Grizzly Adams Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Ти матори који се одричу своје сопствене деце су будалетине које су само нашле разлог за своје иживљавање у другој вери или нацији. Да није тога, нашли би они неки други разлог зашто она није за њега или он није за њу, не секирајте се. Ма не бре, то су добри хришћани који поступају у складу са каноном број 13 Осамнаестог Белопаланачког Сабора, а и старац Миливоје је рек`о да тако треба... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Ok pitanje je bilo uvredljivo, izvinjavam se - pa da probam opet da kazem sta je moj problem. Kazes ljubav je iznad svega, i da ako se stvarno vole ni pritisci i uvrede rodbine nece biti problem. Njihova ljubav ce da ojaca i drugi ce im zavideti. Iz tvojih usta to je tako licemerno reci, pogotovu sto si u recenici pre toga rekao da bi mesovite brakove zabranio. Zasto bi ti ljudi trebali da prolaze kroz takve muke? Ako je to nesto pozitivno sto jaca vezu ajde da se uvek tako ponasamo i prema nemesovitim brakovima. Свако види оно што хоће и свако се чеше где га сврби , тебе овде очигледно сврби. Нема лицемерја у мојим речима , само су у питању твоје предрасуде према мени и ништа друго, можда да сам почео речима "ја убеђени атеиста Жељко ево да речем шта имам на ову тему " можда не би имао предрасуде, али чим ја рекох да речем шта ја као националиста мислим о овоме ти си и пре него си све прочитао и закључио већ решио да ме критикујеш , то је барем јасно...толико о "лицемерју" и о малограђанским предрасудама . Рекох као што су старозаветни пророци забрањивали мешовите бракове Јудејаца са околним народима због истих и сличних разлога у коме се данас налазе и Срби а то Црква третира као домострој изабраног народа , ма колико ригорозно било, као уосталом и што је смртна казна ригорозна па је ипак неке демократске земље имају . Зашто би ти људи пролазили кроз такве муке? Па не задајем им ја те муке, напротив моја кућа за моју славу( и целе године) је пуна тих и таквих људи и сви они знају моје ставове али ме и познају лично за разлику од овде већине те знају да нисам никакав сатрап и талибан, напротив пријатељство не гледам кроз нацију и религију , али то не искључује мој национализам, вама то видим никако у главу да уђе, но то није мој проблем. Ти људи пролазе кроз такве муке управо због тога што је друштво на балкану незрело, примитивно, конзервативно , затуцано , назадно, малограђанско, да и малограђанско, јер ни један режим се никада није борио против малограђанштине чшв увек ју је подстицао.Овде су људи пуни предрасуда једни према другима . И пре него некога заиста упознају спремни су да му залепе низ етикета, типа - лицемер, тако да је готово немогуће не страдати када учиниш нешто што искаче из свих шема и шаблона. Ako je to nesto pozitivno sto jaca vezu ajde da se uvek tako ponasamo i prema nemesovitim brakovima. Уопште не тврдим да је "то нешто" генерално позитивно само по себи и по неком аутоматизму јача везу, позитивно је само онда када се љубав ставља испред и изнад свега , јер љубав подразумева жртву - жртву за другог . Мешовит брак који је из користи , или нужде, у ком нема љубави , то је тамница. Сваки такав брак заправо је тамница а мешовити је самница. Брак са љубављу је жртва кроз коју човек се спасава , кроз коју сазрева за царство небеско, кроз коју се уздиже изнад творевина и овога света, мешовити брак са љубављу је дупли крст . И заиста су ретки они који тај крст изнесу до краја. To je dakle ono sto mi bode oci - ljudi iz mesovitih brakova treba da racunaju na to da ce morati da se sele, da trpe uvrede i otudjenja koje drugi parovi ne moraju a zasto? - pa zbog ljudi kao sto si ti - ljudi koji bi to zabranili. Ili ljudi koji bi se odrekli sina ili rodbine zbog takvog braka... Ove zakljucke ne imputiram ja tebi vec oni slede direktno iz tvog prvog posta!Неследе, они следе из твог ума и твојих предрасуда о мени.Зар мислиш ако сам ја рекао да бих забранио такве бракове да ће се то икада догодити? Превише онда ти имаш песимистичан поглед на будућност с једне стране и с друге стране превише мени придајеш на значају, говорим са из твоје тачке гледишта, ти на неки начин као да видиш да ћу ја или мени слични једног дана имати власт да то забраним. Пази и да дођем некако на власт , питање је да ли би успео да прогурам овакав закон, ипак ми не живимо више у средњевековљу и данас би то заиста тешко било изводљиво , барем у једној европској земљи. А опет и да дођем некако на власт , мада немам те амбиције, и да протурим тај закон некако , опет то не бих чинио из ксенофобичних разлога или неких других ниских порива , већ једино као национални домострој. И ту морам да признам моја љубав према општем добру је већа од моје љубави према појединцу. Ту сам тоталитаран , ето признајем. Али ја нисам неко ко би се одрекао свог детета чак и да је педерчина а не камоли ако нађе неку згодну маџарку па се ш њоме ожени, таман посла, но једноставно то не подржавам и лепо бих га воспитао да то не чини али ако баш мора хат шта да се ради. Дакле , није то због мене и људи сличних мени, јер нас и нема нешто много овде оваквих. Што се тиче препоруке за сеобу , то говорим зато што је једноставно та опција најбоља за такву једну младу брачну заједницу , јер ће на тај начин избећи осуду паланке , етикету и стећи услове за један нормалан живот, а ово опет говорим поучен што личним искуством што искуством мојих пријатеља који су прошли ко бос по трњу у овим примитивним балканским друштвима. Nadam se da sam bio jasniji, i otuda ono moje pitanje - Zasto ne pocnes od sebe? A voleo bi da cujem i tvoje razloge protiv mesovitog braka - stvarne razloge a ne pritiske spolja. Jer moje iskustvo ( a ocigledno zivimo u razlicitim sredinama) sa takvim brakovima u mojoj porodici i medju prijateljima je da to nije preterano bitan faktor za uspesnu vezu... Могуће је да живимо у различитим срединама, не знам где ти живиш, ја никада нисам живео у чисто српској средини, никада нисам живео где је у пречнику од 100 километара већинско српско становништво , па ни сад не живим у таквој средини. 90% моје шире фамилије је у мешовитим браковима са разним нацијама и једино немам муслимана у сродству , све остало имам : Имам сестре маџарке(млого су лепе , ако ће кој да се жени могу да проводаџишем) , имам у родбини широј шиптаре католике, словаке кумове, румунку снајку, јевреје , македонце, брата немца протестанта, руса ујака , цигане итд. да не набрајам и ово је млого. Опет ја не могу да се похвалим да сам из мешовитог брака , ето на нечију жалост чист сам с обе стране док историја не утврди другачије. Што се тиче успешне везе рекао сам већ мислим доста о томе, све зависи од јачине карактера супружника, ако су млакоње слаба ће то бити веза, ако су куражни биће добра. Али менталитет , васпитање, вера и култура коју су стекли у детињству увек ће бити различити и увек то може а и често бива повод за свађу па и развод. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 U mojoj familiji postoji slicna kombinacija. Tetka pravoslavka ( jos uvek 0102_laugh ) je udata za muslimana. Zive u braku vec 40 godina. Imaju i dve cerke. Jedna je udata za katolika druga za pravoslavca. Zive u Sloveniji 0102_laugh . Licno, previse "egzotike" za moj ukus. Zao mi je dece tj sestara. Ne znaju kom Bogu da se mole i kome pripadaju (to mi je jednom prilikom tetka rekla) a i to da supruznici trebaju biti sto vise slicni jedno drugome i da imaju vise zajednickog jer u braku dodatno breme "razlicitost" ipak se kad tad ispolji na neki nacin ... bangin Eto jedno zivotno iskustvo, ne mora da bude i pravilo ali ... Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 U mojoj familiji postoji slicna kombinacija. Tetka pravoslavka ( jos uvek 0102_laugh ) je udata za muslimana. Zive u braku vec 40 godina. Imaju i dve cerke. Jedna je udata za katolika druga za pravoslavca. Zive u Sloveniji 0102_laugh . Licno previse "egzotike" za moj ukus. Zao mi je dece tj sestara. Ne znaju kom Bogu da se mole i kome pripadaju (to mi je jednom prilikom tetka rekla) a i to da supruznici trebaju biti sto vise slicni jedno drugome i da imaju vise zajednickog jer u braku dodatno breme "razlicitost" ipak se kad tad ispolji na neki nacin ... bangin pa ti im objasni Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 pa ti im objasni 'oću bangin Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Зашто би ти људи пролазили кроз такве муке? Па не задајем им ја те муке, напротив моја кућа за моју славу( и целе године) је пуна тих и таквих људи и сви они знају моје ставове али ме и познају лично за разлику од овде већине те знају да нисам никакав сатрап и талибан, напротив пријатељство не гледам кроз нацију и религију , али то не искључује мој национализам, вама то видим никако у главу да уђе, но то није мој проблем. Zeljko izvini opet, imputirao sam ti stvari koji nisi rekao. Gresi covek :group111: The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 душо, мрзело ме да читам претходне странице, ал што теби смета ко ће шта да ради и с ким да се воли? Не смета ми. Мене и не занима ко, шта, с ким ради...Довољно сам се нагледала и љубави и бракова и живота у мешовитим браковима и муслимана... Ја сам, вероватно, на целом форуму, последња особа која је спремна да одбаци некога из овог разлога. Ја немам то срце које одбацује.Али знам да су тај бол, тај страх и та усамљеност ...превелики за многе људе. Јер, имам сестру која се удала за муслимана и због тога је емотивно одбачена од стране породице, а ја сам остала уз њу и била једина која је питала за њу кад је рађала своје дете. Јер је мој брат од тетке изопштен из породице зато што је оженио девојку из породице у којој се друга ћерка удала за Шиптара ( јер су му неколико година раније стрица убили Шиптари ради застрашивања Срба, вршећи притисак да се исељавају ). Јер, преци мога деде по мајци, који су се, узгред речено, презивали Меденица, једном давно су, због убиства Турчина у одбрани женске части, побегли из Мораче и населили се прво у селу Крлигате у Ибарском Колашину, а онда даље у околину Вучитрна. Јер сам рођена у Косовској Митровици и живела са Шиптарима, Турцима, Циганима свих вероисповести, Македонцима, Торлацима, Цинцарима, Јањевцима, Горанцима, Јеврејима, Хрватима, Личанима, Херцеговцима, Словенцима...и сви су они за мене људи ... Али, кад сам имала 17 година мој отац је оставио све и рекао: селимо се у Шумадију, јер је мислио да то мање боли... Само једно, заиста, не разумем... Зашто би неко, ко стварно воли, желео ономе кога воли, да, због брака са њим, поништи део себе, одрекне се своје вере, удаљи се од породице, рођака и пријатеља, напусти обичаје у којима је живео, и тд. Зар тај неко мери величину те љубави тиме што се његов партнер одрекао своје вере због брака са њим...? Чега је још спреман, тај што се одриче, да се одрекне због љубави према ...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
M. Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Sto ne bi moglo? Sto ne bi uspelo? 4chsmu1 Ja imam primer u svojoj blizini kako to sve moze da bude odlicno. prst ka dole Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Ona je Koeranka,roditelji metodisti,on je Srbin pravoslavac.Verovatno pripada temi.Obratiti paznju nacija, rasa,vera. што Бог споји, нико да не раздвоји. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 душо, мрзело ме да читам претходне странице, ал што теби смета ко ће шта да ради и с ким да се воли? Не смета ми. Мене и не занима ко, шта, с ким ради...Довољно сам се нагледала и љубави и бракова и живота у мешовитим браковима и муслимана... Ја сам, вероватно, на целом форуму, последња особа која је спремна да одбаци некога из овог разлога. Ја немам то срце које одбацује.Али знам да су тај бол, тај страх и та усамљеност ...превелики за многе људе. Јер, имам сестру која се удала за муслимана и због тога је емотивно одбачена од стране породице, а ја сам остала уз њу и била једина која је питала за њу кад је рађала своје дете. Јер је мој брат од тетке изопштен из породице зато што је оженио девојку из породице у којој се друга ћерка удала за Шиптара ( јер су му неколико година раније стрица убили Шиптари ради застрашивања Срба, вршећи притисак да се исељавају ). Јер, преци мога деде по мајци, који су се, узгред речено, презивали Меденица, једном давно су, због убиства Турчина у одбрани женске части, побегли из Мораче и населили се прво у селу Крлигате у Ибарском Колашину, а онда даље у околину Вучитрна. Јер сам рођена у Косовској Митровици и живела са Шиптарима, Турцима, Циганима свих вероисповести, Македонцима, Торлацима, Цинцарима, Јањевцима, Горанцима, Јеврејима, Хрватима, Личанима, Херцеговцима, Словенцима...и сви су они за мене људи ... Али, кад сам имала 17 година мој отац је оставио све и рекао: селимо се у Шумадију, јер је мислио да то мање боли... тим пре ми нису јасни твоји коментари ... Само једно, заиста, не разумем... Зашто би неко, ко стварно воли, желео ономе кога воли, да, због брака са њим, поништи део себе, одрекне се своје вере, удаљи се од породице, рођака и пријатеља, напусти обичаје у којима је живео, и тд. Зар тај неко мери величину те љубави тиме што се његов партнер одрекао своје вере због брака са њим...? Чега је још спреман, тај што се одриче, да се одрекне због љубави према ...? ко каже да се одриче било чега? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Ти матори који се одричу своје сопствене деце су будалетине које су само нашле разлог за своје иживљавање у другој вери или нацији. Да није тога, нашли би они неки други разлог зашто она није за њега или он није за њу, не секирајте се. тачно тако, тако да је нација, вера или било који други аршин за мерење љубави тотално понижавање личности. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Ako ce da se krsti moze,ako nece onda nista. Ma,ti imas bananu sta se sekiras... bangin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 дај, сад тупиш максимално. шта је лакше од вољења? I da dodam - nista na ovom svetu nije TEZE I LEPSE od pravog voljenja... Ovo je potpuno tacno.Prava ljubav je ona koja te provocira da rastes i razvijas svoje bice a to nikad nije lako tj najteze je jer se nalazi u direktnom nesaglasju nase pale prirode koja je od pada pa na ovamo sklona prvenstveno inerciji i to statickoj.Ali,jedno veliko ALI,samo prava ljubav moze da rasiri bice do bogopodobnih dubina i uvek je salje licno On...Niko do sebe doci ne moze ako ne spozna sve dubine i sve boli koje ovakva ljubav sa sobom nosi.Toliko je lepo,tacnije prelepo,ali boli ko sam djavo jer ti ne da da budes onaj koji si bio tj sebi objasnio sta si i time prihvatio masku umesto licnosti.Neizrecivo je lepo i vraca te da se setis svih najsrivenijih kutaka svoga bica kojih se nisi setio jos od kako si bio dete,ali zna da zaboli isto tako jako. Ima i drugi put.Ignorises ono sto ti On salje i sa vremenom polako i neprimetno tones u ocajanje, dok totalno ne padnes u malodusnost.E,da bi nas Gospod sve izbavio od toga. ps.Mada,kada pomislim na to,ocajanje i nije tako losa ideja,cak mislim da je jedino prava.Licno iskustvo mi je potvrdilo da tek onda znas da cenis ono sto dobijes i tek tada vapijes iz dubine bice.Sve pre toga je maska i uobrazilja. pss.Lepo kaze Isaak Sirin..."Ocajanje je najmocnije duhovno stanje." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 душо, мрзело ме да читам претходне странице, ал што теби смета ко ће шта да ради и с ким да се воли? Не смета ми. Мене и не занима ко, шта, с ким ради...Довољно сам се нагледала и љубави и бракова и живота у мешовитим браковима и муслимана... Ја сам, вероватно, на целом форуму, последња особа која је спремна да одбаци некога из овог разлога. Ја немам то срце које одбацује.Али знам да су тај бол, тај страх и та усамљеност ...превелики за многе људе. Јер, имам сестру која се удала за муслимана и због тога је емотивно одбачена од стране породице, а ја сам остала уз њу и била једина која је питала за њу кад је рађала своје дете. Јер је мој брат од тетке изопштен из породице зато што је оженио девојку из породице у којој се друга ћерка удала за Шиптара ( јер су му неколико година раније стрица убили Шиптари ради застрашивања Срба, вршећи притисак да се исељавају ). Јер, преци мога деде по мајци, који су се, узгред речено, презивали Меденица, једном давно су, због убиства Турчина у одбрани женске части, побегли из Мораче и населили се прво у селу Крлигате у Ибарском Колашину, а онда даље у околину Вучитрна. Јер сам рођена у Косовској Митровици и живела са Шиптарима, Турцима, Циганима свих вероисповести, Македонцима, Торлацима, Цинцарима, Јањевцима, Горанцима, Јеврејима, Хрватима, Личанима, Херцеговцима, Словенцима...и сви су они за мене људи ... Али, кад сам имала 17 година мој отац је оставио све и рекао: селимо се у Шумадију, јер је мислио да то мање боли... тим пре ми нису јасни твоји коментари ... Само једно, заиста, не разумем... Зашто би неко, ко стварно воли, желео ономе кога воли, да, због брака са њим, поништи део себе, одрекне се своје вере, удаљи се од породице, рођака и пријатеља, напусти обичаје у којима је живео, и тд. Зар тај неко мери величину те љубави тиме што се његов партнер одрекао своје вере због брака са њим...? Чега је још спреман, тај што се одриче, да се одрекне због љубави према ...? ко каже да се одриче било чега? Па, на пример: ''Бог се смеје док човек прави планове.'' А овде имамо , пре закључења свете тајне брака православца-студента ПБФ са муслиманком, да је клањање Алаху од стране његове изабранице чињеница која је позната православцу, а он мора да зна да је то препрека за свештенички чин у СПЦ Сматрам да је неразумно за студента ПБФ да својој будућој деци поставља темељ за живот на чињеници да им је мајка муслиманка што значи да не исповеда православље него да се клања Алаху...Молим да ми се објасни зашто СПЦ то сматра препреком и зашто муслиманка не може бити попадија. Или је, можда, православцу који намерава да створи породицу свеједно да ли ће чланови његове породице бити крштени или ће се сунетити, да ли ће се причешћивати, да ли ће се уздржавати у време поста и још много тога што је неупутно наводити али живот поставља пред њега. Или је можда све то ''лук и вода''...? Или , можда, то није православље него је православље, уствари,Љубав, љубав, љубав некаква љубав за коју ја незнам и нико ми није причао да постоји и која се појавила однекуд сада овде међу вама тако моћна да брише све пред собом и ислам и православље и родитељски благослов и кумство и ... Па,чији сте ви потомци... ? Шта су ваши преци радили у претходних десет векова...? Нису се женили муслиманкама јер нису знали за Љубав, а ви сте им пали с крушке, јел'...? Или, можда, све почиње сада од вас јер ви сада знате све, о животу, о православљу и о свему уопште и какве везе има то шта су и како ваши преци радили, то нема везе...важна је та новоспозната Љубав и...ко је тај ко ће вас да учи нечему, ...? Изволите. Ја само упозоравам, оне православце међу вама који хоће да чују, да ће вам због тога бити тешко поред свега осталог што је тешко у животу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 "У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер је у страху мучење, а ко се боји, није се усавршио у љубави." Uvek se svede na isto.Hoces li da se boris za sebe i svoj zivot,da uzrastas,da volis i da se nadas ili ces da sebi unapred objasnis kako i drugi ne zive bolje i da je prava ljubav retkost i da ,spustivsi ruke, okrenes se i odustanes od svoga zivota,od svoje duse ,od svega.Na svakom od nas je izbor. Za ljubav se treba boriti,do poslednje kapi krvi,a svi ostali ljudi neka odlucuju za sebe i mire se sa zabokrecinom.Inace,da podelim sa vama licno iskustvo,put u zabokrecinu je jednosmerna ulica ,sa potpuno izvesnim ishodom...umires,na svaki moguci nacin...tones u zivi pesak... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука