RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Па зар то није дефиниција просечног хришћанина? Уствари, кад мало боље размислим, то важи за скоро било које веровање. Изгледа да је у нашој природи да фанатично бранимо идеје у које верујемо. Лично мислим да тиме у ствари, нападајући друге, ми нападамо скептика у себи. Један од врло битних ступњева у сазревању је да се ово прерасте и да се свакој идеји изузетно критички приступа, а посебно идејама које сами заступамо, јер смо ту најсубјективнији. Са религијом је ту мали проблем, јер није баш да су сумња и критичко преиспитивање у врху декларисаних врлина... Објаснио сам у овом посту после, постоји разлика између "ти ниси у праву" и "ти си безочни крволок". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Али и оне једу једна другу, зар не? То вероватно може да се означи као некаква космичка трагедија, не знам. . А свако друго убиство и мучење бих третирао као тешко кривично дело (што се вероватно у теорији и ради, не знам законе), јер онај ко је у стању да то из обести уради животињи, сигурно је у стању исто да уради и човеку. Такође презирем балканску свињокољску традицију. Но није најгора. Боље да не знаш како Кинези убијају псе које једу... У ствари скоро свака култура има барем неку болесну традицију са животињама (паде ми напамет корида). Ne kosmička tragedija, nego instinkt. A cela poenta postojanja svih religija jeste da su ljudi iznad svojih instinkta, da su ih prevazišli i svojom inteligencijom našli način da one malo manje humane izbace iz svog postojanja. Ovo boldovano, u teroriji bi trebalo, ali ne, možda negde, na nekoj drugoj planeti, na ovoj- ne ide nikako. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Причај нормално са људима, можда сви научимо нешто од тебе, можда и ти научиш нешто од других, али ако дођеш са ставом са којим си дошла на ову тему, другачији пријем ниси могла да очекујеш. Ja pričam sasvim normalno, to je moj način. Ako ti se ne dopada, izvoli, zaobiđi me. Ne treba mi da iko išta uči od mene, ko hoće da uči, nek' uzme knjige. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Pa možda se i ne bih toliko zadržao da me nisu unapredili u vođu sekte, sad mi je glupo da odem Сконто сам. Сећаш се ономад пре мелеон година кад сте ти и македонац, мислим да је то било негде '96,'97 прошлог века упали код мене у кућу и затекли мене, једног православног македонца(клинац је био тада јако висок а сад је поп), и једног попа нако пред старост? Тамо у околини Новог Сада. Оно кад вам је поп држао беседу о томе како је он "о тијем ђаволима дјецо учијо у богословији и да се манете ћорава посла"... Е видиш, ако се сећаш, тад сте имали среће, јербо је то било уочи великог Петка ( знаш како је пред крај поста...) па је поп хтео да примени неке српске методе на вама да би вас оћерао из села. "Жељо дај да ја зовем Рамба( локални разбијач) да их мало испрепуца!" "Немој оче, поразговараћу ја с њима, па ако не оду одма онда твоје методе." Онда сам вам на капији реко да ако је могуће заобиђете то село па ако ми православци ту ништа не урадимо ето вам га, није боље ни заслужило. Село је ипак успело у православном смислу, за кришнаисте није џаба сте делили књиге, село је специфично, једва се и православље примило али се примило. Боље да ти не објашњавам како би се провели са Рамбом. Колико се сећам македонац је тад теби био чиф а видиш како се времена мењају сад си ти свима чиф. Тад си ми деловао несигурно и гарантујем ти да македонац није био онако лукав и упоран и да поп није био онакав кркан да бих ти за пар сати ја кумовао у цркви на крштењу. Ал добро, ко зна...има још времена...никад се не зна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Ja pričam sasvim normalno, to je moj način. Ako ti se ne dopada, izvoli, zaobiđi me. Ne treba mi da iko išta uči od mene, ko hoće da uči, nek' uzme knjige. Види, ти си се закачила за мој пост и почела да причаш како је све то крволочно, дакле упутила си ми увреду. Онда сам ти објаснио и замолио сва пута да не вређаш, ти си покушала да глумиш хипстера, касније се показало да то не пролази. Ако си очекивала другачију реакцију (дакле: РЕАКЦИЈУ, нисам ја са тобом започео разговор, него ти са мном), очигледно да ниси била у праву. Што се мене тиче, немам проблема да не причамо, једнсотавно ме ставиш на игнор и завршила си ствар, само мислим да нема потребе за крајностима те врсте. Једноставније је да своје мишљење изражавамо на начин који неће да квалификује оне са којима се не слажемо увредљиво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Објаснио сам у овом посту после, постоји разлика између "ти ниси у праву" и "ти си безочни крволок". Постоји, слажем се, али разлика је више у избрушености и култури разговора, него у суштини. Ево баш ово: него ми је пун куфер свих што долазе да причом да је оно што они причају највише достигнуће цивилизације а да су сви који раде или мисле другачије заостали варвари. Па зар ово исто не мисле црквени (а често и нецрквени) хришћани? Неки (и то не само пуки форумски анонимуси, него највиши јерарси, ках ках, да не именујем неке добро нам свима познате) буквално и користе реч заостали (незнабошци, неверници, безумници, блудници, содомисти итд, речник је подугачак), а неки су мало суптилнији, па то увију у обланде. Али what's the fucking difference? И даље је у питању космички елитизам. Да се разумијемо, потпуно се слажем с тобом око критике тог фанатизма кога описујеш, само ми је занимљиво да скоро никад ствари које критикујемо код других, не видимо у нама самима и нашим двориштима. Теби се та лампа (с правом) упали кад приметиш такав ментални склоп на неком вегетаријанском хипи форуму, али кад горе (не)споменути +Митроносац испољава нимало другачији ментални склоп, лампица некако остаје неактивирана. Занимљиво. Не примећујем ово само код тебе, него и код себе. Критичко чуло је далеко тупље кад читам нешто с чиме се већ слажем. Зато се трудим да га стално оштрим, колико је то могуће. Не верујем да је могуће достигнути апсолутну објективност, али треба јој тежити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Па зар ово исто не мисле црквени (а често и нецрквени) хришћани? Неки (и то не само пуки форумски анонимуси, него највиши јерарси, ках ках, да не именујем неке добро нам свима познате) буквално и користе реч заостали (незнабошци, неверници, безумници, блудници, содомисти итд, речник је подугачак), а неки су мало суптилнији, па то увију у обланде. Али what's the fucking difference? И даље је у питању космички елитизам. Да се разумијемо, потпуно се слажем с тобом око критике тог фанатизма кога описујеш, само ми је занимљиво да скоро никад ствари које критикујемо код других, не видимо у нама самима и нашим двориштима. Теби се та лампа (с правом) упали кад приметиш такав ментални склоп на неком вегетаријанском хипи форуму, али кад горе (не)споменути +Митроносац испољава нимало другачији ментални склоп, лампица некако остаје неактивирана. Занимљиво. Не примећујем ово само код тебе, него и код себе. Критичко чуло је далеко тупље кад читам нешто с чиме се већ слажем. Зато се трудим да га стално оштрим, колико је то могуће. Не верујем да је могуће достигнути апсолутну објективност, али треба јој тежити. Више је ствар у ономе из Петпарачких прича "Personality goes a long way". Ако се не сећаш, послушај монолог, схватићеш суштину, да сад не пишем цео трактат овде, Тарантино објаснио Доста често и на форуму застанем и прескочим у разговору да закачим неког форумаша ког поштујем, без обзира колико се не слажем. Сигуран сам да и сам често добијам опросте на ту карту Има ту и друга ствар: Од свих тих људи сам раније много научио, и то не само о религији. Имам толико поштовање према њима да се суздржавам и када видим нешто са чиме се апсолутно не слажем. Не знам, једноставно сматрам то неком отплатом тог дуга да се не бацим каменом на њих кад погреше. Можда је и погрешно, не знам. А према рендом вернику, који може бити и рендом великодостојник, рендом хипстеру, националисти, атеисти, и свима осталима који дођу са ставом да је оно што они причају кул, а да су сви остали будале, немам ни дугова, нити имам подлоге за оно горе док их не упознам мало боље Постоји, слажем се, али разлика је више у избрушености и култури разговора, него у суштини. Ево баш ово: Не знам, баш мислим да постоји и суштинска разлика. Јер када мислиш да нечији став није исправан, ти ћеш да њим да полемишеш око тог става, али тај став неће целу његову личност да доведе у питање. А кад квалификујеш неког због једног става, то значи да је он цео такав, а то је већ проблем код тебе. Можда си и у праву, не знам, сад размишљам, али мислим да постоји разлика, иако је врло вероватно и ово твоје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Види, ти си се закачила за мој пост и почела да причаш како је све то крволочно, дакле упутила си ми увреду. Rekoh: krvnički, ne krvoločno. Rekoh, krvnički braniš svoj izbor. Da je nešto drugo u pitanju, to bi možda bio i kompliment. Sad nije, sada je samo fenomen da ljudi koji sretnu svoje neistomišljenike krvnički brane svoje izbore, mada ih niko nije naveo niti imenovao a kamoli prozvao zbog njih. Ako ti možeš da agresivno braniš svoj način života, zašto ne bi mogli i ostali? To nisi samo sad uradio, ti to radiš uvek i zbog toga sam se sa tobom upustila u razgovor samo par puta. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Post koji kaže: ne ždri meso, ni mleko, ni jaja? Sam' da se ogradim, baš me briga za ovu ,,religiju'', ista je kao i sve. Samo mi je zabavno kako se određeni ljudi krvnički zalažu za (krvničko) ubijanje životinja radi trpanja istih u svoje debele stomačine. Hrišćani, jest' baš! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Post koji kaže: ne ždri meso, ni mleko, ni jaja? Sam' da se ogradim, baš me briga za ovu ,,religiju'', ista je kao i sve. Samo mi je zabavno kako se određeni ljudi krvnički zalažu za (krvničko) ubijanje životinja radi trpanja istih u svoje debele stomačine. Hrišćani, jest' baš! Da.To je moja reakcija na sve ono što sam napisala u postu iznad. Vidi sad ti, svesna sam svojih nedostataka i nemogućnosti da na neke stvari odreagujem društveno prihvatljivo. (forumski, to jest)i zbog toga se retko kad u poslednje vreme uplićem u ovakve teme. Ponekad, kad ne mogu da izdržim, kao sad, uradim to pa se posle pokajem. Niti ko shvati šta sam htela da kažem, niti ko hoće da shvati. Uglavnom svi sve doživljavaju kao napad. Evo sad čiste uvrede: s obzirom da sam na pravoslavnom forumu, ne bi ni trebalo da me čudi to. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Evo sad čiste uvrede: s obzirom da sam na pravoslavnom forumu, ne bi ni trebalo da me čudi to. Одлично, коначно разговарамо како треба: отворено и без предрасуда Видиш да уопште није тешко (Ово за шта ти мислиш да је увреда, ја схватам као критику. Можда ће неко други и другачије да схвати, не знам, али мени је ово критика а не увреда). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 критика а не увреда šteta. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Ако можете вас двоје да не спамујете, замољавам. Бићу принуђен да зовем Рамба(форумског). Тема ми је постала (трагично) занимљива, дуго времена сам се питао шта је са овим момком који је сад чиф кришнаиста у нас, било ми га је искрено жао кад сам сазнао под којим околностима и како је ушао у кришнаизма, а сам ми је то рекао. Човек је наш крајишник, у то време су беснели ратови, из породице која во времја она титина није била православно воспитана, без корена, хоп у кришнаизам, прва литература у којој се помиње бог са којом се он срео је била управо та у којој је остао и до данас. Мислим свака му част на преданости. И јадни ми ко народ шта смо све и шта ћемо још претурити преко главе. Где је тад била мисија наше СПЦ да тражи ту изгубљену омладину, ма нема је ни данас... и тако... Натан, feeble, Милан Ракић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Mi verujemo da se sve vraća. Kad tad 8. Који је смисао свега? Ljubav Значи, џаба љубав као смисао свега, него... Кол'ко пара - тол'ко музике... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Па што убијате бациле, бактерије и друге микроорганизме? To nisu životinje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука