Млађони Написано Децембар 5, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2013 @@Natasa Malinovic, Имала си један коментар, како је еволуција под неком.. назови научном дебатом. Хтео бих да ти кажем да не постоји никаква научна дебата, да 99.9 % научника нема никакве сумње поводом еволуције а они који имају сумње, нису биолози. Такође ти који имају сумње, поводом тачности теорије еволуције, углавном доводе и остале науке у питање, геологију, астрофизику, хемију... итд... у својим покушајима д "оборе" еволуцију. Питао сам Оца Саву, да ти овде дам линк за наше дебате о еволуцију, изволи - ако си заинтересована.https://www.pouke.org/forum/forum/39-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5/ oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 5, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2013 @@Natasa Malinovic, Имала си један коментар, како је еволуција под неком.. назови научном дебатом. Хтео бих да ти кажем да не постоји никаква научна дебата, да 99.9 % научника нема никакве сумње поводом еволуције а они који имају сумње, нису биолози. Такође ти који имају сумње, поводом тачности теорије еволуције, углавном доводе и остале науке у питање, геологију, астрофизику, хемију... итд... у својим покушајима д "оборе" еволуцију. Питао сам Оца Саву, да ти овде дам линк за наше дебате о еволуцију, изволи - ако си заинтересована.https://www.pouke.org/forum/forum/39-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5/ Intelektualna horizontala moze izvlaciti segmente istine,I polovicne stavove,…nema jasnih globalnih I sutinskih,uopste zivotnih stavova bez povezivanja/uskladjivanja intelektualne horizontale(racionalno rasudjivanje,nauka) I vertikale(intelektualno-umno rasudjivanje-ljudska kultura filozofija,logika,umetnickI doprinos…I sam vrh vertikale kult-istinita duhovnost,vera,bogoslovlje,teologija,metafizika,mistika),makar horizntala imala veliku racionalno-intelektualnu sirinu,pa cak I da u istoj osobi postoji velika intelektualna I umna dubina,…bez povezivanja horizontale I vertikale u krst,nema profilterisanog, cistog,istinskog stava. Takodje,samouverenost u svom stavu,bez konsultacije Boga(kroz Bogomotkrivene istine) I bliznjih, stav moze lako da sklizne u zaludan,u tom smislu je otac Serafim govorio-ne kako ja mislim vec kako Crkva misli,I svi oni drugi nesvesno Hristoljubivi=Istinoljubivi ljudi.Dakle opet provera stava po vertikali I horizontali.Opet krst,KRST jer se na njemu nasao Onaj koji je rekao za sebe,ja sam Put,Istina I Zivot. I na kraju samoraspinjuce iznosenje stava u ljubavi,I zbog ljubavi za Boga I bliznje,jer I ako znam sve tajne I sva znanja,a ljubavi nemam,nista sam.I opet krst,I samo sa ovim poslednjim koji je zrtvena ljubav je moguce spasenja,I da nista drugo ne znamo I ne razumemo,a bez njega ni sva znanja kako apostol kaze,ni sve tajne ne koriste. E sad,u vezi sa tim sto me konkretno pitas,ja sam citala o dokazima koji opovrgavaju stosta sto se u TE uzima kao dokaz.Ne znam gde si ti izvukao podatak da 1 % naucnika,pa jos biologa ne veruje u TE,kad ja malo malo nailazim na podatke o tome kako naucnici iznalaze nove i nove dokaze protiv TE. Ali kao sto sam vec rekla,u ovoj prepisci sa ocem Savom,naucna istina treba da je uskladjena sa istinom koju znamo kroz veru ,I to je to povezivanje horizontale I vertikale,produbljuvanje misljnja. Otac Sava I ja smo zakljucili diskusiju,..ali videla sam sad da je jedan clan postavio vrlo konretno pitanje- A kako onda objasniti postojanje smrti pre stvaranja coveka i njegovog pada u greh? Jer po TE-je stvorenja,nastala pre coveka svakako jesu umirala,a nasa Crkva uci da je smrt nastala sa covekom,tj.nejegovim padom u greh,pa I zakon dzungle?Znaci,neslaganje sa nekom osnovnom istinom u koju crkva veruje.Otac je dao jako lep odgovor o smrti I iskupljenju I vaskrsenju,veoma duboko duhovno sagledavanje, I iskreno sam uzivala u zapisu,ali to nije odgovor na konkretno pitanje. Sa druge strane treba da znamo sta je naucna teorija: Pojam naučne teorije-Hipoteza koja je proverena i na neodređeno vreme prihvaćena kao istinito rešenje problema.Primeri: Darvinova teorija evolucije, Ajnštajnova teorija relativnosti, Frojdova teorija psihoanalize.. Proveravanje hipoteza i teorija-Proveravanje je takav postupak tokom kojeg se pomoću iskustva ili odgovarajućim misaonim postupkom pokušava da utvrdi (ili ponovo proveri) da li je neka hipoteza (ili teorija istinita) ili ne Svaka teorija je na svom početku neka mala ideja proistekla iz nekih zaključaka koje na izgled odgovaraju pravom stanju stvari u prirodi, ali ona nije dovoljno proverena niti je o njoj "razmišljao" dovoljan broj ljudi, ili jednostavno nije poznato kako ona može da se proveri u stvarnom svetu. Ako izvesno vreme teorija ne bude "oborena" eksperimentalnim dokazima, sve više i više naučnika se upoznaje sa njom, ako veliki broj naučnika tu teoriju smatra istinitom, oni počinju da je nazivaju zakonom. Naučni zakoni su pravilnosti koje se konstantno ili relativno konstantno ponavljaju. Oni su u suštini naučna saznanja, sistematizovana, proverena, dokazana ili potvrđena i jezički ili simbolički iskazana u određenoj formi. Dobra teorija, ili zakon, moraju biti u mogućnosti da svet opišu onakav kakav zapravo jeste. Dobra teorija takođe mora da predvidi mogućnosti kada se ona neće u potpunosti slagati sa posmatranjima. Svaki put kada se rezultati nekog eksperimenta slažu sa predviđanjem teorije, ona ostaje. Ali ako se pojave rezultati nekog eksperimenta kakve teorija ne predviđa, teorija se ili prerađuje ili potpuno odbacuje. Treba napomenuti i to da za nijednu teoriju, ma koliko puta se ona pokazala tačnom, ne može da se tvrdi da je ona nepogrešiva, da je sigurno tačna, nikada se sa sigurnošću ne može dokazati da se neće pojaviti neki eksperiment koji neće biti u suprotnosti sa datom teorijom.Hiljadu eksperimenata može potvrditi teoriju i ona ostaje da važi ali dovoljno je da se pojavi samo jedan eksperiment čiji rezultati nisu saglasni sa teorijom, i teorija je pogrešna. Dakle nisam duzna da svoju veru poklonim necem sto samo jedan dokaz moze oboriti,zna se sta su naucni zakoni I aksiomi,koji su ociti logici zdravog razuma,a posebno sto je neuskladjena sa nekim osnovnim istinama moje vere.Pisala sam u prepisci sa ocem Savom o paloj prirodi,zakonima onda I sad…pa da se ne ponavljam ovde. U svakom slucaju brate Milosavljevicu,pogledacu diskusije koje si mi preporucio na forumu,naisla sam I na jednu grupu sestodnev,pa cu pregledati I njihova razmisljanja,samo kad stignem da se vise posvetim tome. Ali po logici mog uma,racija I srca,meni je blisko stvaranje kako je u bibliji opisano,I ne samo to,vec od kad je pocelo traganje ,proveravanje mog stave,slala sam prijateljima,teolozima,monahinji jednoj veoma intligentnoj zeni,moja prijateljica dobro poznaje I vladiku Atanasija,I on je veliki teolog,naisla sam I na sestodnev I svestenika koji ga vodi….razliciti su pogledi,neke jos cekam,...pa zelim bas da vidim sta se tu desava,ja sam prosto bila iznenadjena,procitavsi na blogu katodna cev da postoje pravoslavni koji veruju u TE.I na kraju na Vavedenje na liturgiji,na moje cudo svestenik,jedan divan covek poceo je da prica o TE/nikada do sad nije pricao o tome,I rekao je kako su se provukla pogresna ucenja,na kraju je izgovrotrio neke identicne recenice koje sam razmenila dan pre sa ovim prijateljima,sa kojima sam se konsultovala.Naprosto ovo nije neki dokaz da je Istna na mojoj strani,ali mi je bilo cudno da na besedi prica o tome,a nikad do sad,i iste recenice...i dok je taj nas svesetnik govorio,osetila se sila,a Istina jeste silna,bas kao sto se oseca sila kada citas oca Serafima,Jovana Sangajskog ili Justina Popovica. Zaista imam utisak da danas vlada jedan trend u Crkvi,velike tolerancije I kompromisa,kako ne bi smo bili ziloti(to je svakako oholost I sebicnost drugog tipa),jedne uljuljkanosti,uspavanosti kroz nekakavu jeftinu poeziju o ljubavi,a mi za ljubav hriscansku nismo sposobni bez pokajanja,bez promene uma,bez razbijanja sopstvenog ogledala,a iskreno od 98 sam u Crkvi,i tek prosle godine sam shvatila sta je stvarno pokajanje.U tom smislu,mislim da je I ovo usvajanje TE-jedan odjek ovakvog mlakog shvatanja duhovnosti. Izvini,sto sam toliko opsirna,htela sam da budem sto sveobuhvatnija…Svako ti dobro u Gospodu i hvala ti jos jednom za linkove Ђуро Станивук, Istochnik, kordun and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 6, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Jer po TE-je stvorenja,nastala pre coveka svakako jesu umirala,a nasa Crkva uci da je smrt nastala sa covekom,tj.nejegovim padom u greh,pa I zakon dzungle?Znaci,neslaganje sa nekom osnovnom istinom u koju crkva veruje Otac Sava ti je lepo objasnio da to nije bukvalno -najprostije receno. Kao i da je to bogonadhnucem covek opisao kako je mogao. Ako verujes da pre nego sto su postojali ljudi na zemlji nije postojala smrd, onda nemas samo problme sa evolucijom, vec sa kompletnom naukom. Geologijom, hemijom itd. Posto jasno znamo da su postojale zivotinje koje su ziveli pre ljudi i istrebljene. E sad,u vezi sa tim sto me konkretno pitas,ja sam citala o dokazima koji opovrgavaju stosta sto se u TE uzima kao dokaz.Ne znam gde si ti izvukao podatak da 1 % naucnika,pa jos biologa ne veruje u TE,kad ja malo malo nailazim na podatke o tome kako naucnici iznalaze nove i nove dokaze protiv TE. Rado cu ti objasniti i pokazatai odakle na temamam o evoluciji ne na temi oca Save. Takodje rado cu ti pokazatai odakle mi broj od 1%.. I sve ostalo sto te zanima. Ali kao sto sam vec rekla,u ovoj prepisci sa ocem Savom,naucna istina treba da je uskladjena sa istinom koju znamo kroz veru ,I to je to povezivanje horizontale I vertikale,produbljuvanje misljnja. i kao sto ti je otac sava objasnio TE i jeste uskladjena sa verom. Nikako je ne porice niti unistava osim ako nisi fundamentalisticki protestant koji veruje u apsolutno bukvalnost biblije. U tom sluchaju imas problema sa TE. Ta filozofija se u americi medju protestantima zove Teisticka evolucoija . http://en.wikipedia.org/wiki/Theistic_evolution Ostalo o cemu si pisala, sve sto mogu da ti kazem 1. Vecinu ti je O.Sava odgovorio. 2. Dodji na temu o stvaranju i moze da pricamo o navodnom obaranju evolucije. nepostojanju dokaza, obaranjju dokaza i slicne stvari. To jest mogla bi prvo da procitas predjasnje rasprave jer sigurno sve sto imas da kazes vec je ispricano, sa obzirom da sve informacije koje imas o tome uglavnom dokaze iz par instituta i da su tvorci par anti evolucinista.... bez obzira gde ih ti procitas uvek su autori oko desetak ljudi koji stalno stancaju te tekstove o navodnim dokazima. A dotle te pozdravlja riba sa rukama: Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 @@Natasa Malinovic, Драга Наташа, и мене је једно време мучило то питање. А онда сам читајући св Јована Дамаскина ("Тачно изложење православне вере") решио проблем. Он ту поред изложења вере, даје и прави однос према научном мишљењу тог времена. Он даје преглед свих мишљења тог времена, заузимајући неутрални став. "Једни кажу ово..., други кажу оно ...." Ако то мишљење крене да се меша у питање наше вере, онда он додаје: "А ми кажемо ..." Погледајмо нпр. пример о облику Земље. Питање у то време веома занимљиво, и донекле слично са питањем настанка живог света. Слично у том смислу што се није могло директно дати доказ у прилог ни једне теорије. У то време они нису могли обићи земљину куглу, нити направити снимак Земље из Космоса. Као што се ми не можемо вратити у прошлост и гледати настанак човека, и других врста које сада постоје. Он ту, колико ме сећење служи, даје све теорије о облику Земље, немајући проблем ни са једном. Иако, читајући Стари Завет, можемо наћи примере да се тада веровало да је Земља равна плоча. Није он махао Библијом, одбацујући сваку другу теорију, јер ње нема у Библији. Сад ћу покушати да ти изложим неко моје тренутно мишљење о ТЕ. Оно што се мени свиђа, и где видим повезаност са православљем је следеће. Та "родбинска" повезаност свих живих бића је изванредна мисао. Поред тога што имамо истог Творца, исти Логос што нас је створио, од исте материје, ова теорија нас повезује још више међусобно. Оци кажу када је човек пао, да је и сва жива материја пала у канџе смрт. Има дивних примера у Старом Завету, где због грехова деце, "казну" сноси њихов родитељ. Видим да овде многи православни имају проблем, да мисле да је понижење да буду "потомци" мајмуна, или у некој другој вези са њим. Ако директно погледамо Постање, ту каже даје човек настао од земље (праха, глине), чак и такво име је добио (Адам - Земљанко). А од чега су остале животиње настале, ако не од те исте земље? За мене то није никакво понижење, имати повезаност по телу са мајмуном. Човек и те како зна да понизи своје царско достојанство, и да буде нижи од сваког мајмуна, нижи чак и од ђавола. Друга ствар, која је јако занимљива је то што је Бог творац. А пошто у Богу нема измене, ни промене, Он према томе и даље ствара, и то неће никада престати, јер је то мислим једно од његових својстава. Барем ја тако мислим. А какве сад то има везе са ТЕ? Па има везе у том смислу што она исто тврди да и даље настају нове "врсте". За сада видимо да настају нове бактерије и вируси. Ти механизми и даље постоје, и даље делују, само доста успорено. Овде ћу застати, јер тема може да се шири, и постоји могућнст да се расплине, и оде у неко моје мудровање, тј. да пустим машти на вољу. Битно је не веровати ни у једну теорију, не треба теорија да буде предмет наше вере. Све теорије су продукт људског умовања, ако нису директно проверљиве. Оно што ми знамо је то да је Бог Творац, да је свуда присутан и све испуњава. Са тим сазнањем, свака теорија је прихватљива, тј. може да буде, ал и не мора. Да ли Господ ствара свет механизмима описаним у ТЕ, или је то само мали подскуп механизама којим Он ствара, или су у питању потпуно другачији механизми, нама као хришћанима је потпуно свеједно. ТЕ као оправдање антитеизма и атеизма је бесмислица, толики промашај да је то бесмислено и објашњавати. Можда ван православља то има смисла, код неке вере која се темељи на нечем другом, а не на Христосу. miha, Млађони, Иван Недић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Otac Sava ti je lepo objasnio da to nije bukvalno -najprostije receno. Kao i da je to bogonadhnucem covek opisao kako je mogao. Ako verujes da pre nego sto su postojali ljudi na zemlji nije postojala smrd, onda nemas samo problme sa evolucijom, vec sa kompletnom naukom. Geologijom, hemijom itd. Posto jasno znamo da su postojale zivotinje koje su ziveli pre ljudi i istrebljene. Rado cu ti objasniti i pokazatai odakle na temamam o evoluciji ne na temi oca Save. Takodje rado cu ti pokazatai odakle mi broj od 1%.. I sve ostalo sto te zanima. i kao sto ti je otac sava objasnio TE i jeste uskladjena sa verom. Nikako je ne porice niti unistava osim ako nisi fundamentalisticki protestant koji veruje u apsolutno bukvalnost biblije. U tom sluchaju imas problema sa TE. Ta filozofija se u americi medju protestantima zove Teisticka evolucoija . http://en.wikipedia.org/wiki/Theistic_evolution Ostalo o cemu si pisala, sve sto mogu da ti kazem 1. Vecinu ti je O.Sava odgovorio. 2. Dodji na temu o stvaranju i moze da pricamo o navodnom obaranju evolucije. nepostojanju dokaza, obaranjju dokaza i slicne stvari. To jest mogla bi prvo da procitas predjasnje rasprave jer sigurno sve sto imas da kazes vec je ispricano, sa obzirom da sve informacije koje imas o tome uglavnom dokaze iz par instituta i da su tvorci par anti evolucinista.... bez obzira gde ih ti procitas uvek su autori oko desetak ljudi koji stalno stancaju te tekstove o navodnim dokazima. A dotle te pozdravlja riba sa rukama: A zbog cega onda mi Hriscani pravoslavni tvrdimo da je sa covekovim grehom smrt usla u tvorevinu,ako je postojala pre coveka. Pa naravno da u skladu sa TE-je gde su se bica stvarala iz forme u formu milionima godina,da je bilo smrti pre coveka,koji je nastao tamo na kraju iz simpanze ili gorile ili svinje ili cega vec..Ali ako je Bog stvorio svet za 6 dana,nezavisno kakvo I koliko trajanje I formu su ti dani imali,onda je u rajskom stanju sve I bilo besmrtno,dok Adam I Eva nisu krenuli putem gordosti,ili ces ego-tripa.Tada smrt ulazi u njih,njihove buduce potomke I svu drugu tvorevinu materijalnog sveta. “Ako verujes da pre nego sto su postojali ljudi na zemlji nije postojala smrt, onda nemas samo problme sa evolucijom, vec sa kompletnom naukom.” Kompletna nauka se bavi covekom I svetom nakon pada,a ovo hriscansko uverenje pobija upravo TE-je koja se bavi postankom sveta. “i kao sto ti je otac Sava objasnio TE i jeste uskladjena sa verom. Nikako je ne porice niti unistava osim ako nisi fundamentalisticki protestant koji veruje u apsolutno bukvalnost biblije.” Porice je ovim sto ti malopre napisah,I ne samo tim Prica o stvaranju zene iz coveka je takodje shvacena doslovce kod Svetih Otaca,I ja verujem da su to bili konkretni Adam I Eva,koje bih by the way rado zelela da upoznam u Carstvu Nebeskom,kao I ostale svoje predke I krvne predke..,jer Bog moj je Bog Avramov,Isakov,Jakovljev…Bog licnosti,a ne bezlicnih stvorenja.(a da ne kazem kako po TE-je mozda,ali tesko je zamisliv taj par Adam I Eva…pre je zamislivo da je evolutivno nastalo vise Adama I Evi)Mislim da ce se nasi praroditelji nasmesiti naivnosti njihovih potomaka,ako im neko postavi pitanje,kako im je bilo dok su bili na stadijumu evolutivno uznapredovalog majmuna I majmunice,mislim ono kakvo je to iskustvo biti majmun dok im nije udahnut Duh? A kad vec pominjes protestante,necemo ih valjda satanizovati,…zanimljivo je da kad se moderni pravoslavci bore sa zilotima,onda lepo objasnjavaju kako ne treba sve odbaciti potestantsko,vec ih treba sa ljubavlju prihvatiti,pouciti tamo gde su u zabludi,itd…a kad se dotakne eto sad TE-je,onda su sektasi,fundamentalisti I sta sve ne.Jedan moj prijatelj doktorira teologiju na katolickom univerzitetu,po blagoslovu vl.Irineja,I zasto da ne?Oni su neke stvari vise istrazivali,zasto ne bi smo tamo gde su oni nesto otkrili,I mi to koristili. I vise puta mi ponavljas otac Sava reko ovo,otac Sava mi objasnio ono,kao I na katodnoj cevi neka sestra,maltene kao da su Mladen ili otac Sava neki bogovi nepogresivi(mi nemamo dogma o nepogresivosti coveka).A druga stvar neka objasnjenja koja mi je dao ,vec sam u prepisci rekla,nisu mi dovoljno jaka,i mogu se pobiti.Naravno,pitam oca Savu za misljenje jer je on nas savreemeni autoritet Crkve,cije misljenje I postupke po puno pitanja cenim,ali za nesto sto nije zvanicni stav Crkve,ja ne zelim da prilagodjavam svoj stav,za koji verujem da je istina.Ma I da mi moj duhovnik kaze(nisam ga jos pitala,a planiram) da I on veruje u TE-je(ili da je otvoren za tu mogucnost),iako je jako dobar duhovnik,I slusam ga po pitanjima nekih licnih ideja,puteva,duhovnog zivota,trazim da me blagoslovi(ali to je I stvar blagodati koja postoji I deluje u takvom duhovnom odnosu) ,ni tad naime,ja ne bih tek tako promenila stav,upravo jer crkva nema zvanicni stav,a stvari koje su na saborima donesene jesu Istinite,jer Duh Sveti vodi Crkvu.Ova stvar nije na taj nacin jos razmatrana. Mozemo nastaviti unutar teme o evoluciji,jer ovde smo vec previse prostora zauzeli…mozes mi ovde ostaviti tacno link na kom ces napisati odgovor,a i za ubuduce…. I ta ribica je kao dokaz TE-je? .I ja tebe pozdravljam i tvoju drugaricu I ova ti jedna lepa misao za kraj: "Нема већег изазова за људски ум, људску логику и људску лудост, од „лудости“ Хришћанства, од Луде љубави Божије (наслов књиге г. Павла Евдокимова), од рођења Месије у сиротињској штали и у дроњцима, сина скромне и безазлене јеврејске девојке Марије и сиромашног назаретског дрводеље Јосифа, учитеља простих галилејских рибара, исмеваног од јудејских књижевника и фарисеја, пријатеља блудница, цариника и грешника, попљуваног, шибаног и распетог – све саме „саблазни“ за Јевреје, „безумље“ за Грке, за све наше сопствене унутарње Јевреје и Грке, до дана данашњег. Сви и данас траже „знаке“, па хрле врачарима и астролозима, сви и данас „премудрости“ траже, па би да поверују философима и научницима, а ми, вели апостол Павле у I Посланици Коринћанима (1 : 23) „проповедамо Христа распетога“. (И Христа васкрсла)." Баба, DYNABLASTER and Istochnik је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 6, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 ..... Sestro draga, zamolio sam te da diskusiju nastavimo na temi, gde joj je to mesto. I ja, i administracija i sama bi trebala da budes svesna da ovim postovima unistavamo temu Oci Savi i ljudima koji zele da mu postavljaju pitanja. Zato bih te josh jednom zamolio, ostavio sam ti link za deo foruma svaranje gde moze da diskutujemo o evoluciji koliko god zelis. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Ne bi da kvarim ovu temu,samo želim za ovu sliku da kažem da je podvala,radi se o ribi sa perajama,a nikakvim nogama,fotografija je snimila peraju sa ovim čudnim uglom,sve ribe koje žive na morskom dnu imaju ove jače peraje jer se zakopavaju u pjesak Ђуро Станивук, Ignjatije, Nina 777 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Sesttro draga, zamolio sam te da diskusiju nastavimo na temi, gde joj je to mesto. I ja, i administracija i sama bi trebala da budes svesna da ovim postovima unistavamo temu Oci Savi i ljudima koji zele da mu postavljaju pitanja. Zato bih te josh jednom zamolio, ostavio sam ti link za deo foruma svaranje gde moze da diskutujemo o evoluciji koliko god zelis. Ne moras biti tako prekoran,jer sam to isto ja tebe zamolila,na kraju mog odgovora,da mi ostavis link gde ces pisati...kada otvorim ovaj koji si mi ostavio,vidim vise tema,nisam bila sigurna gde tacno.Sto se mene tice,ja sam temu zatvorila kada sam sa ocem Savom zavrsila,ali si i ti i jos jedan brat mi postavio pitanje,i posto ne volim da ignorisem kad mi se neko obrati,odgovorila sam,iz najbolje namera,i sa vremenom koje sam jedva nasla za to...zaista sam tek stigla na forum,nisam znala ni kako da se uclanim,jer do sad nisam bila na forumima...ostavi mi link tacno gde ces pisati pa da i tom bratu ostavim taj link,da i njemu mogu odgovoriti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Natasa Malinovic Posto studiras medecinu kako bi prokomentarisala ovaj tekst? Da je kicma dizajnirana, izgledala bi kao niz kostiju namenjenih da drže vertikalnu težinu. Dakle, slično kostima nogu. Sa četiri ili pet kratkih kostiju strukture slične femuru i zglobovima manje pokretnim od kolena mogao bi da imaš u principu istu pokretljivost tela - ali sa DALEKO manje problema, daleko većom sposobnošću da se iznese težina, i daleko boljom efikasnošću. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 @@Natasa Malinovic, http://www.youtube.com/watch?v=PZlF-zU48Jw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 @@Natasa Malinovic, http://www.youtube.com/watch?v=PZlF-zU48Jw Некако ми ни тај аргумент или покушај објашњења шта би то могла бити икона Божија у човеку није деловао убедљив. Владика Игњатије узима да је то слобода, за разлику од средњевековне схоластичке теологије по којој како тврди владика је узимана логика као основ за боголикост. Међутим ту владика тој слободи приписује на крају стваралаштво као израз слободе и даје поређење са уметницима тј. сликарима и њиховом уметничком слободом и стваралаштвом. + Игњатије ту недефинише тачно шта би била та слобода већ више говори о стваралаштву уметника као о непоновљивом догађају и јединственом( ово непоновљиво и јединствено је већ постала таква флоскула да ми се понекад ни не узима за употребу). Дакле једноставно ја ни мало нисам убеђен овим речима владике Игњатија да је управо и баш у томе садржана боголикост човекова и да баш то разликује човека од других створења у овом вештаственом свету. Један правац којим је + Игњатије кренуо ( ал на жалост после оде у ту неку неодређену слободу) говорити кад је говорио о логици па каже и друга бића имају логику али степен логичности код човека и других бића је различит илити људи поседују виши степен. Ово је заправо једини исправан пут у разумевању човека у односу на Бога и човека у односу на вештаствени свет као и невештаствени. Човек је на тој раскрсници светова, он-човек собом представља крст светова. Довољно је "велики" да разуме ангелски језик и стил, дух и Бога, а опет довољно је "мали" да се ипак може сматрати делом фауне ове планете. Како каже писмо" Створио си га мало мањим од анђела" а опет како тврди Дарвин мало већим од животиња. (Јер ни дарвинизам не спори супериорност човекову у односу на друга вештаствена створења.) Ту негде на тој раскрсници човек је способан тј. постаје способан и за Богопознање и за Боголикост попут ангела а ипак остаје биће од крви и меса. И мислим да је свеједно које је то биће из које врсте да ли сисар или рептил или птица ако се држимо еволуције да било које биће које би дошло до тог нивоа свести и тог нивоа вештаствене савршености ( не говорим о апсолутној савршености, него о савршенијем бићу у односу на остала вештаствена бића, о скупу савршенстава, телесних, интелектуалних, душевних, свесности, самосвести, итд) ) би заузело место на раскршћу светова, наравно под условом да је ту еволутивно долазило. Можемо само да констатујемо као верујући људи да пошто је то биће примат и хомо сапиенс да је Бог на неки начин благоизволео да то управо буде човек, тј. примат и хомо сапиенс. Што се тиче аргумента +Игњатија о слободи а заправо причао је само о стваралаштву, да кажем да и друга вештаствена бића имају моћ стваралаштва. Гледао сам како слонови сликају слике и сад мада није најјасније да ли су то и за слонове слике или потребан најамни рад за неопходну храну коју се надају добити од човека ипак у савременој уметности ове слике се рачунају за слике. Моја кера уме лепо да сачини себи од мојег џемпера круг тако прецизан да се може назвати првилним кругом. Мрави и пчеле и други инсекти нећу ни да говорим какву способност стварања и коју прецизност имају. А о неком слободном стваралаштву мислим да има примера код примата. Или шта је игра делфина до слободно стваралаштво. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 @@Natasa Malinovic, Драга Наташа, и мене је једно време мучило то питање. А онда сам читајући св Јована Дамаскина ("Тачно изложење православне вере") решио проблем. Он ту поред изложења вере, даје и прави однос према научном мишљењу тог времена. Он даје преглед свих мишљења тог времена, заузимајући неутрални став. "Једни кажу ово..., други кажу оно ...." Ако то мишљење крене да се меша у питање наше вере, онда он додаје: "А ми кажемо ..." Погледајмо нпр. пример о облику Земље. Питање у то време веома занимљиво, и донекле слично са питањем настанка живог света. Слично у том смислу што се није могло директно дати доказ у прилог ни једне теорије. У то време они нису могли обићи земљину куглу, нити направити снимак Земље из Космоса. Као што се ми не можемо вратити у прошлост и гледати настанак човека, и других врста које сада постоје. Он ту, колико ме сећење служи, даје све теорије о облику Земље, немајући проблем ни са једном. Иако, читајући Стари Завет, можемо наћи примере да се тада веровало да је Земља равна плоча. Није он махао Библијом, одбацујући сваку другу теорију, јер ње нема у Библији. Сад ћу покушати да ти изложим неко моје тренутно мишљење о ТЕ. Оно што се мени свиђа, и где видим повезаност са православљем је следеће. Та "родбинска" повезаност свих живих бића је изванредна мисао. Поред тога што имамо истог Творца, исти Логос што нас је створио, од исте материје, ова теорија нас повезује још више међусобно. Оци кажу када је човек пао, да је и сва жива материја пала у канџе смрт. Има дивних примера у Старом Завету, где због грехова деце, "казну" сноси њихов родитељ. Видим да овде многи православни имају проблем, да мисле да је понижење да буду "потомци" мајмуна, или у некој другој вези са њим. Ако директно погледамо Постање, ту каже даје човек настао од земље (праха, глине), чак и такво име је добио (Адам - Земљанко). А од чега су остале животиње настале, ако не од те исте земље? За мене то није никакво понижење, имати повезаност по телу са мајмуном. Човек и те како зна да понизи своје царско достојанство, и да буде нижи од сваког мајмуна, нижи чак и од ђавола. Друга ствар, која је јако занимљива је то што је Бог творац. А пошто у Богу нема измене, ни промене, Он према томе и даље ствара, и то неће никада престати, јер је то мислим једно од његових својстава. Барем ја тако мислим. А какве сад то има везе са ТЕ? Па има везе у том смислу што она исто тврди да и даље настају нове "врсте". За сада видимо да настају нове бактерије и вируси. Ти механизми и даље постоје, и даље делују, само доста успорено. Овде ћу застати, јер тема може да се шири, и постоји могућнст да се расплине, и оде у неко моје мудровање, тј. да пустим машти на вољу. Битно је не веровати ни у једну теорију, не треба теорија да буде предмет наше вере. Све теорије су продукт људског умовања, ако нису директно проверљиве. Оно што ми знамо је то да је Бог Творац, да је свуда присутан и све испуњава. Са тим сазнањем, свака теорија је прихватљива, тј. може да буде, ал и не мора. Да ли Господ ствара свет механизмима описаним у ТЕ, или је то само мали подскуп механизама којим Он ствара, или су у питању потпуно другачији механизми, нама као хришћанима је потпуно свеједно. ТЕ као оправдање антитеизма и атеизма је бесмислица, толики промашај да је то бесмислено и објашњавати. Можда ван православља то има смисла, код неке вере која се темељи на нечем другом, а не на Христосу. Дивно, дивно, дивно!!! Апсолутно божанствено!!! Овако нешто већ годинама чекам да чујем из уста једног православног хрићанина! Па још и тако лепо формулисано и изложено! miha је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 6, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Ne bi da kvarim ovu temu,samo želim za ovu sliku da kažem da je podvala,radi se o ribi sa perajama,a nikakvim nogama,fotografija je snimila peraju sa ovim čudnim uglom,sve ribe koje žive na morskom dnu imaju ove jače peraje jer se zakopavaju u pjesak Ne, radi se o ribi sa necim izmedju ruku i peraja. Nesto slichno onome sto neki vodozemci imaju. Danas imas ostatke toga kod nas rukama izmedju prstiju ove kozice... Inace ruka je evoluirala od peraja. evo ti i ovde oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Jos malo pa ce moci da svira klavir Баба, Ћириличар, Nina 777 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Ne, radi se o ribi sa necim izmedju ruku i peraja. Nesto slichno onome sto neki vodozemci imaju. Danas imas ostatke toga kod nas rukama izmedju prstiju ove kozice... Inace ruka je evoluirala od peraja. evo ti i ovde To nisu ostaci, to je slicnost. Moje misljenje je da je TE usporediva sa sizofrenijom, mislim na kakvocu mehanizma. Sto se tice one ribe sa "rukama" iz prethodnog posta, svaki detalj je kreiran svrsishodno, zna se zasta takva peraja sluze toj ribi, isto kao sto imas one dal su amazonske ribe sto se pentraju po drvecu da maznu bubu, pa im ne pada napamet da evoluiraju u nesto drugo, nego im je lepo tako da malo planinare, nesto ponjopaju, i da se vrate u svoje staniste za koje su stvorene, tj. da budu ono sto jesu. Dobro, to sad ne ide u prilog protiv TE... jer je TE bazirana na sizofreniji pa mozes da vrtis kako oces. I sestodnevnici i evolucionisti su frakcije krajnosti, cije se pristalice iz petnih zila trude da ubede ove druge kako su u pravu, cak dijabolicnim zarom, meni tu nesto smrdi... a to sto smrdi je egomanija. Mozda ja i lupetam, vreme ce pokazati... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука