kordun Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Pogledajte Engleze i Njemce kakv je u njih patriotizam,to je nešto za divljenje,naravno ne mislim tu ni mrvicu na neki šovinizam,huligane i slično... sa takvim narodom možeš da praviš jaku državu bez toga ništa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Najveci problem kod patriJota je taj sto oni svoj ponos uglavnom vezuju za istoriju, to pokazuje i sam prvi post gde se autor ponosi "Carom Dusanom, proslim ratovima" itd... Realnost je da je predmet ponosa patrijota zapravo tek neka senka onoga sto je NEKAD bilo i oni uopste ne razumeju koncept SADASNJOSTI, tj. da nije patriota onaj koji ce celom svetu da natukne na nos kolko je njegova zemlja savrsena, vec je patriota onaj koji je svestan svih mana svoje zemlje. Ljudi na forumu koji propovedaju da je srpstvo nesto uzviseno, bogomdano a da su srbi najsvetliji narod na planeti, da su nam zene najlepse, naucnici najpametniji a muskarci najsposobniji su potpuna suprotnost patriotizmu. Zapravo se moze slobodno reci da direktno podriva bilo kakvu sansu da nam se zemlja poboljsa i unapredi. Jer, vec sam pisao o tome na forumu, kako cemo da ucinimo nasu zemlju boljom ako nam je polazisna tacka to da je ona savrsena? Pa onda nema sta da se menja, zar ne? Ne. Drugi problem je izrazena paranoja, sto predstavlja odredjen apsurd s obzirom da se patritoe uglavnom predstavljaju kao snazne individue, tradicionalne i autoritativne a ovamo su paralizovani od straha na pomisao da nesto u njihovom okruzenju moze da se promeni. Onda se javlja otpor prema svemu sto je novo bez ikakve promisli da li je to novo bolje ili gore. S druge strane ima nas "evropejaca" i "Liberala" za koje iskreno verujem da tu zazuimaju bolju poziciju (zato i zastupam te stavove) jer multikulturalnost, otvoreno drustvo, sirina i u pogledu i u delovanju je ono sto se i kroz istoiju pokazalo kao siguran recept za razvoj. Svaki civilizacijski skok u nasoj istoriji imao je neke veze sa prodorom ili stranog trzista ili mesanjem kultura. Diverzitet je dobar. Priznajem da i mi odemo u krajnost ali za sebe mogu da kazem da uglavnom to radim namerno jer trolujem i zanimljivo mi da gledam patriJote kako im kulja dim iz usiju, ali ja svoju zemlju ne mrzim. Ja sam patriota. Ali sam patriota koji zeli da popravi svoj zemlju a da bih je popravio moram prvo da registrujem sta sve ne valja. E taj korak PatriJote promasuju i zato ce takvi stavovi uvek da budu u grupi fundamentalista, represije i konzervativnosti i u sutini jedna retrogradna ideologija u svakom slucaju koja ne moze da donese IŠTA dobro. Potpisujem. Za primer, pogledajte zemlje po bogatstvu i videcete da su najfundamentalnije i konzervativnije zemlje ujedno i najsiromasnije. Zemlje sa liberalizovanim nacinom postojanja uglavnom su daleko razvijenije ekonomski a najvaznije- socijalno... А које су то патриоте које не желе да поправе стање у својој земљи ? Наравно мислим на праве патриоте , јер је велики проблем поједини људи себе називају патриотама , а да заправо то нису и ту има свега и свачега. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Pogledajte Engleze i Njemce kakv je u njih patriotizam,to je nešto za divljenje,naravno ne mislim tu ni mrvicu na neki šovinizam,huligane i slično... sa takvim narodom možeš da praviš jaku državu bez toga ništa Pa oni imaju rasta biti patriote. Ljudi naprave svoju zemlju jaku i onda imaju zasta da se dice. Kod nas nema nista slicno. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Mislim da dobar deo nesporazuma u ovoj raspravi, kao i inače u raspravama na ovu temu, potiče od dva različita viđenja patriotizma: - jednog, koje patriotizam vidi kao ljubav prema svojoj zemlji, dakle, kao subjektivni osećaj pojedinca, i - drugog, koje patriotizam posmatra na neki objektiviziran način po kojem je neki čin ili ideja (ne)patriotska bez obzira na osećanja i motive ljudi. Tako je za neke, na primer, zalaganje za ulazak Srbije u EU samo po sebi nepatriotsko, bez obzira da li se neko za to zalaže zato što voli Srbiju i smatra da će Srbiji biti bolje ako uđe u EU. Ti naravno možeš da patriotizam posmatraš na koji god način želiš, možeš i da zamišljaš da svako ko se zalaže za EU zapravo ne voli svoju zemlju, ali bar shvati da kad se neko ne slaže sa tobom u pogledu toga šta je dobro za Srbiju, on time ne osporava tvoj patriotizam, tvoje motive i namere, već samo ima drugačije mišljenje od tebe... Ne znam,razmišljao sam na tu temu,ljubav je ljubav nema tu trgovanja i mudrovanja,objektivnog sagledavanja stvari u ovom haosu u kom se nalazimo,ja nisam pristalica obrenovićevskog patriotizma,za mene je to kurvanje,ima to svojih prednosti daleko da nema,svijestan sam ih,ali nismo mi baš u takvom sosu kao što je obrenović bio da bi se ponašali kao on,to je ona najzadnja opcija za koju treba da moliš Boga da neće trebati nikada,mi smo trebali malo sobom da se bavimo a ne slušati prazne priče o Evropi koja nas malo neće malo oće,vuče nas za nos i još traži da se izvinjavamo,pa iz samopoštovanja i nekog dostojanstva čovijeku pukne film pa kaže dosta više,zato su meni ti ljudi sumnjivog morala da budem iskren,ne razumijem ljude koji oće u EU u takvoj situaciji,mogu da skapiram da su nekako naivni,koristoljubljivi,skaču kad neko baci koščicu i slično,a ovi naši političari i patriote i nepatrioote svi su isti,bagra neviđena i nije čovijek više pametan šta da misli,nego eto osjeća tu ljubav prema svom narodu,zemlji,tradiciji i refleksno se zgrožava od onih koji to ne cjene ili mu se učini da ne cjene,šta ja da mislim o covijeku koji bi pristao na sve da mu bude bolje,pa ja ne bi pristao na puno toga da mi sad neko dava lično milijarde i ne znam vlast nad citavom planetom,dok za ove ljude o kojima govorim nisam bas siguran,kod nekih imam osijećaj rođenog oca da bi prodali Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Rekao je da mu je prigovoreno jer su bili tu prisutni i neki koji nisu Srbi... pretpostavih koji su to... nisam imao, niti imam nameru da se upuštam u to da li ta pesma može da učini da se neko oseća neugodno, da li je takva neugodnost opravdana ili neopravdana... samo sam skrenuo pažnju na to da (koliko sam razumeo) razlog prigovaranja nije bio njegov patriotizam, već nešto sasvim drugo. Upravo o tome sam i pisao od početka, da se kritike nekih stvari/pojava/ideja predstavljaju kao kritikovanje rodoljublja, iako to očigledno nisu... Ma nema to veze, ako je neko ko nije Srbin u kafani u Srbiji, smatram da je nepostovanje prema drzavi u kojoj se nalaze da se oni bune protiv patriotske pjesme, ako im se ne svidja neka idu van..Necu ni ja doci u Njemacku pa da se u kafani bunim protiv njihovih patriotskih pjesama. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 i onda priče kako smo fobični,kako zapad nama nista nije uradio lose,nego mi debili sve umislili,oni nama prave dobro a mi kreteni mislimo da nam pravi zlo,evo ti primjer haškog suda,broj žrtava između zaraćenih strana u civilima je za srbe i hrvate podjednak dok je kod muslimana veći broj ali ne drastično veći broj,civili su stradali u zlocinima uglavnom,broj zrtava je manje vise podjednak ali zapadne sudije obožavajući srbe dadoše im koju iljadu godina robije a ovima drugima sve ukupno oko 150 godina,ko je sad tu lud,jesu li srpske zrtve tako jeftine na zapadu i sta ce meni takav zapad ? to je samo banalan primjer nepravde koju zapad na nas vrsi a mi letimo ko ovce k njemu,nek mi objasne evropejci gdje im se nalazi samopostovanje i dostojanstvo,nesto jako sumnjam u isto kod njih,a covijek bez toga je meni u najmanju ruku mutan. Istochnik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 @@kordun, Супер су те приче о витештву у политици, ал тога никада није било. Почевши од Немањића, преко свих осталих. Сви су тражили најбоље за свој народ у датим околностима. Онда кад смо почели да дрвимо и свима терамо шиљак уз нос зарад некакве правде, пукли су нас сви по носу. Не сматрам да је патриотизам залагати се за такву политику која ће зарад неких погрешно перципираних идеала побити своје људе. Или их, у најмању руку, начинити сиротињом. Avocado and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 @@kordun, Супер су те приче о витештву у политици, ал тога никада није било. Почевши од Немањића, преко свих осталих. Сви су тражили најбоље за свој народ у датим околностима. Онда кад смо почели да дрвимо и свима терамо шиљак уз нос зарад некакве правде, пукли су нас сви по носу. Не сматрам да је патриотизам залагати се за такву политику која ће зарад неких погрешно перципираних идеала побити своје људе. Или их, у најмању руку, начинити сиротињом. govorio sam brate o narodu,evropejcima,ovaj argument da bi se zrtvovao narod kad bi se odustalo od EU i okrenulo sređivanju naše kuće ne prihvatam,to je fobija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 i onda priče kako smo fobični,kako zapad nama nista nije uradio lose,nego mi debili sve umislili,oni nama prave dobro a mi kreteni mislimo da nam pravi zlo,evo ti primjer haškog suda,broj žrtava između zaraćenih strana u civilima je za srbe i hrvate podjednak dok je kod muslimana veći broj ali ne drastično veći broj,civili su stradali u zlocinima uglavnom,broj zrtava je manje vise podjednak ali zapadne sudije obožavajući srbe dadoše im koju iljadu godina robije a ovima drugima sve ukupno oko 150 godina,ko je sad tu lud,jesu li srpske zrtve tako jeftine na zapadu i sta ce meni takav zapad ? to je samo banalan primjer nepravde koju zapad na nas vrsi a mi letimo ko ovce k njemu,nek mi objasne evropejci gdje im se nalazi samopostovanje i dostojanstvo,nesto jako sumnjam u isto kod njih,a covijek bez toga je meni u najmanju ruku mutan. Ne samo sto su nasima dali neku hiljadu godina robije, nego je ta zapadna civilizacija kao kolektiva agresivna prema nasoj, vjeri, kulturi i tradiciji. Direktno nam namecu pederske vrijednosti i udaraju nam u crkvu. Ne samo nama nego citav svijet hoce da pretvore u kopiju sebe. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 govorio sam brate o narodu,evropejcima,ovaj argument da bi se zrtvovao narod kad bi se odustalo od EU i okrenulo sređivanju naše kuće ne prihvatam,to je fobija И ја говорим о народу, само што мислим да "народ" није нека апстрактна категорија која треба да се жртвује зарад неких виших циљева неке имагинарне правде, да неко случајно не би рекао да се народ "курвао". Дакле, политика јесте уметност тога да се снађеш у датим околностима, без неких идеала, него онако како је најбоље за твој народ, краткорочно и дугорочно. А то што је неко за ЕУ или против ЕУ не значи да је мање или више патриота, него само да има различито виђење о томе шта је боље за овај народ. Свака друга прича аутоматски обележава целу групу људи, и више говори о онима који те људе одстрањују него о тим људима. А ту мислим и на оне који јесу и на оне који нису за ЕУ. И да поновим: Патриотизам и залагање за или против уласка у ЕУ апсолутно нису повезани. Патриотизам је унутрашње осећање, које нема везе са убеђењима о томе како би бољитак евентуално могли остварити. Милан Ракић, Avocado and Пг је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:466752-Jugoslovenstvo-razorilo-nacionalni-ponos-Srba Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 А које су то патриоте које не желе да поправе стање у својој земљи ? Svi oni koji pricaju da je Srbija najbolja zemlja na svetu, srbi najveci, najpravedniji, najlepsi i najmiroljubiviji na svetu i uz to da Srpske zrtve ne mogu da se porede ni sa jevrejskim niti bilo kojim drugim u istoriji ljudske civilizacije (jeste i to su me ubedjivali). Kao sto rekoh, ako smatras da ti je zemlja savrsena ti onda u njoj nemas potrebe ista da menjas... ni na bolje ni na gore... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 EU je obnova paganskog rimskog carstva. Баш напротив. У основи те идеје је била идеје хришћанског Римског царства тј. Западног римског царства. Друга је ствар што је тренд секуларизације све јачи и јачи у Европи ( чак и у Русији). Треће, основна идеја ЕУ јесте мир. Европа без ратова, с обзиром да су национализми довели Европу до два крвава светска рата са милионском жртвама. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Баш напротив. У основи те идеје је била идеје хришћанског Римског царства тј. Западног римског царства. Друга је ствар што је тренд секуларизације све јачи и јачи у Европи ( чак и у Русији). Треће, основна идеја ЕУ јесте мир. Европа без ратова, с обзиром да су национализми довели Европу до два крвава светска рата са милионском жртвама. Брате, ти немаш појма шта си сада написао.. Када је од оснивања ЕЕЗ па до настанка ЕУ икада споменуто хришћанство? мислим да администрацију ЕУ? А мир и сл..глупости су доказали у Србији, Сирији, Либији, Ираку, Авганистану и сл.. DYNABLASTER and Istochnik је реаговао/ла на ово 2 „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Још једина у низу пропаганди. Да би одвукли људе од еу... политичари злоупотребљавају национализам. Није родољубље никада за европу то било.. већ есктремно форме родољубља и ксенофобије. А то што неки нису способни да признају да је њихово такозвано родољубље обична ксенофобична идеологија, то је друга прича. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука