Jump to content

Разговори о сектама - опасност око нас

Оцени ову тему

marija

Препоручена порука

ИСКУШЕНИК

joooj

nasznak

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости
Guest Оливера

Jедно, питање, надам се да одговор нисам превидела... dobar decko

Зашто припадници ове секте инсистирају на томе да Бог има своје лично име Јехова? Па онда кажу: "Ти, ја сви ми имамо лично има, па тако и Јехова..."

Подели на овим сајтовима

Јеховини сведоци кажу следеће за Божје име:

''Шта би урадио када би желео да се упознаш са неким? Зар му не би рекао своје име? Да ли Бог има име? Многе религије говоре да је његово име ''Бог'' или ''Господ'', али то нису лична имена. То су титуле, као што су ''краљ'' и ''председник'' титуле. Библија каже да Бог има многе титуле. ''Бог'' и ''Господ'' спадају међу њих. Међутим, Библија такође каже да Бог има лично име: Јехова. У Псалму 83:18 стоји: 'Једино си ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.'... Божје име се на хиљаде пута појабљује у древним библијским манускриптима. Дакле, Јехова жели да знаш које је његово име и жели да га користиш. Могли бисмо рећи да се он користи Библијом да би ти се представио.

Бог је одабрао име које је пуно значења. Његово име. Јехова, значи да он може испунити свако своје обећање и да може урадити било шта што је наумио. Божје име је јединствено, посебно. Оно припада само њему...'' (Шта Библија заиста научава, стране од 12-14, превели и издали Јеховини сведоци, 2005 г.).

Одговор на твоје питање Олга, дао је св. Григорије Богослов много векова пре него што су Јеховини сведоци настали:

''Човеку је својствено да мисли у категоријама имена, ликова, одређености. Све што постоји у овом

свету: свака ствар, свако живо биће, свака реалност има своје име на људском језику. Име означава оно место које онај који га носи заузима у хијерархији створеног света. Сва имена и образи, који су нам доступни, позајмљени су из видљивог, материјалног света,

међу њима и она којима се трудимо да опишемо Бога. Бог је изван хијерархије створених бића.

Има имена и образа који људе могу да подсећају на Бога, али нема таквог имена које би

окарактерисало Божију суштину, јер се она налази изван граница рационалног познања. Свако је

име потчињено људском разуму, али Божије име му није потчињено. На питање о Свом имену Бог

човеку одговара питањем: „Што се распитујеш о Моме имену? Оно је чудно“ (Пост 32, 29; Суд 13,18).

Бог се Мојсију открива именом „Сушти“ (Yahweh - Ис 3, 14, Онај Који јесте), али то име не говори ништа о томе шта је суштина Божија; оно само указује на то да Бог јесте Онај Који постоји. Називајући себе „Суштим“

Бог одбија Мојсејову молбу да каже Своје име, јер „Ја сам Сушти“ не означава ништа друго до „Ја

сам оно што јесам“ (односно: „Онај Који јесам“ прим. прев.). Тако да не само она имена која човек

даје Богу, већ и она којима се Бог открива човеку, не исцрпљују његову суштину.

У древном Израиљу Божије име је било окружено страхопоштовањем; писмено се оно изображавали свештеним тетраграмом YHWH. У периоду после вавилонског ропства да се уопште не изговара име „Сушти“, већ да се оно замењује другим именима. У свему томе Григорије види директног показатеља да Божанска природа превазилази свако име:

>>Божанство је неимењиво. А то показују не само логичка расуђивања (logismoi), већ су

нам (то) дали на знање и најмудрији и најстарији од Јевреја. Јер они који су посебно поштовали

Божанство и нису трпели да једним истим словима пишу и имена свих (оних) који су нижи од

Бога, и име самог Бога, да не би Божанство чак ни у томе било причасно нечему својственом

нама, да ли су икада могли одважити да раштрканим гласом именују неразрушиву и јединствену

Природу? Јер као што нико никада у себе није удахнуо сав ваздух, тако ни Божију суштину ни на

који начин нити ум моше прихватити, нити реч обухватити.<<  :drugarstvo:

Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Ако сам правилно разумела, изнеђу осталог Yahweh значи - СУШТИ, ОНАЈ КОЈИ ЈЕСТЕ. Остало ми је све јасно.

Ово је једна од првих ствари где ови секташи траже одговор од православних, поред питања о Светој Тројици, које категорички поричу.

Једна секташица ми је чак рекла да тиме што Господа не називам личним именом, вређам.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Имам још једно питање, надам се да не замерате.

Које преводе Светог Писма Јеховини сведоци користе, и ако користе другачије преводе, има ли суштинске разлике? Ја сам, рецимо на факултету, не знајући од кога, добила на поклон Нови Завет. Шта треба верник да чини ако му неко на улици понуди на поклон Свето Писмо (Може чак и писати да је превод Вук-Даничић, а да није). Знамо да мале разлике у преводу могу направити суштинске разлике.

Подели на овим сајтовима

Они користе искључиво превод Друштва Куле Стражаре ''Нови Свет'', који је по њима најисправнији и прилагођен савременом човеку. Такође, најјачи ''аргумент'' који имају за свој превод је што се у њему налази Божје име, наспрам других Библија које су га ''избациле'' из Светог Писма. Ако желиш, могу ти навести неке примере где се тачно види колико је ''добар'' превод Нови Свет.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Мене то јако занима...ако може упоредно пар примера...Нешто где најлакше обмањују лаике и лове их у своју мрежу...Деле ли и даље те Библије?

Где се налази седиште друштва "Куле стражаре"? Знате ли да ли им се број чланства повећава?

Подели на овим сајтовима

Нажалост, те Библије и даље деле, и штампају их у милионском тиражу, прецизно до краја 2006. године одштампали су преко 140.000.000 примерака!? Седиште им се налази у Бруклину, а што се тиче повећавања чланства он се отприлике креће око цифре од 250.000-300.000 годишње.

А сад ћемо навести неке примере из њиховог превода:

Јован 1,1:

"У почетку је била реч, и Реч је била код Бога, и Реч је била бог'' (Нови Свет).

''У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог'' (Синод).

''In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God'' (NIV).

''Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος'' (Nestle-Aland 27th).

''В НАЧАЛЕ было Слово, и Слово было у Бога, и Слово было Бог'' (Руски Синод).

Јован 8,58:

''Исус им је рекао: Заиста, заиста кажем вам, пре него што се Аврахам родио, ја сам постојао'' (Нови Свет).

''А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: прије него Авраам настаде, Ја јесам'' (Синод).

''I tell you the truth," Jesus answered, "before Abraham was born, I am!" (NIV).

''εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί'' (Nestle-Aland 27th).

''Иисус сказал им: истинно, истинно говорю вам: прежде нежели был Авраам, Я есмь'' (Руски Синод).

1 Коринћанима 1, 18:

''Јер оно што се говори о мученичком стубу лудост је онима који одлазе у пропаст, а нама који се спасавамо то је Божја сила'' (Нови Свет).

''Јер је ријеч о крсту лудост онима који гину, а сила Божја нама који се спасавамо'' (Синод).

''For the message of the cross is foolishness to those who are perishing, but to us who are being saved it is the power of God'' (NIV).

''Ὁ λόγος γὰρ ὁ τοῦ σταυροῦ τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστίν, τοῖς δὲ σῳζομένοις ἡμῖν δύναμις θεοῦ ἐστιν'' (Nestle-Aland 27th).

''Ибо слово о кресте для погибающих юродство есть, а для нас, спасаемых,— сила Божия'' (Руски Синод).

Ево оволико за почетак, кроз време ћемо надопуњавати примере, а сутра ћу наставити са навођењем делова који се односе на Божанство Господа Исуса Христа а које су ЈС изменили да би оправдали своје учење.  :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...