Jump to content

Шта је зло?

Препоручена порука

Одрастао човек има; разум, свест и вољу, па тиме има и личну одговорност. Одређено понашање може да стимулише лучење одређених хормона, али нећемо да кривимо због тога хормоне већ човека. Тако да и како ће тај центар да делује зависи од човека. Човек сам и по свом избору стимулише или умртвљује активности тог центра.

људи траже слободу, а слобода тражи људе !

Подели на овим сајтовима

Ako neko ima oštećenja na mozgu od rođenja koja ga sprečavaju da čini dobro ( on jednostavno ne zna šta je dobro,a šta loše),

Većina muškaraca ne vidi ništa loše ni u poligamiji (a ima i nemalo onih koji osecaju monogamiju kao nenormalnom),

ali svi koji su izabrali Isusa za svog Spasitelja (mislim, iskreno zele ga slediti)

nece je praktikovati, ne zato sto osecaju da to nije dobro (jer muska priroda često oseca  sasvim suprotno),

vec to nece ciniti iz drugog (pomenutog) razloga.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ali ko to kaze? Ja sam komentarisao onu decidiranu tvrdnju da je neko prosto predodredjen za zlo. Samo zapazi malo bolje... :)

Pa ako ne kazes to ondase slazes sa ovim samo mu ne pridajes ontolski znacaj kao to radi pisac teksta ali to niko od nas hriscana ne radi. Ali da su ove cinjenice istinite ovde i sada, bez ontoloskog znacaja, to stoji.

Подели на овим сајтовима

Ako neko ima oštećenja na mozgu od rođenja koja ga sprečavaju da čini dobro ( on jednostavno ne zna šta je dobro,a šta loše), šta je drugo nego uslovno rečeno predodređen za zlo?

I ne ja ne pravdam postupke ovih ljudi koji sa ovakvim oštećenjima čine loše (zlo), već samo ukazujem na činjenicu da oni ne mogu da biraju dobro iloše jer nemaju "mogućnost", "ideju" šta je to.

Ne postoji takav covek, niti je postojao, a narocito ga nema medju ovim koljacima kao sto je Hitler, koga ovaj vrli doktor navodi, jer je i on bio, recimo, jako dobar slikar.

I da, Obi verujem da Bog budući da zna da su takvi rođeni ( bez mogućnosti izbora), sigurno ih neće ostaviti u sopstvenom paklu, jer bez Njega ( a možda i kroz drugo ljudsko biće) oni i ne mogu da posegnu za spasenjem kao što mi možemo da biramo.

Ne znam kako si dosla do ovakvog zakljuca, jer 20-vekovna Crkva ne zna ovakve fenomene...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa ako ne kazes to ondase slazes sa ovim samo mu ne pridajes ontolski znacaj kao to radi pisac teksta ali to niko od nas hriscana ne radi. Ali da su ove cinjenice istinite ovde i sada, bez ontoloskog znacaja, to stoji.

Nisam te bas dobro razumeo, ajd` opet, samo malo jasnije... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Recept i lek dat je od Hrista i Hristom.

Uostalom, svi više-manje imaju razne urodjene sklonosti (videti o tome kod Sv. apostola Jakova u nj. pastoralnoj poslanici:

"svakog kuša njegova slast (dakle, sklonost), koja ga vuče i ona ga mami." Jk. 1:14),

i sklonost ka zlu je prisutna kod svakoga (vidi: Lk. 11, 13),  u vecoj ili manjoj meri,

dok je kod pomenutih prisutna u velikoj meri (i možda se očituje vidljivo i u toj tamnoj mrlji na mozgu).

Postoje sklonosti koje po sebi nisu ni zlo ni dobro, npr. uzmimo banalan primer: imati sklonost ka velikoj upotrebi šećera u ishrani.

Ako bi Gospod rekao, iz nekog razloga, iz ljubavi prema Meni - ne jedite slatkiše,

duša koja želi zajednicu sa Njim iako voli slatkiše nije nemoguće da iste više nikada ne uzme i pored ekstrenme sklonosti ka tome.

Uzmimo u obzir i sva spasonosna i isceljiteljska sredstva za čoveka data  nam po Spasitelju, Gospodu našem Isusu Hristu,

u Evharistiji, iz koje i izviru Svete tajne (Sveri sakramenti), od kojih se u Sv. tajni Jeleoosvećenja (bolesničkom pomazanju)

daje Božija blagodat (energija ili prisnije rečeno - Božiji poljubac) iscelenja (automatskog ili postepenog),

koje daje Bog Otac kroz Duha Svetog po zaslugama Sina.

Ja o klin svi ostali o ploču.Ne govorim o sklonostima.Neko ima sklonost ka hrani, ali mozak mu nije u disfunkciji, pa može ako hoće da se kontroliše.Govorim o ozbiljnim oštećenjima koja nisu pod kontrolom čoveka koji ih ima.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

"Adolf Hitler 1889 - 1945. Odgovoran za smrt 17 miliona ljudi; Josif Staljin 1878 - 1953. Odgovoran za smrt 9 miliona ljudi"

Да ли су баш лично они одговорни? Шта је са личном одговорношћу и оних других милиона који су за под њиховом влашћу; убијали, одобравали, саглашавали се, ћутали... Мислим да и они имају одговорност, бар одговорност за драговољно лишавање себе властите одговорности...

Salis se? Jesi li nekad cuo za komandnu odgovornost?

Подели на овим сајтовима

Genetskih predispoyicija ima raznih,kažu da ima do 3 % ljudi koji se radjaju a da nemaju grižu savesti.

To nije opravdanje za njihova zlodela,njima je samo lakše da budu zli ali mogu oni da biraju pa da to ne budu.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Никад не може да се зна тачно зашто је неко донео неку одлуку у животу, не могу да се поброје сви фактори, и рећи да је сваки избор слободан је забијање главе у песак.

Evo sta kaze starac Rodolfo o nekim odlukama koje je izgledaju kao da su autenticno licne, donete slobodnom voljom:

http://www.closertotruth.com/video-profile/Can-Brains-have-Free-Will-Rodolfo-Llinas-/570

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ja o klin svi ostali o ploču.Ne govorim o sklonostima.Neko ima sklonost ka hrani, ali mozak mu nije u disfunkciji, pa može ako hoće da se kontroliše.Govorim o ozbiljnim oštećenjima koja nisu pod kontrolom čoveka koji ih ima.

Kad čovek je paraplegičar on je paraplegičar uvek,lud čovek je lud uvek,zašto onda ovi što ne mogu da kontrolišu svoje zlo ne idu ulicom i ne kasape ljude uvek,već samo s vremena na vrem flipnu...

Подели на овим сајтовима

Ne postoji takav covek, niti je postojao, a narocito ga nema medju ovim koljacima kao sto je Hitler, koga ovaj vrli doktor navodi, jer je i on bio, recimo, jako dobar slikar.

Ne znam kako si dosla do ovakvog zakljuca, jer 20-vekovna Crkva ne zna ovakve fenomene...

A kako si ti tako siguran da takav čovek ne postoji?A da li je Hitler bio takav ( sa oštećenim delom mozga) ne znam, rekoh da je članak pretenciozan, ali to ne znači da ih nema čak i među najgorim ubicama.Nauka napreduje, neke stvari se tek od skora znaju, verujem da će biti i leka za takve ljude.

Crkva i nije mogla da prepoznaje jer nauka nije bila toliko napredna kao što je danas.Razvitak tehnike i genetike omogućava nauci da dođe do novih saznanja.Znači ako crkva nije prepoznavala rak pre hiljadu godina a medicina ga dijagnostikovala u prošlom veku, znači da rak ( tumor) za crkvu danas ne postoji već ljudi umiru od crva koji ih jedu iznutra zbog njihovih grehova?

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Да ли су баш лично они одговорни? Шта је са личном одговорношћу и оних других милиона који су за под њиховом влашћу; убијали, одобравали, саглашавали се, ћутали... Мислим да и они имају одговорност, бар одговорност за драговољно лишавање себе властите одговорности...

To sam i ja hteo da napišem pa zaboravih.

Ali ima još nešto što se nacističke nemačke tiče. Mnogo se toga pripisuje Hitleru i za šta jeste i za šta nije griv.

Tu su bili Gering Himlerr i ekipa.

npr Himler je idejni tvorac koncentracionih logora, vaktički Hitler i nije tu nešto posebno kriv, naravno kriv je što je to dozvolio, ali <Himler je osmislio a vojsa izvršavala.

Mada sa druge strane običnu vojsku ne možeš da optužiš, jer ipak ona samo sluša naređenja.

Genetskih predispoyicija ima raznih,kažu da ima do 3 % ljudi koji se radjaju a da nemaju grižu savesti.

To nije opravdanje za njihova zlodela,njima je samo lakše da budu zli ali mogu oni da biraju pa da to ne budu.

Plašim se da sam ja među tih 3%. Mislim nikada ništa nisam uradio nekome drugom, nepšto strašno, ali i kada uradim (obično slučajno, da se zna :D) ne osećam neku grižu savesti. E sad ovo plašim je isto laž jer se ustvari ne plašim skoro ničega sem kao što rekoh negde igle i kao mali visine, sad ne.

Подели на овим сајтовима

Ne, ne mogu da biraju,koliko god se tebi to činilo nemogućim.Akvilio je stavio link ka predavanju iz neurologije, bilo bi dobro da ga neko konačno posluša.

Подели на овим сајтовима

Salis se? Jesi li nekad cuo za komandnu odgovornost?

Да али је Хитлеру како кажеш командна одговорност дата помоћу избра и на њима исказаног поверења Немачког народа. Постоји ваљда и нека лична одговорност. Не могу да кажем да нисам крив јер сам се одрекао личне одговорности и пребацио је на другог. Дакле, тиме сам заправо саучествовао.

људи траже слободу, а слобода тражи људе !

Подели на овим сајтовима

Ovo pises kao da nema sustinske razlike izmedju predispozicije i posledice kad se predizpozicija pretoci u patologiju. A ima i to ogromne razlike. A u clanku se ne analiziraju predispozicije nego posledica vec oformljene patologije.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...