Дијана. Написано Новембар 15, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 15, 2015 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Дијана. and kordun је реаговао/ла на ово 2 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 18, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 18, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 https://www.youtube.com/watch?v=Bro2eeLabyo ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 19, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2015 “Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je da ne postoji, da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se merio onim što više ne postoji. Ovako se mešaju utvare i život, pa nema ni čistog sećanja, ni čistog života.”― Meša Selimović, Death and the Dervish Караконџула је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Ово ми је омиљена тема на овом форуму, заиста. Свака част, Дијана, за покретање и вођење исте! Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Nekada uranjanje u bol, bilo kroz neku misao ili film, ili pojašnjenje slike ili pojašnjenje pojave karakondžuline zanoktice, pomogne. Pomogne da čovek pronađe nešto svoje u tome i da se, da kažem tako, olakša; i to baš olakša, moćno rastereti... u jednom lokalnom smislu prosvetli. A nekada je nepotrebno, uznemirujuće, da ne kažem - suvišno. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 22, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Ово ми је омиљена тема на овом форуму, заиста. Свака част, Дијана, за покретање и вођење исте! Хвала! Зар ниси премлад да би ово спознао у свој пуноти? Но, зло нас вије као пшеницу... Има сродних тема.. нпр. Друга страна среће https://www.pouke.org/forum/topic/32989-druga-strana-sre%C4%87e-u-slu%C5%BEbi-fotografije-ne-zatvaraj-o%C4%8Di/... о страдањима дјеце, у рату и у миру...ова, у достојевскијанском духу...https://www.pouke.org/forum/topic/39944-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5/page-15 и сличне... Караконџула је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Mama mod. (pa znam da se mislilo na karakondžulu) Pa šta sad, ima 20 i nešto. Pa dokle će biti mali? To je, možda, neki dublji pokret brižnosti, da ne kažem krivlji/kriviji/nepraviji/nezdraviji... e sad ako kažem i nenormalniji - biću grub. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 22, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Признајем! иначе ме нека дјеца (од преко 20 година) прозвала Бигмама ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 A sta je za vas neprebol? Ok, procitah temu, ali nije mi jasno, stvarno. Onako licno ne uopsteno... Znate zasto pitam? Sretala sam mnoge ljude koji su bili klinicki depresivni i koje je tuga ophrvala do jednog uzasnog stanja, a oni sami su bili ubedjeni da je nekako biti tuzan = biti ranjiv= osecati pa sad ako su mnogo tuzni, oni mnogo osecaju tj osecajni su, ali eto zivot je surov pa ih ne razume. Doduse, klinicka depresija je nesto drugacija, i ako cemo posteno mnogo toga se resi promenom ciste hemije u mozgu. I izleciva je, ma kako to delovalo na pocetku. Ali sta je sustinski neprebol u svetu u kome je Hristos vaskrsao? Ne kazem cemu bol, ne kazem da je tuga losa, ne kazem "idite radujte se na silu", ali cini mi se da svi ovi tekstovi i rime na neki nacin velicaju bol, cine je lepom. Kao da je bol makar poznata, a ako ostanemo bez nje bicemo "manji", manje osecajni, manje vredni, manje ljudi... Tuga je reakcija na dogadjaj, na gubitak, na tesko stanje koje nas zadesi i ona ima i svoj pocetak sredinu i kraj. Normalna je, ljudska je i razumljiva je. Ali ne traje vecno, nije neprebolna, nije trajna. Ako duze potraje moze se resiti konkretnim stvarima i konkretnim akcijama sa konkretnim ljudima. Sta je to sto neki bol kvalifikuje kao neprebol? I da li je on trpno stanje za vas ili prolazni period? Nadam se da cete shvatiti dobronamerno pitanje... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 22, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Sta je to sto neki bol kvalifikuje kao neprebol? I da li je on trpno stanje za vas ili prolazni period? Nadam se da cete shvatiti dobronamerno pitanje... Схватам добронамјерно. Непребол је мјера страдања која је неподношљива и не налази лако утјеху, ту вјера само олакшава подношење крста. Непребол је бол и лагано умирање који је срођен са самим извором живота. Као канцер. Наравно, често подразумијева не тако јаку вјеру и често води очајању, нарочито код оних који не познају благодат а мучени су тешким питањима попут Ивана Карамазова. Постоји бол који не пролази, 'с којим се не може живјети, али не може ни умријети''.. свјесност нужности уништења као у првој Хелдерлиновој пјесми. Ова тема служи као израз, исказ, као Мунков крик, као освјешћење таквог бола. Караконџула је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Šta znači "освјешћење таквог бола"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Hvala, postujem,da ne razumem i necu vise smetati... Ja sam zena bukvalista i ja kontam samo konkretan bol.Ma koje velicine intenziteta i uzroka. Ma kako se nekom cinilo sa strane uvek postoji neki razlog, neki odgovor na pitanje "a kakve to veze ima s tobom". Bese danas jedan vapaj na fejsu kod prijatelja, zbog zla i patnje u svetu. Ja priznajem da sam tupava za to. Kao tinejdzer i mlada mogla sam da se rastuzim tako na suvo sto kahu, a onda sam shvatila kakve to veze ima s mojim licnim zivotom. Shvatila sam da je moje vaspitanje bilo -budi jaka idi dalje, ne osecaj tugu. I ja sam licnu tugu potisnula a satro bila tuzna zbog drugih. Pri tom obicno drugih kojima ne mogu pomoci jer su tamo daleko. Onda sam uzela svoj zivot i svoja osecanja u svoje ruke, pocela da dozvoljavam sebi da eksplicitno budem ljuta i povređena zbog konkretnih stvari ma kakve drugima bile, nisam izigravala nikog nikome pogotovo ne finj mirnu ljubveobilnu osobu, nego sam bila svoja. I naucila sam da prepoznajem osecanja kod bliznjih i da reagujem. Ne ds budem eto puna ljubavi ka nekom bezlicnom. Tad kad sam bila,fina, osecajna i slicno, neki su me videli kao usamljenu i tuznu. I bila sam jer nisam dozvoljavala sebi u realnom vremenu realna osecanja. Ne fejk, ne moras biti smirena i fina. Ko bre kaze da moram? I shvatila sam kako je lako da se ljutnja zakopa i da se maskira tugom. A kad sam to krenula da resavam, moj zivot se drasticno promenio na bolje. Prosla sam stvari koje "obican" covek ne prođe za tri zivota, mogla bih ladno da sednem i tugujem zbog svoje ne,znam,ti sta... Ali sam naucila da biram kako cu ziveti i kako reagovati. I ne mislim da sam manje osecajna. Samo povezujem vise realna,osecanja s realnim,događajima. I tad sam u stvari prvi put videla potrebe drugih kako treba i mogla da odgovorim na njih. Zato mi je taj neprebol nejasan... No, ne moram sve razumeti Снежана, Дијана. and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Svako ko nas nađe nekada kada ne možemo da zaspimo jednom će biti ono od čega ćemo želeti da pobegnemo u san. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука