Jump to content

Пчеларство

Препоручена порука

Исти је попуст и код мене..

Лаки , пчеларство је нај сложенија грана пољопривреде и и то заиста треба волети . То је основни предуслов да би успео у овом послу. 

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Одговори 376
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Чекамо пролеће , а у међувремену ево још један видео.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

А док чекамо пролеће ај да ја вас пчеларе питам.......у ком периоду ( сезони) је најбоље да се започне  тај посао? Који су наважнији техничко-просторни предуслови за нпр. 3 кошнице?

И ако знате, пошто нисам до сад успела да пронађем инфо. о томе,...... колико се меда у просеку може очекивати од пчела ако се рој држи у оним јапанским кошницама :)( свиђа ми се тај систем ,шта ћу грдна ја  1324_womens  )  а колики је просечни принос када је рој у неким другим кошницама

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Samo da vas pozdravim,ja sam novopeceni pcelar,poceo sam pre 4 god. i svaki komentar i savet mi prija kad procitam,sad si me zaintrigirao i voleo bih da mi objasnis kako se pravi medovina,proces spravljanja medovine,ako ti nije problem. :good2:

Подели на овим сајтовима

А док чекамо пролеће ај да ја вас пчеларе питам.......у ком периоду ( сезони) је најбоље да се започне  тај посао? Који су наважнији техничко-просторни предуслови за нпр. 3 кошнице?

И ако знате, пошто нисам до сад успела да пронађем инфо. о томе,...... колико се меда у просеку може очекивати од пчела ако се рој држи у оним јапанским кошницама :)( свиђа ми се тај систем ,шта ћу грдна ја  1324_womens  )  а колики је просечни принос када је рој у неким другим кошницама

Најбоље је да се почне у мају или јуну месецу  и тада да се купе ројеви.

Што се тиче медовине ја је нисам правио до сада тако да не знам процедуру , али ако будем нашао на интернету поставићу линк

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Наравно , сада је крајње време . Третман одрадити предвече и да температура не буде виша од 9 степени.

Купиш 35 грама оксалне киселине и дестилисовану воду . 

Ставиш дестилисовану воду ( мало више од пола литара литара ) да се загреје . Када се добро загреје . Када се добро загреје ( не да ври ) у ту воду промешаш од прилике 600 грама шећера  .  Затим узмеш једну флашу литарску и сипаш сируп да би проверио дали има тачно литар сирупа . У случају да нема додаш мало дестилисоване воде и мало шећера . Затим тај топао сируп сипаш у неку посуду и додаш 35 грама оксалне киселине . Додавање оксалне киселине треба урадити на отвореном простору пошто оксална може да делује надражујуће на плућа . Пожељно је имати маску и рукавице приликом додавања или бар зауставити дисање у року од неколико секунди док се оксална отвори и сипа у сируп . Одма након тога она је нешкодљива ( наравно не буквално , не сме да се попије  :))) ) и промеша се док се оксална киселина потпуно не раствори . Затим се узме  што већи пластични шприц (без игле) . Тај шприц је пожељно да је што већи . Увуче се у шприц 50 милилитара раствора и шприцом се сипа између два рама ( улица ) на пчеле најбоље кап по кап , Избегавати да раствор падне на сатоношу и избегавати Млазове раствора .

Пет милилитара иде раствора на једну улицу запоседнуту пчелама. Максимална количина раствора која је дозвољена по друштву је 50 милилитара и то се ставља само ако је друштво екстра јако .

Литарски раствор је довољан за 30 друштава и ти сигурно немаш толико друштава , али је најбоље тако да направиш и онда си сигуран да је одговарајући просенат оксалне киселине у сирупу. Тридесет пет грама оксалне киселине је око 150 - 200 динара , тако да то није много скупо , остатак дај неком другом пчелару или проспи. Раствор треба да се искористи истог дана.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Hvala sto se tice oksalne kiseline,Odradio sam.

Zanima me vas komentar u vezi pripreme pcela za zimu,citao sam mnogo o tome,razna iskustva,kako i na koji nacin pripremati pcelu za zimu,od prihrane secernim sirupom,neko pak stavlja u zbeg ramove sa medom itd...

Ja licno hranim pcele sa sirupom i negde sredinom decembra dajem pogacu,naravno kad je prihranjujem za zimu u sirup stavljam preparat na bazi joda (zaboravio sam kako se zove),ide negde 50 kapi na litar. Sve sam to shvatio,ali jednu nedoumicu imam,Ne mogu da razumem zasto se vrsi prepakivanje ramova, nazalost i ja to radim,tako su me naucili,znam svrhu toga,pa zar pcela sama to ne regulise shodno njenim mogucnostima i potrebama.

Pa zar to priroda to nije regulisala pa mora covek ili covek mora ta mesa prste u to,0no nezna pcela mi to moramo da joj sredimo :) :good2: ,ja sam 4 pcele da kazem sam uradio,a jednu sam pcelu pustio sama dda regulise kako ce da rasporedi svu hranu u plodistu.

Zanima me vase misljenje?

Подели на овим сајтовима

Природна храна је увек боља од вештачке , тако да увек треба тежити да пчелиње друштво има природан мед . Свака прихрана сирупом је нужно зло и треба га по могућству избегавати .

Препарат који дајеш се зове Повидом јод и служи као превентива да се не појави ноземоза.

Наводан разлог томе што се врши препаковање рамова је тај што клубе може да се формира на крајњим или почетним рамовима у плодишту ( није у средини) тако да могу да на тим рамовима потроше сву храну , а да због хладноће нису у могућности да пређу на друге рамове са медом и на такав начин угину од глади и ако има меда на другим рамовима на другој страни кошнице. Они сматрају да клубе треба да буде на средини плодишта . 

Ја нисам истог мишљења , потребно је да имаш 20 килограма меда по кошници за зиму , да извадиш крајње рамове и ако имају меда додаш у збег уместо погаче и немаш разлога да вршиш било какво препаковање рамова.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...