Jump to content

Веза између православаца и муслимана.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Моје мишљење је да ту не постоји генерално "правило", него у сваком конкретном случају човек/жена мора да одлучи. Моја жена није била православна, али сам био тврдоглав и упоран па ево сада је бољи верник од мене. Чудни су путеви Господњи...

prstgore

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 128
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ova tema je sama po sebi odmah nekako u startu docekana na osudu, medjutim mene iteresuju razlicita misljenja , narocito ako se o temi bude pristupilo sa malo drugacijeg aspekta. Naime ako predpostavimo da je ovaj srbin samo pripadnik nacije kao i ova muslimanka, kako rasuditi.Ako je on vernik da li ipak on moze nju ozeniti, razume se ako bi ona primila pravoslavje , ili da li on moze i tako biti u takvom braku siguran da je to istinska pravoslavna zajednica.A naravno posto zivimo u sekularnoj drzavi u kojoj su dozvoljene slobode, onda bi iz takvog drustva moglo proisteci i jos jedno pitanje da li posle svih predjasnjh ratnih zbivanja koja su se desavala, da li bi podjednako i njeni kao i negovi istinski prihvatili nju tj. nega?

Дочекана на осуду? Да, интересантно.

Подели на овим сајтовима

Не улазим у теолошку расправу, јер нисам довољно упућен, али за практичан живот није повољно да Србин или Српкиња узме Муслимана/Муслиманку, нарочито не ове са наших простора. Како ће се осјећати дијете Србина и босанске буле?То дијете не би знало ко је и шта је и сасвим сигурно би било изложено дискриминацији од стране својих вршњака, не битно дал то дијете живјело у српској или муслиманској средини.

Глупости. У мојој школи има доста такве деце, и нико се никада није жалио ни на шта слично.

И да - нису све жене исламске вероисповести босанске буле. Обрати мало пажњу на речник, Марко.

Моје је лично мишљење да је доброг брачног партнера довољно тешко наћи да би се још и таквим стварима човек оптерећивао. Ако постоји љубав - све остало ће доћи само по себи.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Не улазим у теолошку расправу, јер нисам довољно упућен, али за практичан живот није повољно да Србин или Српкиња узме Муслимана/Муслиманку, нарочито не ове са наших простора. Како ће се осјећати дијете Србина и босанске буле?То дијете не би знало ко је и шта је и сасвим сигурно би било изложено дискриминацији од стране својих вршњака, не битно дал то дијете живјело у српској или муслиманској средини.

Ja sam poznavao mnogo takvih ljudi koji su živjeli u srpsko-muslimanskim brakovima. S njima samima takav problem i nije, oni pod pretpostavkom da se vole izdrže strašno mnogo velike socijalne i psihološke pritiske netolerantne okoline. Ali veći problemi su redovito bili s njihovom djecom, oni su objektivno većina njih potom uzrastali u vrlo čudnom a često utilitaristički agnostičkom i bilo kakve vjere prostom, indifierentnom  okruženju i svijetu kao pod staklenim zvonom, dakle nerealnom svijetu koji ne postoji u stvarnosti. Bili su to takvi znači kako bi to Česi rekli "a ni riba, a ni rak" ti mladi ljudi, ta njihova djeca - dosta dezorijentovana. Ovdje se tome kaže vigumovani (vygumovani) - guma je gumica za brisanje, dakle bezvoljne, bezsadržajne, psihički bezoblične, amorfne, izbrisane, zdeletovane ličnosti s potlačenom osobnosti. Takva djeca se potom ne mogu u potpunosti prepoznati i poistovjetiti ni s kulturnim i folklornim recimo tradicijama tih kojih naroda a kamo li s čim drugim daljim i dubljim, takve nezakorijenjene osobe. Priđe voda i splahne ih. Pored toga imao sam uvijek utisak da su vrlo nesigurnim u sebe i psihički vrlo ranjivim osobama s potlačenom osobnosti ili obrnuto u manjem broju slučajeva izravnavaju to nekakvim extremizmom i pretjerivanjima - tada u prijašnjim vremenima najčešće političkim komunističkim "aktivizmom". Uopšte uzev smatram da djeca iz tih brakova to najviše "odskaču" a stabilnost takvih brakova je potom iskupljena na račun punovrijednog komfornog života te njihove djece, ta njihova djeca su ustvari cijenom i zalogom za uspjeh njihove bračne zajednice. U životu nije ništa besplatno, sve ima svoju cijenu, ovaj put je tu isplaćuju djeca. Mislim da iz dugoročne perspektive iz tog izvuku oni najviše štete po sebe i bivaju kao osobe dosta uskraćenim pa čak i oštećenim i osakaćenim u odnosu na drugu djecu iz nemješovitih brakova. Daleko manje su te poteškoće kod srspko-hrvatskih brakova ali ni tamo nije to sasvim bez problema.

Подели на овим сајтовима

ako je ljubav u pitanju ne vaze nikakva ovozemaljska pravila i zakoni, a ako nije ljubav u pitanju onda je pitanje na mestu prstgore

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Код нас у Босни пуно је случајева из прошлости гдје су ти "мјешани" бракови пуцали преко ноћи под притиском средине, породица и томе сличних ствари. Љубав ипак има границе и није слијепа. Очев нерођени брат оженио је муслиманку развели су се 93 кад јој је брат погинуо на сарајевском ратишту.... Брата јој убили Срби а она живi са Србином... Данас је мој брат Нино, Православац живи у Србцу а сестре муслиманке из Тузле, чак једна и носи ону фереџу или како већ. С њима контакта немамо, неће да причају. Стрина се није преудала ал се упустила у вјеру и данас је БУЛА!

*Була, жена обучена у димије, зар и фереџу, упућенија је у вјеру и вјерске законе.

иначе има једна пјесма на ову тему па послушајте

Подели на овим сајтовима

Jedan moj drug je davno, jos kao student medicine , govorio-Covek moze da bude zaljubljen samo 6 meseci. Ako je iposle tog roka zaljubljen treba da se leci.

Tako i sa brakom izmedju Srba Pravoslavca i Srpkinje Muslimanke. Lepo nadje kuma, krsti se pa pred oltar.

Niko ne zna sta donosi dan a sta noc. Treba misliti na decu.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ево шта каже један српски националиста на ову тему то јест ја.

Даклем, она муслиманка он богослов... да, већ су горе људи рекли да таки немож бити поп ако се она не крсти.То је ваљда јасно и њему.

Што се тиче заљубљености она је пролазна и то је тачно али шта ако ако се баш воле?

Ми овде на овом малом балканском простору сви готово да знамо некога ко је из мешовитог брака или има мешовити брак, то је некако скоро уобичајено овде, али с обзиром да не живимо у Њујорку него баш овде то је с друге стране и тешко.

Заправо овде су тако неке племенске поделе јаке да ни Срби који нису из истог поднебља не бивају лако прифаћени од супружникове шире фемили. Рецимо овде у Војводини има Срба свих нација , тако рецимо Србин босанац и Српкиња мештанка се заљубу и волу и онда се ожене али шира фамилија никад у потпуности не прифати младу или младожењу , јербо "није наш" . Пази дакле Срби чак и међу самим Србима постоји не прифатање зато што нису из истог региона  а камоли кад је у питању нека друга вера или нација.То је једноставно тако.

Имао сам прилике да се баш свачега наслушам међу самим Србима, рецимо млада је била босанка-Српкиња а младожењини су били шумадинци Срби или што би се рекло Србијанци , и кад им је дошла млада у кућу толико су је кињили свекар и свекрва да се је на крају растала од мужа , и ошла својој кући и тек после неколико година су се поново састали али да живе одвојено од  родитеља. Јербо је она вазда у тој кући била "циганчура изБосне" , знам опет и обрнут случај где је млада Србијанка а младожења Србин босанац , па је онда опет она била "циганчура србијанска" срећом нису се развели али су морали да се одвоје од стараца.

Ово није само на релацији шумадинци - босанци , него у свим правцима, шумадинци -босанци - славонци - далматинци- црногорци - лале итд.

Једино сам приметио да су складни бракови између црногораца и маџарки , зашто је то тако немам појма али су изгледа компатибилни. 319.gif

У сваком случају предрасуде су веома велике ето међу самим Србима,  шта тек рећи за везу Србин - Хрватица или Србин - муслиманка , или Србин -Шифтарка , Маџарка и тако редом...

Никада шира фамилија тј. родбина (у већини) неће прихватити овакву везу и брак , апсолутно никада и таман да овде буду не знам какве реформе или не знам какво братство и јединство ко оно за време тите , никада то неће бити прифаћено, и с тим морају озбиљно да рачунају млада и младожења.

Увек је питање код оваквих ситувација колико се то њима исплати и ту човек сам себе треба да анализира веома дубоко и широко. Ако је спреман на жртву да са половином своје родбине више никада не проговори , онда нека уђе у такав брак, а некада и са целом својом родбином.

Све зависи шта је човеку на првом месту.

Меџутим , лепо је речено у писму:"Оставиће човек оца и матер своју и прионуће уз жену своју и биће двоје једно тело", значи увек је то одвајање од своје прве породице од родитеља - тешко , чак и кад нема оваквих искушења и питање је данас колико су "деца"(нека и од 40 банки) спремна да се одвоје од својих родитеља да би засновали своју породицу. На жалост из искуства парохијског знам да је врло мали проценат оних који су спремни да се у потпуности посвете свом браку и са поштовањем се односе према својој жени(/мужу). Људи моји у једном делу места где живим толики је конзервативизам да сам пре пар недеља имао случај где човек од 50 година долази попу да се јада на маму и тату који имају око 70 година , да му још увек не дозвољавају да се ожени, он сам вели да има жену с којој се "дружи" коју воли и коју би оженио и ако то не уради сад  после ни немора, али родитељи му не дозвољавају јер "она није за њега" !

Овакав брак између Србина и муслиманке је прави подвиг, поготово ако су обе фамилије конзервативне и непопустљиве у својим ставовима.

Лично сам против тих мултикулти бракова , не само зато што сам националиста , него зато што су често деца из тих бракова дезоријентисана на овим просторима а кад избије рат ( а то овде није реткост) увек морају да се одлучују због окружења да ли су за маму или тату, и то је једно зло велико .

Али иако то све сматрам и чак би да имам власт декретом неким забранио мешовите бракове сем у изузетним случајевима( ако млада остане трудна или тако нешто) ипак кажем ЉУБАВ ЈЕ ИЗНАД СВЕГА !

Ако се заиста воле онда нема препреке, биће потешкоћа али не и препрека, јер љубав се и доказује кроз оваква искушења, ако се заиста воле онда ће бити спремни на сва искушења и ако истрају до краја у искушењима њихов брак ће бити стабилан и трајан во вијеки , јер после свих таквих искушења заједница се само учвршћује . Ако они већ на почетку своје везе сада не знају куд ће , шта ће и како ће , попуштају родбини пред притисцима, друштву , пријатељима и окружењу , ако за рачун неких климавих родбинских веза занемарују своју љубав , ако под притисцима родитеља чине уступке који обично на крају воде раскиду везе , онда они и немају праву љубав и треба да се разиђу.

Овакве љубави умеју да буду велике или су неке пролазне заљубљености, тако да ако не попусте под притисцима , јасно ће бити и њима и њиховом окружењу да је то велика љубав и после свега сви могу само да им завиде , ако посустану пред притисцима, онда је то брука, сви ће их исмевати због те везе која је пропала и носиће цео живот етикету авантуриста или неодлучних људи.

Тако , веома је битно у оваквим случајевима добро промислити, проценити своје снаге умно-психичке па чак и физичке, поценити своје могућности материјалне ( где ће живети , од чега ће живети , како ће живети) и на крају проценити своју везу, да ли она има изгледа на успех или не, ту човек не сме да се самозаварава јер цена је велика(практично улаже сав свој живот).

Саветујем људима који улазе у овакве бракове ако имају проблема са широм породицом и друштвом , нека се обавезно преселе из места у коме живе у неко веће место где их слабо ко познаје, или још боље ако могу нека кидају за иностранство.

Надам се да нисам непотребно био опширан.

Подели на овим сајтовима

Мајко мила, каква тема, то јест какви (поједини) одговори!  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Укратко, ако се воле, а не узму се зато што су друге вере, нације, боје коже, језика, модног укуса, кулинарских склоности, музичког укуса... онда нек се после не жале што су упропастили своје животе!

ОК, само ме једно занима, јесу ли ови одговори инспирисани национализмом или верском испраношћу мозга? То јест, како поредите брак између Србина и босанске муслиманке и србина и муслиманке из Ирана?

Дакле, једини критеријум мора да буде љубав, а отоме једино њих двоје морају да расуде. Ови што хоће да се мешају у односе између двоје људи су тоталитарни до бола. Нема веће тоталитарности од те. Где ли је човек у вашем систему вредости, питам се? Само један шраф за фунционисање ваше нације, цркве или којег год другог колективизма кога сте умислили у глави? Чуј овог горе, како ће да се осећа дете Србина и муслиманке? Можда као човек, ако то није забрањену у вашим ”џамахиријама”?  319.gif :) 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Мајко мила, каква тема, то јест какви (поједини) одговори!  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Укратко, ако се воле, а не узму се зато што су друге вере, нације, боје коже, језика, модног укуса, кулинарских склоности, музичког укуса... онда нек се после не жале што су упропастили своје животе!

ОК, само ме једно занима, јесу ли ови одговори инспирисани национализмом или верском испраношћу мозга? То јест, како поредите брак између Србина и босанске муслиманке и србина и муслиманке из Ирана?

Дакле, једини критеријум мора да буде љубав, а отоме једино њих двоје морају да расуде. Ови што хоће да се мешају у односе између двоје људи су тоталитарни до бола. Нема веће тоталитарности од те. Где ли је човек у вашем систему вредости, питам се? Само један шраф за фунционисање ваше нације, цркве или којег год другог колективизма кога сте умислили у глави? Чуј овог горе, како ће да се осећа дете Србина и муслиманке? Можда као човек, ако то није забрањену у вашим ”џамахиријама”?  319.gif :) 0110_hahaha

Сине овај од горе да ти одговори . Познајем децу из мешовитих бракова и њихови су проблеми двоструки . Говорим да на овим просторима они имају проблеме због тога.

Јесам националиста и нисам за мешовите бракове, али да си мало боље читао шта сам писао схватио би да немаш шта да коментаришеш у том контексту у ком си коментарисао, но мислим да ниси све ни прочитао.

Друштво у коме живимо је такво , што ти велиш тоталитарно, лако је теби да кажеш само се ви узмите , љубав је то ово оно, а како ће се ти људи провести у животу шаб тебе габри.

Подели на овим сајтовима

А друштво је тоталитарно због тебе и сличних (на свим могућим странама, да не буде забуне), а сигурно и сигурно не због оних који се узимају.

Узгред, јел то противљење мешовитим браку због национализма важи за било који мешовити брак или само важи за припаднике оних нација које су се из било ког разлога замриле небеском народу? Мада, кад мало боље размислим, таквих је веома много, макар посредно.  319.gif

Подели на овим сајтовима

А друштво је тоталитарно због тебе и сличних (на свим могућим странама, да не буде забуне), а сигурно и сигурно не због оних који се узимају.

Узгред, јел то противљење мешовитим браку због национализма важи за било који мешовити брак или само важи за припаднике оних нација које су се из било ког разлога замриле небеском народу? Мада, кад мало боље размислим, таквих је веома много, макар посредно.  319.gif

Да ја сам познат иначе као тоталитарац и мени слични ...

Баш ти знаш ...

Заправо ти си тоталитаран и твој став према мени и мени сличнима је тоталитаран.

Друштво је такво због сплета историјских околности , којима такви као што си ти у прилог разбијања тоталитарности не користе ништа.

Противљење је било ком виду мешовитог брака , сем међу истовернима, дакле није по националној него верској основи.

Но то није била порука мог поста , то је твоје разумевање мог поста , узео си да анализираш само оно што теби запиње за очи.

Мој пост је целовит , и то је један мој став по том питању, као што је то противљење мешовитим браковима с једне стране тако исто с друге стране и признање да је љубав изнад свих подела.

Кад већ анализираш мој пост ајде га анализирај у целости. Јер овако непотребно морам да понављам речи из тог поста у недоглед, а искрено давно сам престао да се надмудрујем са секташима који узимају из текста само оне речи које њима одговарају.

Подели на овим сајтовима

Противљење мешовитом браку јесте тоталитаризам. Све друго су обланде у које се покушава увити то зло. Историјске околности, нације и не знам шта му изнад конкретних људи и после није тоталитаран.  0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...