Жедни Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ovako. Već nešto više od godinu dana razmišljam kako da u svom selu napravim crkvu. Ne lično ja već udruženim snagama svojih seljana koje treba organizovati. Razgovarao sam sa nekoliko ljudi iz mog sela, slao emailove raznim ljudim kako pokrenuti postupak oko same gradnje. Čuo sam da je potreban blagslov vladike. Da li on treba da dodje u selo ili treba da se ode kod njega? Mislim da bi ovde dobio najbolje i najrazličitije odgovore, pa reko da pitam vas. verum est in beer, Crveni Baron and Andre Williams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Питај Тому да ти направи. Кад већ сеје цркве, нека макар посеје тамо где је потребна. kron је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Новембар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Hm. Kakav odgovor. Baš je od pomoći... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ево тема одмах на старту скрену у политичке воде! feeble, Жедни and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ево тема одмах на старту скрену у политичке воде! И то ја! Зезам се мало, шта ћеш, јаче је од мене. (: Hm. Kakav odgovor. Baš je od pomoći... Шаљив али и реалан, треба тражити ктитора. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Problem je svuda isti komunisti su rušili, a za njihovog vremena nije se smelo graditi crkve. Zlurad odgovor, ali ni Tomino selo nema crkvu, dobro je da je grade. Najbolje se obrati prvo najbližem svešteniku, onda episkopu, samo oni tu mogu nešto da urade, a ukoliko je selo još i složno i ako još ima i neki imućniji bivši meštanin koji sada živi u inostranstvu..onda će biti crkve samo polako. Za početak drveni krst bilo šta gde se može dovesti sveštenik od toga sve počinje, samo je važna organizacija i sloga povrh svega. Жедни, Јадранка-Дервента and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Što se tiče vladikinog blagoslova i dovođenja vladike u selo treba da sveštenik to zatraži. Kod nas je isti problem, baš je i politika kriva delom zbog toga što nemamo hram. Jer danas ko bi dao milione da se napravi hram, osim neka stranka radi reklame? Eparhija retko će dati koji dinar za izgradnju hrama, ponaša se tako kao da Crkva nema koristi od izgradnja hrama, pa ako seljacima treba hram nek ga sami grade. I ja sam i dalje pri tome da Crkva troši pare na gluposti, a ne na ono što je na duhonu korist naroda. U Podgorici i Beogradu se dižu 2 hrama od zlata i mermera, a sela nemaju nikakav hram. Lično me boli to što su sela zaboravljena i takvim ponašanjem podpomažu gašenje sela, jer Crkva se nabija u Beograd i Novi Sad. verum est in beer, Orthophill, Жедни and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Па не знам баш да ли горња оцена стоји, али 'ајд' сад... У сваком случају, организује се црквени одбор, који могу да чине лаици. Потом преко надлежног свештеника упућују молбу надлежном архијереју за благослов. Молбу конципирају у сарадњи са свештеником (и намесником) - да ли ће написати где би се богомоља градила, коме би била посвећена, којих би димензија била итд. Даље поступање зависи од одговора епископа и износа који се у име градње храма може прикупити. Чак и у релативно имућнијим селима градња траје буквално деценијама, јер зграда храма нису само цемент, шљунак, новимал и блок. Зачудили бисте се колико могу да коштају једна улазна врата, певнице, мермерна плоча за Часни Престо итд... Значи - преко надлежног свештеника молба архијереју. Даље како Бог дâ и владика благослови. verum est in beer, feeble, Жедни and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 организује се црквени одбор kod nas odbor čine ljudi koji nikad ne dolaze u crkvu, nisu vernici, političari su iz raznoraznih stranaka. Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 kod nas odbor čine ljudi koji nikad ne dolaze u crkvu, nisu vernici, političari su iz raznoraznih stranaka. Па добро, али овде је у питању село које и нема цркву, па онда немају ни прилику да иду у цркву у свом селу. Што нема пуно везе са овим, је л? Жедни је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Најбоље да питате "Блиц" који у данашњем броју, тражи да се СПЦ уведе порез на робу која се продаје у црквеним продавницама , како би се попунила рупа у буџету РСрбије. Не Римокатоличкој цркви, не Зукорлићу, него СПЦ, не питајући се шта је са отетом имовином. Што се тиче градње, скуп и тежак посао, људи ће дати по 1.000 динара и питати кад ће бити готово. И прво ти је потребан одговарајући плац, са водом и струјом, неки пројекат како би изгледала црква, па онда идеш даље, благослов владике...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Па добро, али овде је у питању село које и нема цркву, па онда немају ни прилику да иду у цркву у свом селу. Што нема пуно везе са овим, је л? mi imamo bogomolju, treba da se gradi hram, za sada su samo izlili temelje. A članovi crkvenog odbora su NEcrkveni ljudi, koji su ušli u odbor radi političke koristi. Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko123 Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ово питање градње Цркве , храма у селима нарочито у којима ради нечега нема Цркве понајбоље је решавано у епархији зворничко тузланској у којој је за време Епископа Василија Качавенде у сваком селу саграђена , црква или филијални храм и за време архијерејске дјелатности наведеног Епископа саграђено је око 300 храмова. Воља Епископа је била од пресудног значаја, он је из епархијског фонда донирао средства тамо где није било истих, једноставно имао је реалан осврт на сваки педаљ своје, Богом му поверене Епархије. Candy Butcher, Жедни and feeble је реаговао/ла на ово 3 http://glasistine.ml Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Новембар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Uporedu u trenutku otvaranja teme ovde u grupi na facebooku mog sela postavio sam pitanje o crkvi i njenoj gradnji. Po komentarima vidim da se dosta ljudi interesuju i nailazim na pozitivne reakcije. Boze daj nam sloge da istrajemo i uspemo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Иначе моје село је поприлично велико око 2500 становника, па нема свој храм. Ми морамо у суседно село у храм.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука