Jelena 76 Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Под условом да ниси алергична на убод немаш разлига да се плашиш . Убод код особа који нису алергични је здрав јер јача имунитет , спречава појаву реуме и смањује вероватноћу настанка рака. Пчеларство јесте сложено али уз мало добре воље све се савлада . Ми из навике често кажемо уједа , али она не уједа већ боде својом жаоком . Tema ti je odlična, pravo osveženje, nakon svih onih rasprava ( u nedogled) na drugim temama. Baš čitam ovaj deo o ubodima, i da ti kažem da je to baš istinito. Prošle godine moje telo je bilo "hranilica" za pčele. Nakon osmog ujeda, otišla sam kod doktora (tada već panično) da vidim šta mi je činiti.Rekao je da budem srećna dokle god me insekti ujedaju, jer to je znak zdravog organizma. Inače, volim med, mogla bih samo njega jesti (bar mi se tako čini) i nikad mi ga nije dosta. Богдан_ and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Хвала Јелена . Рачуна се да око 3 % становништва је озбиљно алергично на убод пчела . Остали 97 %људи или је мало алергично (локални оток) или није уопште алергично на убод. Код здравих особа које нису алергичне на убод је користан у мањим дозама јер кад пчела убризга отров имуни систем ствара антитела како би неутрализовао отров и на такав начин се имуни систем стимулише и постаје јачи. Бавити се пчеларством је веома здраво . Доказано је да пчелари немају реуму , а исто је тако доказано да ређе оболевају од најтежих болести. Богдан_, Jelena 76 and Silence је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Волим мед, ал ме стра од пчела :Р Да ли си алергичан на убод пчела ? Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Неле, колико имаш кошница, колико дуго пчелариш и како си се одлучио за пчеларство? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Мој отац је почео да пчелари 1975 године и ја сам као дете са њим почео да пчеларим.Тако сам од раног детинства то заволео и уз оца направио прве кораке . Сада имам 40 кошница и то са великом љубаљу радим . Пчеларство јесте захтевно , али боравак у природи ,удисање испарења прополиса и воска приликом отварања кошнице , гледање како оне раде , слушање тог звука који трепери у ваздуху , које пчеле производе својим масовним општењем са околином ( Јака друштва у напону своје снаге могу имати и до 60000 пчела ) оплемењује и срце и душу. Јелина, Agaton Vuzman, Silence and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Богдан_, nana and Andre Williams је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Да ли си алергичан на убод пчела ? Мислим да нисам, не знам. Све једно не волим да ме боду :Р Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Тога се људи највише плаше , али ко почне да пчелари , навикне на убоде. Што се тиче убадања , оне никада без разлога то не раде , то је увек у питању само одбрана када се нагази или када брани кошницу када се приближите кошници. Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Погледала сам оба прилога која си поставио а такође, после првог, и још неколико околних снимака из пчелињака госп. Слободана Јевтића и његове супруге Наде. У једном од њих је показано како скидају горњи део једне кошнице уз коментар да се кошнице тог типа уопште не отварају у току целе године и ништа се око пчела не ради кад су у таквим кошницама... и да је тај мед "девичански". Ако сам га добро разумела не поставља оне рамове за саће већ изгледа да га пчеле саме праве.. кошница је јапанска, по типу. Била бих ти јако захвална да даш неки свој коментар ...а најпре да ли сам ја то добро схватила тј. да нисам нешто погрешно разумела. И сам каже да је тај тип кошнице новина код нас и да и он то ради први пут. Да ли ти можда знаш нешто више да кажеш о томе и/или да ме упутиш где се може наћи више о начину чувања пчела у таквим кошницама? Andre Williams and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Да ли се неко обогатио пчеларењем? Ја нисам чуо. Није злонамерно питање. Само да скренем пажњу будућим пчеларима да не очекују превише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Нема то везе да ли се неко са тим обогатио или није. За мене, верујем и за моге, највеће богатство би било у томе да за себе и своје имам прави правцати мед.Мало ли је Богдан_ and Столе је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Да ли се неко обогатио пчеларењем? Ја нисам чуо. Није злонамерно питање. Само да скренем пажњу будућим пчеларима да не очекују превише. Пчеларство је грана пољопривреде. Богатство је страна реч на том терену. Али од пчеларства може лепо да се живи. Интересује ме, по твом мишљењу, колико би требало зарадити годишње да би рекао да си се обогатио? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Иване, је ли теби пчеларство хоби. додатни посао или главни извор прихода? Питам зато што ме занима да ли може од тога да се живи, не занима ме богаћење Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Небитно је моје мишљење о богатству. Само сам хтео да скренем пажњу почетницима да се не залете па разочарају. У праву си да од пчеларења може солидно да се живи. Може ако имаш бар стотинак кошница и осим меда продајеш и цветни прашак, матице, ројеве... још ако и производиш опрему за пчеларство то је тек нешто. Ко има десетак кошница нема неке нарочите приходе. Има мед за своју кућу и понеког комшу и то је то. feeble, Andre Williams and nana је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Погледала сам оба прилога која си поставио а такође, после првог, и још неколико околних снимака из пчелињака госп. Слободана Јевтића и његове супруге Наде. У једном од њих је показано како скидају горњи део једне кошнице уз коментар да се кошнице тог типа уопште не отварају у току целе године и ништа се око пчела не ради кад су у таквим кошницама... и да је тај мед "девичански". Ако сам га добро разумела не поставља оне рамове за саће већ изгледа да га пчеле саме праве.. кошница је јапанска, по типу. Била бих ти јако захвална да даш неки свој коментар ...а најпре да ли сам ја то добро схватила тј. да нисам нешто погрешно разумела. И сам каже да је тај тип кошнице новина код нас и да и он то ради први пут. Да ли ти можда знаш нешто више да кажеш о томе и/или да ме упутиш где се може наћи више о начину чувања пчела у таквим кошницама? Све си добро разумела , у питању су Јапанске кошнице . Око њих се ништа не ради , осим скидања наставка и цеђења наставка специјалном методом. Те кошнице нису добре за наше поднебље и само их има Слободан Јефтић и то их држи као атракцију. У Јапану није иста врста пчеле као код нас . Та врста пчеле у Јапану далеко мање доноси меда , од наше пчеле ( Крањске) и та кошница је прилагођена тој врсти која живи у Јапану , а за наше поднебље није добра. Богдан_ and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука