Jump to content

ђавољи кромпири

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Можда  би на ово отприлике гласио одговор да се је у души ИСТИНИТ по лику Божијем, а да су закони уведени због злоупотребе.

Da je potrčao kao dete koje se obraduje Ocu stigao bi do Njega prkoseći svima ikada napravljenim naučnim teorijama.

Da nije tako Bog bi mu skrenuo pažnju da takve stvari ne čini a ne još da ga ohrabruje i kori da nije imao dovoljno vere. (mada sad je kasan sat za mene danas sam svo vreme služio goste pa nem pojma šta pričam)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 107
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Nek nam je Bogom prosto nisam ni započinjao razgovor da bi se tukao  sreća ostao sam samo na grešnoj pripremi.

Ako hoćeš samo da mi odgovoriš da li je nauka bitna kako bi sveti oci pravilno tumačili Sveto Pismo i Predanje o Božanskom delu stvaranja i spasenja ljudskoga roda? jedno po jedno za početak ili mi definiši gde ispadam iz Pravoslavnog učenja pa onda nije ni potreban odgovor za bilo šta. Molim te.

Да си боље читао оно што сам написао видео би да сам поменуо и учене и неучене.

Рекао сам да, често, знање и наука замагљују духовни вид.

Знам да је писање многих необразованих светитеља чиста Догматика.

За писања необразованог руског сељака који је 46 година провео као прост монах Силуан Атонски, један св. Владика Николај Жички (са три факултета) каже да би његова писања требало ставити у уџбенике психологије.

Он, св.Силуан, каже:

"Господ је рекао:" Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем" (Мт.11,29)

За тиме, ето, чезне душа моја и дан и ноћ. Ја молим Бога и читаво небо светих, и све вас који сте познали Христово смирење-помолите се да на мене сиђе Дух Христовог смирења кога до суза жели моја душа. Не могу да га не желим, јер га је моја душа познала Духом Светим. Међутим, тај дар сам изгубио и зато са сузама трагам за њим" (Старац Софроније:"Старац Силуан", стр 256, Хиландар)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Да си боље читао оно што сам написао видео би да сам поменуо и учене и неучене.

Рекао сам да, често, знање и наука замагљују духовни вид.

Знам да је писање многих необразованих светитеља чиста Догматика.

За писања необразованог руског сељака који је 46 година провео као прост монах Силуан Атонски, један св. Владика Николај Жички (са три факултета) каже да би његова писања требало ставити у уџбенике психологије.

Он, св.Силуан, каже:

"Господ је рекао:" Научите се од мене јер сам ја кротак и смирен срцем" (Мт.11,29)

За тиме, ето, чезне душа моја и дан и ноћ. Ја молим Бога и читаво небо светих, и све вас који сте познали Христово смирење-помолите се да на мене сиђе Дух Христовог смирења кога до суза жели моја душа. Не могу да га не желим, јер га је моја душа познала Духом Светим. Међутим, тај дар сам изгубио и зато са сузама трагам за њим" (Старац Софроније:"Старац Силуан", стр 256, Хиландар)

Ovo nije u suprotnosti samnom niti sa mojim prvim postom na ovoj temi, pa te pitam zašto si me ispravljao? Sveti vladika zna šta priča posle plotskih fakulteta poželeo je nauku koja bi bila u njemu večno, kao što znaš i sam. Pa te sad pitam gde je recimo sveti vladika koristio plotsku nauku da bi tumačio sveto pismo kako ti i niši tvrdite da je ispravno? Ne kasno je Janko brate ne zameri prijalo bi mi više da si rekao prosto da ili ne. idem da spavam praštaj brate a moju ličnost ne ukalupljuj nećeš joj naći nijedno mesto jer je moja orginalna i neponovljiva a  ti nisi ja da bi je poznavao, ja se ovde ne skrivam kad je bio skup ja sam otišao na njega sa mojim imenom i prezimenom.

Подели на овим сајтовима

Оно са чим се у првом тексту свађаш је изјава да су и свети користили знања. И користили овосветска знања као аргументе. Ја не знам зашто ти је то чудно. И св. Јован Златоусти, и св. Василије Велики, и св, Григорије Богослов и многи, многи други (као и св. Владика Николај и Ава Јустин) су били учени. И та знања су повремено користили као аргументе у међусобним препискама па и расправама (које ти вероватно ниси читао, можда и не знаш да постоје, и да су се знали оштро покачити). Али нису науком доказивали Бога, већ поткрепљивали своја, људска становишта. А видиш да св. Силуан каже да и када се удостојимо Благодати, да се она може изгубити. Најчешће због егоизма, гордости, умовања...Зато смо сви ми ограничени, јер можемо пасти и поред највећих дарова који су нам дати...ако не пазимо и не стражимо над собом, а не над другим...

Подели на овим сајтовима

Оно са чим се у првом тексту свађаш је изјава да су и свети користили знања. И користили овосветска знања као аргументе. Ја не знам зашто ти је то чудно. И св. Јован Златоусти, и св. Василије Велики, и св, Григорије Богослов и многи, многи други (као и св. Владика Николај и Ава Јустин) су били учени. И та знања су повремено користили као аргументе у међусобним препискама па и расправама (које ти вероватно ниси читао, можда и не знаш да постоје, и да су се знали оштро покачити). Али нису науком доказивали Бога, већ поткрепљивали своја, људска становишта. А видиш да св. Силуан каже да и када се удостојимо Благодати, да се она може изгубити. Најчешће због егоизма, гордости, умовања...Зато смо сви ми ограничени, јер можемо пасти и поред највећих дарова који су нам дати...ако не пазимо и не стражимо над собом, а не над другим...

Ovo je sasvim jedan novi i bratski ton eto toliko sam u stanju da te prigrlim kao brata i odem konačno u krevet. Sa Bogom bio brate moj i ako me usliši onda i mene videćeš dok si sa njim.

Подели на овим сајтовима

Нека те Господ чува на починку, да не допусти душама нашим да лутају а телима нашим нека да одмора за сутрашње подвиге Христа ради.

И да нас умудри да једним срцем и једним устима ујутру славимо и певамо Име Његово...

Подели на овим сајтовима

Svidja mi se konačno smisao dijaloga pa bi da nastavim ako nije problem.

Ja sam imao pitanje što naš brat tvrdi da su sveti povukli iz plotske nauke argumente kako bi ispravnije i sa punoćom tumačili sveto pismo. ( da prosti Bog na mojim malim slovima) i to povezano i argumentovano sa tvrdnjom da su pisci svetog pisma bili ograničeni.

Jesu bili su ograničeni u poredjenju sa Bogom a ne u poredjenju sa svetima koji su potpunije shvatali i tvrdili da pisac svetoga pisma nije imao saznanja plotskih nauka što ga je učinilo ograničenijim u ispovedanju i svedočenju celokupne Istine Boga Živoga. (katastrofa i diletantizam)

Moja pitanja su potpuno legitimna ako sagledaš moju malu dušu koja se ipak ogradjuje pitanjem a ne tvrdnjom iako se kroz moje pitanje provlači i neki moj stav , što je svima vama malo i zasmetalo.

Za kraj ove moje nejasnoće u tekstu našeg brata voleo bi da se potsetim istinske i jedine nauke koje su imali apostoli i OGRANIČENI pisci svetog pisma a to je: NE SVOJ NEGO HRISTOV UM IMAMO.

ovo je samo deo lavine koja se spušta niz ceo tekst našeg brata popraćen ovijacijama i navijanjem jer nije u suprotnosti recimo sa TE. ( fantazija)

Подели на овим сајтовима

Писци Светог Писма су његов текст писали користећи при том своја знања, своје мисли, својим стилом, и у складу са својим менталитетом. Због тога нама православнима и није проблем када, на пример, Давид каже да је Бог утврдио Земљу на темељима њеним, нити када писац Шестоднева каже како је Бог раздвојио воду испод небеског свода од воде изнад небеског свода. Ми данас знамо да Земља није равна плоча, да не стоји ни на каквим темељима, и да изнад ње не стоји никакав свод, па нам то опет не смета да читамо 103. Псалм или шетоднев.

Је ли овде нешто погрешно? (види плаво и плаво, црвено и црвено)

Ја бих, за разлику од њега, само рекао да је тај свод ваздушни простор, а горњи материјал (вода) је материјал од кога су постали сви остали космички објекти осим Земље (нормално, од доње воде је Земља). Али Мојсије је говорио у складу са својим знањем, није од воде постала Земља... Мојсије ово није знао, већ је употребио своје знање о свемиру које је покупио од својих учитеља у Египту. Шта је ту лоше? Ово је метафоричка, а не буквалистичка прича, Шестоднев није научна књига и не смемо је тако посматрати. Ко тако чини лоше чини (то је грешка протестаната).

Наставиће се, морам да оберем јабуке са децом ;)

Подели на овим сајтовима

Мислим да је најбоље да започнем питањем с теоријом равне Земље. Могао је свако доказати да је Земља округла (Ератостен из Александрије још пре Христа). Ератостен је веровао да је земља округла . Родио се око 276. пре н. е.
Један јеврејски пророк је записао:  „Он [Бог] је који седи над кругом од земље“ (Исаија 40:22, ). Исаија није био научник. Сам Створитељ му је путем надахнућа открио ту истину.

На сличан начин, конзервативни црквени кругови су реаговали и на научне теорије као што је Хелиоцентрични систем - пре само неколико стотина година свако ко би устврдио да је Земља округла и да се окреће око сунца, не само да би био исмеjан и сматран будалом, већ и јеретиком.

Ето, књига Исаије написана је у осмом веку пре н. е. Отвори сада Свето писмо Исаија 40:22 Он сједи над кругом земаљским, и њезини су му становници као скакавци;*он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.  Сама Библија је дала одговоре на то питање без Галилеја... и Дарвина.

Онда, које разлоге имам да озбиљно сумњам да Христос није знао да је земља округла, зашто да сумњам да апостоли нису знали да је земља округла и да су по овом питању били ограничени у схватању? За шта да се извињавам Галилеју и Дарвину? Ератостен није спаљен на ломачи.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ту је писац под кругом сматрао облик основе који се користи при прављењу шатора, види се у наставку који цитираш. Дакле, није мислио на лопту, већ на кружну основу (земља) и небо као покривач шатора. То је тако јасно и очигледно, не знам како извлачиш овакве закључке.

А Мојсије је живео око 1300 г.п.н.е. ;)

А облик Земље је тако битан за спасење човека, да је Христос само о томе мислио како да објасни људима...мислим...тако небитне ствари у онтолошком смислу се овде потежу. Људи моји, сви они су причали у складу са сазнањима свог времена, то је тако јасно и тако просто...

Подели на овим сајтовима

Ту је писац под кругом сматрао облик основе који се користи при прављењу шатора, види се у наставку који цитираш. Дакле, није мислио на лопту, већ на кружну основу (земља) и небо као покривач шатора. То је тако јасно и очигледно, не знам како извлачиш овакве закључке.

А Мојсије је живео око 1300 г.п.н.е. ;)

А облик Земље је тако битан за спасење човека, да је Христос само о томе мислио како да објасни људима...мислим...тако небитне ствари у онтолошком смислу се овде потежу. Људи моји, сви они су причали у складу са сазнањима свог времена, то је тако јасно и тако просто...

Па дошла сам до таквог закључка...Факат је да је према том опису човек могао дознати да је земља округла и да Он сједи над кругом земаљским, а њезини становници под покривачем. Дакле, није мислио да Он седи испод покривача, не мисли се на лопту али је Земљу уподобио полукругу, а небо се не колеба, него чврсто стоји. Верујем да се тумачењем може наћи да је то и Мојсије знао...али оставићу се ове приче да други себе прослављају због сопствене мудрости. ;)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Иначе, додала бих, ако сте читали о пирамидалним грађевинама (архитектура), Гуанчи (изумрли становници канарских О.) су пре 20000  година знали да је Земља округла. Мени је занимљиво  то што  неовлаштено присвајамо оно што нам не припада. - Деволуирамо, спуштамо се према дну.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Мислим да је најбоље да започнем питањем с теоријом равне Земље. Могао је свако доказати да је Земља округла (Ератостен из Александрије још пре Христа). Ератостен је веровао да је земља округла . Родио се око 276. пре н. е.

Један јеврејски пророк је записао:  „Он [Бог] је који седи над кругом од земље“ (Исаија 40:22, ). Исаија није био научник. Сам Створитељ му је путем надахнућа открио ту истину.

Ето, књига Исаије написана је у осмом веку пре н. е. Отвори сада Свето писмо Исаија 40:22 Он сједи над кругом земаљским, и њезини су му становници као скакавци;*он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.  Сама Библија је дала одговоре на то питање без Галилеја... и Дарвина.

Онда, које разлоге имам да озбиљно сумњам да Христос није знао да је земља округла, зашто да сумњам да апостоли нису знали да је земља округла и да су по овом питању били ограничени у схватању? За шта да се извињавам Галилеју и Дарвину? Ератостен није спаљен на ломачи.

Ја се апсолутно слажем да је таквим Надахнућем Богу могуће открити људима све... Али немојмо да читамо оно чега нема, а могло је бити - да је тадашњи човек размишљао као наш данашњи. Дакле, круг је круг и није лопта. Ово је просто поређење са парчетом лепе ливаде по којој скачу скакавци у складу са начином живљења тадашњег човека. Човек је живео у шатору и цео свет упоредио са местом свог становања које му је направио добри Бог. Остало су ваше пројекције на текст. Ја не сумњам да је Бог многима (као и тим изумрлим острвљанима) могао открити и откривао истину (као што рекосте да је давно пре христа постојала та ТЕОРИЈА која је данас ЧИЊЕНИЦА, али често се догађа да мало има заинтересованих за истину и Истину, већ траже разлог за замерање и свађу). Али понављам-не упадајте у замку у коју су пре нас упали и протестанти и ислам: Библија НИЈЕ научна књига, она нам говори о стварима битним за спасење, онтологија... А реците сами, да ли је за спасење човека битно да ли живи под каменом, на плочи, кругу, лопти, коцки - или КАКАВ ЈЕ ЧОВЕК? Господ Исус Христос је само о томе говорио. Ово горе - то су тако небитне ствари, на којима се показује како човек може да се свађа и дели око потпуно небитног, а не примећује најбитније - да се свађа и дели, и тиме губи Царство...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...