Jump to content

Иницијатива за забрану абортуса - 23. новембар

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико је мени познато, број абортуса у земљама у којима је забрањен - Пољска и Ирска например - је драстично мањи од броја абортуса у земљама у којима је легалан. Наравно, ради се о регистрованим абортусима. 

Уколико та драстична разлика није покривена бројем абортуса на црно, нелегалним абортусима, позитиван ефекат би био мање убијених беба/ спречених живота, како ко воли. 

Заборавио си и одлазак у иностранство на абортус. Шта мислиш колико је тих? Да ли стварно верујеш да се нека мајка одлучи ипак за бебу - зато што мора да скокне до енглеске или норвешке да би абортирала?

Не знам брате, мени то не иде баш - да је могуће.....

Наталитет никако нема везе са забраном/дозволом аборутса. Треба посматрати гро слику и видећемо да има земља гдеје абортус дозвољен па је наталитет велики. Ко верује да је решење за Србију да се забране абортуси па ће наталитет да скочи...... тај је у дебелој заблуди. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Да ли ћете забраном абортуса постићи већи број рођене деце?

Да ли ћете смањити неморал међу омладином (овде под "неморал" сматрам став Цркве према полним односима)?

И, још једном, кад девојчица од 15 година роди, ко ће јој обезбедити средства за подизање детета?

1) Чини ми се да би било више рођене деце, мада не бих смео да тврдим, наравно.

2) За мене лично је сасвим небитно како би забрана и уопште било какава борба против абортуса утицала на смањивање неморала, јер на питаљње абортуса не гледам искључиво са религијске стране, сматрам да је то очигледно зло које је зло независно од мојих и било чијих верских осећања.

3) Уколико јој нико не обезбеди долазимо у јако лошу ситуацију која је ипак боља од спречавања једног непонопвљивог живота, непоновиљиве личности. Мање од два велика зла. Разумем зашто многи добри и саосећајнији људи од мене кажу да је боље да се нека деца нису ни родила, када се сусретну са патњом те запуштене деце по разним установама например, али ипак не могу да размишљам тако. И најгори живот и најгора судбина човеку дају оно ЈА, јединствено ЈА, које гледа на свет другачије од било ког другог ЈА и зато сматрам да свакоме треба да буде пружена шанса да одлучи шта ће са својим животом, кад му је већ вољом Божјом / игром случаја, како ко верује, дат.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

ако девојка затрудни са 15 и роди, нема више школе, нема факултета (

Мени се чини да сам налетео на податак да већину абортуса раде жене које већ имају децу и које нису тинејџерке, можда грешим али ако је тако, онда треба и то узети у обзир. 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Заборавио си и одлазак у иностранство на абортус. Шта мислиш колико је тих?

Да, то нисам узео у обзир, немам представу колико их је, али ми се чини да је и пут у другу земљу, да би у непознатом или полупознатом окружењу абортирала, утицао на жене да мало више рачуна поведу о томе да до трудноће не дође. Бар на неке жене. Све време се прича  о овој теми као да је трудноћа неки малер који се просто деси, а превиђа се да уопште није толико лако остати у другом стању (рекао бих блаженом, али не иде баш уз тему) само уколико се минимално размишља о томе.

Ко верује да је решење за Србију да се забране абортуси па ће наталитет да скочи...... тај је у дебелој заблуди. 

Апсолутно ме не интересује како би то утицало на наталитет, све и кад би негативно утицало ја бих опет био против абортуса. Верујем да је то људско право, право на живот, да када већ једном настане клица непоновиљивог живота, да се пусти да се развије и постане човек. 

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да сам налетео на податак да већину абортуса раде жене које већ имају децу и које нису тинејџерке, можда грешим али ако је тако, онда треба и то узети у обзир. 

Ако је тачан, то је прилог више за едукацију а не за забрану. Жене које већ имају децу би требале да имају образовање у области спречавања зачећа и да на тај начин не долазе у ситуацију да изврше абортус.

Ја све време покушавам да сазнам од оних који су за законску забрану абортуса, ко ће сносити одговорност и ко ће извести на прави пут нежељено дете. Да ли то треба да уради држава, црква, друштво, ко? Јер нежељено значи да га мајка сигурно неће изводити ни на какве путеве.

Подели на овим сајтовима

Ако је тачан, то је прилог више за едукацију а не за забрану. Жене које већ имају децу би требале да имају образовање у области спречавања зачећа и да на тај начин не долазе у ситуацију да изврше абортус.

Ја све време покушавам да сазнам од оних који су за законску забрану абортуса, ко ће сносити одговорност и ко ће извести на прави пут нежељено дете. Да ли то треба да уради држава, црква, друштво, ко? Јер нежељено значи да га мајка сигурно неће изводити ни на какве путеве.

И ја мислим да је у свакој области, па тим пре и у овој, едукација свакако најбитнија, само размишљам - не тврдим -  дали би забрана исто утицала позитивно да се мање трудноћа прекине, и чини ми се да је број легалних абортуса толико велики тренутно да број илегалних никако не би могао да га достигне. Да ли би био толико мањи да оправда забрану, не знам.

Мислим да би и држава, и Црква, ако и колико је у могућности, требало да воде бригу о напуштеној деци. И ова сада о којој се држава брине су - како су ми говориле неке особе које су волонтирале у домовима за незбринуту децу по Београду - у јако тужном стању... Тако да, нажалост, као да се вртимо у врзином колу, за било какав помак, па била то и едукација, је потребна воља, које једноставно нема, када је држава у питању... 

Подели на овим сајтовима

Боља за кога?

За дете. Моје је убеђење да је боље да се човек роди и постане ЈА и тако добије прилику да се оствари у постојању, па ма како били тешки услови у којима ће бити рођен. У крајњој линији увек може да се убије ако није задовољан животом, али не треба му одузимати слободу избора. Наравно, разумем и људе који мисле да није сваки живот бољи од непостојања, не бих могао да их убедим у супротно, чини ми се да је то ствар неког осећаја личног, шта је боље...

Подели на овим сајтовима

У крајњој линији увек може да се убије

Православци не. И било би добро да останемо у духу форума.

дали би забрана исто утицала позитивно да се мање трудноћа прекине

Сигурно да би. Али то је спречавање последице на један рестриктиван начин.

Шта мислиш, колико би више било смрти жена које се и поред забране одлуче на абортус по сумњивим подрумима и шупама од приучених гинеколога јер прави не би желели да изгубе лиценцу за рад и да одговарају пред законом? Шта је са њиховим животима? Шта је са животима оне деце коју би те жене можда касније рађале?

Ова дилема не постоји за некога ко је Хришћанин. Утолико је потреба едукације и враћања на пут моралности много ефикаснија од забране. Као што је некад било срамота (она архаична реч) да девојка затрудни. Док је за жену то било нормално.

Подели на овим сајтовима

Pohitajte, noge protegnite, glave svoje okvasite - fejlovanje akcije je u toku! Vise je onih sto podrzavaju gejstvo nego zabranu abortusa! Svega 5-6 ljudi rastrkano po trgu, vetar zarozao transparent i mix pesmica, red decjih - red sakralnih!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Како би било да се забрана не донесе , али да се жене на неки начин стимулишу да не ураде абортус.

Popravi se ekonomsko stanje i dosta ce se smanjiti broj abortusa ja mislim.

Подели на овим сајтовима

А што неће себе да убијају, него беспомоћну децу...

више ресурса троши одрастао човек?

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Да, то нисам узео у обзир, немам представу колико их је, али ми се чини да је и пут у другу земљу, да би у непознатом или полупознатом окружењу абортирала, утицао на жене да мало више рачуна поведу о томе да до трудноће не дође. Бар на неке жене. Све време се прича  о овој теми као да је трудноћа неки малер који се просто деси, а превиђа се да уопште није толико лако остати у другом стању (рекао бих блаженом, али не иде баш уз тему) само уколико се минимално размишља о томе.

Са тиме се свакако слажем, ја лично не видим ефекат абортуса као меру за повећање наталитета. Тако да извини, колега, погрешно сам те разумео. 

Верујем да је то људско право, право на живот, да када већ једном настане клица непоновиљивог живота, да се пусти да се развије и постане човек. 

Е видиш о томе треба да дискутујемо. Верујемо да је то право на живот, и да је то људско право, али глобална дискусија је да ли је та клица човек (личност) са правима или пак још увек није.

Сама чињеница да та клица до неког тренутка има свести колико и биљка (па и мање од ње) доводи у питање твоје гледишта.

А објективно - не знамо. Да знамо не би постојала оволика подељеност... нигде немаш подељеност да је убиство када неко узме пушку да опљачка другог човека.. то је јасно у глави сваког.... да је то убиство. 

Embrion nije 'bespomocno dete', kao prvo.

Kao drugo, zasto psotavljas glupa pitanja?

Зато што нас очигледно завитлава као и барон. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ali zar statistički pokazatelji ne govore baš suprotno tome,tamo gdje je standard života veći manji je natalitet,ljudi imaju druge zanimacije,žele da putuju i luduju,mala djeca su im samo teret u tim planovima...

I ako možeš da mi pojasniš šta je za tebe embrion ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...