Jump to content

Шта чини Цркву? Шта је она за нас? Каква треба да буде и шта да чини Црква?

Препоручена порука

Немогуће, парадоксално, сулудо....Али мени баш је то прелепо..сфера могућег и рационалног је тако досадна..

Ово је тако кјеркегоровски речено, даааа! :)

Подели на овим сајтовима

materijalizam je zavladao svetom.skromnost vise nije vrlina vec mana,.postenje je glupost,samo pare i hedonizam kao zivotni ideali.zato se brakovi i raspadaju,deca se pretvaraju u kretene koji ne mogu da zive bez koka kole i milka cokolade i kompjutera.

stvarno je evolucija cinjenica,evoluiramo u sopstvenu propast.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ево дивног примера - " ко није са нама, против нас је" и следи му пакао , буаааааха !

?

То нигде не пише.Изван Цркве тј. заједнице,сабора и учешћа у светотајинском животу унутар те ње је немогуће разумјети а још мање свједочити јеванђеље.Јер,узми ријеч Црква.У њеној јерархији која се потврђује хиротонијом постоји Архијереј а без Епископа неће имати ко да те крсти,неће имати ко свету Литургију да одслужи у твом мјесту,нема ничега без Цркве,зато је она мајка и непослушност њој јесте противљење самој вољи Христовој.Тако да може да се каже да је послушност Цркви у темељним питањима Новозавјетног откровења Богочовјека и живота по јеванђелским заповјестима на почетку предуслов и то онај предшколски у пеленема,за било какав опитнији увод у обожење наших личности кроз литургијско-аскетски етос.

Подели на овим сајтовима

Ваауууу ... извињавам се, боље је да се нисам ни оглашавала на теми, шта ми би да одговарам људима на питања ... извињавам се,нећу више.. идем сад да будем добра и читам књигу .. неку из жанра СФ хорора...

Zivot te stalno sutira u proslost ili u buducnost ali tu nema ljubavi zato sto je ona u sadsnjosti u tom neuhvativom trenu koji nam bezi i iz njega je Gospod stalno sa nama i brine se i o svakoj dlaci na tvojoj glavi, vidimo ga na Veliku subotu kao Blagodatni Oganj i svako ko nije protiv nas sa nama je po recima Hrista u Jevandjelju

Подели на овим сајтовима

Осим питања Шта је Црква треба да се истовремено и пита тј.у овим условима да се претпостави питање гдје та Црква о којој причамо?

Црква је тамо гдје је Епископ.(тачка)

Подели на овим сајтовима

Како ви доживљавате и гледате на Цркву ....

Crkva, je sami BogoCovek (ava Justin), kao zajednica Boga i Coveka, kao Put Istina i Zivot je sakrivena za svako objasnjenje osim za Licnost. uz malo maste i imaginacije ovaj tekst matriksa, ako se izuzme uobicajena holivudska pljuckanja (npr po crkvi) moze jako dobro da posluzi objasnjenju Crkve kao Licnosti. Licnosti koja se projavljuje ljudima vec vekovima i projavljivace se zauavek. Licnosti kao vrsti "oka" koje u jednom istom moze videti jedno (ociglednu apostaziju, zlo i degradaciju) a isto tako moze videti i drugo (zaista bozije umetnicko delo prepuno poruka koje cesto ni sami "akteri" ne razumeju).

i kao i na slici (bog ocekuje) potreban je nas "pokret ruke" da bi taj boziji "pogled" postao nas pogled...

matrix-pills_0.jpg

Morpheus: Do you want to know what It Is? (kapital letr baj mi, prim.prir.)

(Neo nods his head.)

Morpheus: The Matrix is everywhere, it is all around us. Even now, in this very room. You can see it when you look out your window, or when you turn on your television. You can feel it when you go to work, or when go to church or when you pay your taxes. It is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth.

Neo: What truth?

Morpheus: That you are a slave, Neo. Like everyone else, you were born into bondage, born inside a prison that you cannot smell, taste, or touch. A prison for your mind. (long pause, sighs) Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself. This is your last chance. After this, there is no turning back. (der iz, prim.prir.)

(In his left hand, Morpheus shows a blue pill.)

Morpheus: You take the blue pill and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. (a red pill is shown in his other hand) You take the red pill and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes. (Long pause; Neo begins to reach for the red pill) Remember -- all I am offering is the Truth, nothing more.

(Neo takes the red pill and swallows it with a glass of water)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

О томе говори јеванђелска прича о раслабљеном. И сви ти болесни, беспомоћни и сухи – сви су они болесни првенствено од неизлечивог егоизма који их нагони да завапију: „Немам човека!“. Нема никога! А то значи да човек почиње тамо где је побеђен егоизам. То значи да је човек, пре свега, лице окренуто ка другом човеку и очи које са саосећањем и љубављу гледају у очи другог човека. То значи да је човек – љубав према другом, састрадање са другим, помоћ другоме човеку.

Јеванђеље даље говори: тај нови и истински човек јављен нам је у Христу и дошао нам је у Христу. Христос долази усамљеном и напаћеном човеку не као неко туђ, већ као свој, долази да би прихватио страдање човеково као своје страдање, да би прихватио живот човеков као свој живот, да би помогао човеку и да би га исцелио. „Хоћеш ли да будеш здрав?“. То није питање онога ко хоће нешто неком да наметне, да некога у нешто убеди или да некога потчини себи. То је питање истинске љубави и, стога, истинскога саосећања. Нажалост и „религиозност“, такође, може постати егоизам, може постати занетост самим собом и својим. Но, важно је схватити да таква религиозност – ма колико се она представљала као некакво Хришћанство – није Хришћанство… Јер истинско Хришћанство је пробој кроз страшне бедеме егоизма, пробој ка љубави коју је – по речима апостола Павла – „Бог излио у наша срца“. И то је Његова нова и вечна заповест. То је то о чему говори све наше Јеванћеље. сва наша хришћанска вера…

Протојереј Александар Шмеман

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Ма не, жено!

Не ради се о томе.

Нема осуде на пакао, али има људи жедних пакла.

И добиће га.

У томе је разлика.

И нисам рекао ништа о хришћанству, причао сам о Христу.

Да ли си икада од неког теолога овде чула либералнији став од мог: ван Цркве ће се многи спасити!

Наравно.

Али не ван Христа. Како и на који начин, не знам, али ће ту бити и они који никада нису ни чули за њега.

Bio bih ti zahvalan ako mozes malo pojasniti ovo sto si rekao.

Da li to kao teolog SPC tvrdis da se covek moze spasiti izvan Crkve ili mi, najverovatnije, nesto promice?

Подели на овим сајтовима

Da li to kao teolog SPC tvrdis da se covek moze spasiti izvan Crkve ili mi, najverovatnije, nesto promice?

Ne bi bilo fer da ne moze.

Подели на овим сајтовима

Црква или наша друга кућа. Кућа у којој смо сви добродошли. Место које ти даје спокој, љубав, безбрижност... Место у које идеш када желиш да се очистиш од грехова. Такође и место где долазе Наша браћа. Место где се упознајеш са Христом.... grouphug.gif' class='bbc_emoticon' alt='grouphug1' /> isus-sinai

• Волим 1

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

@ Lazar Nesic

Zar nije Crkva=Hristos?

Kako je moguce razdvojiti ih?

Ono sto ja verujem jeste da kanonske granice Crkve nisu i njene stvarne granice, tj. da i van tih vidljivih granica Bog deluje i projavljuje se ljudima koji su(za nas) van Crkve.

Да, радо бих објаснио, али тема је јако сложена и болна.

Тешко је на форуму писати о томе.

Боље ми је било да сам оћутао.

Ово за теолога сам нагласио више као ефекат у жару разговора, јер се ради само о мом личном мишљењу.

Дакле,причали смо о томе да ми као рођени у православљу и хришћанству (такорећи) имамо привилегију да знамо за Цркву, итд.

Е, а онда смо поставили питање оних који се напросто роде у другим културама, светоназорима и верама.

А има и оних који проживе живот тамо негде далеко и никада не чују за све то.

Шта ћемо са њима? Да их све крстимо и уведемо у Цркву?

То би било лепо и можда ће то једном бити могуће (што лино сумњам), али данас је просто за неверовати.

Зато ја мислим да Бог има некакав "план" да спаси и оне које буду ван Цркве (а нешто слично има и код Отаца и ап. Павла), и то Цркве као хришћанске институције.

Али, не и ван Христа.

Како ће то бити не знам, али верујем да је то Њему могуће и да ће тако некако бити.

Наравно, уз слободан пристинак оних који желе.

Дакле, биће људи који су ван Цркве као историјске пројаве хришћанске вере (да прецизирам, а такође и да додам да је Црква колико божанска толико и људска установа), али који ће се спасити у Христу.

Ово је моја лична теологумена, али мислим да и ја имам неко упориште у мишљењу неких хришћана претходника, да не кажем (не, нисам тако дрзак) Предања.

Наравно, тема је неисцрпна.

Ово је само скица за даљи разговор, можда на некој новој теми.

Подели на овим сајтовима

Zaista je tema slozena, ali je i pitanje koliko se trebamo baviti problemom ko ce se sve sa strane, i da li ce se uopste neko izvan Crkve Gospodnje spasiti.

Naravno da:`` Duh dise gde hoce`` i da je Bogu sve moguce.

Nama je pak zapovedjeno da se drzimo Jevandjelja u kome se pored ostalog kaze da nekrsteni nece uci u Carstvo Bozije,

a ujedno i da onaj koji trazi - nalazi.

Imamo veliki broj nasih svetitelja koji behu neznabozci u mladosti pa i u zrelom dobu,

ali koji tragahu za istinom, i nijednom od njih Bog nije uskratio poznanje istine.

Tako da verujem da ako neko, tamo daleko, iskreno uzdise za poznanjem jedinoga Boga,

nece ostati bez otkrivenja, i da nista nije lakse Gospodu od toga, da ga izvede na Svoj put i privede svojome telu-Crkvi.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...