Гости Guest - . . .- Написано Мај 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Зар младенци купују чашу? Не знам, ја ово први пут чујем, верујем да је негде то обичај. Иначе, чаша у Светој Тајни венчања, многи теолози се слажу у томе, да је она, заправо, сећање на Евхаристију- тј. да је Света Тајна Брака обављана у склопу Литургије. Има и оних који не мисле тако већ кажу да је она постојала и у старојеврејском обреду склапања брака, али је мени свакако ближи овај евхаристијски смисао. Имаш ли конкретан пример да је неко купио чашу и да ли се тако код вас чини? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Има, оче, продаје се у Бгду преко пута Светог Марка "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Има, оче, продаје се у Бгду преко пута Светог Марка Е? Шта знам... код нас у Цркви има чаша, једна за све... и нико не прави питање.. Али добро, нека има и овако, само ја не знам шта сада са њом радити. Може да се чува, зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dugousko Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Може се рећи да то није обичај, већ да се негде ређе практиковало. Међутим, у црквеним продавницама у Београду можете пронаћи "комплете за венчање". Ти комплети садрже у себи : платно, свеће и чашу. Постоје и варијанте да се посебно купи чаша, платно или свеће. Те чаше су специфичне јер на себи имају угравиране две бурме. Што се конкретног случаја тиче - ја сам купио чашу. Свештеник ми је рекао да се то, поред платна и бурми чува као успомена. Иначе од моје бабе ја чујем да се та чаша чува и користи касније у току живота кад се деца буду удавала, женила..и тако даље на следеће колено. Jaсно је да чаша подсећа на Евхаристију - нешто слично као и славски колач ? Мене интересује, поред овог што ми рекоше свештеник и баба: да ли постоји још нека прилика где се може користити? Поред овога, мало ми је чудно да породице, фамилије имају "своју чашу". "Логично" би било да једна парохија има једну чашу за венчања ? sleki је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Па шта рећи, све си сам лепо рекао... али изгледа да је сада то неки тренд "да свако има своје" а не да имамо наше- као што је вазда у Цркви било... али нећу пуно да причам, пропаде фирма која је правила чаше за венчање Ромејац and Иван Недић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Кад сам кумовао на венчању, мени црквењак рекао да треба да откупим чашу из које су младенци пили. Мало ме затекао јер нисам знао за то, па сам изгледа понудио мало те смо се цењкали док нисмо дошли до откупне цене Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nicholas Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Има, оче, продаје се у Бгду преко пута Светог Марка Продаје се и преко интернета http://www.puo.spc.rs/internet-prodavnica/product/277/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%9A%D0%B5/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%9A%D0%B5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 2, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Mа ок, када је све постало fancy зашто не би и венчање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Кад сам кумовао на венчању, мени црквењак рекао да треба да откупим чашу из које су младенци пили. Мало ме затекао јер нисам знао за то, па сам изгледа понудио мало те смо се цењкали док нисмо дошли до откупне цене ??????????? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Свако село други обичај! Колико сам само чуо разних (будаластих) обичаја. Најновији пример: не треба палити свећу у цркви са пламена друге свеће, већ треба упаљачем или шибицом сваку посебно упалити! :291291291: Проблем настаје када се обичају даје предност. И када обичај постане суштина. Треба избегавати те приватне чаше за венчање, а држати се оне заједничке за причешће (ко пијан плота - јер смо без ње изгубљени). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Свако село други обичај! Колико сам само чуо разних (будаластих) обичаја. Најновији пример: не треба палити свећу у цркви са пламена друге свеће, већ треба упаљачем или шибицом сваку посебно упалити! :291291291: Проблем настаје када се обичају даје предност. И када обичај постане суштина. Треба избегавати те приватне чаше за венчање, а држати се оне заједничке за причешће (ко пијан плота - јер смо без ње изгубљени). То значи обред венчања вршити на литургији? Ја мислим да таквих венчања буде једно 0.01%. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Кад сам кумовао на венчању, мени црквењак рекао да треба да откупим чашу из које су младенци пили. Мало ме затекао јер нисам знао за то, па сам изгледа понудио мало те смо се цењкали док нисмо дошли до откупне цене Е то је бизнис хахаха "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 То значи обред венчања вршити на литургији? Наравно. Ја мислим да таквих венчања буде једно 0.01%. То је за жаљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Кад сам кумовао на венчању, мени црквењак рекао да треба да откупим чашу из које су младенци пили. Мало ме затекао јер нисам знао за то, па сам изгледа понудио мало те смо се цењкали док нисмо дошли до откупне цене Nama je takođe svojevremeno rečeno da kupimo čašu, a posle venčanja, ako hoćemo, da je otkupimo. Tako smo i uradili. Ma šta fali tome? Imaš neku uspomenu sa venčanja, a lepo je i kad dočekaš da posluži deci. Ne treba o tome posebno brinuti čini mi se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 2, 2012 Пријави Подели Написано Мај 2, 2012 Nama je takođe svojevremeno rečeno da kupimo čašu, a posle venčanja, ako hoćemo, da je otkupimo. Tako smo i uradili. Ma šta fali tome? Imaš neku uspomenu sa venčanja, a lepo je i kad dočekaš da posluži deci. Ne treba o tome posebno brinuti čini mi se. много непотребних детаља који банализују суштину... sleki and dusha је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука