Милан Меденица :) Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Могу ли скинхедски ићи у Цркву ? Да ли гејеви могу присуствовати литургији ? Немојмо опет о педерима. 0409_feelПа могу ићи на литургију али по мени неби се могли причестити, јер се причешћују на осуду. Али добро нисам теолог. Ја би чак рекао да они само требају учествовати до литургије оглашених. А скинхедси иду у Цркву, макар ови из Националног Строја. Било је једном у БГ када су они ишли у Цркву а полиција их опколила. Иначе били су и скинхедси на сахрани патријарху Павлу. Само по мени они нису свјесни да Православље није спојиво са национал-социјализмом. Мада има скинхедса који нису нацисти, скинхед је обична подкултура уведена са запада. А све што долази са запада је углавном...бљак. Свако по својој вољи, није на нама да нешто забрањујемо. Није само педер грешник него по благослову или епитимији коју нам изрекне свештеник, а не по својој вољи.аутор свети Сава. А да неко без причешћа пребива без игуманова знања, није похвално, јер онај који тако чини биће осуђен као онај који испуњује своју вољу. Savremeni teolozi moraju da nauče da se ispovedaju,poste,manje da filozofiraju i da pojačaju molitvano pravilo pa da sa strahom i verom pristupe pričešću a ne da uče vernike da samo treba da zinu i da se pričeste a da nikakav podvig ne čine.Savremena eharistijska teologija je zanemarila aspekt asketskog posvećenja.искрено, ја не видех тог неообновљенског, левог, духа по црквама да се неко мами светињом причешћа а без имало припреме. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 5, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2010 Да се не правдам у смислу "не гледам ја то, али ето вечерас сам вртео канале па налетео..." елем вечерас у вама омрженој ФАРМИ, ушла је звезда таблоида, певачица Весна Вукелић - Венди. У пријатељском разговору са денсером Бакијем, који ју је понудио неким месним ђаконијама, она га је одбила уз образложење да је вероватно прошла поноћ, и да она пости, те да због тога не може да једе месо. Он јој је касније донео рибу, што је прихватила. Ја помало заинтригиран Вендином ревношћу за православље и њеним постом (ако, нек се и на тај начин "рекламира" религија православна, јашта) продужио да гледам ФАРМУ, кад не прође ни пет минута, а наша ревнитељка Венди, оплете о анализи хороскопа и тим неким мамбо-џамбо веровањима. И онда схватих, да, па то је та наша Србијица. Верници са крстићем и хороскопским знаком на ланчићу... Верници са тетовираним кинеским ји-ђинг симболима на леђима и јапанским шинто-молитвама на бицепсима... Верници који се исповедају код свог хороскопџије или гатаре, јер локалног попа мрзе што вози добра кола и стално нешто придикује... Верници који не иду на литургију, јер лумперају у суботу до 5 ујутро, па не могу да устану за службу... Верници који у време поста не једу меса нити сира, али зато попију по гајбу пива... Верници који .... и одушевим се што сам гори од њих, а шатро сам црквен. И негде ми ту буде кул што је Господ, Господ свима крштенима и некрштенима, а не само оним што га славе Литургијски. Што га призивају и зову и они који од цркве и попова зазиру а ипак су верници..... ...и ове ме мисли надовежу на нешто што сам данас прочитао од Аве Јустина...и идем сада то да нађем.. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Октобар 27, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 Црква није нешто у чему си некада учествовао па престао. То није упознавање са неким програмом којим си једно време везан па касније ослобођен од обавезе. Црква је начин да се човек егзистенцијално изрази у историји онтолошким опредељењем у Христу. Али слободно. Не можеш изаћи из Цркве а да то не произведе ланчане реакције по све твоје односе са тобом, људима и Богом. Објективност се стиче учествовањем у Литургији а не у изласку из ње. То није улазак у продавницу већ у сасвим нови начин постојања. Нико не може судити шта ваља а шта не ваља изнутра ако сам није унутра. Зато многи желе да модификују Цркву према себи уместо да се сами измене њоме у Христу. Можда је зато домен светости многима остала загонетка. Црква је одувек иста јер је одувек исти Син Божији у Евхаристији и Дух Свети Који је приноси изнова Богу Оцу кроз народ Божији. Дакле, кружна синергија. Због губитка осета вере да је Син у Евхаристији реално присутан и да је Дух Свети у Сабрању, Црква извитоперава у доживљају као социо-политичког апарата, или у најбољу руку као институционално-моралног организма. А то увек баца љагу на појаву Цркве у историји у неком сентиментално-традиционалистичком смислу. Јер она сама није утемељена на таквој не-благодатној пројави већ супротно... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 27, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 Због губитка осета вере да је Син у Евхаристији реално присутан и да је Дух Свети у Сабрању, Црква извитоперава у доживљају као социо-политичког апарата, или у најбољу руку као институционално-моралног организма. А то увек баца љагу на појаву Цркве у историји у неком сентиментално-традиционалистичком смислу. Јер она сама није утемељена на таквој не-благодатној пројави већ супротно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 27, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 Dakle to je problem onih koji su od vere napravili socijologiju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 27, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 I onih koji je vezuju za nacionalno bice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Октобар 27, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2010 Заиста добра промишљања, Никола... bighugbighug п.с. I onih koji je vezuju za nacionalno bice. Dakle to je problem onih koji su od vere napravili socijologiju! И оних којима је вера етнологија у малом; скуп "ваља се обичаја" и оних пастира који се не труде да их издигну изнад тог скупа и да их разувере од тога.. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Октобар 31, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2010 Због историјског постојања Цркве - иако она сведочи есхатолошко Царство - потребна је и социологија, и нација, и "скуп обичаја".... Проблем настаје онога трена када се замене тезе и када оно што јесте пролазно добије погрешно "вечан" карактер, поистоветивши домен Царства са доменом смрти..."Јер пролази обличије овога света!" То је оно Шмеманово "Царство Небеско није од овога света али јесте у овом свету!". Они који то не разумеју, одлазе у крајност па на раван обожења узводе и нацију, и социологију, и обичаје... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 Crkva... kako ta REČ lepo zvuči.... .... dugo ću pamtiti ovaj dan jer sam se tada lepo proveo u crkvi... sećate se ovakvih sastava iz 3. razreda osnovne... tako je to... "Tako to ide, daš im pos'o i sve pride, pa smo ravni - nema respekta ni trunke!" "Ako sam s tobom", reko', "ravan, o'ma odlazim na tavan da se od sramote obesim međ' sunke!" a ovo što sledi bi mogo da bude glavni deo istog sastava,čiji sam uvod i zaključak imao čast izložiti u predjašnjem tekstu... opis crkve koju sam posetio... Vidim ja, čim sam uš'o, generalni đuska s društvom, mlati glavom sav zajapuren k'o vepar. Postavljen svima u inat, "Pravi čovek za kombinat", valjda zato što je prljav k'o repa. (Repa!) i naravno,sastav nije sastav ako nema pouku (.org) Ti ovde malko repuješ i glumiš plesni tečaj! Ti mi se fino šlepuješ a, a kod nas besni stečaj! Kući begaj, ranije legaj prika moj! Zaradi 'lebac, (Lebac!), repuj gdi treba bitango! Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2010 kod mene u gradu je granica izmedju institucionalnog i blagodatnog domena Crkve u stvari granica izmedju liturgije (hrama) gde se služi i svešteničke kancelarije koja je nekih 50-ak metara od hrama.... a ta granica je crkveno dvorište... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2011 Текст је написао један наши пријатељ са фејсбука, ја га само преносим. Наслов је Шалтерско богословље Данас су Задушнице дан када се у свијм молитвама нарочито сећамо наших отаца и мајки,браће и сестара чије су душе свукле са себе кожне хаљине.Света Литургија је почела доста раније него што је обичај код нас.На моју замерку да Васкршња Литургиоја треба да почне у зору( не у 9 сати) а не литургија на Задушнице добио сам одговор да људи журе на гробље.....Али време свете почетка Литругије није повод за ово моје писаније.Повод је нешто друго.За време литургије био сам за певницом и преимето сам да стално улазе и излазе неки непозати људи.У Литургију су учествовали само домаћи :-).Сви знамо како се људи понашају у храму кад не долазе редовно,осврћу се,крсте се чудно...Али на овима "пролазницима" видело се да редвно долазе у храм.Почео сам да их пратим и открио сам тајну.Наиме у нашем храму постоје неки мали сто на коме имамо листиће за живе и упокојене.Ми који редовно долазимо у храм испишемо имана уочи свете Литургије јер ретко ко дође у хран пре почетка Свете Проскомидије.Али ови "пролазници" само дођу за време литургије,напишу имена оставе који динар(иако тамо нема никаве касице нити натписа да се приложи нешто,то је она навика код нас да се све плаћа) и изађу напоље.И то је сва обавеза коју имају према својим упокојенима и према Богу.Зар то не подсећа на шалтер у пошти.Попуниш листић,платиш таксу и готово још само треба да поставимо неког на јужне двери да орвери како је попуњен листић.А Литургија то је за ове што иду у Цркву ми идемо на Шалтер као да говоре својим понашањем.Али господо да нема "нас" не би било ни Литургије и самим тим не би било могуће помињати ваша имена која дате.Јер свету Литургију не служи само свештеник него сви ми. Нажалост све је више оваквих појава и прети опасност да постанемо Шалтер Црква,само што нећемо имати паузу за топли оброк. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 20, 2011 Пријави Подели Написано Мај 20, 2011 Ван Цркве или у Цркви ? Како стоје ствари у другим религијама ? Да ли је то опште човечанска појава или само Хришћанска ? Ко је крив ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 20, 2011 Пријави Подели Написано Мај 20, 2011 Јако занимљива тема пратићу је сигурно. 0705_read У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јун 8, 2011 Пријави Подели Написано Јун 8, 2011 Наишао сам на овај чланак у дневним новинама "Политика", па ми је звучало интересантно како неко сматра себе верником само на основу тога што "слави славу и поштује одређене верске обичаје"! "Ја сам верник, моја породица поштује одређене верске обичаје, славимо славу, али није ме привлачило да 45 минута слушам о Божијим заповестима. Грађанско је деловало модерније и иако смо сваке године имали могућност да поново бирамо, ипак нико од нас није прешао на верску наставу – прича нам Милица, једна од учесница недавне конференције коју су поводом 10 година од увођења овог предмета у школе у Србији организовале Грађанске иницијативе, уз подршку амбасаде САД у Србији". Иначе, у чланку се говори о потреби увођења грађанског васпитања као обавезног предмета. Прочитајте на овом линку: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/I-deca-vernika-vole-gradjansko.sr.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 У суштини, ниједан човек, па ни св. Сава, није светосавац већ богоносац. Чим је неко богоносац (у оном еклисиолошком смислу речи) онда за њега „нема више ни Јелина, ни Грка…“. Природа Цркве, самим тим и Црквених људи, јесте наднационална. То не значи потцењивање нације како желе неки да интерпретирају, већ значи да нација има своје место и сврху у историји на свом путу ка Есхатону али да сама нација не може бити обоготворена. Држава нема своју нацију у Есхатону него су сви Једно Тело. Очигледно још нисмо схватили ни улогу Цркве. Ако то нисмо спремни сада да прихватимо, онда се злурадо и злонамерно бркају појмови а тамо где је место светиње креира се демагошки култ идолопоклонства. Царство Божије није апстрактна дестинација која игнорише историјске прилике јер се онда ни Богочовек не би пројављивао унутар историје. Такође, мислим да је у питању нека наивна параноја да ће Срби изгубити свој национални идентитет, да ће да се „поунијати“, да ће ово или оно…Авај, па ко је толико глуп? Видим да се многима приписују неукусни коментари. Зар није и св. Сава водио дипломатске дијалоге са другима? Или ћемо рећи да је свака дипломатија атак на веру и национални идентитет? Историја Србије је итекако трпела различите утицаје али никада није изгубила своје кормило. Не знам откуда толика тензија и злопамћење код оних који се бусају у груди својим великосрпством? Сваки светосавац је православац, и сваки православац – националац, и сваки националац – наднационалац. Ј Jер нам дође Царство Небеско… http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука