Јован Чакарески Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Не би толико велика већина одговорила позитивно! Ја сам се задњих неколико месеци запањио колики је број атеиста у мојој школи и уопште од људи које познајем!хајде кажи нам мало како ти разгоараш са својим друговима о Богу и на који начин им исповедаш да је Бог Света Тројица? Шта они подразумевају под атеизмом? да ли је то везано за погрешну слику о Цркви а самим тим и о Богу? Ja bih se na ovo nadovezao :cheesy2: Imam puno drugara, ali od njih samo 1 "ateista" (bar on tako kaze za sebe). Ponekad kad se uhvatimo te teme on meni pocne zasto je Bog dopustio zemjotrese, Hitlera itd... Ja na tome normalno odgovorim da su to prirodni procesi, slobodna volja coveka... I posle toga on meni kaze, znas sta Jovane sigurno postoji neka sila ali to nije Bog, i time on vise nece da produzimo pricu. Inace me zove po nadimku vernik. U skoli retko dolazim do sukoba jer su svi prilicno religiozni, vecina kaze da da postoji neka sila, ali se time ne preoptovaraju nego su ramnodusni. Samnom uce i muslimani koji su stvarno 0110_hahaha ljudi, ali i sa njima nisam razgovarao o tome. Ja im donosim jaja za Uskrs, oni mene baklave za Bajram мајкл . Malo sam samo pricao kad smo imali u skoli da citamo Jevandzelje i meni naravno daju od Sv.Jovana i ja protumacim, tako kako su pisali Sveti Oci, prvu glavu tog Jevandjelja i oni su bili zadovoljni jer nikako nisu mogli da razumeju U Pocetku Bese Rec .... Ja stvarno volim o tome da pricam sa nekim ateistom lice u lice cisto me zanima kako cu ja moci da njemu posvedocim pravoslavlje. Najveci su krivci roditelji sto ih bar malo ne podnauce vere, pa da se ponekad nebrukaju. http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Kod mene u školi uglavnom su vernici(barem koliko sam ja uspeo da saznam),ali ta vera je porpilično neodredjena.Nema šanse da bi neko od njih ispovedio Svetu Trojicu.A veliki problem je i kako im objasniti Trijadologiju. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Па све зависи у каквом се друштву крећем... Када сам са саборцима (мојим Образовцима) ту је ствар јасна... Када сам са обичним пријатељима у Бијељини, сви вјерују у Бога, али мисле да ја претјерујем што постим дуже од једне седмице, што идем више у Цркву него на стадионе итд... А када сам овдје у Швацјарској са друштвом...катастрофа. Имам можда два пријатеља који су "протестанти" (који на папиру вјерују у Бога...никад не иду у Цркву, никад се не моле...итд)...све остало су атеисти. Шта им је разлог атеизма?Па има рецимо то што они Хришћанство вежу много за папизам (а свако види лицемерје код паписта, педофиле, банку...). Даље, наравно им теорија еволуције иде у прилог (коју и многи наши форумаши бране...ето вам плода те теорије). И наравно желе доказе да Бог постоји...желе фотографију са Богом whackado "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 @Semberac Upravo je kracionizam najveci krivac za tako veliki broj ateisti i za tako velik broj otvorenih anti teista. Kad neki mlad, samosvestan, miselci covek cuje izjave tipa "ne interesuje mene sta su cinjenice fizike, hemije, biologije ja samo gledam sta kazu sveti oci i bilbija a ostalo su lazne nauke" on ce zakljuciti da je jedino sto hriscanstvo moze da mu ponudi je samozaglupljivanje. Od cega ce on naravno pobeci glavom bez obzira i ukopati se u svom antiteistickom rovu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пивопија Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Пивцопијо, дакле највећи проблем је од прилике да нема доказа за Божије постојање, а и то да су попови дебели и возе добра кола? Како им ти одговориш на једно и друго? На прво одговорим да не виде ни свој разум па мисле да су разумни људи, да Бог кроз мога чуда подсећа да постоји, и да онај ко ћели да му Бог докаже постојање у то може да се увери. На друго тешко одговарам, то јесте чињеница, али то нема баш никакве везе са њиховом приватном вером у Бога. Не може један поп који вози добра кола да прекрије све што је Црква урадила за србски народ. Такође, наведем и примере неких који нису возили кола а чија личност изазива поштовање. ''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски https://www.facebook.com/smrt.svetu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Мене скоро анкетирали, Ишла анкета Хришћанског културног центра, низ питања било. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Oko 20% njih bi ispovedilo Svetu Trojicu, 30% neki nebeski arhetip Srbina(ili nacije kojoj pripada) dakle satro paganstvo, 30% ispovedilo "pravednog kosmickog sudiju", a ostalih 20% "u nesto tamo, neku visu silu" Мислим да би тих 20% исповедило Свето Тројство. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Ја мислим да би 10 % посто исповедило Свето Тројство. А 2 % би знало Симбол вере напамет. ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Децембар 9, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2010 Ениз је у дијалогу поменуо да је већина Хришћана смућена поводом веровања у Свету Тројицу. Што је донекле тачно. Мене је млађи брат (5 разред) питао: "А шта је Бог сам радио, док није створио анђеле и људе."? Ја му кажем да није био сам, већ да је имао и има Сина и Светог Духа. Он ме само бледо погледа. Фора је, да су за љубав потребне две, или више личности. А пошто се ради о Богу, нормално је да је у питању савршена љубав. Па самим тим, све Три Личности су у савршеној хармонији, и чине једно Биће. Е сад, митрополит Јован помиње Три Бића, и то мене буни. Мислим да већина Срба верује у Бога, али не верује у Цркву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Разлог што покрећем ову тему је чињеница да највећи део људи се не изјашњава по том питању . Веома често када их питаш о томе , љуте се и кажу да је то њихова тајна . Ја то не разумем и отварам ову тему да пишемо о мотивима који на воде да се не изјасне по том питању . Моја је претпоставка да они нису сигурни или не смеју у датим околностима да се изјасне . Ја верујем у Бога и то је један велики дар јер увек нађем утеху у томе. У теми постављам и јавно гласање да се људи јавно изјасне о томе. Данче*, Сунчица., Andre Williams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova, Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo; Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve, i postao čovek; I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben; I Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu; I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca; I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, Njegovom Carstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornoga, Koji od Oca ishodi, Koji se zajedno sa Ocem i Sinom poštuje i slavi, Koji je govorio kroz proroke. U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. Ispovedam jedno krštenje za otpuštenje grehova. Čekam vaskrsenje mrtvih. I život budućeg veka, Amin. Аурор, Draga Petrovic-Nina, Ронин and 27 осталих је реаговао/ла на ово 30 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Новембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Само промените „дали“ у „да ли“, молим вас. horatio, Andre Williams and kirios1 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Paralelno verujem i ne verujem. Kao Dostojevski xD w.a.mozart, Млађони, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Верујем. Закони природе и живота не могу да долазе ниоткуда! То је осећај који никада не можемо доказати. Међутим, мислим да је првенствено питање пратимо ли неке књиге или како неки заговорници кажу?! Како мислиш да је табу или страх да се каже да се верује у Бога? Volim_Sina_Bozjeg and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Новембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2013 Verujem itekako verujem. Blagodat koju dobijam u crkvi, citajuci Bogo-otacke knjige zaista nesto sto pomaze tom veruvanju. Hiljadu puta dao mi je odgovor, a ja pak nekad posumnjam, pa kazem sebi Boze oprosti. Bog je tu ali milijarde stvari nas teraju da u njega sumnjamo narocito danas kad je nebitno postalo toliko bitno, a ono bitno izgubilo svoju vrenost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука