ВИЛМА Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Imam predlog za sve članove foruma, tačnije ideju, koju bismo mogli zajedno da razradimo i sprovedemo u delo, ako ima interesanata. Radi se o sledećem : mnogi ljudi imaju potrebu za nekim stručnim savetom, ali ne znaju kome da se obrate, kako da dođu do informacija, šta im treba za neke postupke, čak i koja prava imaju i kako da ih ostvare. Ovde na forumu ima nas iz raznih struka. Iz svojih oblasti znamo šta i kako ( da se uradi u smislu rešavanja nekih realnih i čestih životnih problema). Mene često komšije i prijatelji pitaju za rešavanje problema iz oblasti porodične i socijalne zaštite, jer znaju da sam socijalni radnik. Vidim da ljudi nemaju osnovne informacije o svojim pravima, ii imaju pogrešne informacije. Ovde imamo i pravnike na forumu. Mogli bismo da radimo kao tim. Da ne dužim : mislila sam da svako kome trebaju besplatni saveti online, kao i sastavljanje besplatnih podnesaka za razne sudske postupke i sl. obrate se meni i ostalim stručnjacima koji se prijave za online savetovanje,da pomognemo u domenu u kome možemo (uputimo u pravu službu, posavetujemo oko postupka, dokumentacije, sastavimo podneske), pogotovo da pomognemo onima koji su lošijeg materijalnog statusa i imaju malo informacija gde mogu da ostvare svoja prava. Predlažem da se ne piše javno na temi o problemima, već da to bude na PP, u "razgovor" preko PP može da se uključi 5 osoba. Ovo su moji predlozi, ako neko ima bolju ideju kako bi to tehnički bilo praktičnije i bolje, neka izloži. Znači, ja kao socijalni radnik mogu da pomognem u oblasti socijalne i porodične zaštite. aliluja, Саша од Москве, Gordana . and 17 осталих је реаговао/ла на ово 20 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Дивна идеја. Олимп and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 I meni se svidja, samo sto mislim da bi bilo dobro da se o problemima pise i ovde na temi kako bi oni sa slicnim problemom mogli da vide koje je resenje moguce ili postupak ili sta ih vec interesuje. Samo se nadam da ovakva vrsta saveta i pomoci ne moze nikoga da ugrozi, mislim i na pomagace i na one kojima se pomaze. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Nemam ništa protiv ni da se piše javno na temi, samo što to može da bude možda nekome problem kasnije, u smislu da nije trebao javno o tome da piše, da se pokaje i sl. Kod ove problematike detalji su jako bitni, moramo znati celokupnu situaciju onoga ko traži pomoć, zato mislim da to možda nije dobra ideja, da se neko toliko "otvara" javno. Gordana ., Mironosica and YOKA је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 ok, za te detalje naravno, bolje pp, vise sam mislila na neku okvirnu sliku problema kako oni koji su u slicnoj situaciji ne bi postavljali vec postavljana pitanja i trosili vreme i vase i svoje.. Sve u svemu super je ideja, a sad treba i administracija da se ukljuci i da zeleno svetlo, zbog mogucih koplikacija i situacija u smislu da je neko sa ZRU- a dao odredjeni "savet" da se nesto uradi na odredjeni nacin ,pa je pretrpljena nekakva steta i slicne varijacije na temu koje znaju da isplivaju iz dobre namere. Саша од Москве, ВИЛМА and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Svakako mislim i ja da treba da se uključi i administracija i svi zainteresovani članovi. Što se tiče samih saveta, zaista treba da ih daju samo i isključivo ljudi koji su stručni radnici u datoj oblasti, ne laici, ne priučeni "stručnjaci" i sl. Mislim da štetu niko ne može imati u formalnom smislu, jer ako neko od savetodavaca pogreši, na licu mesta ( u ustanovi gde neko bude upućen) greška se može ispraviti. Takođe se nadam da neće biti i šala i neozbiljnih da ne kažem lažnih problema i cimanja ljudi bez potrebe. nana, Mironosica, Gordana . and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Ideja je odlična, da se ljudima pomogne kroz razgovor i savjetovanje, posebno što se ljudi teško odlučuju da odu kod stručnjaka, a recimo ovde dosta ljudi provodi dosta vremena, i dosta njih i iznosi svoje probleme tražeći pomoć. I ja kao socijalni radnik, sa iskustvvom rada u dječijem domu i sa jednoroditeljskim porodicama bih rado doprinijela. Nekoliko mladih ljudi (djece, omladine) mi se spontano obratilo i jako sam ponosna zbog toga,nekima sam i ja prva pisala ako mi se čini da imam odgovor za njih.Mladi ljudi proživljavaju velike lomove i bure a odgovore ne znaju i ne znaju gdje da potraže,a doba adolescencije recimo je najosjetljivije i najrizičnije gledano u cijelom krugu ljudskog života. Ljudi uglavnom i ne znaju da socijalni radnik ne služi samo za to da daje socijalnu pomoć i da vrši kontrolu i "presuđuje" kod teških porodičnih situacija. Nego da i predupređuje probleme i savjetuje. Ljudi ne znaju da imaju pravo (zakonsko) na savjetovanje kad odu u CSR. mada se u CSR najčešće i ide tek kad je problem eskalirao. A CSR najčešće i nemaju dovoljno kadrova da bi adekvatno pokrivali teren i radili na prevenciji, još kad nema soc.radnika u školi, onda se sve svodi na "gašenje požara", što je dosta teži zadatak. verum est in beer, Sanja Т. and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Odlično ! Imamo dva socijalna radnika, dobro bi došli i pravnici kao članovi tima. Da samo olakšamo forumašima i kažemo za koje oblasti možemo da pružimo savete : - deca bez roditelja - maloletnici sa problemima u ponašanju - poremećeni porodični odnosi - socijalno ugroženi pojedinci i porodice - nasilje u porodici - usvojenje, hraniteljstvo - starateljska zaštita - smeštaj u dom za stare - gerontološka služba - pomoć u kući - postupci pred Sudom (razvodi, poveravanje dece, tužbe za izdržavanje, zloupotreba roditeljskog prava, lišavanje poslovne sposobnosti) - savetovanje i upućivanje za tretman bolesti zavisnosti - upućivanje na druge institucije u rešavanju ostalih oblasti van domena Centra za socijalni rad JESSY, YOKA and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Da dodam još i da mi ovde ne možemo da pomognemo da rešite problem, već da vas posavetujemo i uputimo gde i kako da ga rešite (damo osnovne podatke, potrebnu dokumentaciju, uputimo na ustanovu ili službu kojoj se treba obratiti, pravnici da daju "mustre" za sudske podneske). Дијана., JESSY and YOKA је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 @Kraljica Boca Jako korisna tema i drago mi je da si pokrenula ovako nešto. YOKA and JESSY је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Боцо царице! Идеја је феноменална јер сектор социјалне заштите је веома широка као област а и веома компликована. Имала сам нека искуства и надам се никад више. Помози народу колико можеш, Бог све види и све зна, дупло ће ти се вратити. Него, требала бих и ја да се прикључим али су моје моћи веома мале. За почетак, ево могу да помогнем студентима Богословског факултета приликом куцања текстова на црквенословенском или старословенском. Такође и студентима са смера Историје уметности , где , такође, има радова где су заступљени ови стари језици. Куцам радове и на старогрчком језику. Само је потребно да будете педантни и да ми напишете крупним и читким рукописом, Радове вам шаљем на мејл. Ayla and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 @Kraljica Boca Jako korisna tema i drago mi je da si pokrenula ovako nešto. Odavno već razmišljamo o tome. Vidim da mnogi ne mogu da pomognu sebi ni svojim najbližim jer nemaju osnovne informacije i ne znaju odakle ni da krenu da ih nabavljaju. Ja volim svoj posao, iako nekad iz mojih pisanja ovde može da se stekne utisak da sam gruba, neikma čak i neosetljiva. Ustvari sam realna i znam kako stvari funkcionišu u socjalnim službama. Nadam se da će tema zaživeti i da će se priključiti i ostali strčnjaci iz svojih oblasti. Da pomognemo onoliko koliko smo u mogućnosti. YOKA, Sanja Т. and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2013 Odavno već razmišljamo o tome. Vidim da mnogi ne mogu da pomognu sebi ni svojim najbližim jer nemaju osnovne informacije i ne znaju odakle ni da krenu da ih nabavljaju. Ja volim svoj posao, iako nekad iz mojih pisanja ovde može da se stekne utisak da sam gruba, neikma čak i neosetljiva. Ustvari sam realna i znam kako stvari funkcionišu u socjalnim službama. Nadam se da će tema zaživeti i da će se priključiti i ostali strčnjaci iz svojih oblasti. Da pomognemo onoliko koliko smo u mogućnosti. Još jednom pohvale. I kao što je već rečeno ovdje, neka ovo bude tema na kojoj se svako može obratiti za pomoć. Mnogi ne žele da se legitimišu (lični podaci, stručna sprema...)...ali sam sigurna da kada vide da mogu pomoći, mogu to uraditi a da ne naprave sebi štetu. Naravno, polazim od toga da će se javiti samo oni čija je to struka i da neće biti zloupotrebe. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука