Jump to content

Равна Гора -дебата о серији на РТС-у

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 11. 2013. at 13:46, Иван Цветковић рече

@,

Како може да буде у праву а да не гледа серију? 

Верујем да је гледала прву епизоду, мада у тексту у Политици каже да неће да гледа серију.

Читајући форумске текстове, а нарочито М. Самарџића, јасно је, да је већ прва епизода пуна неистина.

"Историчарка Бранка Прпа неће гледати серију, јер је не интересује популарна интерпретација једне озбиљне теме.– Не гледам ни Сулејмана Величанственог, па што бих гледала популарну сагу некога ко је глумац, па је постао редитељ, па интерпретатор и историчар. Наша држава је ушла у збуњујући галиматијас, и бојим се да ни сама не зна које су то историјске вредности. Србија је непрестано у грчу званом пиши-бриши. Ми час причамо о краљу, час о фашистима, и то је шизофренија где немате појма шта сте на крају. Непрестано главињамо у сопственој историји, каже Бранка Прпа."

О овоме, само другим речима пише и М. Самарџић.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

• Одговори 653
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

http://en.wikipedia.org/wiki/Slavko_Ćuruvija

A  inace za zaljubljenike u Curuviju i tu bulumentu evo nesto zanimljivo:

Between 1984 and 1986, he worked as an analyst in Federal Interior Secretariat and State Security (DB).

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ja se slažem sa koleginicom po pitanju volšebnog tumačenja istorijskih činjenica,pa sam zbog toga i postavio pitanje u svom prethodnom postu :ima li Radoš Bajić stručne konsultante za pitanja istorijske autentičnosti podataka i njihovo uklapanje u opštu priču,zatim stručnjake za pitanja autentičnosti vojne opreme i opšteg duha vremena?

Očigledno neko nije shvatio težinu koju ovakav projekat nosi sa sobom po svim pitanjima,ovo ipak nije neka tamo "selo gori" tematika da se može olako prići tome.Video sam dosta neverovatnih grešaka koje bi se lako mogle izbeći da je Bajić oko sebe imao dobre konsultante,kao što sam ja na primer. :)

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

На страну да ли је Прпа гледала Бајићеву серију или није, на страну њена идеолошка одредница као и на страну каква је серија као таква .. Али за ово јој се мора одати признање .. :

Цитат
Наша држава је ушла у збуњујући галиматијас, и бојим се да ни сама не зна које су то историјске вредности. Србија је непрестано у грчу званом пиши-бриши. Ми час причамо о краљу, час о фашистима, и то је шизофренија где немате појма шта сте на крају. Непрестано главињамо у сопственој историји,

.. јер ово је апсолутно тачно, небитно ко да је изрекао овакав суд, и један је од наших највећих проблема из кога извиру сви остали.

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Михаило Меденица:

Равна гора победити мора, или не мора?..

Много пре Булајића и Бајића ћале је помирио четнике и партизане једном за свагда. Он, син једног од четничких комаданата Црне Горе узео је за венчаног кума партизанског мајора. Били су пријатељи пре и више од свега. Неоптерећени „реповима“ прошлости. Далеко од Равне горе и Сутјеске... Окумила су се два човека, не две идеологије. Не две истине, већ једна реалност- рат је завршен!

ravna-gora-tv-serija.jpg

Мени, унуку четовође без гроба и белега не требају ни Булајић ни Бајић, баш као ни ћалету, баш као ни истини, јер, убеђен сам, истина је обојици тек професионална деформација, налик ондашњим „астрономима“ који су од читавог неба видели само једну звезду, и данашњим „алпинистима“ који су освајањем Равне надвисили остале горе.
Претерујем? Мислим да не. Бескрајно хвала Радошу Бајићу, али мислим да Равна гора заслужује боље од Секуле и Радашина, но то је већ јад ове државе, раван моћи оне да Булајићу препусти режију историјске читанке.
Треба ли да се извиним што прва епизода „Село гори, а Дража се чешља“ није у мени изазвала готово никакву емоцију? Ево, извињавам се!
Јесте да једна ласта не чини пролеће, али се и по јутру дан пизнаје, а слутим да ћемо до свега најављиваног добити само српског Сулејмана, издашан спектакл за домаћице и професионалне националисте. Нешто између „Бољег живота на Равној гори“ и „Отписаних с брадом“.
Волео бих да грешим, јер ће се у супротном тај фамозни јаз преметнути у кањој, а онда довека остасмо у шумама, свако иза своје букве...
Заправо, лажем што се емоције тиче, јесте ме зажигало нешто у тренутку када је млади краљ одважно, преко срче сломљеног прозора истрчао на хладни мермер терасе и проклео немачке бомбардере, док је посилни тражио папуче по соби довикујући му: „Ваше величанство, прехладићете се“!
Мислим, Радашине, брате, Србине... Петар Други јесте био превише млад да му се шта замери, али и далеко од јуначине каквим је представљен. Далеко, колико и од српске круне коју је његов деда волшебно трампио за југословенску, сагоревши нашу монархију.
Јел и то чињеница преко које се прелази као преко плитке воде, као што се деценијама прелазило преко истинске величине и значаја Драгољуба Михаиловића?!
Претешко штиво за Радоша Бајића, понављам, али, рекох, част њему, очигледно се није имао ко озбиљнији прихватити требљења копрене и лажи Равне горе!
Дабогда грешим, написаћу покајницу, ево обећавам.
Бојим се, само, да је прошло време онаквих кумстава која су стављала тачку где други нису смели зарез...
То оставља довољно простора онима којима је истина професионална деформација.
А то од јаза уме да направи кањон...

извор: НАШЕ НОВИНЕ

Подели на овим сајтовима

Меденица генијалан, као и увек.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ја неби да критикујем и сматрам да је ова епизода боља од прве.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Одлична. Искрен да будем, комунистичка секта ми већ скаче по живцима (сцена кад слушају радио Москву). Ја их не волим. Тачније, органски их не подносим. Немојте ме грдити због тога.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...