мислим да бих изашла.

Услови терористе не могу одлучити да ли  се ја одричем  Христа .

Излазак из  цркве  овом случају,  био би заиста само то,- излазак из објекта док су њему људи који нису ту дошли  са добром, него злом намјером.

Умријети ради  Христа за мене има дубље и веће значење од празних  ријечи и театралности.  Човјек се одриче Христа у срцу, па су се Христа,  у конкретној ситуацији, могли одрећи и  они који су остали у цркви.

Не осуђујте , ако због овога мислите да ми је вјера слаба.:-(

Подели на овим сајтовима

A šta da su kod kuće ostali troje dece i žena, a čovek sam otišao taj dan u crkvu. Da li u tom slučaju dilema ostaje ista?

Uostalom, naoružani teroristi nisu rekli, ko je spreman da umre za Hrista, neka ostane i mi ćemo ga ubiti. Nego prosto, ko je speman da umre za Hrista, neka ostane. :D

Подели на овим сајтовима

A šta da su kod kuće ostali troje dece i žena, a čovek sam otišao taj dan u crkvu.

Ne znam kako je kod tebe ali kod mene ih Bog čuva. 

Подели на овим сајтовима

Ali pitanje je ko je od vas spreman da umre za Hrista. Po meni je to isto kao da mi je dao izbor ili ces postati musliman ili ces umreti. Jer ako ja nisam spreman da umrem za Hrista koji nam je obecao vecni zivot i carstvo nebesko, dovodim sebe do pitanja kakav sam ja to hriscanin, tj. ako izadjem iz crkve znaci da neverujem u Hrista i u zivot vecni vec cuvam ovozemaljski zivot.

Владика Николај је био у Дахауу. Пре тога и после тога је био интерниран у манастиру. После тога је побегао у Америку. За Св. Јустина Ћелијског знамо какву је судбину имао.

Да су хтели, могли су сваки дан да нађу неко мучеништво и да погину и да испадну мученици. Да ли су то урадили, или су живели и својим животом сведочили Христа, а у ситуацијама када се од њих тражи одрицање или одступање остали непоколебљиви?

Св. Владика Николај је отишао у Америку. Јел то значи да није био спреман да прихвати венац мучеништва који би му сигурно допао у СФРЈ? Или значи да није хтео да чика ђавола? Сам Господ је бежао од оних који су га гонили да га убију због онога што је проповедао, имаш то на пар места у Библији. Јел то значи да је и Његова вера у самога Себе млака?

Или све то ипак не треба баш дословно тумачити и можда бити хришћанин не значи безглаво јурцати у смрт као неки камиказа него бити мудар и стамен?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Верујем да би остао, јер страдати за Христа је нешто од чега не треба бежати. И зар не желимо сви заслужити вечни живот, па ето то би била прилика, не одрећи се Христа и поклонити пролазни живот и добити вечни.

Подели на овим сајтовима

Владика Николај је био у Дахауу. Пре тога и после тога је био интерниран у манастиру. После тога је побегао у Америку. За Св. Јустина Ћелијског знамо какву је судбину имао.

Да су хтели, могли су сваки дан да нађу неко мучеништво и да погину и да испадну мученици. Да ли су то урадили, или су живели и својим животом сведочили Христа, а у ситуацијама када се од њих тражи одрицање или одступање остали непоколебљиви?

Св. Владика Николај је отишао у Америку. Јел то значи да није био спреман да прихвати венац мучеништва који би му сигурно допао у СФРЈ? Или значи да није хтео да чика ђавола? Сам Господ је бежао од оних који су га гонили да га убију због онога што је проповедао, имаш то на пар места у Библији. Јел то значи да је и Његова вера у самога Себе млака?

Или све то ипак не треба баш дословно тумачити и можда бити хришћанин не значи безглаво јурцати у смрт као неки камиказа него бити мудар и стамен?

Brate ovde je bilo pitanje ko bi umro za Hrista. Što ga tumačiš drugačije? Da li treba da lažem , jer drugu smrt i ne želim ma gde se nalazio...?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...