Jump to content

Иницијатива за забрану абортуса - 23. новембар

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mozda necemo jos dugo moci odrediti kada postaje beba ali zato mozemo reci kada definitivno nije beba.

Када није беба?

До 12. недеље по "светском консензусу" или раније? 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Одлично Дрвце

Blue-Red_256x256.png

Плава нека представља зачеће, а црвена рођење.

Када ембрион постаје беба? 

Negde izmedju, u ljubicastoj zoni. Svakako nije beba kad se sastoji od nekoliko pari neizdiferenciranih celija.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Negde izmedju, u ljubicastoj zoni. Svakako nije beba kad se sastoji od nekoliko pari neizdiferenciranih celija.

То значи да они који се залажу или врше абортусе, користећи критеријум - ембрион нема свест или није још постао беба, понекад абортирају ембрион, а понекад и бебу? 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Do 3. nedelje definitvno a mozda je granica jos vislja u smislu da nije do 4. ili 5. Ne znamo tacno.

Већ смо једном причали о овоме и да ли ти лично сматраш да је више погрешно абортирати дете рецимо у 9. недељи него у 2.? Чисто ме занима твоје лично мишљење...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Већ смо једном причали о овоме и да ли ти лично сматраш да је више погрешно абортирати дете рецимо у 9. недељи него у 2.? Чисто ме занима твоје лично мишљење...

Ja licno smatram da ukoliko zivot majke nije ugrozen jednako je pogresno (gresno dakle greh je, teoloski razlog) abortirati u 2. ili u 12. nedelji. Ali sto se tice zakona i pitanja ubistva tu nikako ne moze biti isto. Dok nema osnovni uslova da govorimo o subjketu to ne moze biti ubistvo.

Подели на овим сајтовима

То значи да они који се залажу или врше абортусе, користећи критеријум - ембрион нема свест или није још постао беба, понекад абортирају ембрион, а понекад и бебу? 

To znaci da ne mogu pouzdano da znaju da li su abortirali embrion ili bebu.

Isto kao sto ja definitivno nisam postao odrasla osoba onog sekunda kad sam napunio 18 godina. To je bio proces koji se kod mene razvlacio. A imao sam licnu kartu i zvali su me u vojsku da uludo poginem (Rekao sam im: "Not today!" ili neku vulgarnost vec).

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ja licno smatram da ukoliko zivot majke nije ugrozen jednako je pogresno (gresno dakle greh je, teoloski razlog) abortirati u 2. ili u 12. nedelji. Ali sto se tice zakona i pitanja ubistva tu nikako ne moze biti isto. Dok nema osnovni uslova da govorimo o subjketu to ne moze biti ubistvo.

А да не верујеш у Бога, шта мислиш да ли би исто размишљао? Јесте глупо питати шбб-кбб, али ме занима да ли ти сматраш да се може бити против абортуса и из неких етичких, хуманистичких разлога како год, без обзира на хришћанство или било ккаву веру... 

Што се тиче права, могао бих и да се сложим, и ја мислим да не би требало да буде изједначено убиство са абортусом, у крајњој линији просечан убица и просечан гинеколог немају никакве сличности, да не говорим о просечној жени која абортира... Али не мислим да је правни угао гледања најбитнији за ову тему, бар мени није. Право је често компромис, често нема везе са исправношћу...

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Aquilius,ako ja odem u bolnicu u ubijem čovijeka koji 12 godina nije izlazio iz kome,živi ko biljka,jel to ubistvo?

Jeste. Zato sto je on subjekat. Percipira, sta god da mu tako osteceni mozak servira kao sadrzaj ali on taj sadrzaj percipira dakle subjekat je. To nije slucaj sa embrionom do 3. nedelje. Nema nervnih celija nema nikakovg sadrzaja za subjekata. Subjekat cak moze i da postoji u nekom odvojenom svetu on tada sa tim embrionom nema nikakve veze.

Подели на овим сајтовима

Ако по теби абортус није убиство, какав грех му налазиш?

Подели на овим сајтовима

А да не верујеш у Бога, шта мислиш да ли би исто размишљао? Јесте глупо питати шбб-кбб, али ме занима да ли ти сматраш да се може бити против абортуса и из неких етичких, хуманистичких разлога како год, без обзира на хришћанство или било ккаву веру... 

Што се тиче права, могао бих и да се сложим, и ја мислим да не би требало да буде изједначено убиство са абортусом, у крајњој линији просечан убица и просечан гинеколог немају никакве сличности, да не говорим о просечној жени која абортира... Али не мислим да је правни угао гледања најбитнији за ову тему, бар мени није. Право је често компромис, често нема везе са исправношћу...

Ne znam sta bih tada mislio i u sta bih verovao sto se tice etike. Ali svakako je moguce biti zagrizeni ateista i portivnik abortusa. To je bio pokojni Kristofer Hicins.

http://www.youtube.com/watch?v=lFRN3kp4MiA

Подели на овим сајтовима

Ne zelja da se zaceto rodi. Zaceli dete a ne zele/i ga.

Зачели дете, а абортирали ембрион...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Jeste. Zato sto je on subjekat. Percipira, sta god da mu tako osteceni mozak servira kao sadrzaj ali on taj sadrzaj percipira dakle subjekat je. To nije slucaj

Чини ми се да је заштићени објекат у случају убиства човек, а човек без свести није човек. Е сада иако јесте суштинска разлика између свести (било какве) и не-свести, нисам сигуран да је то довољно да оправда разлику коју право прави. Јер у стварности, скоро са потпуном сигурношћу можемо претпоставити да нема велике разлике извадити ембрион без свести и дете са свешћу старом неколико недеља, ни беба ни ембрион (са великом вероватноћом) неће патити. Тако да не знам шта ту право штити, делује ми као чисто језички направљена разлика : субјект - има свест - штитимо га, није субјект - нема свест - не штитимо га. Капирам да је разлика настала јер се морало негде повући црта шта је човек, шта није, шта је убиство шта није, али то ми више дође оправдано из практичних разлога, него из суштинских, начелних.  

Разлог зашто верујем у то је тај што је граница дозвољеног абортуса постављена у 9. недељи иако има шансе да свест, субјекат постоји већ у 3. недељи. Дакле, изгледа да праву није много стало што постоји шанса да уместо ембриона абортирамо човека (који можда пати ако бисмо се на то позвали да оправдамо зашто се штити субјекат) , па онда ми мало пада у воду став да псотојање свести апсолутно оправдава заштиту, а тренутно непостојање свести оправдава абортус.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...