Џуманџи Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Mislim Govorim, хвала на одговорима. Mislim Govorim је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Naravno da će Eskim jesti ono što ima na raspolaganju, i tu nema greške. Reč je o samilosti i empatiji. Verujemo da i nas i životinje pokreće ista duhovna duša. Životinje nam dođu kao neka "zaostala" braća. Stoga ih nećemo bespotrebno maltretirati. Koncept vegetarijanstva nismo mi izmislili ali je podržan u našim "zakonima" Не, Ескими ће да поцркају сви до једног ако не уносе обиље јаке хране, јер зима другачије утиче на човеков организам од топлоте. Разумем написано, али нема логике. И биљке имају нервни систем, и доказано је експериментално да и оне осећају бол. У неким експериментима за које не знам која им је научна вредност, доказано је да и биљке испуштају одређене таласе када им се приближава неко ко их је боскао или бушио, а друге таласе када им се приближава неко ко их је гајио. По тој логици, и биљке су заостала браћа, само су можда мало другачија од друге заостале браће. И по ком то критеријуму неко одлучује ко је довољно заостао да буде поједен, а ко не? Тако да та прича нема било какве логике сем оне коју сам рекао - здравствене. Као што и муслимани имају здравствене прописе наметнуте у форми верске догме јер је то било потребно да би се у времену без централне или било које јаче власти могао наметнути систем хигијене да би се искорениле болести које су биле карактеристичне за тај крај. Као што и хришћани имају пост да би се лакше молили и да би се и тело прочистило и они живели дуже и здравије. Е, сад, проблем настаје када се нешто из једне културе, која је настала имајући у виду како културну матрицу тако и географско одређење, некритички ископира у другу. Ту онда долази до сукоба. Зато светска може да буде само религија која има што мање правила која су везана за одређену културу или географију. Зато је хришћанство пријемчивије за ширење (макар до сада било, не знам како ће бити у будућности). Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Ne diraj mi kuma! Кум није дугме Нисам очекивао да ћеш се ти толико задржати у Харе, за Македонца сам претпостављао али сам за тебе мислио да имаш истраживачки радознао дух а ти испаде класичан далмош. sHa_sarcasticlol Mislim Govorim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 U velikoj većini slučajeva biljke se ne ubijaju već se uzimaju njihovi plodovi ili zrna jednogodišnjih već osušenih žitarica. Da li se slažete da je nivo svesti biljke daleko niži od nivoa svesti životinje i ljudi? Tako da poređenje nije sasvim na mestu. Smatram da je vegetarijsntvo a i sama duhovnost pitanje nivoa svesti a ne geo-kulturološko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Кум није дугме Нисам очекивао да ћеш се ти толико задржати у Харе, за Македонца сам претпостављао али сам за тебе мислио да имаш истраживачки радознао дух а ти испаде класичан далмош. sHa_sarcasticlol Pa možda se i ne bih toliko zadržao da me nisu unapredili u vođu sekte, sad mi je glupo da odem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Наш Шеф је рек`о - "не квари човека оно што на уста улази, него оно што излази". Баба and feeble је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Pa možda se i ne bih toliko zadržao da me nisu unapredili u vođu sekte, sad mi je glupo da odem Па сад је фора, одма` би изаш`о у новине на насловну страну. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 U velikoj većini slučajeva biljke se ne ubijaju već se uzimaju njihovi plodovi ili zrna jednogodišnjih već osušenih žitarica. Значи, узимаш заосталом брату оно чиме се репродукује. Хумано, нема шта Da li se slažete da je nivo svesti biljke daleko niži od nivoa svesti životinje i ljudi? Tako da poređenje nije sasvim na mestu. Smatram da je vegetarijsntvo a i sama duhovnost pitanje nivoa svesti a ne geo-kulturološko. Одакле ми знамо који је ниво свести биљака? И ако се човек може реинкарнирати у биљку, то ипак значи да су нам биљке браћа, јел тако? Дакле, поређење је на месту, само ми сад реци критеријум по ком једну браћу једемо а другу не једемо, и ко је и на основу чега разврстао ту браћу као јестиву и нејестиву? Јер је евидентно да и кроз ову другу браћу коју једете протиче иста животна енергија, иначе не би била жива браћа, него камен или земља ил шта већ (да не улазимо сад у енергије које су у камену или у земљи). Вегатаријанство може бити питање свести када је свестан и ненаметнут избор (ако уопште постоји избор који није наметнут у оном класичном значењу). Када је избор наметнут кроз религију, онда је "геокултуролошко" питање. Е, сад, онда се мора погледати због чега нешто што је страно једној култури у коју долази постоји у другој култури из које долази, односно због чега у једном верском систему постоји вегетаријанство. У одсуству било каквих озбиљнијих критеријума разликовања браће коју можемо јести, сматрам да се ипак најлакше може објаснити "геокултуролошко - здравственом" матрицом, која постоји и у другим схватањима код многих других религија (због тога, рецимо, у православним црквама у Србији људи стоје, а у православним храмовима СПЦ у Америци људи седе - ствар културне матрице једног подручја, а ради се о ствари где нема потребе бити инвазиван на туђу културу). verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Као што и хришћани имају пост да би се лакше молили и да би се и тело прочистило и они живели дуже и здравије. Post koji kaže: ne ždri meso, ni mleko, ni jaja? Sam' da se ogradim, baš me briga za ovu ,,religiju'', ista je kao i sve. Samo mi je zabavno kako se određeni ljudi krvnički zalažu za (krvničko) ubijanje životinja radi trpanja istih u svoje debele stomačine. Hrišćani, jest' baš! Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Post koji kaže: ne ždri meso, ni mleko, ni jaja? Sam' da se ogradim, baš me briga za ovu ,,religiju'', ista je kao i sve. Samo mi je zabavno kako se određeni ljudi krvnički zalažu za (krvničko) ubijanje životinja radi trpanja istih u svoje debele stomačine. Hrišćani, jest' baš! Да, управо такав пост, нема потребе да се свађаш, доста је да погледаш у неку књигу о посту и видећеш да се управо о таквом посту ради. Али то није поента уопште. Ето, сад ти покушаваш да вређаш све који не мисле да је јести животиње крвнички и покушаваш мени да наметнеш свој систем размишљања, па после причај нешто о религијама. Ако животиње могу да једу једне друге, могу и ја да једем животиње. Дакле, и за тебе исто питање: по ком критеријуму је убијање животиња крволочно, а убијање биљака, која су исто тако жива бића, само мало другачија, није? Или плодова биљака, свеједно, пошто си поменула и млеко и јаја. Дај ми јасан критеријум да бих знао како да се поставим, verum est in beer and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Значи, узимаш заосталом брату оно чиме се репродукује. Хумано, нема шта Одакле ми знамо који је ниво свести биљака? И ако се човек може реинкарнирати у биљку, то ипак значи да су нам биљке браћа, јел тако? Дакле, поређење је на месту, само ми сад реци критеријум по ком једну браћу једемо а другу не једемо, и ко је и на основу чега разврстао ту браћу као јестиву и нејестиву? Јер је евидентно да и кроз ову другу браћу коју једете протиче иста животна енергија, иначе не би била жива браћа, него камен или земља ил шта већ (да не улазимо сад у енергије које су у камену или у земљи). Вегатаријанство може бити питање свести када је свестан и ненаметнут избор (ако уопште постоји избор који није наметнут у оном класичном значењу). Када је избор наметнут кроз религију, онда је "геокултуролошко" питање. Е, сад, онда се мора погледати због чега нешто што је страно једној култури у коју долази постоји у другој култури из које долази, односно због чега у једном верском систему постоји вегетаријанство. У одсуству било каквих озбиљнијих критеријума разликовања браће коју можемо јести, сматрам да се ипак најлакше може објаснити "геокултуролошко - здравственом" матрицом, која постоји и у другим схватањима код многих других религија (због тога, рецимо, у православним црквама у Србији људи стоје, а у православним храмовима СПЦ у Америци људи седе - ствар културне матрице једног подручја, а ради се о ствари где нема потребе бити инвазиван на туђу културу). Braća biljke nam sa grana nude svoje plodove, umiru na njivi ostavljajući svoje seme. Braća biljke skončavaju bez suza, plača i drhtanja za razliku od braće životinja. Postoje etički, razlozi za vegatarijanstvo, postoje ateisti vegetarijanci koji to nisu zbog zdravlja. I u okviru jedne religije postoje osobe koje se opredeljuju za vegetarijansku ishranu i one koje to ne mogu/žele. Postoje i duhovni (ne religiozni) razlozi. Tolstoj reče: Kada čovjek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od čega se mora okrenuti je meso. Vegetarijanstvo je kriterij po kojem možemo prepoznati da li je čovjekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno. Margareta је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Да, управо такав пост, нема потребе да се свађаш, доста је да погледаш у неку књигу о посту и видећеш да се управо о таквом посту ради. Али то није поента уопште. Ето, сад ти покушаваш да вређаш све који не мисле да је јести животиње крвнички и покушаваш мени да наметнеш свој систем размишљања, па после причај нешто о религијама. Ако животиње могу да једу једне друге, могу и ја да једем животиње. Дакле, и за тебе исто питање: по ком критеријуму је убијање животиња крволочно, а убијање биљака, која су исто тако жива бића, само мало другачија, није? Или плодова биљака, свеједно, пошто си поменула и млеко и јаја. Дај ми јасан критеријум да бих знао како да се поставим, Baš me briga ko šta jede i ko u šta veruje. Stvar je u tome da ti, i takvi kao ti smatraš da si bačen sa neba da bi ti, samo ti, the ti, pokazao svim svojim neistomišljenicima kako oni nisu u pravu. Što se mene tiče, možeš i zid da jedeš, ja nemam ništa od toga da nekome namećem svoju ili tuđu ishranu. U tuđi tanjir, krevet i novčanik nikad nisam virila niti hoću. Ali ti imaš potrebu da pričaš, omalovažavaš, objašnjavaš.Zakačio si se za jednu stvar i ne puštaš kao dete sisu. Tipičan Balkanac. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Post koji kaže: ne ždri meso, ni mleko, ni jaja? Sam' da se ogradim, baš me briga za ovu ,,religiju'', ista je kao i sve. Samo mi je zabavno kako se određeni ljudi krvnički zalažu za (krvničko) ubijanje životinja radi trpanja istih u svoje debele stomačine. Hrišćani, jest' baš! Једу оне нас, једемо ми њих. Живимо једни кроз друге. Материја кружи и остаје ту на Земљи а душа не знам где иде. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mislim Govorim Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Као када би говорили да је неким људима ниво свести нижи од других. Јер онда из тих разлога треба да их убијамо или једемо? Pa i među ljudima i postoje različiti nivoi svesti i upravo ih to navodi da budu mesožderi ili vegetarijanci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Једу оне нас, једемо ми њих. Живимо једни кроз друге. Материја кружи и остаје ту на Земљи а душа не знам где иде. Jako retko, skoro nikad. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука